ΕΝΙΑΙΟ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟ ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΟ Π.Ε. ΝΟΜΟΥ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ-ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΡΓΑΣΙΑΚΗ ΖΟΥΓΚΛΑ

ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΡΓΑΣΙΑΚΗ ΖΟΥΓΚΛΑ

Συναδέλφοι,

παρακολουθούμε τις συνθήκες μιας σύγχρονης εργασιακής ζούγκλας που έχει διαμορφωθεί κατά  τη «μεταμνημονιακή» -όπως την χαρακτηρίζει η συγκυβέρνηση- εποχή, απότοκο των πιο αντιδραστικών μέτρων που πάρθηκαν «για το καλό μας…».

Στο χώρο της Εκπαίδευσης –και με βάση το συμπληρωματικό Μνημόνιο για την Εκπαίδευση- καλείται το Υπουργείο Παιδείας –μεταξύ άλλων- να εξοικονομήσει πόρους με όποιο κόστος. Σειρά είχαν οι συνάδελφοί μας της Μουσικής Αγωγής (ΠΕ 16.01): σύμφωνα με την οδηγία που στάλθηκε στις σχολικές μονάδες, μέσω της Δ/νσεων Π.Ε. και Δ. Ε., το Υπουργείο καλεί όσους εκπαιδευτικούς ενδιαφέρονται για την απόδοση μουσικής ειδίκευσης να καταθέσουν τους ανάλογους τίτλους σπουδών.

Με άλλα λόγια το Υπουργείο «στρώνει» νέο δρόμο εξοικονόμησης εκπαιδευτικών για το μάθημα της Μουσικής Αγωγής με στόχο να μειώσει τις προσλήψεις για τη συγκεκριμένη ειδικότητα. Δε μας ξενίζει το γεγονός. Το έδαφος έχει ήδη προετοιμαστεί με τις διάφορες υπουργικές αποφάσεις που ορίζουν την δυνατότητα ανάθεσης μαθημάτων ειδικοτήτων σε εκπαιδευτικούς Π.Ε. 70 (μεταξύ άλλων, το μάθημα ΤΠΕ, το μάθημα της Θεατρικής Αγωγής, των Εικαστικών….).

Η ρευστότητα των επαγγελματικών δικαιωμάτων (ποιος διδάσκει τι) και η προσφιλής πλέον τακτική του Υπουργείου να σφαγιάζει, τόσο τα εργασιακά και επαγγελματικά δικαιώματα των εκπαιδευτικών, όσο και τα μορφωτικά δικαιώματα των παιδιών, στο όνομα της «ορθολογιστικής διαχείρισης του υπάρχοντος εργατικού δυναμικού στην εκπαίδευση και του εξορθολογισμού του κόστους», υποβαθμίζει το μορφωτικό περιεχόμενο μιας σειράς διδακτικών αντικειμένων στο δημόσιο δωρεάν σχολειό, καθιστώντας το ακόμα πιο ταξικό.

Οι μεγάλοι χαμένοι:

  • Οι μαθητές, ιδιαίτερα όσοι προέρχονται από τα στρώματα που πλήγησαν περισσότερο από την κρίση και που γι αυτούς το δημόσιο δωρεάν σχολειό αποτελεί (ή θα έπρεπε να αποτελεί) το εχέγγυο στο δικαίωμά τους για ολόπλευρη, με ποιοτικά χαρακτηριστικά μόρφωση.
  • Οι εκπαιδευτικοί, μόνιμοι και αναπληρωτές, καθώς οι πρώτοι βλέπουν τα επαγγελματικά τους δικαιώματα να ισοπεδώνονται και το διδακτικό τους αντικείμενο να μετατρέπεται σε μια απλή ανάθεση στα πλαίσια της λογικής «όλοι τα κάνουν όλα». Οι αναπληρωτές βλέπουν το δικαίωμά τους στην εργασία να εξανεμίζεται, μιας και με την ανάθεση όλων σε όλους δεν προκύπτουν οι απαραίτητες ώρες στα Προγράμματα των σχολειών που θα καταστήσουν επιτακτική την ανάγκη για προσλήψεις και διορισμούς. Το τελευταίο έρχεται σε πλήρη αντιδιαστολή και με το αίτημα του Κλάδου για μαζικές – μόνιμες προσλήψεις σε εκπαιδευτικό προσωπικό, που υποστήριξε σύσσωμος στις δύο τελευταίες απεργιακές κινητοποιήσεις του Μάρτη.
  • Το δημόσιο δωρεάν σχολειό, καθώς η υποβάθμιση των διδακτικών αντικειμένων που συνιστούν την Αισθητική Αγωγή, οδηγεί με βεβαιότητα σε ένα σχολειό φτωχότερο σε σημαντικά ποιοτικά χαρακτηριστικά (Τέχνη, Πολιτισμός).

Συνάδελφοι,

η μνημονιακή λαίλαπα έπληξε το Νηπιαγωγείο και την Ειδική Αγωγή. Φόρτωσε στο σύνολο των εκπαιδευτικών καθήκοντα άλλων επαγγελμάτων. Μετέτρεψε διδακτικές ώρες σε εργασιακές. Οδήγησε συστηματικά στην εργασιακή επισφάλεια χιλιάδες συναδέλφων μας. Συγχώνευσε και κατάργησε σχολειά και υποστηρικτικές δομές. Τώρα σειρά είχαν τα επαγγελματικά δικαιώματα. Αύριο η αυτοαξιολόγηση, η αξιολόγηση και το σχολείο που υπακούει στους νόμους της αγοράς και των μάνατζερ.

Ενάντια στην ισοπέδωση όσων κληθήκαμε να υπηρετήσουμε και να υπερασπιστούμε ως εκπαιδευτικοί, στεκόμαστε αλληλέγγυοι στο δίκαιο αίτημα των συναδέλφων της Μουσικής Αγωγής να ακυρωθεί στην πράξη η εφαρμογή της συγκεκριμένης οδηγίας του Υπουργείου.

Καταθέτουμε σήμερα στον οικείο τοπικό μας σύλλογο την παρούσα για την πρόκληση συζήτησης και λήψης απόφασης περαιτέρω ανάδειξης του θέματος στη ΔΟΕ. Οφείλει η ΔΟΕ να καταγγείλει την κατάπτυστη αυτή οδηγία και να προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες προς αποκατάσταση της αδικίας σε βάρος των συναδέλφων μας.

 

 

ΕΝΙΑΙΟ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟ ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΟ Π.Ε. ΝΟΜΟΥ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ

f/b: Ενιαίοι Ανεξάρτητοι Εκπαιδευτικοί Χαλκιδικής

http://anexartitoihalkidikis.blogspot.gr/

 

About ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ Π.Ε. ΚΕΝΤΡ. ΝΟΤ. ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ