Αμπελίδης Αναστάσιος

 

 549585_532440130169767_1869582523_nΑμπελίδης Αναστάσιος

 Αιρετός ΠΥΣΠΕ                          

 email:ampelidis@sch.gr              

                                           

 τηλ. 6974107113

 

Συνάδελφοι – ισσες

Σήμερα πραγματοποιήθηκε η πρώτη συνεδρίαση του ΠΥΣΠΕ με τη νέα του σύνθεση, λόγω αλλαγής του Δ/ντή Εκπ/σης, και με την ευκαιρία αυτή να ευχηθώ καλή δύναμη στο έργο του νέου Δ/ντή.

Η συνεδρίαση αυτή αποτελεί, ουσιαστικά, την έναρξη της διαδικασίας των υπηρεσιακών μεταβολών για τους συναδέλφους. Πρόκειται για μια κρίσιμη διαδικασία η οποία θα προδιαγράψει το μέλλον και τον οικογενειακό προγραμματισμό των συναδέλφων σε ότι αφορά τη νέα σχολική χρονιά.

Για το σκοπό αυτό κρίνω απαραίτητο να επιστήσω την προσοχή σας αναφορικά με τις δηλώσεις τοποθέτησης. Σύμφωνα με τα αριθμητικά δεδομένα σε ότι αφορά τους δασκάλους θα παραμείνουν στη διάθεση του ΠΥΣΠΕ μόλις 2 άτομα και σε σχέση με όλες τις άλλες ειδικότητες δεν αναμένεται να παραμείνει κάποιος εκτός οργανικής τοποθέτησης. Αυτό σημαίνει πως με ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να συμπληρωθεί η δήλωση τοποθέτησης καθώς σε άλλη περίπτωση κινδυνεύει κάποιος, αν και με περισσότερα μόρια, στη β΄ ή γ΄ φάση να τοποθετηθεί σε αναντίστοιχη θέση από αυτή της σειράς κατάταξής του έναντι κάποιου άλλου.

Με την ευκαιρία αυτή να θυμίσω πως στη β΄ φάση καλούνται οι εκπ/κοί που δεν έχουν καταλάβει οργανική τοποθέτηση να υποβάλλουν εκ νέου δήλωση για τα εναπομείναντα οργανικά κενά ( σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα 7-8/8/2014), ενώ στη γ΄ φάση το ΠΥΣΠΕ τοποθετεί με βάση τη δυσκολία των σχολικών μονάδων( έχει ανακοινωθεί η κατάταξή τους) λαμβάνοντας υπόψιν τη σειρά του πίνακα και τοποθετώντας τους συναδέλφους με την αντίστροφη σειρά ( από το τέλος του πίνακα και προς τα πάνω) στα υπόλοιπα οργανικά κενά.

Η παραπάνω διαδικασία θα ολοκληρωθεί στις 13/8/2014 έτσι ώστε οι συνάδελφοι να γνωρίζουν τη θέση τους για τη νέα χολική χρονιά και θα ακολουθήσει η διαδικασία των αποσπάσεων αφού πρώτα πραγματοποιηθούν οι αποσπάσεις από ΠΥΣΠΕ σε ΠΥΣΠΕ.

Θα παρακολουθώ καθημερινά τα προβλήματα και τις εξελίξεις και θα σας ενημερώνω εκ νέου.

Μέρα μνήμης σήμερα  για το Νίκο Τεμπονέρα. Για να μην ξεχάσουμε ποτέ αυτούς που έδωσαν τη ζωή τους για την υπεράσπιση της Δημόσιας Εκπαίδευσης.    

  Συνάδελφοι – ισσες                 

Μετά την παράταση που δόθηκε στο έγγραφο της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας για τη συγκέντρωση υπογραφών είναι ευκαιρία με νηφαλιότητα να αποτυπώσουμε κάποιες σκέψεις που σκοπό έχουν να συνδράμουν ενισχυτικά στην επιτυχή έκβαση του εγχειρήματος αυτού.

Αν και το συγκεκριμένο έγγραφο έφτασε στις σχολικές μονάδες κάπως απρόσμενα νομίζω πως ο όποιος σκεπτικισμός είναι στη δεδομένη χρονική στιγμή ήσσονος σημασίας.

Υπάρχουν ισχυρά επιχειρήματα υπέρ της συμμετοχής μας στη διαδικασία των υπογραφών:

– Οι εκπαιδευτικοί, ως η κοινωνική ομάδα των υπαλλήλων που δε χρειάστηκε την κυβερνητική εύνοια για να εισαχθεί στο Δημόσιο, είναι αυτή τη στιγμή ο κύριος στόχος, το επόμενο βήμα στην προσπάθεια καθυπόταξης του λαού, της μετατροπής του σε μια φοβισμένη, πειθήνια, εύπλαστη μάζα.

– Αν ενδώσουμε στις φοβίες μας, απεμπολούμε εμπράκτως τα δημοκρατικά μας δικαιώματα. Αυτό και μόνον αρκεί για να σπεύσουμε να το υπογράψουμε επώνυμα, διατρανώνοντας την πρόθεσή μας να αντισταθούμε σε μια κοινωνία και μια εκπαίδευση μόνο κατ’ όνομα δημοκρατική.

– Μέσα από μια συλλογική διαδικασία ενεργοποίησης του συνόλου των εκπαιδευτικών δίνεται  η δυνατότητα διεύρυνσης της βάσης που αρνείται φανερά την αξιολόγηση και δημιουργεί νέες δυνατότητες αξιοποίησης αυτού του δεδομένου τόσο αγωνιστικά, όσο και επικοινωνιακά,

– Προσφέρει ένα επικοινωνιακό όπλο στις ομοσπονδίες των εκπαιδευτικών για την κατάρριψη των κυβερνητικών επιχειρημάτων περί έλλειψης ενότητας, αυθαίρετων ισχυρισμών της συνδικαλιστικής ηγεσίας και, ακόμη περισσότερο,  μιας στρεβλής εικόνας υποτιθέμενης συναίνεσης των εκπαιδευτικών στα νομοθετήματα και στα κυβερνητικά σχέδια.

– Αγωνιστικά είναι αυτονόητο πως  καμιά υπογραφή δεν μπορεί να υποκαταστήσει τη φυσική παρουσία, αποτελεί όμως τη βάση για μια θετική πορεία στις συνελεύσεις, στις συγκεντρώσεις και στις πορείες διαμαρτυρίας.

 Μέρες μνήμης…. ώρες αγώνα!!! Συναδελφικά, φιλικά και αγωνιστικά.

Αμπελίδης Τάσος


AMPE


Αμπελίδης Αναστάσιος                    Πολύγυρος  10/9/2013

       Αιρετός ΠΥΣΠΕ                          Προς όλους 

       email:ampelidis@sch.gr              Τους συναδέλφους

                                                         Εκπαιδευτικούς και τα ΔΣ των Συλλόγων

        τηλ. 6974107113                          Κ. Ν. Χαλκιδικής & «Αριστοτέλης»

               

                            ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ

Συνάδελφοι – ισσες

Μετά από πλήθος ερωτημάτων που δέχθηκα θεωρώ θεσμική υποχρέωσή  μου να σας ενημερώσω για το τι προβλέπει η νομοθεσία για τους υπεράριθμους εκπ/κούς  αφού οι υπηρεσιακές μεταβολές αποτελούν σημαντικότατο στοιχείο στη ζωή κάθε συναδέλφου.

Τα παρακάτω αφορούν οργανικές υπεραριθμίες, αλλά το ίδιο θεσμικό πλαίσιο καλύπτει κατ΄ αναλογία και τις λειτουργικές υπεραριθμίες. Όπως θα διαπιστώσετε εξαιτίας της αναβλητικότητας του Υπουργείου είναι αδύνατον να τηρηθούν τα ίδια χρονικά όρια.

Κρίση και τοποθέτηση υπεράριθμων εκπ/κών (Π.Δ. 50/96 και 100/97)     

          Υπεραριθμίες εκπαιδευτικών είναι δυνατόν να προκύψουν από ίδρυση, κατάργηση, υποβιβασμό, διαίρεση ή συγχώνευση σχολείων ή άλλη αιτία. Σε περίπτωση συγχώνευσης σχολικών μονάδων για τη διαπίστωση υπεραριθμίας κρίνονται όλοι οι εκπαιδευτικοί των σχολείων που συγχωνεύονται.

       Αν διαπιστωθεί υπεραριθμία εκπαιδευτικών σε σχολικές μονάδες, αυτή ρυθμίζεται με την παρακάτω διαδικασία:

¨                  Καλούνται όλοι οι εκπαιδευτικοί του ίδιου κλάδου ή ειδικότητας που ανήκουν οργανικά στο σχολείο όπου διαπιστώθηκε η υπεραριθμία να δηλώσουν, εντός τριών (3) εργάσιμων ημερών, αν επιθυμούν ή όχι να κριθούν ως υπεράριθμοι.

¨                  Στη συνέχεια το Π.Υ.Σ.Π.Ε. σε συνεδρίασή του χαρακτηρίζει ονομαστικά τους υπεράριθμους εκπ/κούς, κατά σχολική μονάδα, λαμβάνοντας υπόψη τα εξής:

Ø    Από όσους εκπ/κούς επιθυμούν να κριθούν ως υπεράριθμοι, χαρακτηρίζονται υπεράριθμοι αυτοί που συγκεντρώνουν το μεγαλύτερο αριθμό μονάδων μετάθεσης

Ø    Από όσους εκπ/κούς δεν επιθυμούν να κριθούν ως υπεράριθμοι, χαρακτηρίζονται ως υπεράριθμοι εκείνοι που τοποθετήθηκαν οργανικά τελευταίοι στη σχολική μονάδα. Οι εκπ/κοί που μετατέθηκαν ή τοποθετήθηκαν στη σχολική μονάδα το ίδιο σχολικό έτος, εκτός των εκπ/κών που τοποθετήθηκαν ως υπεράριθμοι, θεωρείται ότι τοποθετήθηκαν ταυτόχρονα. Σε περίπτωση ταυτόχρονης τοποθέτησης, υπεράριθμοι χαρακτηρίζονται οι εκπ/κοί που συγκεντρώνουν το μικρότερο αριθμό μονάδων μετάθεσης

Ø    Οι εκπ/κοί που χαρακτηρίζονται υπεράριθμοι, σύμφωνα με τα παραπάνω, καλούνται από το Π.Υ.Σ.Π.Ε. να υποβάλουν δήλωση τοποθέτησης σε συγκεκριμένες σχολικές μονάδες, στις οποίες υπάρχουν οργανικά κενά, εντός δέκα (10) ημερών.

Η τοποθέτηση των υπεράριθμων εκπ/κών γίνεται ως εξής:

α) 0ταν η υπεραριθμία σε ένα σχολείο οφείλεται σε ίδρυση αντίστοιχου νέου σχολείου στην σχολική περιφέρειά του και στο οποίο μετακινούνται μαθητές του αρχικού σχολείου, οι υπεράριθμοι τοποθετούνται, εφόσον το επιθυμούν κατά απόλυτη προτεραιότητα στο νέο σχολείο. Η τοποθέτηση γίνεται με βάση το σύνολο των μονάδων μετάθεσης.

β)Οι εκπ/κοί που επιθυμούν να τοποθετηθούν σε κενές οργανικές θέσεις σχολείων της ίδιας ομάδας όπου ανήκει το σχολείο στο οποίο κρίθηκαν ως υπεράριθμοι, τοποθετούνται κατά απόλυτη προτεραιότητα, συγκρινόμενοι μόνο μεταξύ τους, με βάση το σύνολο των μονάδων μετάθεσης και τις δηλώσεις προτίμησής τους σε κενές οργανικές θέσεις σχολείων της ίδιας ομάδας και όπου αυτό δεν είναι δυνατό, σε κενές θέσεις όμορης ομάδας σχολείων της ίδιας περιοχής μετάθεσης.

γ) Όσοι εκπ/κοί δεν επιθυμούν ή δεν κατέστη δυνατό να τοποθετηθούν σύμφωνα με τη διαδικασία των παραπάνω περιπτώσεων (α) και (β), τοποθετούνται σε κενές θέσεις σχολείων της ίδιας περιοχής μετάθεσης, συγκρινόμενοι με όλους τους εκπαιδευτικούς που ζητούν μετάθεση ή τοποθέτηση.

δ) Οι εκπ/κοί που εξακολουθούν να είναι υπεράριθμοι μετά τις παραπάνω ρυθμίσεις, παραμένουν στο σχολείο όπου κρίθηκαν ως υπεράριθμοι και διατίθενται σε άλλες σχολικές μονάδες για τη συμπλήρωση του ωραρίου τους. Η διάθεση αυτών γίνεται με τη σειρά προτίμησης και το σύνολο των μονάδων μετάθεσής τους.

              ΠΡΟΣΟΧΗ:

Από τα παραπάνω( περίπτωση β) εξάγεται ότι για να μεταπηδήσει κάποιος σε όμορη ομάδα σχολείων θα πρέπει πρώτα να έχουν καλυφθεί τα κενά της δικής του ομάδας. Αυτό μπορεί να συμβεί μόνο στην περίπτωση της ομάδας των σχολείων του Πολυγύρου όπου οι υπεράριθμοι είναι περισσότεροι από τα κενά.

Να θυμίσω επίσης ότι η σειρά των τοποθετήσεων είναι οι εξής:

1. Τοποθέτηση ειδικών κατηγοριών

2. Τοποθέτηση λειτουργικά υπεράριθμων

3.Τοποθέτηση όσων είναι στη διάθεση

4. Τοποθέτηση όσων είναι από μετάταξη

5.Τοποθέτηση όσων έχουν έρθει με απόσπαση από άλλα ΠΥΣΠΕ και όσων ζητούν βελτίωση θέσης εντός του ΠΥΣΠΕ

Εκτίμησή μου είναι ότι τα “ δελεαστικά” κενά που θα μείνουν για την την 5η περίπτωση θα είναι εντελώς περιορισμένα.

Τέλος, να ζητήσω την κατανόησή σας για όσα τηλέφωνα δεν μπόρεσα να απαντήσω.       

Θα παρακολουθώ καθημερινά τα προβλήματα και τις εξελίξεις και θα σας ενημερώνω

εκ νέου.

Είμαι στη διάθεσή σας και στο πλευρό σας.

Συναδελφικά, Αμπελίδης Τάσος


 

Αμπελίδης Αναστάσιος                 Πολύγυρος  9/9/2013

 

 Αιρετός ΠΥΣΠΕ                          Προς όλους 

 

 email:ampelidis@sch.gr              Τους συναδέλφους

 

                                             Εκπαιδευτικούς και τα ΔΣ των Συλλόγων

 

 τηλ. 6974107113                          Κ. Ν. Χαλκιδικής & «Αριστοτέλης»

 

                                         

 

Συνάδελφοι – ισσες

 

 

 

Σήμερα συνεδρίασε το ΠΥΣΠΕ προκειμένου να εξετάσει λειτουργικές υπεραριθμίες σχολικών μονάδων και να εξάγει τα λειτουργικά κενά. Αποφασίσαμε να δοθεί η δυνατότητα διορθωτικών δηλώσεων τοποθέτησης, αλλά και η ευκαιρία για εκ νέου δηλώσεις όσων το επιθυμούν.

 

Ενώ η συνεδρίαση προχωρούσε ομαλά μια νέα υπουργική απόφαση ήρθε να ανατρέψει τα πάντα. Μόλις χθες αναφέρθηκα στο σκληρό πρόσωπο της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας που αναστατώνει τη ζωή χιλιάδων συναδέλφων μας και δημιουργεί προβλήματα στην εύρυθμη λειτουργία των σχολικών μονάδων κάθε περιοχής. Σήμερα είδαμε μια ακόμη έκφρασή του. Με  μια υπουργική απόφαση ακύρωσε τις θέσεις εκατοντάδων συναδέλφων μας στα ολοήμερα των ΕΑΕΠ. Με μια απόφαση  1300 δάσκαλοι (όσα και τα αντίστοιχα σχολεία ΕΑΕΠ) χάνουν τη θέση τους και οι ανάλογες ώρες διδασκαλίας ανατίθενται στους συναδέλφους του πρωινού προγράμματος και στους εκπαιδευτικούς ειδικοτήτων.

 

Μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες μου θα πρέπει άμεσα να ολοκληρωθούν οι τοποθετήσεις. Η καθυστέρηση στη διενέργεια των αποσπάσεων, που βαραίνει αποκλειστικά τους ίδιους, θα χρεωθεί για μια ακόμη φορά στις πλάτες των εκπαιδευτικών. Για το σκοπό αυτό σας καλώ να είστε σε επιφυλακή σε ότι αφορά τις προθεσμίες υποβολής δηλώσεων.

 

 

 

Συνάδελφοι – ισσες

 

 

 

Πλέον η φωτιά καίει τα σπίτια μας και πολύ φοβάμαι πως δεν έχουμε ακόμη δει το τελευταίο επεισόδιο. Χρέος μας είναι να συμμετέχουμε μαζικά στις έκτακτες Γενικές Συνελεύσεις προκειμένου να οργανώσουμε την πάλη μας.

 

Θα παρακολουθώ καθημερινά τα προβλήματα και τις εξελίξεις και θα σας ενημερώνω εκ νέου. 

 

Είμαι στη διάθεσή σας και στο πλευρό σας. Συναδελφικά, φιλικά και αγωνιστικά.

 

Αμπελίδης Τάσος

 


Αμπελίδης Αναστάσιος                 Πολύγυρος  8/9/2013

 Αιρετός ΠΥΣΠΕ                          Προς όλους 

 email:ampelidis@sch.gr              Τους συναδέλφους

                                             Εκπαιδευτικούς και τα ΔΣ των Συλλόγων

 τηλ. 6974107113                          Κ. Ν. Χαλκιδικής & «Αριστοτέλης»

                                         

Συνάδελφοι – ισσες

Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας έδειξε για άλλη μια φορά το σκληρό της πρόσωπο. Με ανευθυνότητα, έλλειψη ευαισθησίας και χωρίς την παρουσία των αιρετών μας εκπροσώπων στο ΚΥΣΠΕ, ικανοποίησε πολύ μικρό αριθμό αιτήσεων απόσπασης συναδέλφων μας.

Οι πολιτικές της ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας και της Κυβέρνησης,  στοιχισμένες πιστά στην εφαρμογή των μνημονιακών πολιτικών, διαλύουν τις οικογένειες των εκπαιδευτικών και στέλνουν χιλιάδες αναπληρωτές στην ανεργία.

Ταυτόχρονα, οι πολιτικές αυτές, δημιουργούν προβλήματα στην εύρυθμη λειτουργία των σχολικών μονάδων κάθε περιοχής.

Μετά τις αποσπάσεις από ΠΥΣΠΕ σε ΠΥΣΠΕ εκκρεμούν μια σειρά από υπηρεσιακές μεταβολές για τις οποίες πρέπει να συνεδριάσει το ΠΥΣΠΕ.
1) Εξέταση λειτουργικών υπεραριθμιών.
2) Τοποθέτηση λειτουργικά υπεράριθμων εκπαιδευτικών σε λειτουργικά κενά που προέκυψαν ή προυπήρχαν.
3) Τοποθέτηση εκπαιδευτικών που παραμένουν στη διάθεση του ΠΥΣΠΕ ή ήρθαν με μετάταξη.
4) Τοποθέτηση εκπαιδευτικών που ήρθαν από άλλο ΠΥΣΠΕ ταυτόχρονα με αυτούς που ζητούν απόσπαση εντός νομού.
Είναι προφανές ότι η καθυστέρηση του υπουργείου δημιουργεί μεγάλα προβλήματα και ένα όγκο δουλειάς στο ΠΥΣΠΕ που είναι δύσκολο να διεκπεραιωθεί μέχρι τον Αγιασμό.
Η στάση που θα κρατήσω στα συμβούλια που θα ακολουθήσουν θα υπαγορεύονται από τη νομιμότητα και σε κάθε περίπτωση δε θα δεχτώ λειτουργικές υποβαθμίσεις σχολικών μονάδων στη λογική της μη επάρκειας προσωπικού.

Παράλληλα, λόγω των ελάχιστων αποσπάσεων και των συνεπειών τους στη ζωή των συναδέλφων, πιστεύω πως ως ΠΥΣΠΕ θα πρέπει όχι μόνο να δώσουμε τη δυνατότητα διορθωτικών δηλώσεων τοποθέτησης, αλλά και την ευκαιρία για εκ νέου δηλώσεις όσων το επιθυμούν.

Θα παρακολουθώ καθημερινά τα προβλήματα και τις εξελίξεις και θα σας ενημερώνω εκ νέου. 

Είμαι στη διάθεσή σας και στο πλευρό σας.

Συναδελφικά, Αμπελίδης Τάσος


Αμπελίδης Αναστάσιος                  Πολύγυρος  12/6/2013

 Αιρετός ΠΥΣΠΕ                         Προς όλους 

 email:ampelidis@sch.gr             Τους συναδέλφους

                                                    Εκπαιδευτικούς και τα ΔΣ των Συλλόγων

 τηλ. 6974107113                          Κ. Ν. Χαλκιδικής & «Αριστοτέλης»

                                      

Συνάδελφοι – ισσες

 Με χαρακτηριστική καθυστέρηση έγιναν οι μεταθέσεις από ΠΥΣΠΕ σε ΠΥΣΠΕ. Απομένει βέβαια η υπογραφή τους προκειμένου να προχωρήσουμε στη διαδικασία των τοποθετήσεων.

Με βάση τα στοιχεία ο συνολικός αριθμός των αιτήσεων που ικανοποιήθηκε είναι 1855 από 7550, ποσοστό 24,58%. Συγκεκριμένα:

 

Ειδικότητα

Σύνολο Αιτήσεων

Ικανοποιημένες

Ποσοστό

Αγγλικής

535

44

8,22%

Φυσικής Αγωγής

775

3

0,39%

Μουσικής

149

7

4,70%

Νηπιαγωγοί

1451

427

29,43%

Δάσκαλοι

4640

1374

29,63%

Σύνολο

7550

1855

24,58%

 

Στη Χαλκιδική οι βάσεις για τους Δασκάλους ήταν 65,45 και για τους  Αγγλικής 74,45.

Δυστυχώς για τις υπόλοιπες ειδικότητες δεν υπήρξαν μεταθέσεις.

Τις επόμενες ημέρες θα δοθεί χρονοδιάγραμμα ενεργειών προκειμένου οι συνάδελφοι όσο γίνεται πιο σύντομα να γνωρίζουν που θα υπηρετούν την επόμενη σχολική χρονιά.

Θα παρακολουθώ καθημερινά τα προβλήματα και τις εξελίξεις και θα σας ενημερώνω εκ νέου. 

Είμαι στη διάθεσή σας και στο πλευρό σας.

 

Συναδελφικά, φιλικά και αγωνιστικά. 

Αμπελίδης Τάσος


Αμπελίδης Αναστάσιος                  Πολύγυρος  20/5/2013

 Αιρετός ΠΥΣΠΕ                         Προς όλους 

 email:ampelidis@sch.gr             Τους συναδέλφους

                                                    Εκπαιδευτικούς και τα ΔΣ των Συλλόγων

 τηλ. 6974107113                          Κ. Ν. Χαλκιδικής & «Αριστοτέλης»

                                        

Συνάδελφοι – ισσες

 Σήμερα στάλθηκε   η εγκύκλιος με την οποία ζητείται, από τις Δ/νσεις Π.Ε. , να απαντήσουν μέχρι την Παρασκευή 24 Μαΐου  για τα οργανικά κενά .

Συγκεκριμένα η εγκύκλιος αναφέρει: <<Ο πίνακας αυτός θα συμπληρωθεί με ευθύνη του Διευθυντή εκπαίδευσης, αφού πρώτα ληφθεί υπόψη η παρ. 3 του άρθρου 7 του Ν. 3848/2010, δηλαδή ο έλεγχος και η οριστικοποίηση των καταχωρισμένων σχετικών στοιχείων στο ηλεκτρονικό σύστημα surveyκαθώς και η προβλεπόμενη γνώμη/εισήγηση του περιφερειακού συμβουλίου (παρ. 5 του προαναφερόμενου νόμου και παρ. 2 άρθρο 4 του Π.Δ. 50/96). >>

Όπως φαίνεται βαδίζουμε ,επιτέλους, στην ολοκλήρωση της διαδικασίας των μεταθέσεων αφού την Πέμπτη 23 Μαΐου 2013 , θα συνεδριάσει το ΚΥΣΠΕ για να εξετάσει τις μεταθέσεις στα διαπολιτισμικά σχολεία.

Τώρα είναι η ώρα, με τη στάση μας στο ΠΥΣΠΕ, να διαφυλάξουμε τις οργανικές μας θέσεις,  να προστατεύσουμε τη λειτουργία του δημόσιου σχολείου και την ποιότητα της εκπαίδευσης. Προσωπικά δεσμεύομαι να δώσω τον αγώνα αυτό.

Είναι σίγουρο πως δεν πρέπει να εφησυχάζουμε καθόλου. Οι στιγμές είναι κρίσιμες. Η απάντηση άλλωστε του υφυπουργού Θεόδωρου Παπαθεοδώρου, μετά από παρέμβαση του Βουλευτή Ηρακλείου κ. Λευτέρη Αυγενάκη είναι χαρακτηριστική: «Αναφορικά με την οργανικότητα των σχολικών μονάδων της χώρας, βρίσκεται σε εξέλιξη η επεξεργασία όλων των απαραίτητων στοιχείων και ιδιαίτερων συνθηκών που θα συντελέσουν στην τελική διαμόρφωση του σχολικού χάρτη της χώρας για το σχολικό έτος 2013-2014.>>

 

 Θα παρακολουθώ καθημερινά τα προβλήματα και τις εξελίξεις και θα σας ενημερώνω εκ νέου. 

Είμαι στη διάθεσή σας και στο πλευρό σας.

 

Συναδελφικά, φιλικά και αγωνιστικά. 

Αμπελίδης Τάσος


Αμπελίδης Αναστάσιος                  Πολύγυρος  29/3/2013

 Αιρετός ΠΥΣΠΕ                         Προς όλους 

 email:ampelidis@sch.gr             Τους συναδέλφους

                                                    Εκπαιδευτικούς και τα ΔΣ των Συλλόγων

 τηλ. 6974107113                          Κ. Ν. Χαλκιδικής & «Αριστοτέλης»

                                 

    Συνάδελφοι – ισσες

1.Πανελλήνια σύσκεψη αιρετών: Όπως είχα γράψει σε προηγούμενο ενημερωτικό μου έλαβα μέρος στην Πανελλήνια σύσκεψη αιρετών όλων των υπηρεσιακών συμβουλίων που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα στις 25-02-13. Τα κύρια θέματα που κυριάρχησαν στη σύσκεψη ήταν:

-η αναφορά όλων των αιρετών για τα κενά στα σχολεία

-τα προβλήματα και οι τρόποι αντιμετώπισης της προωθούμενης αξιολόγησης και του νέου πειθαρχικού δικαίου

-η γενικότερη αίσθηση υποβάθμισης της εκπαίδευσης και των εκπαιδευτικών

-η αναγκαιότητα  απόσυρσης του νομοσχεδίου της αξιολόγησης-χειραγώγησης που ετοιμάζει το Υπουργείο το αμέσως επόμενο διάστημα αφού κάτι τέτοιο γίνεται με μοναδικό στόχο την οικονομική υποτέλεια  και κατηγοριοποίηση των εκπαιδευτικών

Τονίστηκε η αναγκαιότητα της συσπείρωσης όλου του κλάδου και συζητήθηκαν διάφορες προτάσεις για την αντιμετώπιση του ζητήματος της αξιολόγησης θεσμικά σε περίπτωση ψήφισης του νομοσχεδίου με την υφιστάμενη μορφή του, τα οποία και θα επεξεργαστεί το ΔΣ της ΔΟΕ.

 

2.Μεταθέσεις- μετατάξεις: Υποβλήθηκαν περίπου 280 αιτήσεις μετάθεσης (όλων των ειδικοτήτων) εκτός ΠΥΣΠΕ που καταχωρήθηκαν ‘ήδη στο σύστημα από τα τέλη Φεβρουαρίου και περίπου 240 εντός ΠΥΣΠΕ που αναμένεται η ολοκλήρωση της επεξεργασίας έως τα τέλη Απριλίου.

Με βάση τις περσινές συνταξιοδοτήσεις και τον αριθμό αυτών που βρίσκονται στην διάθεση θα είμαστε περίπου ίσοι. Αν το Υπουργείο επιλέξει και πάλι φέτος να κάνει μεταθέσεις  λαμβάνοντας υπόψη μόνο τα οργανικά κενά δεν θάχουμε ιδιαίτερη κινητικότητα αν όμως δεχθεί το αίτημα της ΔΟΕ και των αιρετών για μεταθέσεις με βάση τα λειτουργικά τότε τα πράγματα θα είναι αισιόδοξα.

Σύμφωνα με ενημέρωση που είχα η πρόταση για μετατάξεις από τη Β/θμια αναφέρεται σε 2 θέσεις Γαλλικών, 1 Γερμανικών, 1 Καλλιτεχνικών και 4 Πληροφορικής. Η τελική εικόνα αναμένεται να γίνει γνωστή την επόμενη εβδομάδα που θα υπάρξει ανακοίνωσή τους από το Υπουργείο.

 

3.Λειτουργικά κενά: Σήμερα που απομένουν λιγότερες από 10 βδομάδες για το κλείσιμο των σχολείων πληθαίνουν τα λειτουργικά κενά των εκπαιδευτικών στα σχολεία της περιοχής μας με αποτέλεσμα να εξετάζονται  συμπτύξεις τμημάτων ή κλείσιμο ολοήμερων τμημάτων σε Δημοτικά και Νηπιαγωγεία. Δηλώνω κατηγορηματικά ότι δεν πρόκειται να συναινέσω στις λύσεις αυτές.Το Υπουργείο αντί να ρίχνει το μπαλάκι στα σχολεία για το τι θα κάνουν αν κάποιος εκπαιδευτικός απουσιάσει για μεγάλο χρονικό διάστημα θα έπρεπε να προχωρήσει σε διορισμούς αφού υπάρχει πλήθος αδιόριστων συναδέλφων .

 

Συνάδελφοι – ισσες

Το τελευταίο χρονικό διάστημα γινόμαστε μάρτυρες μέσω συνεχών ανακοινώσεων, στο μεγαλύτερο σύλλογο του Νομού, μιας ανώφελης αναστάτωσης.  

Προσωπικά διαχωρίζω τη θέση μου από αυτούς που πιστεύουν ότι κατέχουν την απόλυτη αλήθεια, από ανατροπείς των πάντων ή από όσους επενδύουν στη συμπόνια απέναντι στο “αδύναμο θύμα”.

Σήμερα, περισσότερο από ποτέ είμαστε υποχρεωμένοι να κοιταχτούμε στον καθρέφτη και να αναζητήσουμε το αληθινό μας πρόσωπο, το συλλογικό μας εαυτό. Είναι βέβαιο πως μας  αρκούν οι ορατοί εχθροί δεν αποτελεί προσφορά να ανακαλύπτουμε ανάμεσά μας και αόρατους.

Τη λύση δεν τη δίνει η φαγωμάρα, ο τακτικισμός  και η διάλυση, αλλά η αλήθεια, η συσπείρωση, η ενότητα και η γνώση – ή έστω η γνώση της άγνοιας. Ας γίνουμε πιο συνετοί. Ας μάθουμε ν’ ακούμε, να διασταυρώνουμε απόψεις, να σχηματίζουμε άποψη, ν’ αναζητούμε την αλήθεια. Ας μην ομονοήσουμε , αλλά τουλάχιστον ας συμφωνήσουμε στα βασικά. Τα  κοινά προβλήματα ας μας κάνουν πιο σώφρονες, όχι φαντασιόπληκτους και τσαμπουκάδες.

Ελπίζω η παρέμβασή μου αυτή, που θα είναι και η τελευταία, να λειτουργήσει πυροσβεστικά στα γεγονότα που εκτυλίχθηκαν το προηγούμενο διάστημα.

Θα παρακολουθώ καθημερινά τα προβλήματα και τις εξελίξεις και θα σας ενημερώνω εκ νέου. 

Είμαι στη διάθεσή σας και στο πλευρό σας.

 

Συναδελφικά, φιλικά και αγωνιστικά. 

Αμπελίδης Τάσος


 

Αμπελίδης Αναστάσιος                 Πολύγυρος  6/2/2013

Αιρετός ΠΥΣΠΕ                          Προς όλους

e-mail:ampelidis@sch.gr              Τους συναδέλφους

Εκπαιδευτικούς και τα ΔΣ των Συλλόγων

τηλ. 6974107113                          Κ. Ν. Χαλκιδικής & «Αριστοτέλης»

    <<Ζώντας τη ζοφερή, σύγχρονη, σχολική πραγματικότητα >>

Συνάδελφοι – ισσες

Το τελευταίο χρονικό διάστημα γίναμε μάρτυρες μιας ολομέτωπης επίθεσης που στόχο έχει να πλήξει το κύρος και την αξιοπρέπεια του Έλληνα εκπαιδευτικού.

Ενδεικτικά αναφέρω:

-Αξιολόγηση των εκπαιδευτικών( που οδηγεί σε χειραγώγηση και ακόμη μεγαλύτερη καθήλωση των μισθών μας).

-Άδειες αναπληρωτών εκπαιδευτικών( που οδηγεί σε απολύσεις).

-Κατάργηση του τεκμηρίου αθωότητας( που οδηγεί σε διαθεσιμότητα ή αργία).

Η επίθεση αυτή κορυφώθηκε, πριν λίγες μέρες,  μέσω της υποχρέωσης των διευθυντών σχολικών μονάδων να δηλώσουν, στην καρτέλα   του survey (Γ1), τη μέγιστη χωρητικότητα των αιθουσών έχοντας ως βάση την αναλογία 1,5 τ.μ / μαθητή. Με την αναλογία αυτή μια αίθουσα 49 τ.μ. (συνήθεις αίθουσες των σχεδίων του Ο.Σ.Κ.)  χωρά 32 μαθητές, ενώ ο νόμος προβλέπει τη σχέση ενός εκπαιδευτικού ανά 25 μαθητές.

Η διάταξη αυτή βάζει στο στόχαστρο συνολικά το δημόσιο σχολείο,. Αποκρύπτει ότι οι προδιαγραφές του Ο.Σ.Κ. για την πυρασφάλεια είναι 2τ.μ./μαθητή, δε λαμβάνει υπόψιν τις σύγχρονες μεθόδους διδασκαλίας (διάταξη θρανίων σε ομάδες μαθητών), το χώρο που καταλαμβάνουν τα έπιπλα(θρανία, ντουλάπες, γραφείο δασκάλου, γωνιά υπολογιστή), την ελάχιστη απόσταση από τον πίνακα (2 μέτρα).

Η συνέχεια , όπως φαίνεται, θα είναι η επιχείρηση αλλαγής του νόμου περί συνδικαλισμού με την απίστευτη δικαιολογία πως έχουν αλλάξει οι συνθήκες, αλλά και οι ανάγκες του συνδικαλιστικού κινήματος. Ας γνωρίζουν όμως ότι τις ανάγκες του συνδικαλιστικού κινήματος θα τις εκτιμήσει και θα τις ορίσει το ίδιο το κίνημα απαλλαγμένο από τους όποιους αυτόκλητους κηδεμόνες.

Συνάδελφοι – ισσες

Την επόμενη εβδομάδα εκτιμώ πως θα συνεδριάσει το  ΠΥΣΠΕ Χαλκιδικής. Όπως φαίνεται η συγκρότησή του δεν έγινε με μοναδικό γνώμονα τη διοικητική εμπειρία. Ακολούθησε παραίτηση μέλους και το γεγονός αυτό συντέλεσε στην εκ νέου συγκρότησή του. Θα ήθελα να ευχηθώ στα νέα μέλη  καλή δύναμη για το έργο που καλούμαστε να επιτελέσουμε. Ένα έργο που θα πρέπει να είναι απαλλαγμένο από οποιαδήποτε φεουδαλιστική αντίληψη του ρόλου   του Υπηρεσιακού Συμβουλίου.

Κλείνοντας, θα ήθελα να δηλώσω πως ποτέ δεν υπήρξα θιασώτης τεχνητών εντάσεων ή πρακτικών της κλειδαρότρυπας. Αντίθετα, είμαι υπέρμαχος των τεχνικά άρτια δομημένων θέσεων και προτάσεων που θα επιτρέψουν στο συνδικαλιστικό κίνημα να αρθρώσει ώριμο λόγο και να προσφέρει διέξοδο από αυτή τη ζοφερή, σύγχρονη, σχολική πραγματικότητα που βιώνουμε.

Με τις σκέψεις αυτές και σε συνεργασία με τους δύο Συλλόγους εκπαιδευτικών θα τοποθετηθώ στη σύσκεψη των αιρετών που καλεί η ΔΟΕ στις 25/2/2013.

Θα παρακολουθώ καθημερινά τα προβλήματα και τις εξελίξεις και θα σας ενημερώνω εκ νέου.

Είμαι στη διάθεσή σας και στο πλευρό σας.

 

    <<Όταν το κρέας το βαφτίζεις ψάρι…>> Μέρος Δεύτερο

Συνάδελφοι – ισσες

Για μια ακόμη φορά γίναμε αποδέκτες ενός κειμένου, του έτερου αιρετού, που ξεκάθαρα είναι προϊόν σύγχυσης.

Πιστεύω πως η αμετροέπεια είναι κακός σύμβουλος. Έχοντας απέραντο σεβασμό στους συναδέλφους και στα πραγματικά προβλήματα που τους απασχολούν θα είμαι εντελώς συγκεκριμένος:

-Στο πρώτο κείμενό του, για το θέμα, ανέφερε: « Παραμονές της επετείου του Πολυτεχνείου έδρασαν οι ΔΙΟΡΙΣΜΕΝΟΙ και όχι μόνο». Ποιοι είναι κατά την άποψή του οι « και όχι μόνο»;

-Θα ήθελα να τον πληροφορήσω ότι πάντα λειτούργησα ως αιρετός του κλάδου και όχι της παράταξης με την οποία εκλέγομαι.

-Οι τοποθετήσεις μου γίνονται με επιχειρήματα που στηρίζονται σε πραγματικά γεγονότα και όχι σε ανυπόστατα ψεύδη.

-Οι Σχολικοί Σύμβουλοι όταν προτείνουν, ακόμη και κατ’ εξαίρεση, κάποια μετακίνηση εκπ/κού δεν υποδεικνύουν και τη θέση μετακίνησης.

-Τα πρακτικά των Συμβουλίων Επιλογής Διευθυντών δε δημοσιεύονται. Το αίτημα δηλώνει ή παντελή άγνοια ή άκρατο λαϊκισμό. Σε κάθε περίπτωση, ως υποψήφιος Δ/ντής, δε μετείχα του Συμβουλίου. Από τη στιγμή όμως που «προκαλούμαι» θα αντιπρότεινα να ζητηθούν τα πρακτικά και των προηγούμενων κρίσεων για τις οποίες έχει κληθεί να απολογηθεί ,για τη στάση του, σε Γενική Συνέλευση του Συλλόγου Κ. & Ν. Χαλκιδικής.

-Όσο για το ρόλο του «κυβερνητικού» εκπροσώπου, που μου αποδίδει, δεν ανησυχώ. Του ανήκει! Εκτιμώ ότι οι συνάδελφοι έχουν και μνήμη και κρίση. Θυμούνται και εκτιμούν τη στάση του καθένα και γνωρίζουν ποιος έχει επιτελέσει αυτόν το ρόλο. Άλλωστε ούτε προϊόν παρθενογένεσης είμαστε, ούτε ζούμε σε κοινωνικό κενό.

Κλείνοντας, δηλώνω πως δε θα ακολουθήσω το συνδικαλιστικό κατήφορο που έχει επιλέξει. Μέλημά μου είναι τα πραγματικά προβλήματα της εκπαιδευτικής κοινότητας.

Θα παρακολουθώ καθημερινά τα προβλήματα και τις εξελίξεις και θα σας ενημερώνω εκ νέου.

Είμαι στη διάθεσή σας και στο πλευρό σας.

 

 

               <<Όταν το κρέας το βαφτίζεις ψάρι…>>

 

Συνάδελφοι – ισσες

 

Για πρώτη φορά στη συνδικαλιστική μου πορεία βρίσκομαι στη δυσάρεστη θέση να καταγγείλω ενέργειες και πρακτικές που κάθε άλλο παρά προάγουν τη θέση και το ρόλο του αιρετού εκπροσώπου στο Υπηρεσιακό Συμβούλιο.

Έκπληκτος, παραμονή της επετείου του Πολυτεχνείου, έλαβα γνώση της καταγγελίας του έτερου αιρετού στο ΠΥΣΠΕ Χαλκιδικής για αποφάσεις του οργάνου.

Θα ήθελα να τον πληροφορήσω, αφού το αγνοεί, ότι ούτε διορισμένος είμαι, ούτε μη διορισμένος. Είμαι εκλεγμένος αιρετός εκπρόσωπος, με πρόσφατη ανανέωση της εμπιστοσύνης των συν/φων, που σέβεται την προσωπικότητα του κάθε συναδέλφου μακριά από μικροπαραταξιακές σκοπιμότητες, που αντιλαμβάνεται την ευθύνη της θέσης του αιρετού και ιδιαίτερα σε αυτές τις δύσκολες στιγμές, που περνά η χώρα μας και οι εργαζόμενοι, προσπαθεί να υπερασπιστεί τη διαφάνεια των αποφάσεων και την αξιοπιστία του οργάνου.

Αναρωτιέμαι, γιατί ο έτερος αιρετός προκειμένου να δομήσει τη σκέψη του και να δικαιολογήσει την καταγγελία του  επιστρατεύει ανακρίβειες;

-Αλήθεια, αν δε γνώριζε τα θέματα της ημερήσιας διάταξης και δε του δόθηκαν στοιχεία, όπως επικαλείται, γιατί δεν αποχώρησε καταγγέλλοντας τη διαδικασία, παρά έμεινε και τη νομιμοποίησε με την παρουσία του;

-Συμφώνησε ή όχι για παιδαγωγικούς λόγους, με παραίνεση και των Σχολικών Συμβούλων,  να μην πραγματοποιηθούν βελτιώσεις τοποθέτησης; Από τη στιγμή που συμφώνησε πώς ανακάλυψε δύο υποψηφίους για μια θέση κατ’ οίκον διδασκαλίας; Αν δεν υπήρχε αυτή η ομόφωνη απόφαση θα έπρεπε να μιλάμε όχι μόνο για Α και Β υποψήφιο , αλλά και για Γ, Δ, Ε ….. υποψηφίους!!!!

-Μήπως θα έπρεπε να αφήσουμε συνάδελφο εκτεθειμένο,  με ελλιπές ωράριο, προκειμένου να εξυπηρετήσουμε την πελατειακή, ψηφοθηρική του αντίληψη; Αν η κατ’ οίκον εργασία ήταν σε άλλο μέρος θα  είχε την ίδια υποκριτική ευαισθησία; Στην περίπτωση κάλυψης ωρών του μαθήματος της Φυσικής Αγωγής γιατί δεν επέδειξε ανάλογη <<ευαισθησία>>; Επιλεκτική <<ευαισθησία>>, επιλεκτικές βελτιώσεις;

Σταθμίζοντας τα παραπάνω και γνωρίζοντας πως η καταγγελία δεν αποδίδεται σε απειρία δικαιούται κανείς να υποπτεύεται πως υπάρχουν άλλα δόλια και σκοτεινά κίνητρα πίσω από αυτήν την ενέργεια.

Μήπως, εκτελώντας παραταξιακή και κομματική υπηρεσία, αναζητά τον Δούρειο Ίππο για την αντικατάσταση των μελών του Υπηρεσιακού Συμβουλίου τσαλαπατώντας, βάναυσα, τις προσωπικότητες των συναδέλφων Α και Β που ουσιαστικά φωτογραφίζει;

Αυτές είναι οι δυναμικότερες αντιδράσεις που προαναγγέλλει;

Συνάδελφοι – ισσες

Δηλώνω πως θα σταθώ εμπόδιο σε τέτοιες ξεπερασμένες, κατακριτέες και επιζήμιες αντιλήψεις και πρακτικές, αλλά και σε κάθε απόπειρα εκφοβισμού και πίεσης συναδέλφων που, όπως πληροφορούμαι, είναι σε εξέλιξη. Ας το λάβουν πολύ σοβαρά υπόψη τους οι ενορχηστρωτές παρόμοιων ενεργειών.

Θα παρακολουθώ καθημερινά τα προβλήματα και τις εξελίξεις και θα σας ενημερώνω εκ νέου.

Είμαι στη διάθεσή σας και στο πλευρό σας.

 

 

 Φίλες και φίλοι, συναδέλφισσες και συνάδελφοι

Στις 5 του Νοέμβρη εκλέξαμε τα αιρετά μέλη των υπηρεσιακών μας συμβουλίων.

Με τη μεγάλη μας συμμετοχή, στην  εκλογική διαδικασία, δώσαμε την πιο ηχηρή και συνάμα αποστομωτική απάντηση σε όλους αυτούς που επιβουλεύονται τα εργασιακά μας δικαιώματα, που μόνο τους μέλημα έχουν τη συκοφάντησή μας θεωρώντας μας τους μόνους υπεύθυνους για την κακοδαιμονία του εκπ/κού μας συστήματος. Αποδείξαμε ότι οι εκπ/κοί ξέρουμε να τιμούμε θεσμούς και διαδικασίες, ενδιαφερόμαστε για τη λύση των προβλημάτων μας, νοιαζόμαστε για την προαγωγή του Δημόσιου Δωρεάν Σχολείου.

Η συμμετοχή αυτή αποτελεί τη δύναμή μας, αποτελεί κέρδος για το θεσμό.

Ταυτόχρονα, με την ψήφο μας, αποδείξαμε ότι δεν επιτρέπουμε σε κανέναν να καρπωθεί μικροπαραταξιακά οφέλη από τους αγώνες μας. Όλοι γνωρίζουμε ότι στη συγκεκριμένη εκλογική αναμέτρηση τέθηκαν πολλά διλήμματα πολιτικού, κυρίως, χαρακτήρα και περιεχομένου.   Γνωρίζω ότι ήταν μια δύσκολη επιλογή για σας, ξέρω όμως ότι σ΄ αυτή τη συγκυρία επιλέξατε πρόσωπα και νιώθω πολύ μεγάλη τιμή που με επιλέξατε να σας εκπροσωπήσω στο ΠΥΣΠΕ.

Αντιλαμβάνομαι ότι η προτίμησή σας στο πρόσωπό μου δεν αποτελεί λευκή επιταγή και θα πρέπει, μέσα σε αυτό το “θολό” τοπίο, να δικαιώσω την εμπιστοσύνη που μου δείξατε.
Δεσμεύομαι ότι θα είμαι πάντα δίπλα σας ως φίλος και σας υπόσχομαι ότι η αμφίδρομη σχέση που έχουμε αναπτύξει, η συντροφικότητα και η αλληλεγγύη , στους δύσκολους καιρούς που ζούμε, θα έχουν συνέχεια, με υποστήριξη, συμπαράσταση, διάλογο και ουσιαστική συμμετοχή.

Σας διαβεβαιώνω ότι θα εντείνω τις προσπάθειές μου απέναντι στα δρώμενα και σας καλώ να αγωνιστούμε όλοι μαζί για την αναβάθμιση της εκπαίδευσης και του εκπαιδευτικού.

Ευχαριστώ από καρδιάς τους συνυποψηφίους μου, στο ψηφοδέλτιο, που βοήθησαν ουσιαστικά σ’ αυτό τον αγώνα και όλους εσάς για την εμπιστοσύνη σας.

Συναδελφικά, φιλικά, αγωνιστικά και πάντα στο πλευρό και τη διάθεσή σας

                                                

Ενημερωτικό

Συνάδελφοι – ισσες

Την Παρασκευή 14/9/2012 ολοκληρώθηκε η διαδικασία των τοποθετήσεων και διαθέσεων των συναδέλφων . Τις επόμενες ημέρες και ανάλογα με τις εξελίξεις( τρίτη φάση αποσπάσεων, άδειες, ενστάσεις κλπ) θα εξεταστούν και θα πραγματοποιηθούν, στο μέτρο του δυνατού, πιθανές βελτιώσεις. Η διαδικασία  βασίστηκε στην κείμενη νομοθεσία και διέπονταν από τις αρχές της ίσης μεταχείρισης και του σεβασμού της αξιοπρέπειας των εκπαιδευτικών.

Οι αυτονόητες αυτές αρχές και κυρίως ο σεβασμός της αξιοπρέπειας των εκπαιδευτικών φαίνεται, δυστυχώς, να μην αποτελούν κτήμα όλων των εμπλεκομένων στο χώρο της εκπαίδευσης.

Διαπιστώσαμε με αγανάκτηση ότι από την “υπουργό της φωτοτυπίας” φτάσαμε στον “υπουργό του συσσιτίου”. Με μέτρα αποπροσανατολισμού  και επικοινωνιακού χαρακτήρα επιχειρείται η διάσπαση της ενότητας των εκπαιδευτικών με πρόφαση τη σίτιση των αναπληρωτών  συναδέλφων.

Αλήθεια, οι νεοδιόριστοι συνάδελφοι, που οι αμοιβές τους είναι ακόμη χαμηλότερες από αυτές των αναπληρωτών, πού θα σιτίζονται; Μήπως στα συσσίτια της εκκλησίας;

Οι υπόλοιποι μήπως θα πρέπει να οδηγηθούν σε πολιτικές επιλογές φορέων  επικίνδυνων για τη δημοκρατία και την ανθρώπινη υπόσταση ;

Η εποχή του “δασκαλάκου” αναβιώνει!

Οι εκπαιδευτικοί δε χρειάζονται ελεημοσύνη. Έχουν δίκαια αιτήματα και απαιτούν λύσεις. Λύσεις που πολλές φορές δεν έχουν οικονομικό κόστος( κατάργηση διετίας, διαγωνισμό ΑΣΕΠ για την ειδική αγωγή), που θα εξέπεμπαν πραγματικό ενδιαφέρον για τον εκπαιδευτικό.

Θεωρητικά αυτό που ζούμε  είναι η φαντασίωση του πολιτικού. Σε μια τέτοια εποχή η διαφύλαξη της αξιοπρέπειας είναι πρωταρχικής σημασίας.

Ας μην ξεχνάμε ότι η αξιοπρέπειά μας όσο και να δεχτεί κοροϊδίες, όσο και να λοιδορηθεί, όσο και να δεχτεί βάνδαλες επιθέσεις δεν πρόκειται να χαθεί, αν εμείς δεν τους την παραδώσουμε. Οφείλουμε να μην την παραδώσουμε.

Θα παρακολουθώ καθημερινά τα προβλήματα και τις εξελίξεις και θα σας ενημερώνω εκ νέου.

Είμαι στη διάθεσή σας και στο πλευρό σας.

 

Συναδελφικά, Αμπελίδης Τάσος

 

Η τοποθέτησή μου στην 81η Γενική Συνέλευση της ΔΟΕ

Α. ΑΜΠΕΛΙΔΗΣ (ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ & ΝΟΤΙΑΣ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ): Συναδέλφισσες και συνάδελφοι, προέρχομαι από έναν Σύλλογο ο οποίος ποτέ δεν είχε ποσοστά απεργίας κάτω του 40% και είναι ένας Σύλλογος που τα μέλη του καταβάλλουν ή μάλλον κατέβαλαν μέχρι πέρσι 70 ευρώ συνδρομή στο Σύλλογο και πλέον φέτος, μετά την περσινή μείωση,  60 ευρώ.

Γιατί τα λέω όλα αυτά; Γιατί το πρωί άκουσα κάποιες φωνές οι οποίες ουσιαστικά κατηγοριοποιούσαν Συλλόγους για την αγωνιστικότητά τους. Είναι τραγικό να κάνουμε κάτι τέτοιο. Υπάρχουν παντού Σύλλογοι αγωνιστικοί που το δείχνουν στην πράξη και δεν εξαντλούνται σε συζητήσεις για τη συνδρομή όταν όλα γύρω μας καταρρέουν.

Σε ότι αφορά τα πεπραγμένα, θα μπορούσα να πω πάρα πολλά. Να αναφερθώ στον τρόπο συγκρότησης του Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε., θα μπορούσα να πω πάρα πολλά για το τι έγινε ή τι δεν έγινε σε μια χρονιά που επικράτησε μια προκρούστεια λογική , αλλά αναρωτιέμαι τι νόημα έχουν όλα αυτά όταν σε κάθε περίπτωση το ισοζύγιο είναι αρνητικό.

Κι αν το ισοζύγιο είναι αρνητικό, τότε σημαίνει ότι θα πρέπει να ψάξουμε να βρούμε τις αιτίες που το οδήγησαν εκεί. Οι αιτίες αυτές κατ΄ εμέ δεν είναι σημερινές, είναι διαχρονικές, είναι αιτίες οι οποίες έχουν αναφορά σε όλους μας. Σε μια εποχή που το πολιτικό σύστημα καταρρέει, κι εμείς ως Συνδικάτο είμαστε κομμάτι του πολιτικού συστήματος, θα πρέπει να ψάξουμε να βρούμε  ποιες είναι οι αιτίες αυτής της κατάστασης.

Αντί άλλων θα θυμίσω δύο ημερομηνίες: 19/10/2011 πραγματοποίηση απεργίας με τα υψηλότερα πανελλαδικά ποσοστά της μεταπολίτευσης ή από τα υψηλότερα. 1/12/2011  επίσης ημέρα απεργίας , αλλά με τα χαμηλότερα ποσοστά, σε πολλές περιοχές μονοψήφια. Τι έγινε, μέσα σε δυο μήνες είχαμε μια μετάλλαξη; Μάλλον όχι, άρα κάτι άλλο συμβαίνει. Επικράτησε η ηττοπάθεια; Ενδεχομένως. Υπήρξε καχυποψία; Ναι σίγουρα και κάποιοι την καλλιεργούν και την καλλιεργούν συνειδητά στο χώρο μας.

Υπήρξε έλλειψη οράματος; Ναι, αλλά αυτό το χρεωνόμαστε όλοι. Υπήρξε καθαρή ιδεολογική ταυτότητα του Συνδικάτου; Όχι και αυτό το χρεωνόμαστε όλοι.

Μιας και ανέφερα την έννοια της ταυτότητας  θα ήθελα να ξεκινήσουμε μια συζήτηση προκειμένου να αντιληφθούμε ποια είναι η θέση μας; Γιατί διαπιστώνω ότι ψάχνουμε ταξικούς εχθρούς εδώ μέσα.

Ειλικρινά, δεν μπορώ να καταλάβω γιατί εγώ είμαι «προσκυνημένος» συνδικαλιστής και κάποιος άλλος είναι αντισυστημικός, αλλά και γιατί χρειάζονται τέτοιοι χαρακτηρισμοί. Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί εγώ «είμαι προσκυνημένος συνδικαλιστής που υπηρετώ ένα κρατικό κυβερνητικό συνδικαλισμό», όταν τόσο εγώ όσο και κανένα μέλος της παράταξής μου δεν έχει υποστεί διπλή διακοπή μισθοδοσίας επειδή ήταν υποψήφιος βουλευτής. Αντίθετα, εμείς,  «οι εξαρτημένοι συνδικαλιστές», είμαστε αυτοί που νωρίς διαχωρίσαμε τη θέση μας από τον φορέα που λέγεται ΠΑΣΟΚ και καταγγείλαμε την ασκούμενη πολιτική του. Τελικά, ποιος είναι ο εξαρτημένος και ποιος ο αντισυστημικός;

Ξαναγυρνώ στην έννοια της ταυτότητας. Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι η ταυτότητα και η σφυρηλάτησή της δημιουργείται μέσα από την αντίληψη της διαφοράς μας και τη συνειδητοποίηση αυτής  της διαφοράς σε σχέση με τις άλλες ομάδες. Έχουμε διαφορές μεταξύ μας, δουλεύουμε σε άλλους χώρους, καταγόμαστε από κάποια άλλα τζάκια; Δε το φαντάζομαι.

Αντί λοιπόν να ψάχνουμε ταξικούς εχθρούς μέσα στους κόλπους μας, ας αντιληφθούμε ποια είναι  η ταυτότητά μας και  ως χώρος ας υιοθετήσουμε το εμείς. Σε αυτή τη λογική θα καλούσα να αποφύγουμε το συνδικαλιστικό αυτισμό που μας χαρακτηρίζει, τους στείρους δογματισμούς, τους συνδικαλιστικούς μικροηγεμονισμούς και να οδηγηθούμε σε μια συνδικαλιστική ωρίμανση.

Θα πρέπει, επιτρέψτε με να χρησιμοποιήσω έναν ίσως αδόκιμο όρο, να υιοθετήσουμε έναν συνδικαλιστικό εθνικισμό και να ξαναθυμηθούμε την ιδρυτική πράξη της Ομοσπονδίας μας του 1922 , τον εθνικισμό όμως αυτόν που ήταν απόρροια του ρομαντισμού και όχι αυτόν που επικαλείται, στρεβλά, η Χρυσή Αυγή. Αυτός, ο συνδικαλιστικός εθνικισμός, μπορεί να αποτελέσει το εφόδιο που θα μας οδηγήσει στο μέλλον.

Έτσι αντί να έχουμε έναν μονότονο καταγγελτικό λόγο, μια πανσπερμία που μόνο συγχυτική πανσπερμία είναι που τη χαρακτηρίζει μια χαμαιλεόντεια προσαρμοστικότητα , να οικοδομήσουμε έναν καθαρό λόγο για να κερδίσουμε τους συναδέλφους. Οικοδόμηση νέας συλλογικότητας απαιτείται, προκειμένου να επικοινωνήσουμε τις θέσεις μας στους συναδέλφους  για να τους φέρουμε πάλι κοντά μας.

Κλείνοντας, μην αναζητούμε εχθρούς ανάμεσά μας, τους εχθρούς μάλλον τους δημιουργούμε. Θα θυμίσω κάτι. Όταν ο βυζαντινός στρατός ήταν στην εποχή της παρακμής και το στράτευμα οπισθοχωρούσε, επικαλούνταν ασθένειες των αυτοκρατόρων προκειμένου να σωθεί το γόητρό του. Ο ΆγιοςΙωάννης Εφέσιος τις ονόμασε «φήμες γοήτρου» .

Αντί να ψάχνουμε  κι εμείς «φήμες γοήτρου», ας κοιτάξουμε λίγο στο εσωτερικό μας, Μην ψάχνουμε δικαιολογίες για τις ήττες μας. Οι ήττες μας οφείλονται στη δική μας στάση.

Να είστε καλά.

 

Η τοποθέτησή μου στην 80η Γενική Συνέλευση της ΔΟΕ

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι καλησπέρα. Αντιλαμ-

βάνομαι ότι η ώρα είναι δύσκολη και ίσως για αυτόν το λό-

γο η αίθουσα είναι σχετικά άδεια. Θα ήθελα να χαιρετίσω

και τα άδεια καθίσματα πέρα απ’ όσους παρευρίσκονται.

Ελπίζω στη συνέχεια να γίνουμε περισσότεροι.

Προσωπικά νιώθω ιδιαίτερα χαρούμενος που ανοίγω αυ-

τό τον κύκλο των εργασιών της Γενικής Συνέλευσης και πα-

ρότι λίγοι πιστεύω ότι μπορούμε να έχουμε μια όμορφη συ-

ζήτηση. Πρόθεσή μου είναι τούτη την που ξεκινά η κριτική

πεπραγμένων να αναρωτηθούμε και να προβληματιστούμε.

Θεωρώ πράγματι ότι τούτη η χρονική στιγμή είναι μια

ευκαιρία προβληματισμού. Προβληματισμού για όλους μας,

τόσο για τα πεπραγμένα της Ομοσπονδίας και των παρα-

τάξεων που εκπροσωπούνται στο ΔΣ της Ομοσπονδίας, ό-

σο και για τα πεπραγμένα των παρατάξεων σε επίπεδο το-

πικών συλλόγων αλλά και του καθένα μας ατομικά. Είναι δη-

λαδή μια ευκαιρία εσωτερικής διεργασίας, έτσι ώστε να

βρούμε κάποιες λύσεις στα θέματα που μας απασχολούν.

Επιμένω να λέω ότι θα πρέπει να είναι μια φάση εσωτε-

ρικής διεργασίας και στο επίπεδο των τοπικών συλλόγων

αφού οι τοπικοί σύλλογοι είναι κατά βάση η εικόνα της

ΔΟΕ προς τους συναδέλφους. Επιπλέον, στις ενημερώσεις

που έχουμε απευθυνόμαστε πολλές φορές σε συναδέλ-

φους που, καθώς έχει αλλάξει η ανθρωπογεωγραφία του

χώρου, είναι ιδιαίτερα νεαροί σε ηλικία και οφείλουμε να

τους δίνουμε σωστές παραστάσεις να αποτελούμε παρα-

δείγματα συνδικαλιστικού ήθους και αγώνα.

Ταυτόχρονα, δε θα ήθελα να ξεχάσουμε απ’ την όλη σκέ-

ψη μας, πως σήμερα ουσιαστικά κρίνουμε τα πεπραγμένα

του Διοικητικού Συμβουλίου της Ομοσπονδίας τα οποία ξε-

κινούν από το 2009. Βεβαίως πολλά μπορεί να έχουμε πει και

πέρσι, αλλά καλό είναι να τα θυμόμαστε και τώρα.

Συνάδελφοι είναι ξεκάθαρο ότι ευθύνες υπάρχουν και

υπάρχουν σε όλους, είτε ήταν παρόντες, είτε δεν ήταν πα-

ρόντες στα όργανα της Ομοσπονδίας.

Θυμίζω για να το έχουμε ως παρακαταθήκη πώς έγινε

η συγκρότηση της Ομοσπονδίας. Υπήρχε μια συγκεκριμέ-

νη πρόταση από την παράταξη με την οποία έχω την τιμή

να εκλέγομαι, που μιλούσε για προεδρείο αντιπροσωπευτι-

κό, λειτουργικό. Είναι γνωστό ότι δεν υπάρχει σύγκλιση

προγραμματική.

Για πρώτη φορά, μετά από χρόνια, η ΔΑΚΕ αποδέχθη-

κε τούτη την πρόταση. Η ΕΣΑΚ είπε ότι θα αποδεχθώ ε-

φόσον συμμετέχουν όλοι και οι Παρεμβάσεις είπαν ότι δε

συμμετέχουν. Με την άρνηση αυτή και η άλλη εκ των αρι-

στερών παρατάξεων δε συμμετείχε, ουσιαστικά ετερο-

προσδιορίστηκε.

Όμως κακά τα ψέματα και καθώς γνωρίζουμε ότι δεν υ-

πάρχει πλειοψηφία από καμιά παράταξη στην Ομοσπονδία

οι αποφάσεις χρεώνονται σε όλους. Και τούτο θα πρέπει να

το έχουμε κατά νου. Ας ανατρέξουμε λοιπόν στο τι έγινε αυ-

τά τα χρόνια. Θα πω τα λιγότερα σε ότι αφορά την παράτα-

ξή μου. Θα αναφερθώ – όπως θα έλεγε ο Θωμάς Καραγιάν-

νης στους φίλους, φίλτερους και φίλτατους – των άλλων πα-

ρατάξεων. Έχετε την ευκαιρία, όλες οι υπόλοιπες παρατά-

ξεις, να κάνετε την κριτική σας για την παράταξή μου.

Θεωρώ ότι η παράταξή μου είχε και έχει μια συνεπή, συ-

νεχή, διαρκή αγωνιστική δραστηριότητα. Σε ότι μας αφορά

ήμασταν πρώτοι αυτοί που θίξαμε το θέμα του 60 – 40 για

τους διορισμούς, ήμασταν αυτοί που τοποθετηθήκαμε για

τα ολοήμερα, ήμασταν αυτοί που τοποθετηθήκαμε ξεκά-

θαρα για το Διδασκαλείο, ήμασταν αυτοί που επιστρέψαμε

πρώτοι και χωρίς καν απόφαση του Διοικητικού Συμβουλί-

ου ως απαράδεκτη την επιστολή της Υπουργού.

Δεν τα λέω όλα αυτά για να αγιάσω τα γένια μας. Λάθη,

ναι, γίνονται και θα γίνονται, το ξέρουμε πολύ καλά. Παρα-

λείψεις; Ναι. Ματαιώσεις; Ναι. Από εκεί και πέρα όμως θε-

ωρώ πως κανείς δεν μπορεί να κατηγορήσει την παράταξη

της ΠΑΣΚ ότι είχε έλλειμμα σε ότι αφορά την πορεία της,

τη στάση της στο χθες με το σήμερα σε αντιδιαστολή με

άλλους που ξαφνικά ξύπνησαν από το λήθαργο και σήμε-

ρα αντιλήφθηκαν τα προβληματα.

Σε αντίθεση με την παράταξη της ΔΑΚΕ όπου, ειλικρι-

νά θα το πω καλοπροαίρετα, μου θυμίζετε μια έκφραση που

χρησιμοποίησε ένας πολιτικός της Αριστεράς με ειρωνικό

τρόπο μέσα στο Κοινοβούλιο και προκάλεσε ποικίλα σχό-

λια. Εγώ δε θα τη χρησιμοποιήσω ειρωνικά. Άλλωστε δεν έ-

χω λατομεία σε νησί του Αιγαίου. Είχε πει, καλώς τα παιδιά!

Καλώς τα πραγματικά! Όμως, έλεος φίλοι της ΔΑΚΕ και

δεν σας μέμφομαι, ο συνδικαλισμός δεν είναι δυνατόν να

έχει μια λογική σαλαμοποίησης, δεν είναι μικρά χρονικά δια-

στήματα αποκομμένα από το παρελθόν.

Παρόλα αυτά η ευχή ισχύει και μακάρι να είμαστε μαζί

στην πορεία. Με προξενεί όμως προβληματισμό το ότι ο

εκπρόσωπός σας, στο Σύλλογό μου, ακόμη και σήμερα λέ-

ει ότι η παράταξη της ΠΑΣΚ το 2006 έσυρε τον κλάδο

στην απεργία. Είναι η ευθύνη που ανέφερα νωρίτερα σε ε-

πίπεδο τοπικών συλλόγων.

Αν δεν είναι λεκτικό ατόπημα, γιατί δεν έχω πάρει ακό-

μη απάντηση, τότε κάτι άλλο συμβαίνει. Προβληματιστείτε

και εσείς μαζί μου.

Πάω στην παράταξη της ΕΣΑΚ. Φίλτεροι, δε θέλω να

μιλήσω για την απόλυτη αλήθεια που πρεσβεύετε, δε θέλω

να μιλήσω για τον ταξικό διαχωρισμό που μέσα και στον ί-

διο εργασιακό χώρο επιχειρείτε να φέρετε.

ΠΑΣΚ KPITIKH ΠEΠPAΓMENΩN

Δε θέλω καν να αναφερθώ στο ότι το πρωί μπήκε από

πλευράς σας ο προβληματισμός σε ποια τελικά συγκέ-

ντρωση πρέπει να είμαστε το βράδυ, αν θα είμαστε στης

ΑΔΕΔΥ ή στου ΠΑΜΕ. Θα αναφερθώ όμως σε χαρακτηρι-

σμούς που χρησιμοποιείτε, σε εκφράσεις του τύπου συμ-

βιβασμένοι και ασυμβίβαστοι, προδότες και μη προδότες,

αγωνιστές και μη αγωνιστές, θαρρείς και ο συνδικαλισμός

είναι καλλιστεία αγωνιστικότητας. Αναρωτιέμαι η μακρό-

χρονη ιστορία του χώρου σας, την οποία απόλυτα σέβομαι,

δε σας δίδαξε τίποτα;

Θυμίζω ότι την εποχή του μεσοπολέμου 1918 με 1931 α-

νάλογες εκφράσεις επικρατούσαν και έτσι οκτώ Γραμματείς

του κόμματος ακόμη ψάχνουν τη θέση τους στα κομματι-

κά χρονικά. Να αναφέρω Χάιτα, Κορδάτο κλπ.

Να έρθω σε σας, φίλτατοι των ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΩΝ –

ΚΙΝΗΣΕΩΝ – ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΕΩΝ. Θα ξεκινήσω με έναν ανα-

τρεπτικό τρόπο τη σκέψη μου Θα ξεκινήσω απ’ την τελευ-

ταία χρονικά εκδήλωση που συμμετείχα, μιλώ για την πα-

ρουσίαση των ευρημάτων της έρευνας για τα 801 σχολεία

στην Κατερίνη. Έλεος φίλοι μου. Δεν είναι δυνατόν να απο-

δέχεστε στο ΔΣ της ΔΟΕ δι’ ανατάσεως της χειρός να γίνει

η έρευνα και μετά να λέει ο εκπρόσωπος σας στην Κατερί-

νη, ότι ναι, συμφωνήσαμε αλλά όχι σε αυτή την έρευνα.

Δεν είναι δυνατόν να παρουσιάζεστε σαν αποπλανημέ-

νες κορασίδες, ότι ναι, συμφωνήσαμε στην έρευνα, αλλά με-

τά μας ξεγελάσανε. Δε θέλω να αναφερθώ σε περισσότε-

ρα, αρκεί το πρωινό γεγονός με το θέμα της συνδρομής για

το σύλλογο της Νίκαιας. Ειλικρινά πιστεύω ότι δε μας τί-

μησε καθόλου ως χώρο εκπαιδευτικών της πρωτοβάθμιας

εκπαίδευσης η πρωινή μας εικόνα, οι διαξιφισμοί, οι φωνα-

σκίες, οι τζάμπα μαγκιές.

Αλήθεια, τι απαντούμε στην ελληνική κοινωνία που είναι α-

νάστατη γιατί, εκτός των άλλων, στους κόλπους της υπάρχει

μια κρίση αξιοπιστίας; Λησμονούμε ότι κι εμείς ως συνδικά-

το είμαστε κομμάτι του πολιτικού συστήματος; Τι κάνουμε

για την αξιοπιστία μας; Ξέρουμε πο-

λύ καλά τους όρους με τους οποί-

ους συμμετέχουμε σε αυτό το συλ-

λογικό όργανο που λέγεται ΔΟΕ.

Γιατί ξαφνικά θέλουμε να αλλάξου-

με τους όρους κατά το δοκούν και

μετά να αξιώνουμε να αναγνωρί-

σουμε τους αντιπροσώπους;

Προσέξτε και κάτι άλλο σχετι-

κά με τη συνδρομή. Ο οικονομι-

κός στραγγαλισμός μιας ομο-

σπονδίας σημαίνει και την εξό-

ντωσή της. Εγώ ειλικρινά θα περί-

μενα απ’ το κομμάτι αυτό της Αρι-

στεράς να αρθρώσει μια προοδευτική πρόταση. Δεν είναι

δυνατόν σε μια εποχή που όλα αμφισβητούνται, δεν είναι

δυνατόν σε μια εποχή που χτυπιέται το συνδικαλιστικό κί-

νημα, εμείς να θέλουμε να το στραγγαλίσουμε οικονομικά.

Αυτή δεν είναι προοδευτική πρόταση, συγχωρήστε με, εί-

ναι συντηρητική πρόταση.

Θυμάμαι, αυτές τις ώρες, τον καλό μας φίλο το Δημή-

τρη Γληνό, που για κάτι ανάλογο έλεγε: « όταν το ιδεολο-

γικό κατακάθι δεν μπορεί να βρει διέξοδο, ξύνει το συναι-

σθηματικό κατακάθι». Μην επιχειρούμε στο όνομα της συν-

δρομής να ξύσουμε τέτοιες ευαισθησίες στους συναδέλ-

φους, να ξύσουμε εντελώς δημαγωγικά το συναισθηματικό

κατακάθι. Είναι λάθος εντελώς η στόχευση.

Σκεφτείτε, συνάδελφοι, πότε παίρνουμε τη συνδρομή

στους Συλλόγους; Την παίρνουμε τα Χριστούγεννα και το

Πάσχα. Έχουμε λάθος στόχευση όταν βάλλουμε κατά της

συνδρομής, ενώ θα έπρεπε να έχουμε ως αίτημα την επι-

στροφή των δώρων που μας έχουν κόψει. Αυτό είναι το

πραγματικό πρόβλημα συνάδελφοι. Δεν είναι το ποσό της

συνδρομής.

Συνάδελφοι, κλείνοντας να θυμίσω κάποιες αποφάσεις

της ΔΟΕ, με συγκεκριμένες πλειοψηφίες, γιατί εγώ δεν χα-

ρακτηρίζομαι από κοντή μνήμη. Πέρσι όταν τούτη την ε-

ποχή καίγονταν ο τόπος, είχατε προαναγγείλει μια 48ωρη

απεργία που δεν έγινε ποτέ γιατί στο τέλος φοβηθήκατε

την ίδια τη βάση. Φέτος, στις στις 30 του Μάρτη, προκη-

ρύξατε κατά πλειοψηφία κλαδική απεργία με αίτημα ακού-

στε – ακούστε το νέο σχολείο και το μισθολόγιο.

Είναι δυνατόν συνάδελφοι να μιλούμε για μισθολόγιο με

κλαδική απεργία; Συσπειρώνουμε ή αποσυσπειρώνουμε τον

κόσμο; Μη μιλήσω βεβαίως για το τι έγινε στις 18 του Μάη

στην απεργία της ΑΔΕΔΥ, όπου οι εκπρόσωποι της ΕΣΑΚ

που ερχόταν στα σχολεία κατηγορούσαν την ΑΔΕΔΥ για με-

θόδευση και λέγανε ότι οι καθηγητές δε θα συμμετέχουν

γιατί τελειώσανε τα μαθήματα, άρα δεν έχουν λόγο να α-

 

KPITIKH ΠEΠPAΓMENΩN ΠΑΣΚ

περγήσουν. Προχθές στις 15 του Ιούνη, σε ανάλογη απεργία,

ημέρα λήξης των μαθημάτων για την πρωτοβάθμια κατηγο-

ρήσατε την ηγεσία της Ομοσπονδίας μας για απεργοσπασία.

Αποφασίστε τελικώς σε ποια πλευρά της όχθης είστε.

Συνάδελφοι, με ψύχραιμη διάθεση, βλέποντας και αντιμε-

τωπίζοντας την πραγματικότητα και κάνοντας μια σωστή ανά-

γνωση, θα σας καλούσα σε ένα κοινό βηματισμό. Δεν μπορεί

συνάδελφοι να παίζουμε με την αξιοπρέπεια των συναδέλφων.

Είναι ό,τι πολυτιμότερο έχουν. Δεν μπορεί συνάδελφοι να κα-

λούμε τους συναδέλφους σε αγώνες των κλειστών άδειων χώ-

ρων και μετά να περιμένουμε να μας ακολουθήσουν.

Όπως μας έλεγε ο Μπακούνιν: « Η ελευθερία, η ηθική

και η ανθρώπινη αξιοπρέπεια συνιστώνται στο ότι κάποιος

κάνει το καλό όχι γιατί αναγκάζεται να το κάνει, αλλά επει-

δή ελεύθερα το σκέφτεται, το θέλει και το αγαπά».

Θα πρέπει κι εμείς προκειμένου να ακολουθήσουν στον

αγώνα οι συνάδελφοι να αποδείξουμε ότι τους αγαπάμε

και τους σεβόμαστε. Σεβαστείτε τους συναδέλφους. Να εί-

στε καλά.

 

 Οι απόψεις μου για τα νέα βιβλία

Σύντροφοι, συντρόφισσες

Στην προσπάθειά  του να καταθέσει κανείς τις απόψεις του για τα νέα βιβλία θα πρέπει να λάβει υπόψη του  τρεις βασικές συνιστώσες για ένα σχολείο σύγχρονο, δημοκρατικό και δημιουργικό , για το σχολείο της πραγματικής μόρφωσης και του πολιτισμού.

  1. Να είναι ανοιχτό στην κοινωνία και στη ζωή,
  2. Να σέβεται την προσωπικότητα του μαθητή και

Γ.  Την αξιοπρέπεια των εκπαιδευτικών.

Αυτές οι τρεις συνιστώσες, αυτό το τρίπολο , απαιτεί καθαρότητα λόγων για θέματα που άπτονται της καθημερινότητάς τους. Ένα τέτοιο θέμα είναι τα νέα βιβλία που εισήχθησαν από το σχολικό έτος 2006-2007 στα σχολεία μας.

Το θέμα αυτό, δυστυχώς, μονοπωλήθηκε από την  περιπέτεια του βιβλίου της ιστορίας της ΣΤ΄ τάξης και της απόσυρσής του. Μια απόσυρση που έδειξε μια κίνηση πανικόβλητου συμβιβασμού. Ο συμβιβασμός όμως αυτός είχε ως συνέπεια, πέρα όλων των άλλων, να αμφισβητηθεί καίρια και εξαρχής η ικανότητα της κυβέρνησης να διαχειρισθεί τις πολύ πιο σύνθετες από την τύχη ενός σχολικού εγχειριδίου απαιτήσεις μιας εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης.

Όμως είναι το μόνο βιβλίο που έχει προβλήματα;

Το γεγονός και μόνο πως δεν υπήρξε δοκιμαστική εφαρμογή αυτών των βιβλίων,  από μόνο του, δημιουργεί την αναγκαιότητα μιας υπεύθυνης αξιολόγησής τους.

Ποιες είναι, ολοκληρωμένα, οι θέσεις μας για τα νέα βιβλία;

Εξαντλήθηκε ο διάλογος ; Μήπως δεν άρχισε ποτέ;

Φταίει μόνο ότι δεν υπήρξε στάδιο πιλοτικής εφαρμογής και επαρκής επιμόρφωση; Μήπως αμφισβητείται, από την κοινωνία, ο ρόλος μας εξαιτίας και των νέων βιβλίων και είναι επιτακτική ανάγκη ο κλάδος μας να το προτάξει σαν ένα από τα βασικά εγχειρήματά του για την αποτελεσματικότητα του ελληνικού δημόσιου σχολείου; Μήπως φταίει  κάτι που έχει πολύ βαθύτερες ρίζες; Μήπως για μια ακόμη φορά μας φταίει το γαϊδούρι και εμείς χτυπάμε το σαμάρι;

Ένα είναι βέβαιο, πως τα μηνύματα από τους εκπαιδευτικούς, αλλά και τους γονείς των μαθητών είναι τέτοια, που καθιστούν το όλο ζήτημα σαν ένα από τα κυρίαρχα στην Α΄/θμια Εκπαίδευση.

Γενικές παρατηρήσεις – ειδικές επισημάνσεις

Τα νέα βιβλία έχουν όμορφη αισθητική, είναι ελκυστικά, πολύχρωμα , πολυτροπικά με όμορφα σχέδια και σχήματα και καλής ποιότητας χαρτί. Υπάρχει όμως ένα ερώτημα: Ποιο σημαντικό σε ένα βιβλίο είναι η εμφάνιση ή το περιεχόμενο; Κοινή  διαπίστωση  όλων είναι ότι υπάρχει σαφής διαφορά μορφής και περιεχομένου. Ενδεικτικά θα αναφερθούμε σε κάποιες περιπτώσεις μαθημάτων τα οποία δεν έχουν ιδιαίτερη ιδεολογική φόρτιση όπως π.χ. η Ιστορία ή τα Θρησκευτικά. Οι διαπιστώσεις αυτές  μόνο ως εμπειρικές  πρέπει να εκληφθούν, παρέχουν ωστόσο αφορμές για διάλογο.

 Εγχειρίδια γλωσσικού μαθήματος:Στα βιβλία της γλώσσας επιχειρήθηκε ο επικοινωνιακός προσανατολισμός της γλωσσικής διδασκαλίας. Πολλές ασκήσεις όμως είναι κλασικές ασκήσεις γραμματικής αποκομμένες από κάθε επικοινωνιακό πλαίσιο και σε άλλες περιπτώσεις δεν έχουμε ανάγκη πραγματικής επικοινωνίας αλλά δημιουργία ενός ψευδο-επικοινωνιακού πλαισίου.

Δυστυχώς, διαμορφώνουμε την αντίληψη ότι έχουμε να κάνουμε με διδασκαλία απόκτησης γνώσεων για τη γλώσσα κι όχι με διδασκαλία  της χρήσης της γλώσσας και κατ’ επέκταση της κατανόησης της λειτουργίας της. Η ανάπτυξη της ικανότητας αποτελεσματικής χρήσης της γλώσσας παραμένει ζητούμενο, ενώ παράλληλα δημιουργούνται περισσότερα προβλήματα στο ήδη μειωμένο υπόβαθρο προφορικού και γραπτού λόγου των μαθητών  εξαιτίας των υψηλών απαιτήσεων των νέων βιβλίων. Επί της ουσίας η προσέγγιση παραμένει γραμματοκεντρική. Οι χαρακτηρισμοί «επικοινωνιακή», «λειτουργική», «κειμενοκεντρική» κ.τ.λ. που χρησιμοποιούνται δεν αντιστοιχούν σε αυτό που πραγματικά γίνεται.

Εντύπωση επίσης μας προκάλεσε η υιοθέτηση της κατηγοριοποίησης και ταξινόμησης των κειμενικών ειδών που περιγράφουν τη γλωσσική πραγματικότητα υπερπόντιων χωρών στις οποίες ομιλείται η αγγλική γλώσσα(Αυστραλιανή σχολή), αντί να προηγηθεί το αυτονόητο, μια δηλαδή ενδελεχής έρευνα για την ταξινομία των κειμενικών ειδών στην ελληνική γλώσσα. Υπό αυτή την έννοια δεν είναι περίεργη η επεξεργασία 17 συνταγών μαγειρικής (!) στα νέα βιβλία του γλωσσικού μαθήματος και η ηχηρή απουσία, για παράδειγμα, της διδασκαλίας της θεματικής και της δομής έστω και ενός δημοτικού τραγουδιού!  Άραγε χωρίς γνώση της δικής μας ταυτότητας , αρχικά, πώς είναι δυνατόν να αποδεχτούμε την ετερότητα σε μια πολυπολιτισμική ελληνική κοινωνία;

Αισθητή είναι και η απουσία λογοτεχνικών κειμένων, αφού με την πρόφαση της επικοινωνιακής περίστασης επιλέγονται στα βιβλία κείμενα όπου κυριαρχούν καθημερινές και εφήμερες καταστάσεις & εικόνες της ζωής, που όμως καμία σχέση δεν έχουν με το λογοτεχνικό πλούτο Ελλήνων & ξένων συγγραφέων. Η δυνατότητα κάλυψης της ανάγκης αυτής μέσα από τα ανθολόγια μπορεί να επιτευχθεί μερικώς, όμως δεν είναι σε θέση να αλλάξει τον όλο προσανατολισμό.

Η προσπάθεια για παραγωγή γραπτού λόγου με τις περίφημες θέσεις για γραπτά δεύτερης & τρίτης ευκαιρίας, όπου οι μαθητές καλούνται ακολουθώντας τυποποιημένες οδηγίες για το πώς να γράφουν – ανάλογα με το κάθε είδος γραπτού λόγου- πέφτει στο κενό, αφού ο χρόνος που απαιτείται είναι πολύ μεγαλύτερος από τον προβλεπόμενο.

Σε συνάρτηση με τα παραπάνω τονίζουμε πως τελικά πολλοί μαθητές στην προσπάθειά τους να γράψουν «κάτι» καταφεύγουν στη μέθοδο του να απαντούν στις τυποποιημένες οδηγίες.

Όσο για τη λειτουργική γραμματική έμεινε στα λόγια, αφού δεν υπάρχει νέο εγχειρίδιο προσαρμοσμένο σύμφωνα με τις οδηγίες του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου.

Ας μην κάνουμε λόγο για τη μεγάλη γκάφα, το «λεξικό» το οποίο δε συνεργάζεται με τα νέα βιβλία, όπως το διαπιστώνουμε καθημερινά στην πράξη.

Ένα άλλο στοιχείο, επίσης, που πρέπει να αξιολογηθεί είναι αν μέσω των λεξιλογικών- ορθογραφικών ασκήσεων επιτυγχάνεται ο αντικειμενικός στόχος.

Εγχειρίδια μαθηματικών:Η συγκρότηση των μαθηματικών εννοιών είναι  μια διαδικασία μεσολάβησης μεταξύ εμπειρικών πλαισίων αναφοράς και σημείων συμβόλων.

Στα βιβλία της Β΄ τάξης διαπιστώνουμε, σε πολλές περιπτώσεις,  ότι τα προτεινόμενα εμπειρικά πλαίσια αναφοράς, τα οποία βοηθούν στην συγκρότηση των μαθηματικών εννοιών, αντί να διευκολύνουν στην οικειοποίηση της νέας γνώσης, με την πολυσημία της επιδεχόμενης ερμηνείας τους και την ασάφειά τους αναιρούν την επιθυμητή λειτουργία τους με πιθανή συνέπεια την αποθάρρυνση των μαθητών από την κατάκτηση της νέας γνώσης.

Επιπλέον το επίπεδο δυσκολίας τους δε βρίσκεται στη γνωστική περιοχή των μαθητών /τριών (7 ετών) που ο Vygotsky χαρακτηρίζει ως <<ζώνη επικείμενης ανάπτυξης>>.

Στα βιβλία της Α΄ τάξης φαίνεται επίσης ότι ούτε τώρα κατέστη εφικτό να απαλλαγεί η εκπαίδευση από στερεότυπα και προκαταλήψεις που αφορούν τα φύλα(ρόλος Υπατίας και του Πυθαγόρα), τη φυλή, την πολιτισμική και  κοινωνική προέλευση, την καταγωγή, τον τόπο διαμονής.(ελάχιστα παραδείγματα από την επαρχία, κανένα από δυσπρόσιτες ορεινές και νησιωτικές περιοχές) Η κουλτούρα της τάξης αντιμετωπίζεται ως ενιαία για όλους τους μαθητές και σύμφωνη με τις επιταγές της κυρίαρχης αστικής τάξης, ενώ οι υπόλοιπες κοινωνικοπολιτισμικές ομάδες αγνοούνται(προωθούνται τα πρότυπα-συνήθειες της αστικής τάξης)  Η διαφορετικότητα αν και αναφέρεται, παρόλα αυτά δεν εντάσσεται στην διδακτική διαδικασία, αλλά παραμένει ως φολκλόρ ή ως αξιοθέατο.(ρόλος Ίλντας παρόν- απών) Όλα αυτά μέσα στη λογική του δυτικού τρόπου σκέψης και ζωής που εξυψώνει την ατομικότητα και οριοθετεί την προσωπικότητα στους κανόνες της αγοράς.         

Η σύνδεση του σχολείου με τις επιχειρήσεις και την αγορά εργασίας γίνεται εντονότερη στα βιβλία της Στ ΄τάξης. Μέσα από μια σειρά προβλημάτων περνάνε στους μαθητές την ιδέα της ελεύθερης αγοράς και του οικονομικού ανταγωνισμού. Προωθούνται οι ιδέες του κέρδους, του εύκολου χρήματος,  τα πρότυπα ανθρώπων με οικονομική δύναμη. Η κοινωνική πρόνοια απουσιάζει, η εκπαίδευση χρηματοδοτείται από τους πολίτες, τα δημόσια έργα αποπληρώνονται από αυτούς, οι ιδιωτικοί πόροι κατακλύζουν κάθε μορφή κρατικής δραστηριότητας. Προτάσσονται τα νεοφιλελεύθερα πρότυπα οικονομίας.

Αναφορικά με το βιβλίο της Ε΄ τάξης οι πολλές διορθώσεις που πρέπει να κάνουν τα παιδιά, δίνουν τη δυνατότητα να αισθανθούν και να κατανοήσουν την προχειρότητα με την οποία δημιουργήθηκε και διανεμήθηκε και αυτό το καθιστά εντελώς αναξιόπιστο στα μάτια τους. Παρατηρείται επίσης βομβαρδισμός εννοιών σε λίγα μαθήματα ή ακόμη σε ένα, μόλις, μάθημα χωρίς τις περισσότερες φορές να έχουν κατακτηθεί οι έννοιες αυτές. Σε άλλες περιπτώσεις ζητούνται πράγματα δίχως να έχουν λάβει υπόψη τις προϋπάρχουσες γνώσεις των μαθητών.

Κάποιες γενικές παρατηρήσεις είναι:

  • Η ασυμβατότητα βαθμού δυσκολίας των βιβλίων με την ηλικία των μαθητών, αφού η ύλη μετατοπίστηκε από το Γυμνάσιο στο Δημοτικό.
  • Η αποσπασματική παράθεση της ύλης με αποτέλεσμα οι μαθητές να χάνουν τη συνολική & σε βάθος ανάπτυξη των μαθηματικών εννοιών. Επιπρόσθετα εμφανίζονται ξαφνικά κάποιοι όροι, οι οποίοι δεν έχουν αναλυθεί σε προηγούμενα κεφάλαια.
  • Η κατ’ επίφαση μείωση της ύλης με τη φαινομενική ελάττωση των κεφαλαίων, ενώ στην πραγματικότητα στο κάθε κεφάλαιο οι στόχοι και οι έννοιες που παρατίθενται αφορούν σε τουλάχιστον 4-6 διαφορετικές γνωστικές περιοχές, άρα και οι απαιτήσεις είναι πολύ περισσότερες. Αποτέλεσμα αυτού είναι οι μαθητές να μην μπορούν να κατανοήσουν και να εμπεδώσουν τις νεοπροσλαβανόμενες έννοιες, αφού σύμφωνα με τη νευροφυσιολογία είναι αδύνατο σε ένα μέσο μαθητή να δεχτεί περισσότερες από τέσσερις διαφορετικές έννοιες ταυτόχρονα.
  • Η ανησυχητική απόσταση που παρατηρείται μεταξύ αυτών που παρουσιάζονται στο βιβλίο του δασκάλου σχετικά με τις προαπαιτούμενες γνώσεις και την ίδια την πραγματικότητα, αφού ο βαθμός δυσκολίας της ύλης είναι υπέρμετρος αναφορικά με το υπόβαθρο των μαθητών.
  • Ο ορατός διαχωρισμός των μαθητών σε ικανούς, υψηλής επίδοσης και σε μη ικανούς με χαμηλή αυτοεκτίμηση, δεδομένου ότι η τεχνοκρατική διαχείριση της ύλης, η εμμονή σε χονδρικούς νοερούς υπολογισμούς, η αύξηση του βαθμού δυσκολίας δημιουργούν κοινωνικές ανισότητες μεγαλύτερες, αφού μονο τα παιδιά των μέσων αστικών οικογενειών μπορούν να αυταπεξέλθουν.
  • § Η αναγκαιότητα των συνεχών παρεμβάσεων των δασκάλων με συμπληρώματα , διορθώσεις, αναλύσεις , που όμως οδηγεί σε μια ζοφερή πραγματικότητα, αφού χωρίς υπερβολή οι ώρες της Ε.Ζ., αλλά και άλλων μαθημάτων όπως της αισθητικής αγωγής θυσιάζονται στο βωμό της ολοκληρωμένης διδασκαλίας των μαθηματικών.

Εγχειρίδια φυσικών επιστημών:Τα βιβλία φυσικών Ε΄και Στ΄ είναι στην ουσία μια εγκυκλοπαίδεια των φυσικών που δυστυχώς απαιτεί απομνημόνευση από τους μαθητές σύνθετων εννοιών όπως μάζα, όγκος πυκνότητα κτλ. Ένα επιπλέον πρόβλημα είναι η τεράστια ύλη η οποία όπως ομολογούν και οι συγγραφείς «δε βγαίνει». Γιατί θα πρέπει να διδαχτούν έννοιες από όλα τα κεφάλαια της φυσικής; (ακόμα και από την οπτική)

Χαρακτηριστική περίπτωση αποτελεί η οδηγία, αντιλαμβανόμένοι την τεράστια ύλη, να χρησιμοποιείται μόνο το τετράδιο εργασιών(κίτρινο), ενώ το βιβλίο μαθητή (πράσινο) να χρησιμοποιείται μόνο για επιπλέον πληροφόρηση για δε τα ολιγοθέσια σχολεία να κοσμεί τη βιβλιοθήκη!

 

Προβληματισμοί – Προτάσεις – Συμπεράσματα

 Αν σε όλα τα παραπάνω προσθέσουμε το επίπεδο της γλώσσας, την πυκνότητα και την έκταση της ύλης των περισσοτέρων μαθημάτων και το πλήθος των πηγών(βιβλία, εγκυκλοπαίδειες, διαδίκτυο),   αναρωτιόμαστε, σε ποια κοινωνικά στρώματα απευθύνονται; Τι γίνεται με τους μαθητές ολιγοθεσίων σχολείων; Μπορούν να τα παρακολουθήσουν οι αλλοδαποί μαθητές; Για ποια διαπολιτισμική εκπαίδευση μιλάμε; Πού είναι η περιβόητη άρση των κοινωνικών αποκλεισμών; Μήπως οδηγούν σε μαθητές αναλφάβητους ή έστω λειτουργικά αναλφάβητους; Αντιλαμβανόμαστε ότι χάνουμε γενιές; Ότι δημιουργούμε ανασφαλή παιδιά με το αίσθημα της αποτυχίας ριζωμένο μέσα τους, με χαμηλή αυτοεκτίμηση, παιδιά υποτακτικούς, απομονωμένα; Αποκλεισμένα, τελικά, από το καθολικό δικαίωμα στη γνώση;

Παιδιά που όπως δείχνουν οι έρευνες οδηγούνται σε διαρροή από το σχολείο. Σύμφωνα με στοιχεία του ΕΚΕΕ η διαρροή μαθητών από φτωχές οικογένειες ανέρχεται σε 1,64% έναντι 0,15% των μη φτωχών. Αντί να έχουμε ένα σχολείο ελκυστικό που να αποτελεί κοινωνικό αγαθό συμβάλλουμε στην αύξηση της κοινωνικής ανισότητας με αποτέλεσμα να προχωρούν μόνο όσοι έχουν τα μέσα. Το φαινόμενο της ξένης γλώσσας, όπου διακρίνονται τα παιδιά που παρακολουθούν φροντιστήρια(ιδιωτική επαίδευση),διευρύνεται τώρα πια σε όλα τα μαθήματα. Συμβάλλουμε έτσι, παράλληλα, στον έλεγχο της κοινωνικής κινητικότητας για τα παιδιά της εργατικής, αγροτικής τάξης, των μεταναστών κλπ. και στην αναπαραγωγή του ίδιου άδικου συστήματος.

Όλα αυτά ενώ παλαιότερα προέκυπταν μέσα από ένα σύστημα διαρκών,  βασανιστικών εξετάσεων (δημοτικό, γυμνάσιο, λύκειο) τώρα επιβάλλονται με τη συμπίεση της ύλης και την αφηρημένη σχολική γνώση η οποία πλήττει τα παιδιά από τα  λαϊκά στρώματα που είναι εξοικειωμένα με συγκεκριμένα νοήματα.

Τελικά οδηγούμαστε στην εκπαίδευση της αμάθειας. Σε παιδιά που θα γνωρίζουν όλο και περισσότερα για όλο και λιγότερο πράγματα, μέχρι που στο τέλος , θα γνωρίζουν τα πάντα για το τίποτα. Σε μια κοινωνία που βραβεύει τα κοινωνικά προνόμια ως «φυσικά» χαρίσματα , ως μεγαλύτερη ευφυΐα με αποτέλεσμα τη νομιμοποίηση της διαδικασίας που θα οδηγήσει σε έναν <<ρατσισμό της ευφυΐας>>(P. Bourdieu) , σε μια ιδεολογική επιβολή που νομιμοποιεί τον καταναγκασμό ή τη βία που ασκεί η άρχουσα τάξη. Στην ιδεολογική ηγεμονία κατά Γκράμσι. Πρόκειται όμως για πλασματική ευφυΐα.

Προς επίρρωση των παραπάνω ας θυμηθούμε τις δηλώσεις της κ. Γιαννάκου ότι δεν πρέπει να περιμένουμε θαύματα στην Παιδεία ή του προέδρου του ΕΣΥΠ ότι δεν είναι όλα τα παιδιά κατάλληλα για τα πανεπιστήμια.

Ίσως για αυτό τα νέα σχολικά εγχειρίδια κατηγορήθηκαν για αποσπασματικότητα, αντιεπιστημονικότητα ιδεολογική μονομέρεια. Εμείς συλλήβδην δεν μπορούμε να υιοθετήσουμε ,άκριτα, τις κατηγορίες αυτές.

Θεωρούμε όμως πως θα έπρεπε να έχει προηγηθεί η αξιολόγηση των παλιών βιβλίων, δηλαδή πού πέτυχαν και πού απέτυχαν και η πολύτιμη αυτή γνώση να λειτουργήσει ως παρακαταθήκη για τα νέα. Η «σοφία της πράξης» όμως είναι αδιάφορη για το ΥΠΕΠΘ και τις συγγραφικές ομάδες. Οι πρωταγωνιστές της διδακτικής πράξης, οι μάχιμοι εκπαιδευτικοί, δε ρωτήθηκαν για το τι πρέπει να πληροί ένα σχολικό εγχειρίδιο.

Πιστεύουμε ότι τα νέα βιβλία πρέπει να αξιολογηθούν, να εντοπιστούν οι αδυναμίες και οι δυσλειτουργίες, που αναμφίβολα υπάρχουν, μέσα από ποικίλες κριτικές προσεγγίσεις στις οποίες κυρίαρχος παράγοντας να είναι οι δυνατότητες διαχείρισης των νέων βιβλίων από τους άμεσα εμπλεκόμενους.(εκπαιδευτικούς –μαθητές/τριες)

Ένα ζήτημα που ανέκυψε είναι η έλλειψη συντονισμού των συγγραφικών ομάδων τόσο κάθετα ( στο ίδιο μάθημα από τάξη σε τάξη), όσο και οριζόντια (από μάθημα σε μάθημα στην ίδια τάξη) από την πλευρά του ΠΙ. Έτσι διαφορετικά είδη διδακτικών προσεγγίσεων και οργάνωσης της διδασκαλίας εμφανίζονται με αποτέλεσμα να υπάρχει ασυνέχεια, ασυνέπεια, συγκρούσεις και εννοιολογικά χάσματα από τάξη σε τάξη.

Ένα άλλο  σημαντικότατο θέμα, κατά τη γνώμη μας, είναι το ζήτημα της ύλης.

Θεωρούμε ότι η υπάρχουσα ύλη είναι τεράστια, παρά τους αντίθετους ισχυρισμούς των συγγραφέων, και είναι αυτή που πιέζει ως βραχνάς την εκπαιδευτική διαδικασία ενώ ελάχιστοι μαθητές μπορούν να την παρακολουθήσουν. Αυτό το κυνήγι της ύλης πνίγει όποια καινοτόμα βήματα γίνονται τα οποία απαιτούν χρόνο και διαφορετικές διαδικασίες. Πολλές  φορές ο προβλεπόμενος χρόνος δεν επαρκεί, ενώ άλλοτε ο εκπαιδευτικός λειτουργεί υποστηρικτικά συμπληρώνοντας με παρεμβάσεις του το έργο του βιβλίου γεγονός που προϋποθέτει περισσότερο χρόνο. Ο χρόνος αυτός τις περισσότερες φορές προκύπτει εις βάρος άλλων (δευτερευόντων)μαθημάτων.

Είναι ανάγκη να υπάρξει μια ευρεία συζήτηση για το ποια  γνώση είναι αναγκαία για τα παιδιά του δημοτικού.

Αυτό που θα έπρεπε να επιδιώκει το σχολείο, κατά τη γνώμη μας, είναι να δώσει έμφαση σε ένα μικρό πυρήνα εννοιών, να δώσει έμφαση στη διαδικαστική γνώση. Δηλαδή στο πώς γνωρίζουμε αυτό που ξέρουμε, πώς παρήχθησαν τα όσα γνωρίζουμε. Αντίθετα σήμερα δίνεται έμφαση στη δηλωτική γνώση, που είναι μόνο για σχολική χρήση. Είναι βέβαιο ότι το κυνήγι της ύλης υπονομεύει τη διαθεματικότητα..

Σκόπιμο επίσης είναι, στο σημείο αυτό να γίνει διάκριση ανάμεσα στο πρόγραμμα σπουδών και στα εγχειρίδια καθώς το περιεχόμενό τους καθορίζεται από το πρόγραμμα. Είναι ολέθριο λάθος η συζήτηση να περιοριστεί μόνο στο ζήτημα της επιμόρφωσης ή στις δυσλειτουργίες των νέων βιβλίων. Τα «μαθησιακά προβλήματα» δε λύνονται με την τεχνική αρτιότητα των βιβλίων. Έχουν κοινωνική αφετηρία , σχετίζονται με κοινωνικές διαδικασίες όπως είναι το ζήτημα του περιεχομένου του αναλυτικού προγράμματος.

Μελετώντας τα νέα προγράμματα ΔΕΠΣ διαπιστώνουμε πως κάθε άλλο παρά ενιαία είναι καθώς οι βαθμίδες της πρωτοβάθμιας και της υποχρεωτικής δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης είναι χωριστές.(παρατηρείται άλλωστε πρόβλημα στη μετάβαση από τη μια βαθμίδα στην άλλη)

Δεν είναι, επίσης, διαθεματικά  καθώς θεμελιώνονται στη διδασκαλία χωριστών μαθήματων , αλλά και γιατί δεν εντάσσονται σε ένα σχέδιο συνολικού μετασχηματισμού που θα αποβάλλει τον ανταγωνισμό και τον ατομικισμό στο σχολείο.

Με βάση αυτά τα συμπεράσματα, θεωρούμε σήμερα αναγκαίο να διατυπώσουμε τη θέση ότι  το δημόσιο σχολείο πρέπει να έχει βιβλία και προγράμματα σπουδών που μειώνουν τη σχολική αποτυχία, τις εκπαιδευτικές ανισότητες, δομούν τη σκέψη των παιδιών ενώ αναπτύσσουν παράλληλα τις κριτικές τους ικανότητες. Τα βιβλία αυτά να ευνοούν τον αγώνα που δίνουμε καθημερινά με τους μαθητές μας για ολόπλευρη γνώση.

 

Συντρόφισσες – οι

 

Δεν υπάρχει σύντομος δρόμος για την παιδεία. Στα μάτια γονιών, μαθητών, αλλά και εκπαιδευτικών θεωρούμαστε συνένοχοι. Θα πρέπει λοιπόν χωρίς  στρουθοκαμηλισμούς, κομματικές εξαρτήσεις ή αγκυλώσεις με ειλικρίνεια, πρωτοποριακές θέσεις και καθαρό λόγο, που θα δίνει όραμα και προοπτική, να κερδίσουμε την κοινωνία, να εμπνεύσουμε τους συναδέλφους, να σύρουμε τον πολιτικό μας φορέα μπροστά. Άλλωστε, οι αγώνες και η αγωνία των εκπαιδευτικών δε ζωντανεύουν μονάχα στη στιγμή της απεργίας ή της διαδήλωσης. Βιώνονται καθημερινά μέσα στις σχολικές αίθουσες , εμπνέονται από τις διεκδικήσεις για μια δημόσια και δωρεάν παιδεία (όπου δεν έχουν θέση οι χορηγοί και οι εταιρείες). Αναρωτηθήκαμε πόσο έχουν αυξηθεί οι πωλήσεις διαφόρων βοηθημάτων; Μια παιδεία που θα εξυπηρετεί τις μορφωτικές ανάγκες των παιδιών της εργαζόμενης πλειοψηφίας και θα αντιστέκεται στις απόπειρες του ΥΠΕΠΘ να μετατρέψει τους εκπαιδευτικούς σε δίποδα μυρηκαστικά νέων διδακτικων όρων (θύτες και θύματα ταυτόχρονα  που ακροβατούν ,συνεχώς, ανάμεσα στα κενά που αφήνουν τα γρανάζια του συστήματος  με μόνο τους όπλο το παραπρόγραμμα) σε απλούς εφαρμοστές της επίσημης παιδαγωγικής αλλά σε συνδιαμορφωτές της.

 

Η τοποθέτησή μου στην 79η Γενική Συνέλευση της ΔΟΕ

Συνάδελφοι είμαστε στη φάση της κριτικής πεπραγμέ-

νων και αναρωτιέμαι κάθε φορά στην κριτική πεπραγμένων

τελικά τι έχει αξία.

Για μένα αξία σε μια κριτική πεπραγμένων δεν μπορεί να

είναι μια συλλογική αυτό-ταπείνωση ότι θα ανέβουμε επά-

νω και θα μαστιγωθούμε. Αυτό που θα πρέπει να κάνουμε

είναι να δούμε ποιες ήταν οι δράσεις μας και τελικά ποια

ήταν τα αποτελέσματα αυτών.

Να λάβουμε δηλαδή υπόψη μας ότι μέσα σ’ αυτή την

πρώτη χρονιά του νέου Δ.Σ. της Ομοσπονδίας ποια ήταν

τέλος πάντων τα χαρακτηριστικά,δηλαδή ποια ήταν τα χα-

ρακτηριστικά των παρατάξεων, αλλά και ποια ήταν και η

πολιτική συγκυρία.

Η πολιτική συγκυρία η οποία έχει κάποιες γενεσιουρ-

γούς αιτίες που πολλοί θέλουν να τις ξεχνούν και αναφέ-

ρομαι κυρίως στους δύο πρώτους ομιλητές από την πλευ-

ρά της ΔΑΚΕ όπου έδειξαν να πιστεύουν,ότι τέλος πάντων

βρισκόμαστε σε ένα κοινωνικό κενό ή ότι έχουμε προέλ-

θει από κάποια παρθενογένεση.

Και γιατί το λέω αυτό; Δεν ξέρουμε πώς φτάσαμε στη

σημερινή κατάσταση, σήμερα αντιληφθήκαμε κάτι τέτοιο,

πού ήμασταν όλα τα προηγούμενα χρόνια;Και αναφέρομαι

όχι στον αγνό συνάδελφο της ΔΑΚΕ αλλά κυρίως στην η-

γεσία, τα προηγούμενα χρόνια που ήσασταν συνάδελφοι;

Επίσης επειδή είναι γνωστή μια τάση αρχαιολατρίας που

έχετε,φάνηκε και από τον πρώτο ομιλητή θα ήθελα λίγο να

σας απαντήσω μ’ αυτούς τους όρους, συνάδελφοι πραγμα-

τικά είναι δύσκολο από την αγκαλιά του πατέρα Δίας να φτά-

σεις στο βράχο του Προμηθέα Δεσμώτη υπάρχει μεγάλη α-

πόσταση και είναι δύσκολο πραγματικά να την διανύσετε.

Και γιατί το λέω αυτό; Εξηγήστε μου σας παρακαλώ τι

έγινε η δεύτερη 48ωρη, που πήγε; Τι ωφελούσαν οι 4ωρες

 

ΠΑΣΚ KPITIKH ΠEΠPAΓMENΩN

στάσεις εργασίας; Πόσο βοήθησαν τον κλάδο όλα αυτά;

Εμείς στην ΠΑΣΚ δεν σηκώνουμε κάθε φορά σημαίες

ευκαιρίας, δεν λέμε άλλα σήμερα και άλλα αύριο. Το απο-

δείξαμε από την πρώτη στιγμή όταν πρώτοι βγάλαμε ανα-

κοίνωση για το 60-40, το αποδεικνύουμε με τις προτάσεις

μας για τις απεργιακές κινητοποιήσεις.

Από εκεί και πέρα, επειδή αυτό το ερώτημα θα πρέπει

να το θέσω -συναδέλφισσα που ρώτησες που είμαι ακόμα-

και προς αυτή την πτέρυγα, ότι τελικά τι αντίκρισμα είχαν

οι αγώνες μας;Θα σας πω το εξής, είναι δυνατόν ρε συνά-

δελφοι να είμαστε σε μια λογική με όλους και με όλα; Είναι

δυνατόν να κατεβάζουμε τον κλάδο σε απεργία ή να ζη-

τούμε να τον κατεβάσουμε τον κλάδο σε απεργία και να λέ-

με, θα βρούμε μετά το πλαίσιο; Ξεκινούμε μια απεργία χω-

ρίς να έχουμε το πλαίσιο;

Προς τους συναδέλφους λίγο της ΕΣΑΚ ή του ΠΑΜΕ ή

όπως θέλετε. Προς τους συναδέλφους, λοιπόν, αυτούς, εί-

ναι γνωστή η αγωνιστικότητά σας, είναι γνωστή η ιστορία

του χώρου σας. Απορώ ρε συνάδελφοι όμως αν δεχόμα-

στε ότι κινούμαστε σε ένα χώρο αστικού κοινοβουλευτι-

σμού, έχει καλώς. Αν όχι γιατί καταντούμε να γίνουμε τα

εύκολα πολιτικά θηράματα της πλουτοκρατίας και των χυ-

δαίων απολογητών της; Τι δουλειά είχε σε εκείνη τη συ-

γκεκριμένη εποχή ο αποπροσανατολισμός περί του Συ-

ντάγματος;

Συνάδελφοι επειδή θα πρέπει κάποια στιγμή να δούμε

τα πράγματα κατάματα, επειδή θα πρέπει κάποια στιγμή να

αντιληφθούμε ως αριστερά ποιες είναι οι ευθύνες μας, γιατί

υπάρχουν κάποιες κοινωνικές αναφορές από τις οποίες προ-

ερχόμαστε.Πιστεύω, είμαι σίγουρος ότι ο δείκτης ευαισθη-

σίας της δημοκρατικότητάς σου θα με αφήσει να μιλήσω.

Πιστεύω, λοιπόν, συνάδελφοι, ότι έχει αποδειχθεί τέλος

πάντων διαχρονικά, ότι δεν είναι δυνατόν πλέον να κινού-

μαστε σε έναν ανορθολογικό ιδεαλιστικό φονταμενταλισμό

η Αριστερά εννοώ, ούτε στα όρια της αναρχοαυτονομίας.

Αυτό που θα πρέπει να κάνει είναι να δώσει ένα ξεκάθαρο

ταξικό ιδεολογικοπολιτικό στίγμα και να συγκροτήσει ένα

μέτωπο που θα το ακολουθήσει όλος ο ελληνικός λαός και

δεν θα απαλλάξει κανέναν απ’ αυτή την πορεία.

Ξέρετε γιατί τα λέω συνάδελφοι;Τα λέω αυτά συνάδελφοι

γιατί αν κάτσει κανείς και αναλύσει φέτος την πρώτη χρονιά

και αν θέλει τα δει τα πράγματα κατάματα τότε θα δει τι;Και

τακτικισμοί υπήρχαν και από τα δεξιά και από τα αριστερά,

ιστορικά ονομάστηκε ο οπορτουνισμός αυτό και ομαδοποι-

ήσεις και φραξιο-υλιστικές τακτικές ακολουθήθηκαν τα οποία

όμως δυστυχώς θα μας οδηγήσουν σε διάλυση.

Αν επιθυμούμε τον λικβινταρισμό έχει καλώς.Αν όχι και

η απαίτηση των καιρών το επιτάσσει θα πρέπει να συ-

γκροτήσουμε μέτωπο, θα πρέπει να βγούμε μεθαύριο απ’

αυτήν εδώ την αίθουσα και να πούμε, ότι πλέον βγαίνουμε

με ένα πρόγραμμα δράσης όχι αυτό που έγινε πέρσι, να

βγούμε με ένα πρόγραμμα δράσης, με ένα ενιαίο αγωνιστι-

κό πλαίσιο και να τραβήξουμε μπροστά.

Γιατί θα πρέπει να αντιληφθούμε ότι θα πρέπει να υπο-

στηρίξουμε την αξιοπρέπειά μας.Η αξιοπρέπειά μας ξέρε-

τε όσο και να δεχτεί κοροϊδίες, όσο και να λοιδορηθεί, ό-

σο και να δεχτεί βάνδαλες επιθέσεις δεν πρόκειται να μας

την πάρουν, αν δεν την παραδώσουμε.Να είστε καλά. Σας

ευχαριστώ πολύ.

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης