ΕΝΙΑΙΟ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟ ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΟ Π.Ε. ΝΟΜΟΥ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ-ΤΙ ΕΚΑΝΕΣ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕ ΣΤΗΝ 85η ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΚΛΑΔΟΥ;

ΤΙ ΕΚΑΝΕΣ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕ ΣΤΗΝ 85η ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΚΛΑΔΟΥ;

ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ… Ο ΦΤΩΧΟΣ ΣΥΓΓΕΝΗΣ ΤΗΣ Δ.Ο.Ε…

ΑΝ ΔΕΝ ΥΠΗΡΧΑΝ ΚΑΙ ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΕΣ

Από την πρώτη Γ.Σ. της Δ.Ο.Ε., το 2013, αισθανθήκαμε άβολα να συμμετέχουμε σε ένα παιχνίδι καταμέτρησης και συσπείρωσης στρατών, ανάδειξης αρχηγών και κυρίως εκλογικής επικράτησης με μόνο διακύβευμα ΤΑ ΠΡΟΝΟΜΙΑ των ΜΕΓΑΛΟΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΩΝ. Ιδιαίτερη δε ήταν η απογοήτευσή μας, όταν στην 84η Γ.Σ., τον Ιούνιο του 2015, ‘’εκμεταλλευθήκαμε’’ το χρόνο που μας διέθεσε το Προεδρείο, μετά από 3 ώρες αναμονής, για να αναδείξουμε το ζήτημα των μεταλλευτικών εξορύξεων. Θεωρώντας κορυφαία στιγμή εκπροσώπησης της Χαλκιδικής και των ζητημάτων της τοπικής κοινωνίας που υπηρετούμε την κατάθεση ψηφίσματος υποστήριξης των κατοίκων της Βόρειας Χαλκιδικής στη Γ.Σ. της Ομοσπονδίας (ευτυχώς υπάρχει το youtube προς επίρρωση των λεγομένων μας), το ίδιο κορυφαία και η υποκρισία μη στήριξης του ψηφίσματος και μη κατάθεσής του προς έγκριση από το σύνολο των παρατάξεων, υποβαθμίζοντας το θέμα, καθένας για δικούς του λόγους.

 

Φέτος δεχθήκαμε πρόσκληση από το ‘’Συντονιστικό Νηπιαγωγών’’ να συμμετέχουμε σε παράλληλες συνεδριάσεις του. Εκεί συμμετείχαν περισσότεροι από 20 συνάδελφοι νηπιαγωγοί, αλλά και ένα συνάδελφος ΠΕ70, φυσικά από την Χαλκιδική που κρίνει πως τα προβλήματα των μελών της ΔΟΕ αφορούν τους ΠΑΝΤΕΣ. Ούτε κουβέντα για συμμετοχή αντιπροσώπων από τη ΔΑΚΕ και τη ΠΑΣΚ φυσικά.

 

Η πλειονότητα των αντιπροσώπων νηπιαγωγών εξέφρασαν ανησυχία και διάθεση αγωνιστικού φρονήματος στις πρόσφατες ρυθμίσεις της Προσχολικής Εκπαίδευσης από την κυβέρνηση της δήθεν ‘’αριστεράς’’. Εκφράστηκαν ανησυχίες για το στρατηγικό σχεδιασμό του Υπουργείου να υποβαθμίσει περαιτέρω το Νηπιαγωγείο ενοποιώντας το με τους Παιδικούς Σταθμούς. Επίσης, η πλειονότητα των συμμετεχόντων, από δεκάδες νομούς της χώρας, εξέφρασε τη βεβαιότητά της για κλείσιμο πολλών τμημάτων εξαιτίας του αριθμητικού περιορισμού. Δυστυχώς, όμως, για άλλη μια φορά, ακούσαμε συναδέλφους, έστω μειονότητα, να εγκαταλείπουν το ρόλο του συνδικαλιστή, να ξεχνούν όσα εξέφραζαν στις τοπικές τους συνελεύσεις που τους έστειλαν να εκπροσωπήσουν τον κλάδο και να δηλώνουν ευθαρσώς πως οι ρυθμίσεις είναι στη σωστή κατεύθυνση, πως ‘’κανένα τμήμα δεν θα κλείσει’’ και πως τέλος ‘’το Ολοήμερο Πρόγραμμα κουράζει τα παιδιά αυτής της ηλικίας’’. Είναι οι νέο-κυβερνητικοί συνδικαλιστές που πήραν τη σκυτάλη από τους προκατόχους τους μέχρι να αλλάξει ξανά η σκυτάλη στην κεντρική πολιτική σκηνή. Ανέλαβαν έργο υπερασπιστή της κυβερνητικής πολιτικής απέναντι σε δεδομένες υπουργικές ρυθμίσεις για υποβάθμιση του Δημόσιου Νηπιαγωγείου. Είναι αυτοί που σε λίγες μέρες θα αιτηθούν της ψήφου σας για να εκπροσωπήσουν με τη σειρά τους ‘’ΑΚΗΔΕΜΟΝΕΥΤΑ ΚΑΙ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΑ’’ τον κλάδο… Είναι αυτοί που τις μύχιες σκέψεις τους τις καλύπτουν πίσω από επαναστατικές κορώνες αγωνιστικότητας, αλλά υποταγμένα υπηρετούν τους εντολείς τους.

 

Τι αποφάσισε η 85η Γ.Σ. της Δ.Ο.Ε.; Οτιδήποτε ακούστηκε ομόφωνα, πλην των Πολυδύναμων Νηπιαγωγείων που κάποιες ‘’μεγάλες’’ παρατάξεις επιμένουν να υποστηρίζουν.

– Ενιαία δημόσια δωρεάν 14η εκπαίδευση

– Μείωση του αριθμού των νηπίων σε 1:15 ανά νηπιαγωγείο. Απόσυρση του άρθρου 35 ν.4386 για ως προς τον ελάχιστον απαιτούμενο αριθμό 14.

– Άμεση έκδοση Υ.Α. για το ωράριο των Νηπιαγωγών.

– Ανέγερση νέων κτηριακών υποδομών

– Ίδρυση νέων νηπιαγωγείων και άμεσος μόνιμος διορισμός των απαιτούμενων νηπιαγωγών

– Όχι στο νέο ενιαίο τύπου Ολοήμερο Νηπιαγωγείο

– Διατήρηση του αυτοτελούς χαρακτήρα του παιδαγωγικού προγράμματος του Ολοήμερου

– Ενδυνάμωση αντισταθμιστικού ρόλου Ολοήμερου Νηπιαγωγείου

– Φοίτηση όλων των παιδιών, χωρίς όρους και προϋποθέσεις

– Τήρηση αναλογίας παιδιών/τετραγωνικών μέτρων με βάση τις προδιαγραφές του ΟΣΚ

– Εξασφάλιση δωρεάν μεταφοράς νηπίων και προνηπίων

– Ίδρυση τμημάτων ένταξης σε όλα τα νηπιαγωγεία. Ικανοποίηση όλων των αιτημάτων για παράλληλη στήριξη.

– Διορισμός μόνιμου βοηθητικού προσωπικού (καθαρίστριες, τραπεζοκόμοι, σχολικοί βοηθοί, σχολικοί νοσηλευτές)

– Ομάδα υποστήριξης εκπαιδευτικού έργου. Διορισμός μόνιμου ειδικού επιστημονικού προσωπικού (σχολικοί ψυχολόγοι, κοινωνικοί λειτουργοί κλπ)

– Ίδρυση και στελέχωση τάξεων υποδοχής

– Στελέχωση των νηπιαγωγείων με εκπαιδευτικούς μητρικής γλώσσας

– Αύξηση της χρηματοδότησης

– Ακύρωση οποιασδήποτε προσπάθειας υπαγωγής των νηπιαγωγείων στους Δήμους

– Σε κάθε νηπιαγωγείο τοποθέτηση νηπιαγωγού Ειδικής Αγωγής για τη στήριξη παιδιών με εκπαιδευτικές ανάγκες

– Δωρεάν σίτιση όλων των παιδιών και δωρεάν εμβολιασμοί για όλα τα παιδιά.

 

Μπορεί κανείς να διαφωνήσει με τις αποφάσεις; Μπορεί όμως με τη σειρά του να ρωτήσει ευθέως:

– Τι έπραξε η Ομοσπονδία από τον Ιούνιο προς αυτές τις αποφάσεις;

– Ποια γνωμοδότηση της νομικής συμβούλου είχε ενεργοποιήσει έχοντας αντιληφθεί όσα θα συμβούν τον Αύγουστο;

– Ποια νομική προσβολή των Υ.Α. του Φίλη είχε προβλέψει;

– Ποια ζύμωση του κόσμου είχε οργανώσει, πέραν της καταπληκτικής απόφασης για 24ωρη απεργία την πρώτη εβδομάδα λειτουργίας των σχολείων ‘’κλειδωμένης από το συνέδριο’’;

– Ποια επιστημονικά επιχειρήματα κατέθεσε από το Ινστιτούτο Παιδαγωγικών Ερευνών Μελετών  – ΔΟΕ, το αρμόδιο όργανο χρηματοδοτούμενο από εμάς για αυτούς τους σκοπούς, περί αναγκαιότητας δίχρονης προσχολικής εκπαίδευσης με όλα τα επιπρόσθετα στοιχεία ερευνών για την κοινωνικο-συναισθηματική ανάπτυξη των μαθητών, τον έγκαιρο και πρόωρο εντοπισμό μαθησιακών δυσχερειών, την αντισταθμιστική λειτουργία κ.α. από τη φοίτηση επί δύο έτη σε Ολοήμερα Τμήματα ενός Ενιαίου Προγράμματος Σπουδών;

– Ποια επαφή έκανε με την ΚΕΔΚΕ (Κεντρική Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων);

 

Συνάδελφοι, είναι εύκολο και φθηνό να συμφωνούμε σε τσιτάτα και αυτονόητες προτάσεις. Το δύσκολο είναι να συντονιστούμε στην ενίσχυση των προτάσεών μας, εφόσον πραγματικά τις πιστεύουμε. Το σημαντικότερο όλων όμως είναι να λογοδοτούμε στη βάση, να επιστρέφουμε πίσω στους συναδέλφους κάνοντάς τους κοινωνούς όσων συμβαίνουν στο συνδικαλιστικό μας χώρο, στην εκπαιδευτική κοινότητα.

 

Έχοντας να καλύψουμε και άλλα θέματα για την 85η Γ.Σ. θα επανέλθουμε με ενημέρωση, την οποία ούτως ή άλλως οφείλουμε να σας παρέχουμε.

ΕΝΙΑΙΟ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟ ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΟ Π.Ε. ΝΟΜΟΥ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ