ΕΝΙΑΙΟ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟ ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΟ Π.Ε. N. ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ

aneksartito

 

 

‘’…και μη έχοντας πιο κάτω άλλο σκαλί για να κατρακυλήσεις πιο βαθιά στου κακού τη σκάλα…»

Κ. Παλαμάς, ο Δωδεκάλογος του Γύφτου (Προφητικός)

18 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2016

Συναδέλφισσα, Συνάδελφε,

για άλλη μια φορά γίναμε μάρτυρες της αδυναμίας του Προέδρου του Δ.Σ. να σταθεί στο ύψος του ιστορικού Συλλόγου που εκπροσωπεί. Αντί μιας ειλικρινούς παραδοχής πως έσφαλε στη διαχείριση της κινητοποίησης της προηγούμενης Παρασκευής προτάσσοντας το συμφέρον της παράταξης ΔΑΚΕ και όχι του Συλλόγου που εκπροσωπεί, διαβάσαμε ένα απίστευτο συνονθύλευμα λάσπης, ψεύδους και παραταξιακής υποταγής.

Παρά το γεγονός της καταγγελίας των πεπραγμένων του και από την παράταξη της ΠΑΣΚ-ΔΗΣΥ, ο ίδιος έκρινε σκόπιμο να απαντήσει μόνο σε εμάς, στο Ε.Α.Ψ. ( άραγε γιατί;) , ενώ μας επιστρέφει την πρόταση μομφής με τόκο 10%, γράφει: ακριβός στα πίτουρα και φτηνός στ’ αλεύρι…

Αλλεπάλληλες φορές μας έχει καλέσει να παραιτηθούμε υπό το βάρος των ευθυνών που ο ίδιος αντέχει, αλλά όχι εμείς. Βάλε το καλά στο νου σου συνάδελφε: θα φύγουμε όταν, είτε σταματήσουν να μας εμπιστεύονται οι συνάδελφοι, είτε όταν εμείς το αποφασίσουμε. Μέχρι τότε, θα πρέπει να ζεις με την παρουσία μας. Είτε το αντέχεις, είτε όχι.

 

Σε ό,τι έχει να κάνει με τη δίχως ειρμό απάντησή του στην καταγγελία μας, έχουμε να του πούμε τα εξής: Γνωρίζεις Πρόεδρε, πως ο συνάδελφος από την Κρήτη που εμπλέκεις, εδώ και 3 χρόνια απέχει από οποιαδήποτε συνδικαλιστική συμμετοχή; Γνωρίζεις, εσύ, ο Πρόεδρος των 72 ψήφων σε ένα σύλλογο 600 ψηφισάντων, πόσες πήρε εκείνος στην τελευταία του εκλογική κάθοδο; Γνωρίζεις πως αυτός, ένας συνάδελφος πριν τη σύνταξη, δεν κατηγορήθηκε ποτέ ποινικά, δεν είχε κακούργημα στην πλάτη του, δεν απαλλάχτηκε με βούλευμα από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, δεν χειροκρότησε τον Α.Σαμαρά όντας Πρόεδρος Ομοσπονδίας, δεν τον υποχρέωσαν τα μέλη της ίδιας του της παράταξης σε παραίτηση; Στην επιλογή σου να κουτσομπολεύεις, θα μείνεις μόνος και έρημος. Όταν θα αποκτήσεις το κουράγιο να αναφέρεις το όνομά του, τότε θα λάβεις εκτενέστερη απάντηση και από τον ίδιο τον συνάδελφο.

Όσο για τους συναδέλφους που προσχώρησαν στους Ανεξάρτητους από την ΠΑΣΚ και τη ΔΑΚΕ ήταν γιατί αντιλήφθηκαν πως ο συνδικαλισμός δεν πρέπει να υποτάσσεται σε κομματικές γραμμές και ινστρούκτορες, τέτοιους που εμείς δεν είχαμε και δεν θα αποκτήσουμε. Ξεχνάς όμως και την πλειονότητα όσων συμμετείχαν στην κίνησή μας και δεν είχαν ασχοληθεί ποτέ στο παρελθόν με το συνδικαλισμό, βρίσκοντας μια ομάδα, μια παρέα ανθρώπων που όλα συζητιούνται και συναποφασίζονται.

Σε συνεχή λιβελογραφήματά του κάνει λόγο για απεργόσπαστες του Ε.Α.Ψ. Για τελευταία φορά: τον καλούμε να θέσει σε συζήτηση την αναζήτηση όλων των αρχείων απεργιών από όποιο έτος ο ίδιος επιθυμεί και τα αποτελέσματα ας τεθούν στην κρίση των συναδέλφων, ως οι μόνοι αρμόδιοι να μας κρίνουν.

Παράλληλα, μόνο για τη ΔΑΚΕ και το Ε.Α.Ψ. θα αναζητηθούν για τις ίδιες ακριβώς χρονιές όλα τα οικονομικά στοιχεία για τα μέλη του Δ.Σ., όπως: η ενίσχυση από το ταμείο αγώνα και τα ποσά που τούς καταβλήθηκαν ως χιλιομετρική αποζημίωση. Από πλευράς μας, συμφωνούμε απόλυτα. Εμείς δεχόμαστε κατόπιν τη δημοσιοποίηση όλων των στοιχείων στα μέλη του Συλλόγου μας. Μόνο έτσι θα αποδειχθεί γιατί συνάδελφοι που προσέφεραν σ’ αυτό το Σύλλογο, που τίμησαν με τη συμμετοχή τους το Συνδικάτο και τους συναδέλφους τους, απομακρύνθηκαν και δεν θέλουν να ξανακούσουν ποτέ για εμπλοκή τους.

Τέλος, μιας και μας προσάπτει τα χαμηλά ποσοστά στις τελευταίες απεργιακές κινητοποιήσεις, υπερεκτιμώντας –προφανώς- τις δυνάμεις μας, δηλώνουμε δημόσια πως σε κλιμάκιο απεργίας 24ωρης διάρκειας εμείς δεν πρόκειται να συμμετάσχουμε ξανά έως ότου:

α) καθορισθεί από την επικείμενη Γενική Συνέλευση της 31ης Μαΐου 2016 το αντίτιμο της οικονομικής αποζημίωσης, ζήτημα άμεσα συνυφασμένο με την ετήσια οικονομική τους συνδρομή, για την οποία το Δ.Σ. βρέθηκε απολογούμενο

β) ενεργοποιηθούν επιτέλους οι συνάδελφοι-σύνδεσμοι ανά περιοχή και τους αναγνωριστεί εξακτίνωση δράσης του Δ.Σ.,

γ) κοινοποιηθούν τα ποσοστά της 24ωρης απεργιακής κινητοποίησης της 7ης Απριλίου και των 3ωρων στάσεων εργασίας της 15ης Απριλίου,

δ) δεσμευθεί ο Πρόεδρος πως θα κοινοποιηθούν στους συναδέλφους τα αναλυτικά στοιχεία μετακινήσεων και χιλιομετρικής αποζημίωσης των μελών του Δ.Σ. για τη θητεία που διανύουμε, και

ε) υπερψηφίσει μαζί μας τη βράβευση μετά πλακέτας συναδέλφου για την προσφορά του στον Σύλλογο, που θα βρεθεί να έχει πραγματοποιήσει 4.750 (τέσσερις χιλιάδες επτακόσια πενήντα) χιλιόμετρα, κατά δήλωσή του, σε 12 μήνες, όταν αυτός αναφερόταν μόνο στα όρια του πρώην Συλλόγου Κεντρικής και Νότιας Χαλκιδικής.

 

ΕΝΙΑΙΟ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟ ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΟ

Π.Ε. ΝΟΜΟΥ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ


15 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2016

‘’Της νύχτας τα καμώματα, τα βλέπει η μέρα και γελά’’

Άλλη μια μαύρη σελίδα του συλλόγου συμπληρώθηκε. Νύχτα η απόφαση κινητοποίησης.

 

Συναδέλφισσα, Συνάδελφε,

σε συνέχεια των όσων διαδραματίστηκαν χθες (14/4/2016) σχετικά με την ελλιπή – παραπλανητική (;) ενημέρωση των μελών του Δ.Σ. του Συλλόγου μας από τον Πρόεδρό του (κάτι το οποίο στάθηκε αφορμή για να υποβάλουμε ως ΕΑΨ πρόταση μομφής στο πρόσωπό του) το επόμενο κεφάλαιο γράφεται σήμερα και –δυστυχώς- είναι κι αυτό θλιβερό.

Μόλις στις 22:00 χθες το βράδυ (και με καθυστέρηση λίγων λεπτών αφότου αποφάσισε να στείλει το συγκεκριμένο κείμενο στα σχολεία) ενημερώθηκαν me e-mail τα μέλη του Δ.Σ. ότι πρόκειται τελικά ο Σύλλογός μας να κηρύξει 3ωρη διευκολυντική στάση εργασίας η οποία, σε συνδυασμό με την 3ωρη στάση που κήρυξε η ΔΟΕ, θα αποτελούσε ικανό χρόνο ώστε να μεταβούμε στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Υ.ΜΑ.Θ. που κήρυξαν Σύλλογοι της Θεσσαλονίκης.

Έτσι υπονομεύονται, αγαπητοί συνάδελφοι, οι αγώνες!

Ακόμη κι αν ο Νόμος ή το εθιμικό δίκαιο παρέχει το δικαίωμα να προβείς ως Πρόεδρος του Συλλόγου (με την πλειοψηφική απόφαση του Δ.Σ.) σε μια τέτοια ενέργεια, το να την πραγματοποιείς σε ώρα που κανείς από τους συναδέλφους δεν πρόκειται να το πάρει μυρωδιά, είναι μια απόφαση που εγείρει πολλά ερωτηματικά για τη σκοπιμότητα που εξυπηρετεί. Λαμβάνοντας υπ’ όψη την ανακοίνωση της ΔΑΚΕ Χαλκιδικής, παράταξη του Προέδρου, που ανακοίνωνε 3ωρη στάση εργασίας του συλλόγου μας και 12 ώρες μετά την ανακοίνωση του ίδιου μας του συλλόγου, κατόπιν πίεσης, δυστυχώς αποκαλύπτεται η μετατροπή του τοπικού συλλόγου σε παραμάγαζο της ΔΑΚΕ. Όλα ενορχηστρωμένα, όλα προσχεδιασμένα σε ένα στημένο παιχνίδι εντυπώσεων και μικροπολιτικών κερδών εις βάρος των αιτημάτων μας.

Συνάδελφοι,

όταν πηγαίνουμε να δώσουμε έναν αγώνα χρειαζόμαστε τον απαραίτητο χρόνο για να ανταλλάξουμε σκέψεις και ιδέες, να γίνουν οι απαραίτητες ζυμώσεις μεταξύ των μελών του κλάδου, ώστε να προλάβει να εξακτινωθεί η πληροφορία στο σύνολο των συναδέλφων, αλλά και να διασφαλιστεί η μεγαλύτερη δυνατή επιτυχία του. Όμως, είναι ηλίου φαεινότερο πλέον πως δεν τους ενδιαφέρει η επιτυχία αγωνιστικών κινητοποιήσεων, αλλά η selfie και η δήλωση δήθεν αγωνιστικού φρονήματος.

Όταν –δε- το διακύβευμα ενός τέτοιου καλέσματος είναι η υπεράσπιση των συναδέλφων αναπληρωτών και του δημόσιου δωρεάν Νηπιαγωγείου, θα έπρεπε να έχει λειτουργήσει με περισσότερη υπευθυνότητα.

Καταγγέλουμε λοιπόν τον τρόπο με τον οποίο ο Πρόεδρος του Συλλόγου μας χειρίζεται ευαίσθητα, χρόνια και συνεχώς διογκούμενα προβλήματα του κλάδου μας και σας καλούμε όλους να παρευρεθείτε στην έκτακτη Γενική Συνέλευση του Συλλόγου μας την Τετάρτη 20 Απριλίου στο 2ο Δημοτικό Σχολείο Πολυγύρου, γιατί τις αποφάσεις που θα ορίσουν το μέλλον μας μπορούμε –και πρέπει- να τις πάρουμε μόνο εμείς…

ΕΝΙΑΙΟ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟ ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΟ

Π.Ε. ΝΟΜΟΥ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ


ΔΑΚΕ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ – Ο ΔΟΥΡΕΙΟΣ ΙΠΠΟΣ ΤΩΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΝ

ΤΕΡΑΣΤΙΕΣ ΟΙ ΕΥΘΥΝΕΣ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ Δ.Σ.

Συναδέλφισσα, Συνάδελφε,

η προσπάθεια των κυβερνήσεων της τελευταίας εξαετίας να ‘’τελειώσει’’ ο συνδικαλισμός βρίσκει πρόθυμους συνεργάτες. Στην περίπτωσή μας η ΔΑΚΕ Χαλκιδικής επάξια διεκδικεί τα πρωτεία. Δυστυχώς για όλους εμάς, τους εκπαιδευτικούς της τάξης, της συνδικαλιστικής δράσης δίχως ανταλλάγματα και προνόμια, οι πρόσφατες κυβερνητικές επιλογές στο χώρο της εκπαίδευσης αποτελούν αφορμή για τη ΔΑΚΕ και τους εκπροσώπους της στο νομό για άσκηση μικροπολιτικών παιχνιδιών και ανάδειξη δήθεν αγωνιστικού φρονήματος. Για άλλη μια φορά πετάει τη μπάλα στην ανυπαρξία της με ψεύδη και διαστρέβλωση της πραγματικότητας, όταν θα έπρεπε όλες οι παρατάξεις να συγκροτήσουμε ενιαίο μέτωπο απέναντι στις κυβερνήσεις της καταστροφής.

Χθες 13/4/2016 ενημερωθήκαμε από τον Πρόεδρο του Συλλόγου Γρ.Σακκά, με sms, στις 22:00 ως εξής: ‘’Ο Σύλλογος Υπαίθρου Ν.Θεσσαλονίκης καλεί τους συλλόγους Κ.Μακεδονίας σε συγκέντρωση στο ΥΜΑΘ στις 11:30. Συμφωνείτε να βγάλουμε ανακοίνωση και να κάνουμε χρήση των δύο τρίωρων για τους συναδέλφους να είμαστε όλοι εκεί. Απαντήστε τώρα ένας από κάθε παράταξη’’.

Κατόπιν συνεχών συνομιλιών μαζί του και κυρίως με τους συλλόγους της Καλαμαριάς, των Σερρών, της Πέλλας, της Πιερίας και του Κιλκίς, προέκυψε πως δεν υπήρχε αντίστοιχη επικοινωνία μαζί τους και άρα το μήνυμα του Προέδρου του Δ.Σ. δεν ανταποκρινόταν στην πραγματικότητα. Για το λόγο αυτό τον ενημερώσαμε, όπως και τα λοιπά μέλη του Δ.Σ. με το εξής email στις 23:52 χθες το βράδυ:

‘’Συνάδελφοι, νωρίτερα ειδοποιηθήκαμε όλα τα μέλη του Δ.Σ. για επικείμενη κινητοποίηση την Παρασκευή στο ΥΜΑΘ. Όπως μου είπε ο Γρηγόρης συμφώνησαν τα 3 μέλη της ΔΑΚΕ και τα 2 της ΠΑΣΚ. Έθεσα ερωτήματα για το ποιός οργανώνει την κινητοποίηση και μου είπε ο σύλλογος υπαίθρου. Επίσης, στο επίπεδο της δικής του, προσωπικής, επικοινωνίας με άλλους συλλόγους, όχι όλους, αντιλήφθηκε πως υπάρχει απόφαση και σε αυτούς, αλλά όχι σε όλους. Η κινητοποίηση αυτή ωστόσο δεν είναι σε επίπεδο Κεντρικής Μακεδονίας, ούτε καν όπως μαθαίνω Θεσσαλονίκης, μιας και δεν υπάρχει σχετική απόφαση από συλλόγους της Θεσσαλονίκης ακόμα. Στις Σέρρες αποφασίσθηκε κινητοποίηση τοπική στη Δ/νση και στην Πέλλα, στον σύλλογο Γιαννιτσών κανένα νέο ακόμα. Τίθενται σοβαρά ερωτήματα για τον τρόπο οργάνωσης, τη συμμετοχή των συλλόγων, την εμπλοκή των αιρετών ΑΠΥΣΠΕ και φυσικά τη δική μας συμμετοχή υπό το καθεστώς αβέβαιης ενημέρωσης. Παρακαλώ θερμά, να διερευνήσει ο Πρόεδρος με τη σειρά του τη συμμετοχή των λοιπών νομών και φυσικά της Θεσσαλονίκης. Επί του παρόντος, σε καμιά περίπτωση δεν υπάρχει αυτό που μας ειπώθηκε για κινητοποίηση όλων των συλλόγων.

Ως μέλος του Δ.Σ. διατηρώ σοβαρές επιφυλάξεις επί του θέματος και είναι σημαντικό να γνωρίζουμε προτού αποφασίσουμε μια κινητοποίηση με ορίζοντα προετοιμασίας 24 ώρες και με δεδομένη τη Γ.Σ. της Τετάρτης που θα λάβει αποφάσεις.’’

 

Ο Πρόεδρος όμως αντί να διερευνήσει όσα του ζητήσαμε, μας στέλνει σήμερα το εξής sms στις 07:33: ‘’ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ ΔΑΚΕ ΚΑΙ ΔΗΣΥ ΕΙΠΑΝ ΝΑΙ ΓΙΑ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ. ΕΑΨ ΚΑΙ ΕΣΑΚ ΕΠΙΦΥΛΑΣΣΟΝΤΑΙ. ΑΠΑΝΤΗΣΤΕ ΤΙ ΚΑΝΟΥΜΕ ΤΩΡΑ’’.

Κατά συνέπεια, ο Πρόεδρος του Δ.Σ. Γρηγόρης Σακκάς είχε σύμφωνη γνώμη 5 εκ των 9 μελών του Δ.Σ., δηλαδή πλειοψηφική σχέση και όφειλε να απαντήσει στα ερωτήματά μας για να άρει τις επιφυλάξεις μας για την κινητοποίηση της τελευταίας στιγμής. Σε κάθε περίπτωση, ωστόσο, ΕΙΧΕ ΤΗΝ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΓΙΑ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ. Σε κάθε περίπτωση εφόσον προκληθούμε ή τα αρνηθούν θα υποχρεωθούμε να ανεβάσουμε και τα print screen.

Αντ’ αυτού, της ανακοίνωσης δηλαδή συμμετοχής μας στην κινητοποίηση των συλλόγων Θεσσαλονίκης, επέλεξε να αξιοποιήσει το χρόνο για να συγράψουν τη διαστρεβλωτική ανακοίνωση που στάλθηκε στα σχολεία. Ουσιαστικά ΔΕΝ ΠΙΣΤΕΥΑΝ ΚΑΙ ΟΙ ΙΔΙΟΙ ΣΤΗΝ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΩΣ ΜΕΣΟ ΑΠΕΜΠΛΟΚΗΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΑΝ ΤΟ ΠΡΟΠΕΤΑΣΜΑ ΚΑΠΝΟΥ ΜΕ ΣΚΟΝΗ, ΛΑΣΠΗΣ ΚΑΙ ΨΕΥΔΗ. Στην πραγματικότητα γνώριζαν και αυτοί πως δεν αποτελεί κινητοποίηση της Κεντρικής Μακεδονίας και πως ο χρόνος των 24 ωρών αποτελούσε προϋπόθεση ΠΑΝΤΕΛΟΥΣ ΑΠΟΤΥΧΙΑΣ.

Εκφράζουμε τη διαμαρτυρία μας για το ρόλο του Προέδρου στην όλη ιστορία που ο ίδιος με την παρέα του της ΔΑΚΕ δημιούργησε. Καταθέτουμε σήμερα δημόσια πρόταση μομφής κατά του Προέδρου για:

Α) Μη εκτέλεση απόφασης πλειοψηφίας

Β) Για ανικανότητα καθοδήγησης του ιστορικού συλλόγου

Γ) Για απαξίωση της συνδικαλιστικής δράσης με τις τακτικές και τις επιλογές του

Δυστυχώς αντίστοιχοι συνδικαλιστές και πρακτικές απόσυσπειρώνουν και αποδυναμώνουν το κίνημα, ευνοώντας τις πολιτικές ηγεσίες να χειραγωγούν την αγανάκτηση της κοινωνίας και των εκπαιδευτικών. Θα τους σταματήσουμε. Και τους κυβερνώντες και τους υπαλλήλους τους.

 

ΕΝΙΑΙΟ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟ ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΟ

Π.Ε. Ν.ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ


ΠΡΟΣΛΗΨΗ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ

ΕΚΤΑΚΤΗ Γ.Σ. ΓΙΑ ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗΣ ΤΟΥ ΥΠΕΘ

Συνάδελφοι,

ερήμην των άμεσα εμπλεκόμενων φορέων, των εκπαιδευτικών Αθμιας και Βθμιας εκπαίδευσης, το Υπουργείο Παιδείας κατέθεσε (8/4/2016) στις Ομοσπονδίες προς ‘’διαβούλευση’’ προσωρινό σχέδιο πρόσληψης αναπληρωτών για το επόμενο σχολικό έτος. Το σχέδιο στερείται οποιασδήποτε λογικής ακυρώνοντας στην πράξη την προϋπηρεσία των συναδέλφων αναπληρωτών, μιας και προβλέπει μεταξύ άλλων τον καθορισμό των εξής κριτηρίων για εργασία:

‘’α) Ακαδημαϊκά κριτήρια .

Ο βαθμός του πτυχίου: για πτυχία με βαθμολογική κλίμακα από ένα (1) έως δέκα (10) υπολογίζεται μία (1) μονάδα για κάθε βαθμό του πτυχίου πάνω από το βαθμό πέντε (5), καθώς και κλάσματα αυτής με αναγωγή στο δεύτερο δεκαδικό ψηφίο. Σε περίπτωση που η κλίμακα είναι διαφορετική, ο βαθμός υπολογίζεται με αναγωγή στην κλίμακα αυτή.

β) Επιτυχία σε γραπτό διαγωνισμό Α.Σ.Ε.Π.

Η επιτυχία κατά τον τελευταίο διαγωνισμό του Α.Σ.Ε.Π. μοριοδοτείται με ένα (1) μόριο για κάθε βαθμολογική μονάδα που συγκέντρωσε ο υποψήφιος πάνω από τη βαθμολογική βάση. Η επιτυχία κατά τον αντίστοιχο προτελευταίο διαγωνισμό του Α.Σ.Ε.Π. μοριοδοτείται με μισό (0.5) μόριο για κάθε βαθμολογική μονάδα που συγκέντρωσε ο υποψήφιος πάνω από τη βαθμολογική βάση.

Όσοι υπάγονται σε περισσότερες των ανωτέρω περιπτώσεων λαμβάνουν αθροιστικά τα μόρια αυτών.

γ) Πραγματική εκπαιδευτική προϋπηρεσία

– Η προϋπηρεσία από 0 έως και 8 μήνες: 0,10 μονάδες για κάθε μήνα

– Η προϋπηρεσία από 8 έως και 16 μήνες: 0,15 μονάδες για κάθε μήνα

– Η προϋπηρεσία από 16 έως και 24 μήνες: 0,20 μονάδες για κάθε μήνα

– Η προϋπηρεσία από 24 έως και 32 μήνες: 0,30 μονάδες για κάθε μήνα

– Η προϋπηρεσία από 32 έως και 40 μήνες: 0,35 μονάδες για κάθε μήνα

– Η προϋπηρεσία από 40 έως και 60 μήνες: 0,40 μονάδες για κάθε μήνα

Το ανώτατο όριο μονάδων από προϋπηρεσία κατά τα ανωτέρω είναι 16,80 μονάδες

δ) Κοινωνικά κριτήρια

Τα κοινωνικά κριτήρια καθώς και η μοριοδότησή τους είναι τα προβλεπόμενα στην περίπτωση δ΄ της παραγράφου 1 του άρθρου 3, σε συνδυασμό με το άρθρο 52 του ν.4115/2013 (Α΄24)….’’.

 

ΚΑΛΟΥΜΕ:

– το Δ.Σ. του συλλόγου μας σε οργάνωση έκτακτης Γ.Σ. για το μείζον αυτό ζήτημα με πρόσκληση και παρουσία όλων των συναδέλφων,

– την άμεση παρέμβαση του Δ.Σ. με κείμενο διαμαρτυρίας και οργάνωση μορφών αντίδρασης,

– το σύνολο των συναδέλφων σε εγρήγορση και υποστήριξη κάθε θιγόμενου συναδέλφου.

 

ΜΕΛΗ Δ.Σ. ΤΟΥ ΕΝΙΑΙΟ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟ ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΟ Π.Ε. ΝΟΜΟΥ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ

Γκολόη Γερακίνα

Ουδατζής Νικόλαος

Φραγκόπουλος Μιχάλης


 

ΚΑΙ ΕΣΟΝΤΑΙ ΟΙ ΔΥΟ ΕΙΣ ΣΑΡΚΑΝ ΜΙΑΝ

Συναδέλφισσα, Συνάδελφε,

αναμέναμε την επανεμφάνιση της εξαφανισμένης ΠΑΣΚ-ΔΗΣΥ με θέσεις και όχι στο γνώριμο ρόλο ως δεκανίκι της ΔΑΚΕ. Τους αναμέναμε να πάρουν θέση στο ζήτημα της αιφνίδιας είσπραξης της ετήσιας συνδρομής του συλλόγου μας και των παραπόνων που κατατέθηκαν από σχολικές μονάδες, στο ζήτημα των οδοιπορικών του Δ.Σ., στο ζήτημα της μη ενημέρωσης του Προέδρου του Δ.Σ. προς τα λοιπά μέλη ως προς το αίτημα καθορισμού αναπληρωτή του αιρετού μας στο ΠΥΣΠΕ, καταγγελία της Δ/νσης εκπαίδευσης για σκοπιμότητες στη σύγκλιση του ΠΥΣΠΕ, την απουσία του αιρετού της ΔΑΚΕ από την κινητοποίηση στα Ν.Μουδανιά κ.α., αλλά εις μάτην. Η ανακοίνωσή τους αποτελεί τους όρους της συμφωνίας της ή του μνημονίου συνεργασίας της με τη ΔΑΚΕ.

Εδώ και 3,5 χρόνια κινούνται με μόνο όρο, την ανάγκη επιβίωσης. Σε κάθε επίπεδο χάνουν δυνάμεις και αυτό φέρνει τρόμο. Τα τελευταία χρόνια εξάλλου, έχουν χάσει έδρες στο Δ.Σ. του νομού μας και τον αιρετό εκπρόσωπο στο ΠΥΣΠΕ Χαλκιδικής από το ΕΝΙΑΙΟ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟ ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΟ. Ταυτόχρονα έχασαν την εκλογή του αιρετού στο ΑΠΥΣΠΕ Κ.Μακεδονίας από τις ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ, έχασαν έδρα στο Δ.Σ. της ΔΟΕ από τα ανεξάρτητα σχήματα, στα οποία εντασσόμαστε και κινδυνεύουν τον ερχόμενο Νοέμβριο για πρώτη φορά να μην εκλέξουν αιρετό στο ΚΥΣΠΕ. Είναι προφανές πως ζούμε την ήττα της ΠΑΣΚ-ΔΗΣΥ, ως αποδοκιμασία των πολιτικών της επιλογών και των κεντρικών της εκπροσώπων.

 

Εδώ και 3,5 χρόνια έχουν χρεώσει, στο νομό Χαλκιδικής, οτιδήποτε συμβαίνει στο ΕΝΙΑΙΟ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟ ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΟ. Δεν υπάρχει ούτε μια ανακοίνωση εναντίον της ΔΑΚΕ, παρ’ όλο που η ΔΑΚΕ έχει τον Πρόεδρο του Δ.Σ. και τον έναν αιρετό στο ΠΥΣΠΕ, ο οποίος «έτυχε» να αναφέρει στην τελευταία του ανακοίνωση τη μισή αλήθεια σχετικά με τις χιλιομετρικές αποζημιώσεις των μελών του Δ.Σ.: παραθέτουμε την ακριβή διατύπωση: «Ή 0,40€/χλμ ή τίποτα»… Πιο συστημικοί, καίγεστε όλοι μαζί! Πανελλαδικά υπάρχει μια επιβεβλημένη συμφωνία υποστήριξης και συνδιοίκησης των Δ.Σ., γεγονός καταφανές στο Δ.Σ. της ΔΟΕ, αλλά και στο Δ.Σ. του ιστορικού μας συλλόγου.

Έτσι, την ανακοίνωση του ‘’αιρετού της ΔΑΚΕ’’ την αναφέρει η ΠΑΣΚ-ΔΗΣΥ ως ‘’τα πρόσφατα ενημερωτικά για τα προσωπικά κίνητρα ενασχόλησης κάποιων με τον συνδικαλισμό’’, ενώ την απάντησή μας ως ‘’απάντηση με προσωπικές αιχμές του Ε.Α.Ψ.’’. Μην έχουμε αυταπάτες. Αν στη θέση μας υπήρχε οποιοδήποτε άλλο ισχυρό σχήμα συνδικαλιστικής εκπροσώπησης τα ίδια θα επικρατούσαν. Έτυχε να είμαστε εμείς η φωνή της αντιπολίτευσής τους και δεν αντέχουν την ηχώ του λόγου μας. Έχουμε δεχθεί λάσπη προσωπική, επαγγελματική και πολιτική. Όσα συμβαίνουν στο νομό μας είναι χαρακτηριστικά ενός δύσοσμου παιχνιδιού εξουσίας σε έναν μικρόκοσμο που δεν αγγίζει το μέσο εκπαιδευτικό, αν δεν του δημιουργεί ίσως και απέχθεια. Η απομάκρυνση των συναδέλφων από τα συνδικαλιστικά τεκταινόμενα και κυρίως η ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΣΠΙΛΩΣΗ οιουδήποτε ταχθεί ή υποστηρίξει το ΕΑΨ είναι μια σκόπιμη ενέργεια που στόχο έχει την απομόνωσή μας και τη δημιουργία τελικά κρυφο-υποστηρικτών μας. Τελευταία πράξη του σχεδίου τους είναι η ανακοίνωση της ΠΑΣΚ-ΔΗΣΥ. Το γνωρίζουν, ωστόσο, πως οι υποψήφιοί μας είναι εκπαιδευτικοί που αγωνίζονται καθημερινά στα σχολεία τους, πλάτη με πλάτη με τους συναδέλφους τους.

Μακάρι να είχαν το σθένος ή το κουράγιο να μας απαντήσουν εδώ και 3,5 χρόνια σε όσα ερωτήματα τους θέσαμε δημόσια. Εμείς, από την πλευρά μας, έχουμε σηκώσει κάθε πρόκλησή τους. Αυτό θα κάνουμε και τώρα. Επικαλείται η ΠΑΣΚ-ΔΗΣΥ την ανακοίνωσή της ως αιτία υποβολής παραίτησης της Μ.Τσάκωνα από αναπληρώτρια αιρετή. Μεγάλη ιδέα έχετε συνάδελφοι για τον εαυτό σας και κυρίως για τη βαρύτητα των λιβέλων σας. Όμως, η αίτηση παραίτησης της συναδέλφισσας κατατέθηκε, δυστυχώς για εσάς, μια ημέρα πριν τη δημόσια πρόκλησή σας. Αν νομίζετε πάντως πως έχετε τη δύναμη να πιέσετε καταστάσεις με μια σας ανακοίνωση στο Ε.Α.Ψ., ιδιαίτερα αυτάρεσκους σας βρίσκουμε. Εσείς δημιουργήσατε τις επάλληλες θητείες στα υπηρεσιακά συμβούλια, όταν εμείς βάζουμε όρια και νόρμες για να αποφευχθεί η προσωποπαγής εκπροσώπηση που τόσα δεινά έχει επιφέρει. Αλήθεια, σε ποιόν νομό της κεντρικής Ελλάδας αναπληρωτής αιρετός της ΠΑΣΚ-ΔΗΣΥ ΔΕΝ ΠΑΡΑΙΤΗΘΗΚΕ παρά τη διεκδίκηση Δ/νσης Εκπαίδευσης του νομού του; Μήπως κράτησε τη θέση ταυτόχρονα έως ότου αποσυρθεί από τη διαδικασία διεκδίκησης της Δ/νσης εκπαίδευσης; Στη δική του/της περίπτωση δεν ισχύει το ‘’δεν μπορεί να κατέχει τη θέση του ελέγχοντος τη διοίκηση και να διεκδικεί ταυτόχρονα και τη θέση του ελεγχόμενου!!!’’; Δύο μέτρα, δύο σταθμά συνάδελφοι. Αλλά πραγματικά δεν νιώθετε την ανάγκη να συγχαρείτε τη συναδέλφισσα της Χαλκιδικής που έκανε αυτό που δικός/ή σας αναπληρωτής αιρετός δεν είχε το σθένος να κάνει;

Και επειδή δεν διανοείστε την εναλλαγή θητείας, ασκείτε κριτική στον απερχόμενο αιρετό μας Α.Τσενεσίζη που δεν παραιτήθηκε την Πρωτοχρονιά, αλλά στις 26 Ιανουαρίου. Την αποκαλείτε ‘’αργοπορημένη παραίτηση’’, αλλά εδώ πράγματι λησμονούν οι φίλοι της ΠΑΣΚ-ΔΗΣΥ το λαϊκό απόφθεγμα που λέει: ‘’όσα δεν φτάνει η αλεπού, τα κάνει κρεμαστάρια’’. Επί του ιδίου θέματος, έχετε την αποφασιστικότητα να ελέγξετε την Πρόεδρο του ΠΥΣΠΕ για έγγραφη πρόσκληση του Α.Τσενεσίζη ή είναι πιο βολικό να ελέγχετε τον ίδιο; Ο φόβος και οι συμφωνίες καθοδηγούν τις πράξεις σας συνάδελφοι και αυτό το αντιλαμβάνεται ο κόσμος των εκπαιδευτικών.

Την Τρίτη 2 Φεβρουαρίου στην κινητοποίηση του συλλόγου μας στα Ν.Μουδανιά ενημερωθήκαμε ‘’στο πόδι’’ κυριολεκτικά από τον Πρόεδρο του Δ.Σ. για την ανάγκη ορισμού του αναπληρωτή αιρετού του τακτικού από το ψηφοδέλτιό μας και συμφωνήσαμε ΟΜΟΦΩΝΑ στο πρόσωπο που εμείς προτείναμε, κατά την εθιμοτυπική διαδικασία αναπλήρωσης σε αντίστοιχες περιπτώσεις. Έχετε το θράσος να βγαίνετε με ανακοίνωση και να στοχοποιείτε συνάδελφο για μη συμμετοχή στην απεργία της 4ης Φεβρουαρίου, όταν:

– το δικαίωμα στην απεργία είναι ατομικό και ασκείται κατά βούληση,

– όταν ποτέ μέχρι σήμερα δεν μας είπατε αν απεργούσαν σε όλες τις απεργίες οι αναπληρωτές των αιρετών στα υπηρεσιακά συμβούλια,

– ΟΜΟΦΩΝΑ ψηφίσαμε για τον αντικαταστάτη του Γ.Καγκέλη που δυστυχώς για εσάς δεν πρόκειται να παραιτηθεί έως τη λήξη της θητείας.

 

Από πότε η ΠΑΣΚ-ΔΗΣΥ έχει τα δεδομένα των απεργιών; Τα διαθέτει μόνο φέτος ή και για τα προηγούμενα έτη; Από πότε αποκτήσατε δικαίωμα άσκησης ελέγχου στο δικαίωμα της απεργίας; Είσαστε υπέρ των διαγραφών από τον σύλλογο στις περιπτώσεις απεργοσπασίας; Τα μέλη σας, οι συνυποψήφιοί σας συμμετείχαν στις απεργίες; Οι αναπληρωτές σας στα υπηρεσιακά συμβούλια, των τελευταίων 6 ετών, συμμετείχαν σε όλες τις απεργίες; Και προσοχή πονηροί άνθρωποι! Αναφερόμαστε σε όσους δεν μετείχαν ταυτόχρονα και στο Δ.Σ., αντιλαμβάνεστε για ποιο λόγο, έτσι δεν είναι;;; Στην πορεία του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης τον αιρετό που εκλέχτηκε με το Ε.Α.Ψ. Γ.Καγκέλη δεν τον είδατε; Μήπως δεν είχατε εκπροσώπηση; Πήρατε μήπως παρουσίες και από το blog κατά των εξορύξεων στις Σκουριές ή εκεί είναι ανεπίτρεπτο για σας να παρευρίσκονται συνάδελφοι;

Όσο για το αν για τη ΔΗΣΥ «…ο αιρετός είναι ο θεματοφύλακας της νομιμότητας των αποφάσεων και με την υπεύθυνη στάση του ελέγχει τις ενέργειες της διοίκησης…» οι συνάδελφοι δεν ξεχνούν την εποχή που ομόφωνα συναποφασίζατε με τη διοίκηση από τη θέση του αιρετού την καταστρατήγηση και αυτών των ακροτελεύτιων κεκτημένων τους, όπως της οργανικής θέσης και κάθε έννοιας οργανικότητας.

Συνάδελφοι, έχουν την αίσθηση πως πρόκειται για αγώνα ‘’ηθικού πλεονεκτήματος’’. Σφάλλουν. Πρόκειται για αγώνα αναδιάταξης του συνδικαλισμού. Εμείς είμαστε έτοιμοι να δώσουμε τη σκυτάλη σε νέους ικανούς συναδέλφους που θα καθοδηγήσουν το συνδικάτο. Δυστυχώς για εσάς, η δημιουργία του νέου συνδικαλιστικού κινήματος προϋποθέτει την αποδόμησή σας και τον παραγκωνισμό σας και οι συνάδελφοι σε κάθε εκλογική αναμέτρηση εκεί σας οδηγούν.

ΕΝΙΑΙΟ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟ ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΟ Π.Ε. ΝΟΜΟΥ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ

 


Εκπαιδευτικοί δύο, τριών, πολλών ταχυτήτων. Όχι με τις ευλογίες μας

 

 

Συναδέλφισσα, Συνάδελφε, ενημερωθήκαμε από τον Αιρετό του ΠΥΣΠΕ Γ.Καγκέλη, στην πρόσφατη ανακοίνωσή του, την εφαρμογή από τη Δ/νση Εκπαίδευσης των οδηγιών του Υπουργείου Παιδείας «σχετικά με τη διαχείριση πλεοναζουσών διδακτικών ωρών».

Παρά τη ρητή διαβεβαίωση της Δ/ντριας Εκπαίδευσης Ν.Χαλκιδικής στο ΠΥΣΠΕ της Τετάρτης 3 Φεβρουαρίου 2016, για συμφωνία Δ/ντών και προφανώς εκπαιδευτικών, μας έχουν ήδη γνωστοποιηθεί διαφωνίες Δ/ντών και Εκπαιδευτικών που ήδη ετοιμάζουν ενστάσεις αλλά και προτίθενται να διαφυλάξουν με κάθε νόμιμο μέσο την οργανική τους θέση, καθώς η τελευταία αποτελεί -σύμφωνα με τον Νόμο- εχέγγυο της μονιμότητας του υπαλλήλου και της παραμονής του σε αυτήν για όσον καιρό υφίσταται ως θέση.

Θυμίζουμε τα δύο αποσπάσματα των εγκυκλίων που με πάθος ακολουθούν οι νεοεκλεγέντες Δ/ντές Εκπαίδευσης και προφανώς παραποιούν κάθε προηγούμενη νομοθετική και συνταγματική κατοχύρωση.

Με το υπ’ αριθμ.: 605/Υ1 της από 25/1/2016 ο Υπουργός Παιδείας Ν.Φίλης επιχειρεί να μας πείσει πως υπάρχει πλεονασματικό διδακτικό προσωπικό και να μας υπενθυμίσει το ενδεχόμενο πειθαρχικών κυρώσεων σε περίπτωση πρόταξης του παιδαγωγικού έργου έναντι του οικονομικού. ‘’…επιχειρήσαμε να οργανωθεί η ορθολογική αξιοποίηση τυχόν πλεονασμάτων με τη μη ανάθεση ενισχυτικής διδασκαλίας και διοικητικού έργου σε εκπαιδευτικούς με πλεόνασμα διδακτικών ωρών χωρίς σχετικό έλεγχο νομιμότητας των σχετικών με το θέμα πράξεων ανάθεσης. Στοχεύοντας στη δίκαιη, σωστή και αποτελεσματική κατανομή του προσωπικού και στην αξιοποίηση των διδακτικών ωρών σε σχολεία που έχουν ανάγκη, σας ενημερώνουμε ότι οι σχετικές παραλείψεις αποτελούν σοβαρά παραπτώματα και κακή διοικητική πρακτική’’.

Υπενθυμίζουμε το υπ’ αριθμ.: 205946/Δ1 της από 15/12/2015 έγγραφο του Υπουργείου Παιδείας σύμφωνα με το οποίο ‘’…έως την πλήρη κάλυψη των κενών σε διδακτικό προσωπικό στο σύνολο των σχολικών μονάδων των οικείων Δ/σεων Π.Ε. και Δ.Ε., οι πλεονάζουσες διδακτικές ώρες μιας σχολικής μονάδας δεν διατίθενται σε ενισχυτική διδασκαλία ή σε διοικητικό έργο. (…) Με ευθύνη των Διευθυντών Εκπαίδευσης ΠΕ & ΔΕ και σε συνεργασία με τους Σχολικούς Συμβούλους και έως την πλήρη κάλυψη των κενών, το πλεονάζον διδακτικό ωράριο των εκπαιδευτικών κοινών ειδικοτήτων ΠΕ & ΔΕ (ΠΕ05, ΠΕ06, ΠΕ07, ΠΕ08, ΠΕ11, ΠΕ16, ΠΕ18.41, ΠΕ19-20, ΠΕ32) αξιοποιούνται αποκλειστικά στην κάλυψη των αναγκών για διδασκαλία και μόνο, είτε σε σχολικές μονάδες Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης είτε με διάθεση του πλεονάσματος των διδακτικών ωρών στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση για την προσωρινή κάλυψη κενών…’’

Καλούμε:

Α) το Δ.Σ. να συνεδριάσει άμεσα για το θέμα, καλώντας τους Δ/ντές και τους Εκπαιδευτικούς που θίγονται άμεσα,

Β) να καλύψει πλήρως νομικά τους ενιστάμενους συναδέλφους

Γ) να προβεί σε παράσταση διαμαρτυρίας στη Δ/νση Εκπαίδευσης και στην Περιφερειακή Δ/νση Κ.Μακεδονίας

Δ) να προβεί σε καταγγελία της κατάφορα παράτυπης διαδικασίας στην Ομοσπονδία, καλώντας την να καταθέσει ασφαλιστικά μέτρα και κάθε άλλο πρόσφορο νομικό μέσο.

 

Συναδέλφισσα και συνάδελφε,

η έλλειψη εκπαιδευτικού από την τάξη συνιστά έκτακτη εκπαιδευτική ανάγκη και η Πολιτεία οφείλει να καλύψει την ανάγκη αυτή, ώστε να παρέχει ισότιμα το μορφωτικό αγαθό, χωρίς εξαιρέσεις. Η διαδικασία κάλυψης του κενού προβλέπεται ήδη από τον Ν. 1566/1985: πρόκειται για ένα κατ’ εξαίρεση περιστατικό, που μπορεί να συμβεί σε οποιαδήποτε σχολική μονάδα μεσούσης ή ακόμη και προς το τέλος της σχολικής χρονιάς.

Αυτό που επιχειρείται όμως με την παρούσα κατάπτυστη εγκύκλιο, είναι να αναγάγει την κατ’ εξαίρεση μετακίνηση ενός συναδέλφου σε γενικό κανόνα, σε ένα modus operandi δηλαδή που θα καλύπτει την ένδεια της Πολιτείας να λειτουργήσει αποτελεσματικά, με διορισμούς και προσλήψεις, που είναι και η μόνη θεραπεία του προβλήματος.

Η εφαρμογή της αγνοεί μια σειρά από ποιοτικά χαρακτηριστικά που πρέπει να εγγυάται ισότιμα το εκπαιδευτικό σύστημα για όλους, αλλά προκύπτουν και μια σειρά από ερωτηματικά για τον τρόπο εφαρμογής της:

  • Αρχικά λειτουργεί οριζόντια και ισοπεδωτικά για μια σειρά ειδικοτήτων: η Πολιτεία δεν δείχνει να ενδιαφέρεται για τις πραγματικές ανάγκες των σχολειών (π.χ. αν λείπουν ώρες του διδακτικού αντικειμένου των Εικαστικών, θα στείλουν ειδικότητα ΠΕ16 Μουσικής, επειδή αυτή τους περισσεύει;)
  • Οι έχοντες οργανική θέση θα μετακινηθούν, όχι γιατί υπολείπονται της συμπλήρωσης του διδακτικού τους ωραρίου (άλλωστε διανύουμε τον μήνα Φεβρουάριο), αλλά για να συμπληρώσουν σε κάποια άλλη σχολική μονάδα το ήδη πλήρες υποχρεωτικό ωράριο της οργανικής τους;
  • Όσοι μη έχοντες οργανική θέση μετακινούνται σε πέντε (!) σχολικές μονάδες, που είναι το ανώτατο όριο που θέτει ο Νόμος και δεν συμπληρώνουν το πλήρες υποχρεωτικό τους ωράριο, θα μετακινηθούν επιπλέον, αψηφώντας την επιταγή του Νόμου;
  • Θα παραβλεφθεί το κριτήριο της αρχαιότητας στην οργανική τοποθέτηση και των ετών προϋπηρεσίας για να μετακινηθεί ο υπάλληλος; Ως γνωστόν, οι μετακινήσεις μεσούσης της σχολικής χρονιάς, γίνονται για ειδικό λόγο (όχι γιατί ξαφνικά ανακαλύψαμε ότι μας λείπουν οι εκπαιδευτικοί που αδυνατούμε να προσλάβουμε) και πρέπει να υπηρετούν το αίσθημα δικαίου, όπως αυτό το ορίζεται σε μια ευνομούμενη κοινωνία.
  • Πόσο ισότιμα άραγε παρέχεται το μορφωτικό αγαθό, όταν στερείται η δυνατότητα της ενισχυτικής διδασκαλίας σε μαθητή που την έχει ανάγκη…!

Καταλήγουμε αβίαστα στο συμπέρασμα ότι η εφαρμογή αυτής της εγκυκλίου πρόκειται να φέρει ανατροπές στη ζωή και την υπηρεσιακή κατάσταση αρκετών εκπαιδευτικών. Πρόκειται να καταστρατηγήσει ποιοτικά χαρακτηριστικά και εγγυήσεις που οι ίδιοι οι Νόμοι μας παρέχουν. Μοιάζει περισσότερο με τακτική δαιμονοποίησης ορισμένων ειδικοτήτων, παρά με ένα δίκαιο νομοθέτημα.

Καλούμε Δ/ντές, Εκπαιδευτικούς και συνδικάτο σε αυξημένη εγρήγορση και καταγγελία κάθε αντίστοιχης προσπάθειας.

ΕΝΙΑΙΟ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟ ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΟ Π.Ε. ΝΟΜΟΥ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ


 

ΛΑΣΠΟΛΟΓΟΥΝ ΓΙΑ ΝΑ ΚΡΥΨΟΥΝ ΤΗΝ ΕΝΔΕΙΑ ΘΕΣΕΩΝ

Συναδέλφισσα, Συνάδελφε,

είναι αλήθεια πως η ανακοίνωση του ‘’αιρετού όλης της ΔΑΚΕ’’ Χρ.Βογιατζή εναντίον του Ε.Α.Ψ., μια ημέρα πριν από την απεργιακή κινητοποίηση δεν μας ξένισε, συνάδει απόλυτα με ότι εκπροσωπεί επάξια. Είναι σε αρμονία με:

– τη διαφωνία του στην πρότασή μας, στο τελευταίο Δ.Σ., να μην αποζημιωθεί κανένα μέλος του Δ.Σ. για αυτά τα περίφημα απεργιακά κλιμάκια. Η πρότασή ΜΑΣ στόχο είχε την απάλειψη οποιουδήποτε επιχειρήματος πως οι συνδικαλιστές καλύπτουν την απεργία δόλια. Για παράδειγμα ένα μέλος του Δ.Σ. που έκανε 200 χλμ για κλιμάκιο ενημέρωσης, επί 0,30€/χλμ τελικά εισπράττει 60,00 (εξήντα) ευρώ και έχει καλύψει το 75% της απεργίας καλύπτοντας ταυτόχρονα και τη βενζίνη του. Είναι χαρακτηριστικό πως για άλλη μια φορά ανέφερε επιχειρήματα για τυχόν ατύχημα, επίθεση από εξωγήινους κ.α. για να δικαιολογήσει την αποζημίωση.

– την αποχή του από την κινητοποίηση στα Ν. Μουδανιά του σύλλόγου μας την Τρίτη 2 Φεβρουαρίου, την οποία όμως ψήφισε στο τελευταίο Δ.Σ., μιας και δεν πιστεύει στην πραγματικότητα σε κινητοποιήσεις και παράλληλες δράσεις ανάδειξης των θεμάτων μας. Είναι δε χαρακτηριστικό, όπως ενημερωθήκαμε από τον Πρόεδρο του Δ.Σ., πως ο εν λόγω ‘’αιρετός όλου του κλάδου’’ δεν μπορούσε να παραστεί λόγω αλλαγής κουστουμιού. Δηλαδή, μας ανακοινώθηκε πως την ίδια ώρα είχε υποχρεώσεις ως ‘’Δημοτικός Σύμβουλος όλου του Δ.Θερμαϊκού’’. Μόνο που το Δημοτικό Συμβούλιο του Δ.Θερμαϊκού ήταν προγραμματισμένο και έγινε την Τετάρτη 3 Φεβρουαρίου και όχι την Τρίτη 2 Φεβρουαρίου! Απλά ο ‘’αιρετός όλου του κλάδου’’ έκρινε σκόπιμο να κάτσει σπίτι του και να ασχοληθεί με την ανακοίνωση εναντίον του ΕΑΨ, αντί για τα προβλήματα του κλάδου, για τα οποία δήθεν κόπτεται και που στην τελική κανένας μας δεν μπορεί να θυμηθεί μία του πρόταση επί αυτών. Εκτός της αξιολόγησης, της οποίας άλλωστε δηλώνει οπαδός. Έχει και στο παρελθόν αποδείξει πως προτιμά το κοστούμι της εξουσίας του Δήμου και ίσως της Βουλής μελλοντικά, παρά του συνδικαλιστή και του εκπαιδευτικού.

– με τη στάση της ‘’χρυσής εφεδρείας’’ της ΔΑΚΕ ή αλλιώς του ‘’χρυσού παιδιού’’ να ψηφίζει εναντίον των απεργιακών κινητοποιήσεων, όπως στο πρόσφατο Δ.Σ. που δεν ψήφισε την απόφαση των υπολοίπων 6 μελών για 5μερη επαναλαμβανόμενη απεργία, επιλέγοντας να συμπορευθεί με την πρόταση του ΠΑΜΕ για 48ωρη απεργία και ανεύρεση εναλλακτικών τρόπων διαμαρτυρίας! Μήπως να κάναμε party διαμαρτυρίας σαν φοιτητική παράταξη; Όμοιος ομοίω αεί πελάζει!

Αυτά για να γνωρίζουμε το λόγο για τον οποίο επέλεξε ο ‘’αιρετός της ΔΑΚΕ’’ να χτυπήσει την απεργία βάζοντας στο κάδρο της ανυπαρξίας του το Ε.Α.Ψ. Στην ουσία των πραγμάτων όμως. Όπως μας ανακοίνωσε ο Γρ.Σακκάς, Πρόεδρος του Δ.Σ., σε όλους τους παρευρισκόμενους την Τρίτη το απόγευμα στην κινητοποίηση στα Ν.Μουδανιά, από την οποία απουσίαζε ο ‘’αιρετός της ΔΑΚΕ’’ λόγω δήθεν Δημοτικού Συμβουλίου του Δ.Θερμαϊκού, δέχθηκε το Σάββατο 30/1/2016 τηλεφώνημα από την Περιφερειακή Δ/νση Κ.Μακεδονίας για ορισμό αναπληρωματικού του Γ.Καγκέλη στο ΠΥΣΠΕ Χαλκιδικής. Αυτό σήμαινε πως η παραίτηση του Α.Τσενεσίζη έγινε αποδεκτή από την Περιφέρεια και χρειαζόταν ορισμός αντικαταστάτη του Γ.Καγκέλη λόγω εξάντλησης του ψηφοδελτίου μας. Επανάληψη του ίδιου αιτήματος έγινε και την Δευτέρα 1/2/2016. Ο Σακκάς έκρινε σκόπιμο να μας ενημερώσει μόλις την Τρίτη το απόγευμα στα Ν.Μουδανιά. Την ίδια ημέρα, Τρίτη 2/2/2016, αναρτήθηκε στην ‘’Διαύγεια’’ η αποδοχή της παραίτησης του Α.Τσενεσίζη και ο ορισμός του Γ.Καγκέλη ως τακτικού αιρετού. Όμως η πρόσκληση για ΠΥΣΠΕ από την Δ/ντρια Εκπαίδευσης του νομού έγινε εγγράφως την Δευτέρα 1/2/2016 με δεδομένη: την εκκρεμότητα αποδοχής της παραίτησης του Α.Τσενεσίζη και άρα τη νομική κατοχύρωση του ΠΥΣΠΕ να συνεδριάσει και να λάβει αποφάσεις. Όμως ο Πρόεδρος του Δ.Σ. Γρ.Σακκάς, μέλος της ΔΑΚΕ φυσικά, έκρινε σκόπιμο να μην ενημερώσει κανένα μέλος του Δ.Σ. παρά μόνο τον ‘’αιρετό της ΔΑΚΕ’’ ήδη από το Σάββατο για να στηθεί αυτό το παιχνίδι λάσπης. Γιατί λοιπόν ο ‘’αιρετός όλου του κλάδου’’ δεν μέμφεται τη Διεύθυνση Π.Ε. Χαλκιδικής για λαθεμένη έγγραφη πρόσκληση; Γιατί ο Πρόεδρος του Δ.Σ. δεν ενημέρωσε κανέναν για το αίτημα της Περιφέρειας; Απλά γιατί είχαν στήσει αυτό που ξέρουν καλύτερα να κάνουν. Να δημιουργούν θόρυβο για να καλύψουν τα ανομήματα τους. Εξ ου και όταν ξεκίνησε το ΠΥΣΠΕ μόνο ο ‘’κολλητός του Προέδρου’’ έθεσε θέμα νομιμότητας, μιας και μόνο αυτός είχε ενημερωθεί από τον Γρ.Σακκά για την πρωτοκόλληση και αποδοχή της παραίτησης του Α.Τσενεσίζη. Οι λόγοι προφανείς, να πληγεί η αξιοπιστία του κλάδου και να αράξει σπίτι του ο ‘’αρχηγός’’ να γράφει ανακοινώσεις εναντίον του Ε.Α.Ψ.

Ως προς τις αντικαταστάσεις των εκλεγμένων μας. Δημόσια καταθέσαμε πριν τις εκλογές του Νοεμβρίου 2014 πως πιστεύουμε σε δεσμεύσεις, σε αρχές και όχι σε πρόσωπα που δένονται σε καρέκλες και εξουσίες. Ρητά ξεκαθαρίσαμε πως οιοσδήποτε εκλεγεί από το Ε.Α.Ψ. θα υπηρετήσει τον κλάδο, τις αρχές της ισονομίας και της δικαιοσύνης και όχι το παραταξιακό ή ακόμα χειρότερα το προσωπικό του βιλαέτι. Όπως όλοι μαζί γυρίζαμε το νομό για να σας γνωστοποιήσουμε τις αρχές μας, την ίδια στιγμή όλοι μαζί αποδεχόμασταν πως δεν έχουμε αρχηγούς, αρχηγίσκους και φιλοδοξίες να μετατραπούμε σαν αυτούς. Εμείς βάλαμε όρια ακόμα και στις θητείες. Αυτό κάνουμε ως ‘’Ανεξάρτητα Σχήματα’’ πανελλαδικά, σε ΠΥΣΠΕ, ΑΠΥΣΠΕ και στο Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. Αντιλαμβανόμαστε πλήρως πως δεν αντέχουν τη δημοκρατία μας. Δεν αντέχουν το πρόταγμα των ιδεών, έναντι των προσώπων. Δεν αντέχουν τη δυνατότητα όλων των συναδέλφων να συμμετέχουν στα κοινά, γιατί θίγει τα προσωπικά τους προνόμια. Δυστυχώς γι’ αυτούς εμείς πρεσβεύουμε το διαφορετικό και χειρότερα γι’ αυτούς το πιστεύουμε πραγματικά. Εμείς εξάλλου, θέσαμε ασυμβίβαστο μεταξύ υποψηφίων στο Δ.Σ. και στο ΠΥΣΠΕ. Μόνο εμείς, παρά τη δεδομένη αρνητική διάθεση των συναδέλφων να συμμετέχουν στα κοινά, βάλαμε όρια στα ψηφοδέλτιά μας, θέτοντας γραμμές αρμοδιοτήτων και ευθυνών. Αυτοί έμαθαν να είναι και μέλη του Δ.Σ. και μέλη του ΠΥΣΠΕ και Αντιδήμαρχοι Οικονομικών του Δ.Θερμαϊκού. Αυτοί έμαθαν, προκειμένου να δείχνουν συμμετοχή στα ψηφοδέλτια, να υπερβαίνουν όρια και να εκκολάπτουν ΤΟ ΑΥΓΟ ΤΟΥ ΦΙΔΙΟΥ στους κόλπους τους. Θέλετε να μιλήσουμε για αυτά; Γνωρίζετε και σιωπάτε ή κάνετε πως αγνοείτε;

Η σειρά κατάταξης του ψηφοδελτίου μας στις εκλογές υπηρεσιακού συμβουλίου τον Νοέμβριο του 2014 είχε ως εξής: 1) Τσενεσίζης Ανδρέας, 2) Κατσαβός Περικλής, 3) Τσιρίγκα Ολυμπία, 4) Τσάκωνα Μαρία, 5) Καγκέλης Γιώργος. Ο πρώτος πραγματοποίησε τη θητεία του έως τις 2/2/2016 οπότε και αναρτήθηκε η παραίτησή του στην ‘’Διαύγεια’’, σύμφωνα με τις θέσεις του Ε.Α.Ψ. παραχωρώντας τη θέση του στον επόμενο. Ο Π.Κατσαβός παραιτήθηκε το καλοκαίρι για λόγους προσωπικούς που αναγνωρίζουμε και σεβόμαστε. Η Ο.Τσιρίγκα μετατάχθηκε στην Β΄βαθμια εκπαίδευση. Εξάλλου τον Νοέμβριο 2014, οπότε και έθεσε εαυτόν στην κρίση των συναδέλφων δεν θα μπορούσε να γνωρίζει την εγκύκλιο του Φεβρουαρίου 2015 προφανώς. Η Μ.Τσάκωνα, προς τιμήν της, έκρινε πως έπρεπε να παραιτηθεί από αναπληρωματική αιρετή θέτοντας υποψηφιότητα για Δ/ντρια Εκπαίδευσης στο νομό μας. Έτσι, ανέλαβε από τις 2/2/2016 καθήκοντα τακτικού αιρετού ο Γ.Καγκέλης έως το τέλος της θητείας, δηλαδή το τέλος του τρέχοντος έτους. Κατά συνέπεια καθήκοντα τακτικού αιρετού υπηρετεί ένα κανονικά εκλεγμένο μέλος του Ε.Α.Ψ.

Μιλά για αλλοίωση εκλογικού αποτελέσματος. Ξεχνά το πρακτικό των δικαστικών αντιπροσώπων στις εκλογές Νοεμβρίου 2014, ανάδειξης Δ.Σ. στο σύλλογο, ποιανού το όνομα αναγράφει ως εντολέα των εφορευτικών επιτροπών για να ξεκινήσει η διαδικασία ψηφοφορίας όταν στο ισόγειο συνεχιζόταν η Γενική Συνέλευση; Θα μας πεις για μια φορά δημόσια τους λόγους που ΜΟΝΟ ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΗΣ ΔΑΚΕ ζήτησαν να μην αναγραφούν τα ονόματά τους στο πρωτότυπο πρακτικό που είναι αναρτημένο στο site του συλλόγου; Όλοι οι άλλοι του Δ.Σ. μήπως δεν είχαμε τίποτα να φοβηθούμε;

Αναφέρει ο ‘’αιρετός της ΔΑΚΕ’’ κάποιο εμπόριο προσόντων. Έτσι αντιλαμβάνεται προφανώς το συνδικαλισμό και την εκπροσώπηση των συναδέλφων, όπως θα καταδείξουμε. Πέταξε τη λάσπη στον ανεμιστήρα κατά τη συνήθη τακτική του. Τώρα τον προκαλούμε να μας απαντήσει για όλα τα προηγούμενα και επιπρόσθετα:

Για ποια μοριοδότηση της Μ.Τσάκωνα κάνει λόγο; Οφείλει να αποδείξει όσα λέει, μιας και το ‘’Διαύγεια’’ άλλα λέει στην πρόσφατη ανάρτηση προσόντων υποψηφίων Δ/ντών Εκπαίδευσης; Αναλαμβάνει την ευθύνη σπίλωσης και ηθικής μείωσης μιας συναδέλφου, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Γνωρίζει ή όχι πως δεν είχε καμία μοριόδοτηση, αφού και δεν δικαιούνταν, αλλά και δεν αιτήθηκε από την υπηρεσία ΠΟΤΕ;

Αναφέρει για ώρα ανάληψης κ.α. δικά του. Οφείλει να εξηγήσει δημόσια, με ποια ιδιότητα έλαβε γνώση του πρακτικού της Μ.Τσάκωνα από τη Δ/νση Εκπαίδευσης και με ποια διαδικασία. Αφού δεν δικαιούνταν προσμέτρηση μορίων ως αναπληρώτρια Αιρετή για ποιο λόγο αφήνει αιχμές και λάσπη εναντίον της; Αφού η Μ.Τσάκωνα πραγματοποίησε συμμετείχε μόνο σε 3 ΠΥΣΠΕ για ποια μοριοδότηση μιλάει; Δεν γνωρίζει τη νομοθεσία; Γνωρίζει πως για καταμέτρηση υπηρεσίας κ.α. λαμβάνεται μόνο η ημερομηνία υπόψη ή είναι άσχετος; Μήπως τελικά ΕΝΟΧΛΗΘΗΚΕ από την κατάθεση υποψηφιότητάς της για τη Δ/νση Εκπαίδευσης προσφάτως; Τον ενοχλεί η παραίτησή της από αιρετό αναδεικνύοντας άλλα ήθη, τα οποία ο ίδιος τουλάχιστον δεν μπορεί να τα αποδεχθεί και να τα εφαρμόσει;

Ο ίδιος όμως:

ΥΠΕΡΨΗΦΙΣΕ το αίτημα συναδέλφων το 2014 ενόψει αξιολόγησης να χορηγηθεί βεβαίωση ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗΣ ΔΡΑΣΗΣ σε πρώην μέλη του Δ.Σ. για να μοριοδοτηθούν επιπρόσθετα στο ενδεχόμενο εφαρμογής του Π.Δ.152; Θυμάται άραγε την έκρηξη του Ε.Α.Ψ. όταν συμφωνούσαν οι παρατάξεις εντός του Δ.Σ., γιατί μετατρεπόταν ο συνδικαλισμός τότε σε εμπόριο συλλογής προσόντων και μάλιστα σε έναν αγώνα επιβίωσης ενόψει της αξιολόγησης;

Αυτός και η παράταξή του θυμάται τι ακριβώς έκαναν στον ορισμό των εκπροσώπων των εκπαιδευτικών στις Δημοτικές Επιτροπές Παιδείας το 2014; Θυμάται αυτός και οι λοιπές πρώην μεγάλες δυνάμεις την καταγγελία του Ε.Α.Ψ. για τους ορισμούς από το Δ.Σ. έναντι της κλήρωσης που προτείναμε, θεωρώντας όλους τους συναδέλφους ικανούς να μας εκπροσωπήσουν; Μήπως γιατί το Π.Δ.152 προέβλεπε μοριοδότηση επιπρόσθετη για όσους έχουν συμμετοχή σε αντίστοιχες επιτροπές. Είπες κάτι συνάδελφε για ‘’εμπόριο’’; Αυτό προσπαθήσατε να κάνετε με τις ευλογίες ενός ιστορικού συλλόγου.

Συνάδελφοι, ψάξτε, ρωτήστε τους. Ποιες είναι οι προτάσεις τους στα θέματα παιδείας; Δείτε την ένδεια ιδεών τους. Είναι αυτοί που δεν έχουν καταθέσει ΠΟΤΕ δημόσια θέση για την εκπαίδευση. Είναι οι ίδιοι που στο θέμα της αξιολόγησης είχαν να πουν έναν καλό λόγο υπέρ. Είναι αυτοί που αν ψάξετε για θέσεις τους στην Χαλκιδική θα βρείτε το απέραντο ΚΕΝΟ. Οι οπαδοί της ανυπαρξίας θέσεων και προτάσεων και του συνδικαλισμού μέσω F/B είναι επικίνδυνοι και δρουν ανενόχλητοι με τις συμμαχίες τους και τις υπόγειες διαδρομές των σχέσεών τους με τη διοίκηση.

Για το τέλος αφήσαμε το καλύτερο. Συνάδελφε ‘’αιρετέ της ΔΑΚΕ’’, ποιος ζήτησε στο ΠΥΣΠΕ της Τρίτης 2 Φεβρουαρίου 2016 να μειωθεί ο αριθμός των υπηρεσιακών συμβουλίων αφού πλέον δεν υπάρχει χιλιομετρική αποζημίωση των μελών του; Το ενδιαφέρον σου για τους συναδέλφους και τα προβλήματά τους, μετριέται σε χιλιόμετρα; Σε οδοιπορικά μήπως;

Μας απείλησες τον Νοέμβριο του 2014, μετά την κοινή ανακοίνωση όλων των παρατάξεων, για το ρόλο σου στις εκλογές ανάδειξης Δ.Σ. με μηνύσεις, παρά το πρακτικό των δικαστικών αντιπροσώπων. ΙΔΟΥ Η ΡΟΔΟΣ, ΙΔΟΥ ΚΑΙ ΤΟ ΠΗΔΗΜΑ. Αλλά αυτός ο σύλλογος θα γυρίσει σελίδα, είτε το θέλεις, είτε όχι.

ΕΝΙΑΙΟ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟ ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΟ Π.Ε. ΝΟΜΟΥ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ

 

About the Author