Ενημερωτικό ΔΗΣΥ _ ΑΚΕ Χαλκιδικής για την πρόταση του ΥΠΠΕΘ για τους διορισμούς αναπληρωτών

Η κοροϊδία των αναπληρωτών εκπαιδευτικών πρέπει να σταματήσει. Απαιτούμε μία ολοκληρωμένη πρόταση για τις προσλήψεις στην εκπαίδευση…!!!

Είναι πλέον από όλους αποδεκτό ότι οι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί βρίσκονται τα τελευταία χρόνια σε ένα πρωτοφανές καθεστώς εργασιακής ομηρίας. Η πολύχρονη αδιοριστία στην εκπαίδευση, οι επαναλαμβανόμενες αλλά αβέβαιες υποσχέσεις για 20.000 μόνιμους διορισμούς και η διαρκής εργασιακή ανασφάλεια έχουν πλέον ως επιστέγασμα τη νέα διάταξη που είδε το φως της δημοσιότητας και αφορά στις προσλήψεις των αναπληρωτών εκπαιδευτικών για το 2016-2017. Μία διάταξη που, ενώ έρχεται – τουλάχιστον αυτό κοινοποιείται από επίσημα χείλη – ως μία προσπάθεια να δοθεί λύση στη διαμάχη που έχει ξεσπάσει τον τελευταίο καιρό με προσφυγές αναπληρωτών κατά αναπληρωτών, αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ), διπλές αιτήσεις αναπληρωτών κατά το προηγούμενο σχολικό έτος και άλλα ευτράπελα του παρελθόντος, το μόνο που κάνει είναι να διχάζει τους αναπληρωτές.

Καλούμε την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας, αν επιθυμεί να δώσει οριστική λύση στην κοροϊδία που υφίστανται τα τελευταία χρόνια οι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί, να δώσει άμεσα στη δημοσιότητα μία ολοκληρωμένη πρόταση για μόνιμους διορισμούς και προσλήψεις αναπληρωτών καθορίζοντας τα αντίστοιχα μετρήσιμα κριτήρια, έτσι ώστε όλοι οι εκπαιδευτικοί να γνωρίζουν τις προϋποθέσεις τις οποίες θα πρέπει να πληρούν αν επιθυμούν να εργαστούν τα επόμενα χρόνια στη δημόσια εκπαίδευση. Φυσικά, αυτό το σύστημα προσλήψεων αφενός θα πρέπει να αποτελέσει αντικείμενο ουσιαστικής διαβούλευσης του Υπουργείου Παιδείας με τις ομοσπονδίες των εκπαιδευτικών αλλά και όλα τα πολιτικά κόμματα έτσι ώστε να μπορέσουμε να οδηγηθούμε σε ένα σταθερό σύστημα προσλήψεων τουλάχιστον για την επόμενη δεκαπενταετία, αφετέρου θα πρέπει να περιλαμβάνει μία ουσιαστική μεταβατική περίοδο στην οποία θα επιχειρείται η άρση των όποιων αδικιών του παρελθόντος.

Κατά συνέπεια, η «μεταβατική διάταξη» που είδε το φως της δημοσιότητας θα πρέπει άμεσα να αντικατασταθεί από μία ολοκληρωμένη πρόταση για τις προσλήψεις στην εκπαίδευση. Διαφορετικά, η αποσπασματικότητα ρυθμίσεων για τον τρόπο προσλήψεων αποκλειστικά για ένα σχολικό έτος, με παντελή απουσία πληροφόρησης για το μελλοντικό σύστημα προσλήψεων, κινδυνεύει να δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα και διαμάχες από αυτά που έρχεται να επιλύσει, λόγω της έλλειψης στοιχειώδους προγραμματισμού αναφορικά με τις «προτεραιότητες» στις οποίες καλούνται οι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί να «επενδύσουν» (ΑΣΕΠ, προϋπηρεσία, ακαδημαϊκά κριτήρια, κοινωνικά κριτήρια).

Απαιτούμε από το Υπουργείο Παιδείας, τις ομοσπονδίες και τα πολιτικά κόμματα ολοκληρωμένες και όχι αποσπασματικές προτάσεις με ημερομηνία λήξης και αβέβαιο μέλλον, έτσι ώστε να διαμορφωθεί, επιτέλους, μέσα από τη σύνθεση ένα σταθερό,  βιώσιμο και διαχρονικό σύστημα προσλήψεων στη δημόσια εκπαίδευση. Διαφορετικά, η κοροϊδία για τους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς θα συνεχίζεται επ’ αόριστον και η «μεταβατική διάταξη» που ευαγγελίζεται την άρση αδικιών του παρελθόντος θα αποτελέσει ένα επικίνδυνο πυροτέχνημα το οποίο θα διχάσει για μία ακόμη φορά την εκπαιδευτική κοινότητα, μεταθέτοντας τη συζήτηση από τη ρίζα του προβλήματος, που δεν είναι άλλη από την πραγματοποίηση μόνιμων διορισμών στην εκπαίδευση, σε μία συνεχή διαμάχη και ένα νέο «διαίρει και βασίλευε».

Η Δημοκρατική Συνεργασία Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Χαλκιδικής δηλώνει την αμέριστη στήριξή της στους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς και στον πολυετή αγώνα τους και απαιτεί από όλους τους άμεσα εμπλεκόμενους στοιχειώδη σεβασμό και αξιοπρεπή μεταχείριση απέναντί τους για την επίλυση των χρόνιων προβλημάτων αντιμετωπίζουν.  Για το σκοπό αυτό επικροτεί την απόφαση της ΑΔΕΔΥ για τρίωρη στάση εργασίας την Παρασκευή 15/4/2016 και παράλληλα  υποστηρίζει την κήρυξη , επικουρικά,  τρίωρης στάσης από την πλευρά του Συλλόγου μας έτσι ώστε να δοθεί η δυνατότητα για μαζική συμμετοχή στην κινητοποίηση έξω από το Υπουργείο Παιδείας.

Δημοκρατική Συνεργασία

Εκπαιδευτικών Π.Ε. Χαλκιδικής

About Sechal Αριστοτέλης