ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΑΝΑΔΕΙΞΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ Ν.ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ

aneksartito

Συναδέλφισσα, Συνάδελφε,

με αφορμή ανακοινώσεις πάλαι ποτέ κραταιάς κυβερνοσυνδικαλιστικής παράταξης που ανακάλυψε σήμερα την επαναστατικότητά της κρίνοντας εξ ιδίων τα αλλότρια (είναι αυτή που το 2010 υποστήριζε πως το ενιαίο μισθολόγιο θα μας αναβαθμίσει και σήμερα μέμφεται την απάτη του νέου ‘’αριστερού’’ μισθολογίου της πείνας), οφείλουμε να οριοθετήσουμε τη θέση του Ενιαίου Ανεξάρτητου Ψηφοδελτίου.

Η τοποθέτησή μας στη διαδικασία επιλογής των Δ/ντών Σχολικών Μονάδων ήταν διαυγής και ξεκάθαρη. Υποστηρίξαμε τη βαρύνουσα σημασία των συλλόγων διδασκόντων στην επιλογή των Διευθυντών ως βήμα εμπέδωσης της δημοκρατίας και ακύρωσης αποφάσεων που λαμβάνονταν σε κλειστά κομματικά κονκλάβια της διοίκησης. Υποστηρίξαμε επιπρόσθετα την επιλογή των Δ/ντών με μόνο κριτήριο την εκπαιδευτική προϋπηρεσία και την ψήφο των συλλόγων διδασκόντων, καθώς για εμάς η άσκηση διοίκησης δεν τεκμαίρεται από τα δύο ή πέντε πτυχία, από τα μεταπτυχιακά ή τα διδακτορικά, αλλά από τη δυνατότητα των υποψηφίων να διαμορφώσουν κλίμα αγαστής συνεργασίας και συναδελφικότητας με γνώμονα το γενικότερο καλό της εκπαίδευσης εντός των σχολείων. Σας θυμίζουμε την κριτική του παλαιοσυνδικαλισμού απέναντι στην προσπάθεια εκδημοκρατισμού της επιλογής, αλλά ταυτόχρονα τη συμμετοχή τους σε μια διαδικασία που κατά τ’ άλλα θεωρούσαν στρεβλή και διχαστική για τον κλάδο. Σας θυμίζουμε, επίσης, και τη στάση της κατά τ’ άλλα ‘’ανεξάρτητης’’ παράταξης της ‘’αριστεράς της ιδεολογικής καθαρότητας’’ που παρά την κριτική της, έσπευσαν στελέχη της να θέσουν εαυτούς στη διαδικασία που οι ίδιοι κατηγορούσαν. Η μνήμη μας δεν είναι κοντή.

Στο ίδιο πλαίσιο τασσόμαστε υπέρ της αποφασιστικής συμμετοχής των συναδέλφων στην επιλογή Δ/ντών Εκπαίδευσης. Διαφωνούμε στον περιορισμό της συμμετοχής μόνο στο επίπεδο των Δ/ντών και Προϊσταμένων κατά αρχαιότητα των Νηπιαγωγών. Διαφωνούμε στον αποκλεισμό των συλλόγων διδασκόντων να εκφράσουν αντίληψη για τους Δ/ντές Εκπαίδευσης, καθώς δεν προβλέπεται σχετική διαδικασία στο νομοθετικό πλαίσιο. Θέση μας είναι πως η ανάδειξη του Δ/ντή Εκπαίδευσης θα πρέπει, είτε να επαφίεται στο Υπουργείο με προσμέτρηση προσόντων που οδηγεί σε μετατροπή του εκπαιδευτικού προσωπικού σε συλλέκτες πτυχίων και προσόντων, είτε σε αποκλειστική επιλογή από το σύνολο των εκπαιδευτικών κάθε νομού. Η σημερινή κατάσταση είναι μια ερμαφρόδιτη πειραματική συνθήκη που δεν μας ικανοποιεί.

Σύμφωνα με τις δεσμεύσεις μας, αυτές που για άλλες παρατάξεις φαντάζουν ‘’φρέσκιες’’ και ‘’νέες’’, καθώς οδηγούν σε απαξίωση της προσωποπαγούς συνδικαλιστικής εκπροσώπησης που για δεκαετίες όλοι γνωρίσαμε, εντός Ιανουαρίου θα αντικαθιστούσε η αναπληρωματική στο ΠΥΣΠΕ τον τακτικό εκπρόσωπο που εξελέγη με το ψηφοδέλτιό μας. Δεδομένης της απόφασής της να θέσει τον εαυτό της στην κρίση των συναδέλφων για τη Δ/νση Εκπαίδευσης του Ν.Χαλκιδικής, έκρινε αυτόβουλα πως έπρεπε να παραιτηθεί από το ΠΥΣΠΕ και να παραχωρήσει τη θέση της στον επόμενο του ψηφοδελτίου μας. Χαιρετίζουμε τη γενναία της απόφαση και της ευχόμαστε καλή επιτυχία σε κάθε της προσπάθεια. Αναγνωρίζουμε τη συνδικαλιστική της ηθική, σε εποχές που οι καρεκλοκένταυροι πληθαίνουν και αρνούνται να αποχωριστούν προνόμια.

Τα μέλη του Ενιαίου Ανεξάρτητου Ψηφοδελτίου μένουμε αμέτοχοι σε κάθε προσπάθεια επηρεασμού εκλεκτόρων υπέρ οποιασδήποτε υποψηφιότητας. Είναι αυτονόητη η ουδετερότητά μας, ακόμα και αν ξενίζει τους εκπροσώπους του κυβερνοσυνδικαλισμού, μιας και εμείς ασκούμε συνδικαλισμό έναντι όλων των εκπροσώπων της διοίκησης και της κυβέρνησης. Η θέση μας είναι με τους συναδέλφους και το καλό της εκπαίδευσης. Κάθε άλλη ενασχόληση με υποψηφιότητες και επηρεασμούς εκλεκτόρων βρίσκεται μακριά από την προσωπική μας ηθική και συνδικαλιστική συνείδηση.

ΕΝΙΑΙΟ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟ ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΟ Π.Ε. ΝΟΜΟΥ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ