Λειτουργία Σχολικών Επιτροπών

Το Δ.Σ. του συλλόγου συζήτησε το θέμα που δημιουργήθηκε με την Σχολική Επιτροπή του Δήμου Νέας Προποντίδας και σε συνέχεια της προηγούμενης ανακοίνωσής του αποφάσισε τα εξής:

Το Δ.Σ. για το συγκεκριμένο θέμα διευκρινίζει:

  1. Η λειτουργία των σχολικών επιτροπών καθορίζεται από το Ν. 318 / 25-2-2011 όπου:

α) Στο άρθρο 3 παρ.8β, προβλέπεται πως οι διευθυντές επιτρέπεται να διαχειρίζονται μέχρι 500 ευρώ για έξοδα του σχολείου και επομένως δικαίως οι διευθυντές των σχολικών μονάδων του Δήμου Ν. Προποντίδας δυσανασχετούν αφού δεν τους δίνεται η δυνατότητα να αντιμετωπίσουν άμεσες ανάγκες των σχολείων τους .

β) Στο άρθρο 3 παρ. 1 προβλέπεται πως οι σχολικές επιτροπές δεν υποχρεούνται σε κατάρτιση προϋπολογισμού και επομένως η αξίωση της σχολικής επιτροπής του Δήμου Ν. Προποντίδας να καταρτίσουν οι διευθυντές δεσμευτική μελέτη – προϋπολογισμό μόνο σε τραγελαφικά αποτελέσματα μπορεί να οδηγήσει καθώς πιθανότατα κάποιοι διευθυντές για να σιγουρέψουν τη λειτουργία του σχολείου τους θα αυξάνουν της ποσότητες που αιτούνται με αποτέλεσμα να φτάσουμε σε μη πραγματικά δεδομένα ενώ κάποιοι άλλοι θα μένουν χωρίς υλικά γιατί δεν μπορούσαν στην αρχή της χρονιάς π.χ. να προβλέψουν ότι θα χαλούσε ο εκτυπωτής και δεν μπορούν να πάρουν νέο τύπο μελανιών.

  1. Σε κάθε περίπτωση στοιχειώδεις κανόνες λογικής, διαφάνειας και ισότιμης αντιμετώπισης των σχολικών μονάδων και κατ’ επέκταση των μαθητών επιβάλλουν  η κατανομή των όποιων κονδυλίων να ακολουθεί κάποιο ελέγξιμο λογικό κανόνα και να κοινοποιείται στους διευθυντές των σχολείων ώστε να μπορούν μα προγραμματίσουν το έργο τους.
  2. Παρόλο που δεν θέλουμε να υποτιμήσουμε ούτε τις προθέσεις ούτε την προσπάθεια της Σχολικής Επιτροπής του Δήμου Ν. Προποντίδας είμαστε αναγκασμένοι:

α) Να καλέσουμε τη Σχολική Επιτροπή του Δ. Νέας Προποντίδας να ανακαλέσει το αίτημά της.

β) Να καλέσουμε τους διευθυντές να μην καταθέσουν το έγγραφο που τους ζητήθηκε

γ) Αν κάποιοι διευθυντές το κατέθεσαν ήδη να το αποσύρουν

Επίσης όπως έχουμε ήδη πει: Το Δ.Σ. εντόπισε και την άδικη κατανομή κονδυλίων εις βάρος των σχολείων της Π.Ε. στο δήμο Ν. Προποντίδας. Οι ιδιαιτερότητες των σχολικών μονάδων Π.Ε. (μεγαλύτερη διασπορά σχολικών μονάδων, περισσότερες εγκαταστάσεις θέρμανσης, μικρότερες ηλικίες μαθητών κ.τ.λ.) δεν εκτιμήθηκαν στο βαθμό που έπρεπε με αποτέλεσμα τα δημοτικά σχολεία και τα νηπιαγωγεία να υποχρηματοδοτούνται  ακόμα και σε σχέση με τα σχολεία της Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Γι αυτό θα πρέπει να αξιολογηθεί ξανά το ποσοστό κατανομής των δαπανών μεταξύ των σχολικών επιτροπών Π.Ε και Δ.Ε.

 

 

 

About Sechal Αριστοτέλης