ΧΟΡΗΓΟΙ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ

Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι,

το Δ.Σ. του Συλλόγου ομόφωνα ενέκρινε την επικαιροποίηση της απόφασης του συνδικάτου για την είσοδο «χορηγών» στις εκπαιδευτικές μονάδες. Η παιδεία αποτελεί «βασική αποστολή του Κράτους», καθώς και «όλοι οι Έλληνες έχουν δικαίωμα δωρεάν παιδείας, σε όλες τις βαθμίδες της, στα κρατικά εκπαιδευτήρια» προβλέπει το Σύνταγμα της Ελλάδας (άρθρο 16). Ο πυλώνας της παιδείας μας, το δημόσιο σχολείο, στη λαίλαπα των κυβερνητικών επιλογών, εξαντλείται οικονομικά, αδυνατώντας, συχνά, να καλύψει βασικές προϋποθέσεις της λειτουργίας του.

Ο οικονομικός «στραγγαλισμός»  του δημόσιου εκπαιδευτικού συστήματος επιτρέπει σε χορηγούς να αποκτούν πρόσβαση στις σχολικές μονάδες προς χάριν της εμπορικής τους ανάπτυξης και των επικοινωνιακών τους στρατηγικών, αντί πινακίου φακής. Επιβεβαιώνουμε για άλλη μια φορά, τη σαφή και αδιαπραγμάτευτη θέση της Δ.Ο.Ε. και του Συλλόγου μας πως οποιαδήποτε «φιλάνθρωπη»  χορηγία, εφόσον προβλέπει ή προϋποθέτει άμεση ή έμμεση επικοινωνιακή προβολή, πολλώ δε μάλλον, πρόσβαση σε στοιχεία των μαθητών ή ενέργειες δειγματοδιανομής κλπ. θα καταγγελθεί άμεσα και δημόσια. Σαφής είναι ο ρόλος του κράτους να επιδείξει, εφόσον μπορεί, το ελάχιστο κοινωνικό καθήκον του, αντιμετωπίζοντας έγκαιρα και ικανοποιητικά όλες τις ανάγκες των σχολικών μονάδων, συντεταγμένα προς τις απαιτήσεις του Συντάγματος της χώρας.

Καλούμε τους συναδέλφους σε επαγρύπνηση και άρνηση αποδοχής οποιασδήποτε «χορηγίας» ή «φιλάνθρωπης προσφοράς» που εμπεριέχει υποψία επικοινωνιακής προβολής ή εμπορικής εκμετάλλευσης.

About Sechal Αριστοτέλης