Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι,
με ανοικτή επιστολή μας στις 18 Φεβρουαρίου 2015, ‘’ΜΗΧΑΝΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ – ΜΙΑ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΝΑ ΞΑΝΑΓΝΩΡΙΣΤΟΥΜΕ’’ (ενεργό link) που στάλθηκε στα σχολεία και στο Δ.Σ. αναλύαμε όσα συνέβησαν με την αξιολόγηση και προσεγγίζαμε ως εξής την κατάσταση:
‘’Βιώσαμε τα πρώτα στάδια της αξιολόγησης, τις αστείες διαδικασίες των συνεντεύξεων των Δ/ντών εκπαίδευσης με τους Δ/ντές και τους Προϊσταμένους, τις πλατφόρμες και τις διασπάσεις των συλλόγων διδασκόντων. Έχουμε ένα δείγμα της αναμφισβήτητης ΗΤΤΑΣ μας. Πώς αντιδράσαμε; Πώς συμπαραταχθήκαμε με το διπλανό μας; Με τη ΔΟΕ; Με το Σύλλογό μας; Πόσο πιστέψαμε στο ενδεχόμενο ΝΙΚΗΣ μας και ακύρωσης της αξιολόγησης; Ποιος μπορεί να ξεχάσει τους συναδέλφους που έως και μεμονωμένα έσπασαν τη στάση του συνδικάτου και έμπαιναν πέρυσι τον Ιούνιο στα σεμινάρια επιμόρφωσης της ντροπής; Ποιος μπορεί να ξεχάσει την υπαναχώρηση συναδέλφων συνδικαλιστών που έκαναν την εξ αποστάσεως επιμόρφωση σε πλατφόρμες γυρνώντας την πλάτη τους στη ΔΟΕ; Όμως σημασία δεν έχει αυτή τη στιγμή η μικρή θλιβερή εικόνα, αλλά το διήγημα συνδικαλιστών (εντός νομού), εκπαιδευτικών κύκλων και κυβερνητικών στελεχών για τα ‘’ΘΕΤΙΚΑ ΤΗΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ’’.
Στην ίδια επιστολή καταλήγαμε: ‘’Η επιστολή αυτή ενέχει ρόλο και κατάθεσης πρότασης για συζήτηση στο επόμενο Δ.Σ. και οργάνωσης Γενικής Συνέλευσης με αποκλειστικά το θέμα της αξιολόγησης. Για την προεργασία της Γ.Σ. θα εισηγηθούμε στο Δ.Σ. την οργάνωση ομάδων εργασίας, με συναδέλφους εξειδικευμένους στο αντικείμενο από τους κόλπους μας.’’
Το θέμα ήρθε στο Δ.Σ. της 10 Μαρτίου 2015 και ομόφωνα έγινε δεκτή η εισήγησή μας για Έκτακτη Γενική Συνέλευση, αλλά καταψηφίσθηκε η εισήγησή μας για οργάνωση ομάδων εργασίας. Ανέλαβε μέλος του Ε.Α.Ψ. τη σύνταξη της επιστολής στο πνεύμα της απόφασης του Δ.Σ. και κατέθεσε στις 18 Μαρτίου 2015 το κείμενο που στα καίρια σημεία του έχει ως εξής:
‘’Το σκεπτικό σύγκλισης Έκτακτης Γενικής Συνέλευσης τεκμαίρεται από την ομόφωνη εκτίμηση της ανάγκης αναδιάταξης του συνδικαλιστικού κινήματος των εκπαιδευτικών μετά τις περιπέτειες και την στρατηγική ήττα που υπέστη στο ζήτημα της αξιολόγησης. Η κυβερνητική αλλαγή, απομάκρυνε μεν, επί του παρόντος, τη δαμόκλειο σπάθη της ‘’αξιολόγησης’’/χειραγώγησης, επέτρεψε δε και επιτρέπει στη νέα κυβέρνηση και το νέο ΥΠΑΙΘ να εισαγάγει στο διάλογο σκέψεις και προτάσεις για μια άλλου είδους αξιολόγηση.
Παράλληλα, χρόνια εκκρεμή ζητήματα του κλάδου, αλλά και ‘’σύγχρονες’’ τάσεις και επιταγές για εντατικοποίηση των σχολικών προγραμμάτων και τελικά αποπροσανατολισμού του παιδευτικού χαρακτήρα του σχολείου δημιουργούν ένα θολό τοπίο μεταξύ της κυβερνητικής εκπαιδευτικής πολιτικής και του συνδικάτου. Απέναντι στις κυβερνητικές, πρώην και νυν, κυβερνητικές εκπαιδευτικές πολιτικές, σας καλούμε να ανασυντάξουμε τη δυναμική του κλάδου, να προσδιορίσουμε τα κεντρικά μας διακυβεύματα, να συμφωνήσουμε σε ένα κοινό και ενωτικό πλαίσιο διεκδικήσεων, εμπνευσμένο από τη βάση του συνδικαλισμού, από τον εκπαιδευτικό. Αποτελεί τουλάχιστον υποχρέωσή μας η συμμετοχή μας σε διαδικασίες ζύμωσης και προβληματισμού επί των θέσεων που θα καθορίσουν στο εγγύς μέλλον την προσωπική μας αξιοπρέπεια και την επαγγελματική μας υπόσταση.
Καλούμε τους Συλλόγους Διδασκόντων, αλλά και μεμονωμένα τους συναδέλφους να καταθέσουν προτάσεις, κείμενα διαλόγου και προβληματισμού επί των προβλημάτων του κλάδου, προκειμένου να εξειδικευθούν και να παρουσιασθούν στην Έκτακτη Γενική Συνέλευση. Πυρήνας της συζήτησης προτείνουμε να είναι: αξιολόγηση, επιμορφωτικές διαδικασίες, συναταξιοδοτικά-μισθολογικά θέματα, εντατικοποίηση σπουδών, προσχολική αγωγή, ρόλος και βαρύτητα συλλόγων διδασκόντων, αναλυτικά προγράμματα, αλλά και όσα καθένας από εμάς κρίνει πως πρέπει να τεθούν σε ευρύ διάλογο.
Συναδέλφισσα, Συνάδελφε, τώρα πρέπει να ανασυνταχθούμε διεκδικώντας ένα καλύτερο μέλλον για εμάς και το αγαθό που υπηρετούμε, την ελεύθερη και δημοκρατική παιδεία. Εμείς έχουμε την ευθύνη να διαμορφώσουμε τα αιτήματα και τις προοπτικές του κλάδου, διεκδικώντας σθεναρά την πραγματοποίησή τους.
Από αυτό το διάλογο δεν πρέπει να λείπει κανείς.’’
Για να μην σας ταλαιπωρήσουμε επιπρόσθετα, σας ενημερώνουμε πως ο Πρόεδρος, Γρ.Σακκάς επικοινώνησε με τον συντάκτη της επιστολής Ν.Ουδατζή ζητώντας του να αφαιρεθεί το ‘’στρατηγική’’, αλλά να παραμείνει το ‘’ήττα’’ στην πρώτη παράγραφο και επήλθε συμφωνία. Δηλαδή, ο Πρόεδρος δήλωσε ικανοποιημένος από την επιστολή που απέδιδε το νόημα της απόφασης του Δ.Σ. Κατόπιν επί τέσσερις ημέρες ως προς την επιστολή τοποθετήθηκαν εγγράφως θετικά τα μέλη του Ε.Α.Ψ. Γ.Γκολόη και Μ.Φραγκόπουλος, καθώς και το μέλος της ΔΑΚΕ Απ.Κρασσάς. Εγγράφως ζητούσε το μέλος της ΠΑΣΚ Α.Αμπελίδης να αφαιρεθεί το ‘’ήττα’’ με ένα σκεπτικό που τον καλούμε να δημοσιοποιήσει εκείνος. Δεν απάντησαν εγγράφως, όπως ορίζει ο κανονισμός λειτουργίας του Δ.Σ., τα μέλη Χρ.Βογιατζής (ΔΑΚΕ), Απ.Ζήσης (ΠΑΣΚ) και Ν.Σμυρλής (ΕΣΑΚ). Ο Πρόεδρος δέχθηκε, κατά τα λεγόμενά του, προφορικές ενστάσεις ως προς το ‘’ήττα’’ από τα μέλη της ΔΑΚΕ και της ΠΑΣΚ που ζητούσαν να αφαιρεθεί, ενώ το μέλος της ΕΣΑΚ ζητούσε να παραμείνει. Ενάντια στον κανονισμό λειτουργίας του Δ.Σ. και δίχως να ακολουθηθεί η διαδικασία, προειδοποιήσαμε πως θα καταγγείλουμε την απαξίωση του Δ.Σ. και των αποφάσεών του. Ο Πρόεδρος με την παρέα του αποφάσισαν κατά το δοκούν να βγει η πρόσκληση που βγήκε τελικά και σε τίποτα δεν αποτυπώνει το νόημα όσων αποφασίσθηκαν στο Δ.Σ. της 10ης Μαρτίου. Παράδοξο, το μέλος της ΔΑΚΕ Απ.Κρασσάς που εγγράφως συμφώνησε στο κείμενο που του κατατέθηκε από το Ε.Α.Ψ. με τη λέξη ‘’ήττα’’ (!!!) [ελπίζουμε να μην αναγκαστούμε να δημοσιοποιήσουμε τα print screens] αργότερα στον Πρόεδρο επανήλθε διατυπώνοντας προφορικά την προσαρμογή του στην παραταξιακή λογική/απόφαση προφανώς που του επιβλήθηκε. Δεν έχει νόημα να συνεχίσουμε. Νόημα έχει να δούμε τους λόγους που έγιναν όλα αυτά.
Η ΠΑΣΚ και η ΔΑΚΕ έναν καημό έχουν. Έναν καημό είχαν και τον Οκτώβριο του 2014 όταν προσπάθησαν να ΜΗΝ ΓΙΝΕΙ Εκλογοαπολογιστική Συνέλευση για την ανάδειξη του σημερινού Δ.Σ. με χρήση της συνδικαλιστικής άδειας. Σας θυμίζουμε πως τότε ήθελαν τη συνδικαλιστική άδεια για τη διενέργεια εκλογών αντιπροσώπων για το Συνέδριο της ΔΟΕ τον Ιούνιο και όχι για την ανάδειξη του Δ.Σ. Δεν τους βγήκε τότε και υποχρεώθηκαν σε Γ.Σ. όπου ο ΔΑΚΙΤΗΣ αρχηγός παραβίασε κάθε καταστατική έννοια με όσα έκανε για να διώξει τον κόσμο από την ψηφοφορία.
Ο ΚΑΗΜΟΣ ΤΟΥΣ ΕΙΝΑΙ Η ΝΕΑ ΣΥΝΘΕΣΗ ΤΗΣ ΔΟΕ. Ο καημός τους είναι να προστατεύσουν από κάθε κριτική τη ΔΟΕ στο θέμα της ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ ΗΤΤΑΣ στην αξιολόγηση. Ο καημός του είναι να μην κουβεντιάσουμε για ευθύνες (όλοι έχουμε), να μην δούμε τι κάναμε λάθος, αλλά προφανώς να ΧΕΙΡΟΚΡΟΤΗΣΟΥΜΕ την κοινή διοίκηση της ΔΟΕ από ΠΑΣΚ και ΔΑΚΕ. Ιδιαίτερα απέναντι στη διαφαινόμενη απώλεια της πλειοψηφίας στο Δ.Σ. της ΔΟΕ, θα δώσουν τον νυν υπέρ πάντων αγώνα για να μην γίνει καμία συζήτηση. Σας θυμίζουμε τι μας είπε το μέλος της ΠΑΣΚ στο Δ.Σ. της ΔΟΕ και πρώην Πρόεδρος της ΔΟΕ στη Γ.Σ. μας του Νοεμβρίου στην κριτική που ασκήθηκε στην Ομοσπονδία για την απραξία της στο θέμα του MySchool. Μας είπε πως πρέπει να έχουμε κατά νου πως ‘’οι διοικητικές κυρώσεις, οι πράξεις γνωμοδότησης όπως αυτή που έκανε ο Σύλλογός μας κατά της εφαρμογής MySchool στην Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, ενέχουν και την πιθανότητα δικαίωσης του Υπουργείου’’. Δηλαδή, ΜΗΝ ΚΑΝΕΤΕ ΤΙΠΟΤΑ, ΓΙΑΤΙ ΜΠΟΡΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΧΑΣΟΥΜΕ. Αυτή είναι η πραγματικότητα συνάδελφοι. Ζητήσαμε από 18 Φεβρουαρίου να κουβεντιάσουμε και να προσδιορίσουμε τις θέσεις μας απέναντι στα ανοικτά ζητήματα του κλάδου, να ξαναδούμε γιατί υπέστη το συνδικαλιστικό κίνημα μια περίτρανη ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΗΤΤΑ και οι φίλιες δυνάμεις της ΠΑΣΚ και ΔΑΚΕ δεν θέλουν τη λέξη ΗΤΤΑ. Μήπως κερδίσαμε κιόλας; Μήπως να αυτοχειροκροτηθούμε; Μήπως να συνεχίσουμε τον μακάριο ύπνο μας προς την επιτυχία;
Λυπούμαστε πραγματικά για την ΠΑΡΑΓΚΑ που έχει στηθεί στο Δ.Σ. και συνεχίζει να κυριαρχεί με υπόγειες συμμαχίες και συμφωνίες. Παράγκα που στηρίζεται από ΔΑΚΕ και ΠΑΣΚ (ή όπως αλλιώς θέλει να λέγεται) και οδηγεί τους συναδέλφους μακριά από τις εξελίξεις. Τους καλούμε ΔΗΜΟΣΙΑ να τοποθετηθούν επί της καταγγελίας μας, ερμηνεύοντας επίσης οι ίδιοι το τι ακριβώς συνέβη με την αξιολόγηση, αν χάσαμε ή αν κερδίσαμε. Γιατί έχουμε κάθε λόγο να πιστεύουμε ΠΩΣ ΜΕΡΙΚΟΙ ΑΠ’ ΑΥΤΟΥΣ ΗΤΑΝ ΚΑΙ ΠΑΡΑΜΕΝΟΥΝ ΟΠΑΔΟΙ ΤΗΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ, ΚΑΙ ΔΕΝ ΤΟ ΕΧΟΥΝ ΚΡΥΨΕΙ ΣΕ ΚΛΙΜΑΚΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΑ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΑΛΛΆ ΟΥΤΕ ΚΑΙ ΜΕ ΤΗ ΣΤΑΣΗ ΤΟΥΣ ΣΤΙΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΤΗΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ (εξ αποστάσεως επιμορφώσεις, συμμετοχή σε ψηφιακή πλατφόρμα portfolio, συνεντεύξεις, συμμετοχή σε συνεδριάσεις για τον ετήσιο προγραμματισμό)
ΟΣΟ ΚΙ ΑΝ ΜΑΣ ΚΟΜΙΖΟΥΝ ΣΤΟ ΔΣ ΤΑ ΔΥΟ ΜΕΛΗ ΤΗΣ ΠΑΣΚ ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΑΝΤΙΘΕΣΗΣ ΤΟΥΣ, ΘΑ ΓΙΝΟΥΝ ΠΙΣΤΕΥΤΟΙ ΟΤΑΝ ΜΑΣ ΦΕΡΟΥΝ ΚΑΙ ΤΑ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΑ ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΠΑΡΑΙΤΗΘΕΝΤΩΝ ΑΠΟ ΤΟ Δ.Σ. ΠΟΥ ΕΚΛΕΧΘΗΚΑΝ 2Η ΚΑΙ 3ΟΣ ΠΡΙΝ ΝΑ ΑΝΑΛΑΒΕΙ Ο 4ΟΣ. Έξάλλου και ένα παιδί θα καταλάβαινε πως ΚΑΠΟΙΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΣΚ ΖΗΤΗΣΕ ΤΙΣ ΠΑΡΑΙΤΗΣΕΙΣ ΤΗΣ 2ΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ 3ΟΥ ΚΑΤΑ ΣΕΙΡΑ ΕΚΛΟΓΗΣ ΣΤΟ Δ.Σ. ΕΞΑΙΤΙΑΣ ΤΗΣ ΣΤΑΣΗΣ ΤΟΥΣ ΣΤΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΤΗΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟΥ ΝΑ ΜΠΕΙ ΤΕΛΙΚΑ Ο 4ΟΣ ΣΕ ΕΝΑ ΠΡΟΣΧΕΔΙΑΣΜΕΝΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΑΠΟΚΡΥΨΗΣ ΕΥΘΥΝΩΝ.
Καλούμε τέλος την ΕΣΑΚ να ΜΙΛΗΣΕΙ και να ΠΑΡΕΙ ΘΕΣΗ. ΩΣΕΙ ΠΑΡΩΝ ΕΙΝΑΙ ΕΔΩ ΚΑΙ ΈΝΑΝ ΧΡΟΝΟ, ΓΕΓΟΝΟΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΖΕΙ ΤΕΛΙΚΑ ΣΕ ΠΟΛΛΑ ΣΗΜΕΙΑ…
Οι εκλεγμένοι στο Δ.Σ. με το Ε.Α.Ψ.
Γερακίνα Γκολόη
Νίκος Ουδατζής
Μιχάλης Φραγκόπουλος
ΕΝΙΑΙΟ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟ ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΟ
Π.Ε. ΝΟΜΟΥ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ
http://anexartitoihalkidikis.blogspot.gr/