ΔΗΣΥ-ΑΚΕ

disi

 

Δημόσιο κάλεσμα στους εκπαιδευτικούς – Βουλευτές να μην ψηφίσουν τα μέτρα – λαιμητόμο της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ

8 Μαΐου 2016

 

Η Συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ έχει φέρει στη Βουλή με διαδικασίες εξπρές το νομοσχέδιο Κατρούγκαλου, που σαρώνει ότι απέμεινε όρθιο από την Κοινωνική Ασφάλιση στη Χώρα μας και έχει εξαπολύει νέα φορολογική επιδρομή εναντίον των πλατιών λαϊκών στρωμάτων.

Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης καλεί όλους του Βουλευτές του Ελληνικού Κοινοβουλίου να μην ψηφίσουν τα απαράδεκτα μέτρα.

Ιδιαίτερα, καλούμε τους εκπαιδευτικούς – δασκάλους βουλευτές, να στηρίξουν στη Βουλή τις θέσεις του κλάδου – όπως έκαναν τόσα χρόνια ως συνδικαλιστικά στελέχη – και να καταψηφίσουν τις προτάσεις της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Τους καλούμε να προστατέψουν τον κόσμο της εργασίας και τους συναδέλφους τους τιμώντας τον ρόλο τους, καθώς δεν πρόκειται για ένα απλό θέμα αλλά για αποφάσεις που θα σημαδέψουν τη ζωή χιλιάδων εργαζόμενων.

Σε περίπτωση που δώσουν θετική ψήφο, είναι αυτονόητο ότι θέτουν τον εαυτό τους εκτός κλάδου. Η ΔΟΕ και οι Σύλλογοι εκπαιδευτικών όλης της Χώρας θα πρέπει να κινήσουν διαδικασίες αποπομπής τους! Είναι αδιανόητο να λογίζονται ως συνάδελφοί μας, όσοι αφού εξασφάλισαν το δικό τους συνταξιοδοτικό μέλλον, ως Βουλευτές, ψηφίζουν εναντίον του κλάδου τους, όχι μόνο στέλνοντας όλους στον συνταξιοδοτικό καιάδα αλλά και τους νέους στην ανεργία.

Καλούμε όλες τις Παρατάξεις της ΔΟΕ να πάρουν άμεσα, δημόσια θέση για το θέμα. Ιδιαίτερα καλούμε εκείνες τις Παρατάξεις που αρνήθηκαν να προσυπογράψουν αντίστοιχο κείμενο που είχε κατατεθεί στην Ολομέλεια Προέδρων (Φεβρουάριος 2016).

 

Δημοκρατική Συνεργασία

Εκπαιδευτικών Π.Ε. Χαλκιδικής


Ενημερωτικό ΔΗΣΥ _ ΑΚΕ Χαλκιδικής για τη συνάντηση με τον Υπουργό Παιδείας και τις προθέσεις του για τα ΕΑΕΠ

 

21 Απριλίου 2016

Το “ξήλωμα” της εκπαίδευσης συνεχίζεται! Μετά το κλείσιμο Νηπιαγωγείων, κατάργηση και των σχολείων ΕΑΕΠ! Χιλιάδες εκπαιδευτικοί στην ανεργία!

 

Στη συνάντηση με την ΔΟΕ, ο Υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης, αποκάλυψε τις προθέσεις του για την κατάργηση των σχολείων ΕΑΕΠ και τη δημιουργία ενός ενιαίου τύπου Ολοήμερου σχολείου για όλες τις σχολικές μονάδες από τετραθέσια και επάνω! Το σχολείο αυτό δεν θα έχει πρωινή ζώνη και θα τελειώνει στις 13.15! Δήλωσε μάλιστα πως επιχειρήματα άντλησε από την ρητορική παρατάξεων της ΔΟΕ που μιλούσαν για γυμνασιοποίηση του Δημοτικού σχολείου κάτι που θεώρησε ότι συμβαδίζει με την πρόθεσή του για κατάργησή τους!

Με βάση τις προθέσεις του Υπουργείου λοιπόν, σε κάθε 12θέσιο σχολείο θα υπάρχουν 5 ώρες λιγότερες την εβδομάδα για κάθε τμήμα! Δηλαδή 5Χ12=60 ώρες. Σε αυτές αν προστεθούν και οι 5 ώρες της πρωινής ζώνης, θα έχουμε 65 λιγότερες ώρες στο σχολείο! Δηλαδή 3 περίπου εκπαιδευτικοί λιγότεροι σε κάθε 12θέσιο σχολείο!

Με δεδομένο ότι τα σχολεία ΕΑΕΠ σε όλη τη Χώρα είναι 1336, γίνεται εύκολα αντιληπτό, πως περίπου 3000 εκπαιδευτικοί που εργάζονται στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση σε αυτά τα σχολεία θα περισσεύουν!!

Εάν σε αυτό προσθέσουμε τη ρύθμιση για την προσχολική εκπαίδευση που θα κλείσει εκατοντάδες Νηπιαγωγεία και τη ρύθμιση για τα Τμήματα Ένταξης, καταλαβαίνει κανείς ότι η επιλογή του κυρίου Φίλη και της Συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ για να μην υπάρχουν κενά στα σχολεία, είναι να καταργηθούν ή να μικρύνουν τα σχολεία!! Με αυτόν τον γνήσια φιλολαϊκό τρόπο… επιλέγει να λύσει τα ζητήματα που ταλανίζουν την εκπαίδευση στα Τριτομνημονιακά χρόνια!

Είναι πλέον ολοφάνερο ότι ο Υπουργός Παιδείας, όλους αυτούς τους μήνες εμπαίζει τον εκπαιδευτικό κόσμο και την κοινωνία μιλώντας τάχα για 20000 μόνιμους διορισμούς τη στιγμή που όχι μόνο δεν έχει εξασφαλίσει ούτε έναν, αλλά ούτε καν τις απαραίτητες πιστώσεις για αναπληρωτές. Για αυτό “σαρώνει” τα τμήματα ένταξης, τα νηπιαγωγεία και τα σχολεία ΕΑΕΠ!

Απέναντι σε όλη αυτή την τραγική κατάσταση, υπάρχει η αμηχανία όλων αυτών που χρόνια ολόκληρα ασχολούνταν με το να “πετροβολούν” τα σχολεία ΕΑΕΠ, τα οποία ομολογουμένως είχαν πολλά προβλήματα, αλλά χρειάζονταν βελτιώσεις και όχι κατάργηση, καθώς σε αυτά εργάζονται χιλιάδες εκπαιδευτικοί που τώρα θα βρεθούν μπροστά στο φάσμα της ανεργίας!

Τώρα ήρθε η ώρα να καταλάβουν οι “πλανηθέντες” υποστηρικτές του μηδενισμού των πάντων και της ισοπέδωσης, πως δεν είναι δυνατό να πολεμάς με κάθε τρόπο ένα σχολείο και ταυτόχρονα να παριστάνεις ότι υποστηρίζεις και όσους βρίσκουν εργασία στο σχολείο που θέλεις να καταργήσεις!

Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ, στήριζε πάντα την λειτουργία των σχολείων ΕΑΕΠ και των Ολοήμερων Δημοτικών και Νηπιαγωγείων, αναγνωρίζοντας τα προβλήματά τους και πάλευε για την βελτίωσή τους. Το ίδιο θα κάνει και τώρα, απέναντι στην Κυβέρνηση που έταζε “Παραδείσους” και ρίχνει ξεδιάντροπα την εκπαίδευση βορά στις Μνημονιακές πολιτικές συρρίκνωσης, υποβάθμισης, εξόντωσης.

Καλούμε όλες τις Παρατάξεις, να αφήσουν τις παραταξιακές τους αγκυλώσεις και να αγωνιστούμε όλοι μαζί για να σταματήσει πριν ακόμα προλάβει να “γεννηθεί” κάθε σκέψη που θα οδηγήσει χιλιάδες εκπαιδευτικούς στην ανεργία.

Απαιτούμε από τον Υπουργό Παιδείας να αφήσει τα “παραμύθια” των καλών προθέσεων και να σταματήσει το ξήλωμα της εκπαίδευσης.

 

Δημοκρατική Συνεργασία

Εκπαιδευτικών Π.Ε.Χαλκιδικής

 


Ενημερωτικό ΔΗΣΥ _ ΑΚΕ Χαλκιδικής για την συγκέντρωση της Θεσσαλονίκης

Οι αγώνες απαιτούν ενότητα και όχι κινήσεις καπηλείας….

Με έκπληξη πληροφορηθήκαμε την ανακοίνωση της ΔΑΚΕ ΠΕ Χαλκιδικής σχετικά με το κάλεσμα Σύλλογων Εκ/κών ΠΕ Θεσσαλονίκης στο σύλλογό μας για να συμμετέχει στην συγκέντρωση διαμαρτυρίας την Παρασκευή 15/04/2016 και ώρα 11:30 στο Υ.ΜΑ.Θ.( Υπουργείο Μακεδονίας Θράκης).

Δυστυχώς, είμαστε στην δυσάρεστη θέση να απαντήσουμε στην ανακοίνωση της παράταξης της ΔΑΚΕ ΠΕ Χαλκιδικής.

Ως παράταξη από την αρχή είχαμε υποστηρίξει την « κήρυξη , επικουρικά, τρίωρης στάσης από την πλευρά του Συλλόγου μας έτσι ώστε να δοθεί η δυνατότητα για μαζική συμμετοχή στην κινητοποίηση έξω από το Υπουργείο Παιδείας» με ανακοίνωσή μας που έφτασε στα σχολεία στις 12/4/2016. Για τη συγκέντρωση μάλιστα αυτή ο Σύλλογος μας πήρε ομόφωνη απόφαση.

Όταν προέκυψε το κάλεσμα των Συλλόγων της Θεσσαλονίκης(13/4/2016) εξαρχής απαντήσαμε θετικά για συμμετοχή του Συλλόγου μας. Το πρωί της επόμενης μέρας (14/4/2016) πληροφορηθήκαμε τηλεφωνικά από τον Πρόεδρο του Συλλόγου πως οι άλλες παρατάξεις που εκπροσωπούνται στο ΔΣ εξέφρασαν επιφυλάξεις. Προτείναμε να υπάρξει επικοινωνία του Προέδρου με αυτές τις παρατάξεις προκειμένου να ξεκαθαριστεί εάν θα συμμετέχουμε τελικά σε κάποια συγκέντρωση διαμαρτυρίας, πέρα από την Αθήνα, ( Θεσσαλονίκη, Πολύγυρο κλπ) έτσι ώστε να γνωρίζει ο κάθε συνάδελφος αν θα κάνει χρήση των τρίωρων στάσεων εργασίας οι οποίες είναι καθαρά διευκολυντικού χαρακτήρα!!!

Αντί αυτού διαβάσαμε την ανακοίνωση της ΔΑΚΕ ΠΕ Χαλκιδικής για άρνηση όλων των άλλων παρατάξεων για συμμετοχή στην συγκέντρωση διαμαρτυρίας την Παρασκευή 15/04/2016 και ώρα 11:30 στο Υ.ΜΑ.Θ.( Υπουργείο Μακεδονίας Θράκης.

Αβίαστα προκύπτει το συμπέρασμα: Ή ο Πρόεδρος του Συλλόγου δεν πληροφόρησε σωστά την παράταξη της ΔΑΚΕ ή η ΔΑΚΕ επιχείρησε να καπηλευτεί τον αγώνα και την αγωνία των συναδέλφων αναπληρωτών.

Καλούμε τον Πρόεδρο να ξεκαθαρίσει το θέμα και να αναλάβει τις ευθύνες του καθώς οι συνάδελφοι αναμένουν απόφαση του ΔΣ για συμμετοχή τους σε όποια άλλη κινητοποίηση, πέραν της Αθήνας, και όχι το κάλεσμα μιας παράταξης.

Ως πρόεδρος οφείλει έστω και τώρα να δράσει ενωτικά και να αποτρέψει τις όποιες διασπαστικές και αποσυσπειρωτικές κινήσεις για χάρη ενός μικροπαραταξιακού οφέλους.

Ως παράταξη η δράση μας πηγάζει από την ενέργεια και την διάθεση ανθρώπων που θέλουν να προσφέρουν ανιδιοτελώς και όχι να αποκομίζουν κέρδη. Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε σε κανέναν να παίζει συνδικαλιστικά παιχνίδια και απογοητευόμαστε που το τόσο σοβαρό αυτό θέμα της εργασίας συναδέλφων αποτελεί για κάποιους ευκαιρία διαφήμισης.

Δημοκρατική Συνεργασία

Εκπαιδευτικών Π.Ε. Χαλκιδικής

 


Ενημερωτικό ΔΗΣΥ _ ΑΚΕ Χαλκιδικής για την πρόταση του ΥΠΠΕΘ για τους διορισμούς αναπληρωτών

Η κοροϊδία των αναπληρωτών εκπαιδευτικών πρέπει να σταματήσει. Απαιτούμε μία ολοκληρωμένη πρόταση για τις προσλήψεις στην εκπαίδευση…!!!

Είναι πλέον από όλους αποδεκτό ότι οι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί βρίσκονται τα τελευταία χρόνια σε ένα πρωτοφανές καθεστώς εργασιακής ομηρίας. Η πολύχρονη αδιοριστία στην εκπαίδευση, οι επαναλαμβανόμενες αλλά αβέβαιες υποσχέσεις για 20.000 μόνιμους διορισμούς και η διαρκής εργασιακή ανασφάλεια έχουν πλέον ως επιστέγασμα τη νέα διάταξη που είδε το φως της δημοσιότητας και αφορά στις προσλήψεις των αναπληρωτών εκπαιδευτικών για το 2016-2017. Μία διάταξη που, ενώ έρχεται – τουλάχιστον αυτό κοινοποιείται από επίσημα χείλη – ως μία προσπάθεια να δοθεί λύση στη διαμάχη που έχει ξεσπάσει τον τελευταίο καιρό με προσφυγές αναπληρωτών κατά αναπληρωτών, αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ), διπλές αιτήσεις αναπληρωτών κατά το προηγούμενο σχολικό έτος και άλλα ευτράπελα του παρελθόντος, το μόνο που κάνει είναι να διχάζει τους αναπληρωτές.

Καλούμε την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας, αν επιθυμεί να δώσει οριστική λύση στην κοροϊδία που υφίστανται τα τελευταία χρόνια οι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί, να δώσει άμεσα στη δημοσιότητα μία ολοκληρωμένη πρόταση για μόνιμους διορισμούς και προσλήψεις αναπληρωτών καθορίζοντας τα αντίστοιχα μετρήσιμα κριτήρια, έτσι ώστε όλοι οι εκπαιδευτικοί να γνωρίζουν τις προϋποθέσεις τις οποίες θα πρέπει να πληρούν αν επιθυμούν να εργαστούν τα επόμενα χρόνια στη δημόσια εκπαίδευση. Φυσικά, αυτό το σύστημα προσλήψεων αφενός θα πρέπει να αποτελέσει αντικείμενο ουσιαστικής διαβούλευσης του Υπουργείου Παιδείας με τις ομοσπονδίες των εκπαιδευτικών αλλά και όλα τα πολιτικά κόμματα έτσι ώστε να μπορέσουμε να οδηγηθούμε σε ένα σταθερό σύστημα προσλήψεων τουλάχιστον για την επόμενη δεκαπενταετία, αφετέρου θα πρέπει να περιλαμβάνει μία ουσιαστική μεταβατική περίοδο στην οποία θα επιχειρείται η άρση των όποιων αδικιών του παρελθόντος.

Κατά συνέπεια, η «μεταβατική διάταξη» που είδε το φως της δημοσιότητας θα πρέπει άμεσα να αντικατασταθεί από μία ολοκληρωμένη πρόταση για τις προσλήψεις στην εκπαίδευση. Διαφορετικά, η αποσπασματικότητα ρυθμίσεων για τον τρόπο προσλήψεων αποκλειστικά για ένα σχολικό έτος, με παντελή απουσία πληροφόρησης για το μελλοντικό σύστημα προσλήψεων, κινδυνεύει να δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα και διαμάχες από αυτά που έρχεται να επιλύσει, λόγω της έλλειψης στοιχειώδους προγραμματισμού αναφορικά με τις «προτεραιότητες» στις οποίες καλούνται οι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί να «επενδύσουν» (ΑΣΕΠ, προϋπηρεσία, ακαδημαϊκά κριτήρια, κοινωνικά κριτήρια).

Απαιτούμε από το Υπουργείο Παιδείας, τις ομοσπονδίες και τα πολιτικά κόμματα ολοκληρωμένες και όχι αποσπασματικές προτάσεις με ημερομηνία λήξης και αβέβαιο μέλλον, έτσι ώστε να διαμορφωθεί, επιτέλους, μέσα από τη σύνθεση ένα σταθερό, βιώσιμο και διαχρονικό σύστημα προσλήψεων στη δημόσια εκπαίδευση. Διαφορετικά, η κοροϊδία για τους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς θα συνεχίζεται επ’ αόριστον και η «μεταβατική διάταξη» που ευαγγελίζεται την άρση αδικιών του παρελθόντος θα αποτελέσει ένα επικίνδυνο πυροτέχνημα το οποίο θα διχάσει για μία ακόμη φορά την εκπαιδευτική κοινότητα, μεταθέτοντας τη συζήτηση από τη ρίζα του προβλήματος, που δεν είναι άλλη από την πραγματοποίηση μόνιμων διορισμών στην εκπαίδευση, σε μία συνεχή διαμάχη και ένα νέο «διαίρει και βασίλευε».

Η Δημοκρατική Συνεργασία Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Χαλκιδικής δηλώνει την αμέριστη στήριξή της στους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς και στον πολυετή αγώνα τους και απαιτεί από όλους τους άμεσα εμπλεκόμενους στοιχειώδη σεβασμό και αξιοπρεπή μεταχείριση απέναντί τους για την επίλυση των χρόνιων προβλημάτων αντιμετωπίζουν. Για το σκοπό αυτό επικροτεί την απόφαση της ΑΔΕΔΥ για τρίωρη στάση εργασίας την Παρασκευή 15/4/2016 και παράλληλα υποστηρίζει την κήρυξη , επικουρικά, τρίωρης στάσης από την πλευρά του Συλλόγου μας έτσι ώστε να δοθεί η δυνατότητα για μαζική συμμετοχή στην κινητοποίηση έξω από το Υπουργείο Παιδείας.

Δημοκρατική Συνεργασία

Εκπαιδευτικών Π.Ε. Χαλκιδικής

 


 

“Λουκέτο” σε εκατοντάδες Νηπιαγωγεία!

Το δημόσιο Νηπιαγωγείο “θυσία” στον βωμό της εξοικονόμησης δαπανών!

12 Απριλίου 2016

Κατατέθηκε στη Βουλή το σχέδιο νόμου «Ρυθμίσεις για την έρευνα και άλλες διατάξεις», με το οποίο ρυθμίζονται μεταξύ άλλων (άρθρα 32 έως και 44) θέματα της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Στο άρθρο 35 του σχεδίου αναφέρεται: “Τα νηπιαγωγεία, ανάλογα με τον αριθμό των οργανικών θέσεων των νηπιαγωγών, είναι μονοθέσια ή πολυθέσια. Η οργανικότητα των νηπιαγωγείων προσδιορίζεται με βάση την αντιστοιχία νηπιαγωγού προς αριθμό νηπίων και η οποία δεν μπορεί να υπερβαίνει τον ένα (1) νηπιαγωγό για κάθε είκοσι πέντε (25) νήπια και όχι λιγότερο από δέκα τέσσερα (14) νήπια”!!

Στην αιτιολογική μάλιστα έκθεση για το σχέδιο νόμου τονίζεται: “Η ρύθμιση αυτή αφενός μεν κρίνεται κοινωνικά και παιδαγωγικά επιβεβλημένη, αφετέρου συμβάλλει τα μέγιστα σε ορθολογική κατανομή του εκπαιδευτικού προσωπικού και εξοικονόμηση δαπανών”.

Γίνεται πλέον ξεκάθαρο και στον πιο καλοπροαίρετο πως η Κυβέρνηση έχει επιλέξει την ουσιαστική διάλυση του δημόσιου Νηπιαγωγείου αφού όλοι καταλαβαίνουν πως ο ελάχιστος αριθμών μαθητών, αν γίνει 14 από 7 που είναι τώρα, ουσιαστικά οδηγεί σε κλείσιμο, τεράστιο αριθμό νηπιαγωγείων σε κωμοπόλεις και χωριά στην ηπειρωτική και τη νησιώτικη Ελλάδα, οδηγώντας την ύπαιθρο σε περαιτέρω μαρασμό και τις ελληνικές οικογένειες σε απόλυτη απόγνωση.

Ταυτόχρονα φαίνεται πως η Κυβέρνηση επιδιώκει, μάλλον να φέρει την πολυπόθητη “αριστερή” ανάπτυξη μέσα από την ιδιωτικοποίηση της προσχολικής εκπαίδευσης!

Είναι τραγικό στην πιο δύσκολη συγκυρία και με χιλιάδες προβλήματα φορτωμένα δυσανάλογα στις πλάτες του λαού, η Κυβέρνηση να κάνει τέτοιου είδους επιλογές με τόσο μεγάλο κοινωνικό κόστος. Στην ολιγωρία, την άγνοια, την ανικανότητα και τις ολοκληρωτικά λανθασμένες επιλογές στον χώρο της εκπαίδευσης, προστίθεται ένας ακόμη κρίκος ντροπής, αυτός της διάλυσης του δημόσιου Νηπιαγωγείου.

Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας, οφείλει άμεσα να αποσύρει τις απαράδεκτες ρυθμίσεις που εξευτελίζουν κάθε έννοια λογικής αλλά και όσους ως ατομικές οντότητες με την ψήφο τους τις στηρίξουν και να σταθεί με ευθύνη στο ύψος των περιστάσεων.

Αν δεν είναι σε θέση να περιφρουρήσει ούτε τα στοιχειώδη, υπάρχουν και δρόμοι δύσκολοι μεν αλλά έντιμοι που οφείλει να ακολουθήσει… Σε κάθε άλλη περίπτωση θα “θερίσει” πολύ σύντομα μάλιστα τις “θύελλες” που σπέρνει…

θέμα διαλόγου:

Δημοκρατική Συνεργασία

Εκπαιδευτικών Π.Ε. Χαλκιδικής


 

Προς αποκατάσταση της αλήθειας…

 

Συναδέλφισσσες και συνάδελφοι

Η ΔΗΣΥ-ΑΚΕ έχει συνειδητά επιλέξει, εδώ και καιρό, να ασχολείται με τα ουσιαστικά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος και να αγνοεί τις σειρήνες του λαϊκισμού και της ανέξοδης δημαγωγίας.

Σταθερή μας πεποίθηση είναι πως η όποια κριτική θα πρέπει να γίνεται με επιχειρήματα, παραθέτοντας τις ιδέες και απόψεις μας σε θεσμικό επίπεδο έτσι ώστε να μην ευτελίζουμε τον κλάδο και να μην συμβάλλουμε, με τον τρόπο αυτό, στην απέχθεια προς τα κοινά από την πλευρά των συναδέλφων.

Αυτό κάναμε και με την πρόσφατη ανακοίνωσή μας για τα τεκταινόμενα στο ΠΥΣΠΕ Χαλκιδικής όπου σε κανένα σημείο δεν αναφερθήκαμε σε πρόσωπα, αλλά σε αυτό που τα πρόσωπα κλήθηκαν να υπηρετούν.

Το πράξαμε με αίσθημα ευθύνης και καθαρό λόγο αποφεύγοντας, όπως συνηθίζουν ορισμένοι, τη λογική του μίξερ (εμπλέκοντας ΠΥΣΠΕ, ΑΠΥΣΠΕ, ΔΟΕ, υποψηφιότητες σε άλλους νομούς…), προκειμένου να μην απαντήσουν στα συγκεκριμένα αλλά να επιφέρουν μόνο σύγχυση και συσκότιση της αλήθειας στους συναδέλφους.

Η φιλοσοφία άλλωστε που είναι υποταγμένη στο δόγμα “ ο σκοπός αγιάζει τα μέσα” και η επιστράτευση της τακτικής “ πετάω την μπάλα στην εξέδρα” αποτελούν επιλογές που είναι ξένες με την ταυτότητά μας.

Με αφορμή την ενόχληση κάποιων για την ανακοίνωσή μας, σηκώνοντας το γάντι αλλά με τις ίδιες πάντα αρχές, θα αναφερθούμε σε κάποια στοιχεία της ταυτότητάς μας και ας μας κατηγορήσουν κάποιοι καλοθελητές για αυτοπροβολή.

 • Οι καθημερινές μας παρεμβάσεις και η δημοσιοποίηση των θέσεων μας είναι γνωστές στους συναδέλφους οι οποίοι γνωρίζουν πολύ καλά πως μόνο εξαφανισμένη, ως παράταξη, δεν είμαστε. Άλλοι απουσιάζουν και ασχολούνται με μικρότητες…
 • Το δικαίωμά μας να ελέγχουμε τους αιρετούς δεν το απεμπολούμε. Το αξιοποιούμε είτε στις Γενικές Συνελεύσεις είτε με ενημερωτικά δελτία που ασκούν κριτική και στους δύο αιρετούς εκπροσώπους μας και στον πρόεδρο (ενημερωτικό μας που στάλθηκε στα σχολεία στις 4/11/2015) για θέματα που έχουν να κάνουν με την απραξία τους αναφορικά με την προστασία των οργανικών θέσεων.
 • Προς αποκατάσταση της αλήθειας, μια ημέρα πριν την καταγγελία μας, για αντιδεοντολογική στάση της αναπληρωματικής αιρετού και υποψήφιας Δ/ντριας Εκπ/σης, ήταν η καταληκτική ημερομηνία(15/12/2015) κατάθεσης των υποψηφιοτήτων και όχι η κατάθεση αίτησης παραίτησής της από αναπληρωματική αιρετός.
 • Δε γνωρίζουμε για ποια απόσυρση υποψηφιότητας αναπληρωματικού αιρετού, σε επίπεδο κεντρικής Ελλάδας(!!!), γίνεται αναφορά. Γνωρίζουμε όμως για υποψηφιότητα, έως τέλους της διαδικασίας, τακτικού αιρετού όμορου Νομού που ανήκει σε …. ανεξάρτητο σχήμα!!! Εκεί στοχεύει η αναφορά;
 • Τόσο ως παράταξη, όσο και ως πρόσωπα πότε δεν αποποιηθήκαμε των ευθυνών μας, όπως συνηθίζουν ορισμένοι, αποδίδοντας σε σατανικούς άλλους ( Πρόεδρος Συλλόγου, Δ/ντρια Εκπ/σης, κλπ) τα λάθη τους.
 • Η συλλογή δεδομένων για τις απεργίες δεν ήταν ποτέ έργο μας. Εισπράττουμε όμως τα επικριτικά σχόλια των συναδέλφων για τις επιλογές των εκπροσώπων μας στα θεσμικά όργανα να μην απεργήσουν. Καλούμε όμως όσους έχουν δεδομένα και μάλιστα σε βάθος 6 ετών να τα καταθέσουν δημόσια.
 • Χωρίς ίχνος πονηριάς, αλλά με απορία, έκπληξη και προβληματισμό αντιμετωπίζουμε την επιλογή κάποιων να καλύψουν εκπρόσωπό μας για τη μη συμμετοχή του στην πρόσφατη απεργία. Μετά την επιλογή τους να απέχουν από τα ενημερωτικά κλιμάκια αυτό που περιμένουμε πλέον είναι να παρέχουν και ιδεολογική νομιμοποίηση της απεργοσπασίας!!!
 • Τέλος, το ρόλο του απουσιολόγου των μαζικών, κοινωνικών αγώνων δεν πρόκειται να τον αναλάβουμε. Τον αφήνουμε σε άλλους και τους πληροφορούμε πως δε θα διαπιστώσουν απουσία μας. Όσο για την αγωνία τους αν είχαμε εκπροσώπηση στην πορεία της Θεσσαλονίκης την ημέρα της απεργίας, τους παροτρύνουμε να ρωτήσουν συναδέλφους που εκτιμούμε και στελέχωσαν ψηφοδέλτιο τους. Για να μην τους κουράσουμε να πληροφορήσουμε πως ήμασταν μαζί με άλλους συναδέλφους της Χαλκιδικής και της Θεσσαλονίκης, όπως είχαμε χρέος, τόσο στη συγκέντρωση όσο και στην πορεία.

Κλείνοντας, να δηλώσουμε πως συνέχεια στον χαρτοπόλεμο ανακοινώσεων δεν πρόκειται να δώσουμε. Αν κάποιοι τον επιλέξουν, εναρμονισμένοι με το κλίμα των προσεχών ημερών, ίσως να χρησιμεύσουν για κομφετί. Πίστη μας είναι πως η αμετροέπεια ποτέ δεν ωφέλησε. Αυτό που τώρα απαιτείται είναι πράξεις και όχι λόγια.

Για το σκοπό αυτό ζητούμε να κινηθούν οι διαδικασίες για συνεδρίαση του ΔΣ του Συλλόγου μας με θέματα, τη σειρά των οποίων θα ορίσει ο Πρόεδρος με το Γραμματέα, όπως:

 • Ενημέρωση για την απεργία στις 4/2/2016. Αποτίμησή της, παραπέρα πορεία
 • Ενημέρωση αιρετών
 • Οδοιπορικά συναδέλφων σχολικού έτους 2015-2016
 • Τοποθέτηση παρατάξεων σχετικά με τον ορισμό αναπληρωματικού αιρετού
 • Δράσεις «Κοινωνικού Πολύκεντρου» της ΑΔΕΔΥ
 • Θέματα που εκκρεμούν από προηγούμενα ΔΣ

ΔΗΣΥ – ΑΚΕ


Ενημερωτικό ΔΗΣΥ _ ΑΚΕ για τα τεκκταινόμενα στο ΠΥΣΠΕ

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι

Για μια ακόμη φορά ο Σύλλογος μας ταλαιπωρείται με ανακοινώσεις εκατέρωθεν και όλοι μας γινόμαστε μάρτυρες ενός ακόμη διχαστικού επεισοδίου. Λησμονούν όμως το λαϊκό απόφθεγμα που λέει: “Όταν μαλώνουν τα βουβάλια την πληρώνουν τα βατράχια”. Τα πρόσφατα ενημερωτικά για τα προσωπικά κίνητρα ενασχόλησης κάποιων με το συνδικαλισμό, η απάντηση με προσωπικές αιχμές του Ενιαίου Ανεξάρτητου Ψηφοδελτίου, και η ανταπάντηση επιβεβαιώνουν τα παραπάνω και οδηγούν τον καθένα και την καθεμιά να εξάγει τα συμπεράσματά του/της. Το σήριαλ καλά κρατεί… Δυστυχώς, για μια ακόμη φορά επέλεξαν να φέρουν το τριώδιο πιο νωρίς.

Ως παράταξη έχουμε επιλέξει να μην εμπλεκόμαστε σε τέτοιου τύπου διαμάχες. Από τη στιγμή όμως που οι διαμάχες αυτές, πέρα από προσωπικά χαρακτηριστικά, σχετίζονται με την εγκυρότητα των αποφάσεων του ΠΥΣΠΕ και συνεπώς με τις τύχες των συναδέλφων είμαστε υποχρεωμένοι να παρέμβουμε.

Για μας ο αιρετός είναι ο θεματοφύλακας της νομιμότητας των αποφάσεων και με την υπεύθυνη στάση του ελέγχει τις ενέργειες της διοίκησης. Καλείται να πάρει αποφάσεις και να αναλάβει όποτε κι αν χρειαστεί τις ευθύνες που του ανατέθηκαν. Την αποστολή αυτή την αναλαμβάνει με την ψήφο των συναδέλφων που η εμπιστοσύνη τους αποτελεί ιδιαίτερη τιμή.

Δυστυχώς κάποιοι δε φαίνεται να έχουν την ίδια αντίληψη για το θεσμό. Από πολύ νωρίς ( Μάιος 2015) παρακολουθήσαμε από την πλευρά των μελών του Ενιαίου Ανεξάρτητου Ψηφοδελτίου αδικαιολόγητες παραιτήσεις, ενώ έως τότε είχαν αναλάβει κανονικά τα καθήκοντά τους στη θέση του αναπληρωματικού αιρετού. Το βέβαιο είναι πως στις εκλογές του Νοεμβρίου 2014 όταν ζήτησαν την εμπιστοσύνη των συναδέλφων γνώριζαν πως θα υπάρξουν κρίσεις διευθυντών σχολικών μονάδων. Όταν όμως κλήθηκαν να στελεχώσουν το Συμβούλιο επιλογής στελεχών παραιτήθηκαν. Σε μια διαδικασία μάλιστα που το Συμβούλιο επιλογής είχε ως μόνο ρόλο τη συγκέντρωση των στοιχείων των φακέλων των υποψηφίων αυτοί επέλεξαν τη φυγή. Άραγε, αν είχαμε και τη διαδικασία της συνέντευξης, όπως προβλεπόταν τη χρονική στιγμή που εκλέχτηκαν, θα είχαμε ομαδικές παραιτήσεις; Τόση ευθυνοφοβία; Τόσος καιροσκοπισμός;

Η στάση τους αυτή αποτέλεσε και την αρχική πηγή του προβλήματος που εξελίσσεται έως σήμερα. Στη συνέχεια, πέρα από τις 2 πρώτες παραιτήσεις, είχαμε μία ακόμη του τρίτου αναπληρωματικού μέλους καθώς επέλεξε να αλλάξει ιδιότητα και να διεκδικήσει τη θέση της Διευθύντριας Εκπαίδευσης. Μια παραίτηση που έγινε με χαρακτηριστική καθυστέρηση από την ημερομηνία κατάθεσης της υποψηφιότητάς της και αφού είχε προηγηθεί δική μας ανακοίνωση (στάλθηκε στα σχολεία στις 16/12/2015). Ουσιαστικά υποχρεώθηκε σε παραίτηση καθώς, μετά την καταγγελία μας, αντιλήφθηκε πως δεν μπορεί να κατέχει τη θέση του ελέγχοντος τη διοίκηση και να διεκδικεί ταυτόχρονα και τη θέση του ελεγχόμενου!!!

Με όλα αυτά (3 παραιτήσεις) τα περιθώρια στένεψαν… Ίσως έτσι να εξηγείται η αργοπορημένη παραίτηση ( οι ίδιοι διατυμπάνιζαν την ακριβοδίκαιη εναλλαγή προσώπων στη δίχρονη θητεία) στις 26/1/2016 του τακτικού αιρετού. Μια παραίτηση όμως που όπως φαίνεται μάλλον δεν την εννοούσε!!!

Πώς αλλιώς να ερμηνευτεί η παρουσία του στο επόμενο (2/2/2016) Συμβούλιο; Μια παρουσία που εγείρει ζητήματα όχι μόνο από ηθικής, αλλά και από νομικής άποψης. Η δικαιολογία πως η κλήση για συμβούλιο έγινε τη Δευτέρα 1/2/2016 μόνο ως αστείο επιχείρημα μπορεί να εκληφθεί. Ακόμη κι αν η διοίκηση κακώς κάλεσε σε ΠΥΣΠΕ ο αιρετός όφειλε με την υπεύθυνη στάση του να διαφυλάξει τη νομιμότητα των αποφάσεων. Ταυτόχρονα, όπως αποδεικνύεται από το έγγραφο της Περιφέρειας, η παραίτηση είχε γίνει ήδη δεκτή την ίδια μέρα (1/2/2016) που έγινε και η κλήση για ΠΥΣΠΕ. Στο σημείο αυτό να επισημάνουμε πως το ΠΥΣΠΕ μπορεί να συνεδριάσει και κατά πλειοψηφία. Η παρουσία όμως του παραιτηθέντος αιρετού στο ΠΥΣΠΕ, ιδιαίτερα από τη στιγμή που είχε γίνει αποδεκτή η παραίτησή του, είχε και νομικό πρόβλημα. Συνιστούσε πειθαρχικό παράπτωμα για παράνομη σύνθεση συμβουλίου και καθιστούσε τις όποιες αποφάσεις παράνομες. Τόση εγκληματική άγνοια;

Ως παράταξη σεβαστήκαμε την πρόταση του Ενιαίου Ανεξάρτητου Ψηφοδελτίου για ορισμό αναπληρωματικού αιρετού και δηλώσαμε πως θα τοποθετηθούμε συνολικά για το θέμα στο επόμενο ΔΣ του Συλλόγου μας.

Για μας ο δρόμος του συνδικαλισμού είναι τραχύς και ανηφορικός. Προσφέρει όμως την ευχαρίστηση στους συμμετέχοντες να προασπίζονται το ηθικό κεφάλαιο του κλάδου. Τα δε πρόσωπα που αναλαμβάνουν την εκπροσώπηση των συναδέλφων οφείλουν να είναι πρωτοπόροι στην πορεία αυτή και να αναδεικνύουν τους θεσμούς τιμώντας με τη στάση τους την εμπιστοσύνη των συναδέλφων.

Θέτουμε λοιπόν το ερώτημα: Οι νέοι αιρετοί του κλάδου, όπως κι αν βρέθηκαν στη θέση αυτή, συμμετείχαν στην πρόσφατη απεργία(4/2/2016) του κλάδου στον αγώνα κατά των αντιλαϊκών μνημονιακών πολιτικών;

Αν δεν το έπραξαν τότε η ίδια η παράταξη που τους πρότεινε οφείλει να ζητήσει τις παραιτήσεις τους.

Το ηθικό πλεονέκτημα, που με μια κενόδοξη αυταρέσκεια καυχιέστε πως κατέχετε, κερδίζεται καθημερινά δεν αυτοαπονέμεται!!!

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι

Η ΔΗΣΥ-ΑΚΕ θα συνεχίσει, σταθερά προσανατολισμένη, στη δημιουργία ενός ανατρεπτικού μετώπου κατά των καταστροφικών μνημονιακών πολιτικών. Οι μεγάλες κινητοποιήσεις της πρόσφατης απεργίας δείχνουν πως υπάρχει ελπίδα. Αυτό που απαιτείται είναι ενωτικός λόγος, υπεύθυνες προτάσεις, συνέπεια και συνέχεια στους αγώνες. Το δρόμο αυτόν δεσμευόμαστε να συνεχίσουμε.


Ενημέρωση ΔΗΣΥ_ΑΚΕ για τα τεκταινόμενα στο ΠΥΣΠΕ Χαλκιδικής

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι

Λάβαμε σήμερα γνώση, μέσα από τα ενημερωτικά των δύο αιρετών, των αρνητικών εξελίξεων για τη σχολική πραγματικότητα στο ΠΥΣΠΕ Χαλκιδικής.
Νομίζουμε πως ο μόνος σχολιασμός που πραγματικά περιγράφει τα γεγονότα είναι:
Έκπληξη, υποκρισία, διάσταση απόψεων και αντίληψης….
Θέτουμε λοιπόν, ευθέως, κάποια ερωτήματα:
– Μήπως οι αιρετοί του κλάδου αναζητούν τα εύσημα για την αδύναμη, όπως αποδείχθηκε, αντίδρασή τους;
– Γιατί δεν ενημέρωσαν εγκαίρως, όπως θεσμικά όφειλαν, γι’ αυτήν την αρνητική εξέλιξη το ΔΣ του Συλλόγου;
– Γιατί ο πρόεδρος του ΔΣ, παρά την ενημέρωση του που πληροφορούμαστε ότι είχε, δεν κάλεσε σε συνεδρίαση προκειμένου να ενεργοποιηθούμε στην αντιμετώπιση του θέματος;
– Οι «θεματοφύλακες» των δικαίων μας αντιλαμβάνονται την υπεράσπισή τους ως ζήτημα προσωπικής και όχι συλλογικής δράσης;
– Με αυτόν τον τρόπο, σύμφωνα με τον ένα αιρετό, θα μας βρουν μπροστά τους; Με τη λογική και πρακτική των «κλειστών θυρών» και της έλλειψης έγκαιρης ενημέρωσης;
– Αλήθεια, μετά από αυτούς τους υποβιβασμούς, μήπως θα πρέπει να χαιρόμαστε που μετά την πίεση(;), σύμφωνα με τον άλλον αιρετό, αποφύγαμε πιο εκτεταμένους υποβιβασμούς σχολικών μονάδων;

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι

Για μια ακόμη φορά λέμε πως πέρα από τις όποιες μνημονιακές και νεοφιλελεύθερες κυβερνητικές επιλογές το πρώτο που θα πρέπει να κάνουμε είναι να κρίνουμε τις δικές μας πρακτικές.
Για μια ακόμη φορά καλούμε, στο ΔΣ της Δευτέρας, τους αιρετούς να παρέχουν πλήρη ενημέρωση και να φροντίσουν από εδώ και πέρα να ενημερώνουν έγκυρα και έγκαιρα και όχι κατόπιν εορτής το ΔΣ έτσι ώστε οι όποιες κινητοποιήσεις μας να μην ακολουθούν ασθμαίνοντας τα γεγονότα…
Δημοκρατική Συνεργασία
Η ταλαιπωρία των αναπληρωτών εκπαιδευτικών δεν έχει τέλος…


 

29 Σεπτεμβρίου 2015

Η φετινή σχολική χρονιά μπορεί, με απόλυτη βεβαιότητα, να καταγραφεί ως η χειρότερη στα εκπαιδευτικά χρονικά για τους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς.
Τι να πρωτοθυμηθεί κανείς και σε τι να πρωτοαναφερθεί… Στο ψευδεπίγραφο «άνοιγμα των πινάκων προϋπηρεσίας», στις διπλές αιτήσεις που υποχρέωσαν χιλιάδες εκπαιδευτικούς σε απίστευτη ταλαιπωρία στις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης, ή στο γεγονός ότι χρειάστηκε να φτάσουμε στα τέλη Σεπτέμβρη για να πραγματοποιηθεί η Α΄ φάση προσλήψεων για τους δασκάλους και τις νηπιαγωγούς…
Δυστυχώς, όμως, η ταλαιπωρία των αναπληρωτών εκπαιδευτικών δε φαίνεται να έχει τέλος, αφού σε όλα τα παραπάνω έρχονται να προστεθούν οι τραγελαφικές καταστάσεις που βιώνουν οι πρώτοι προσληφθέντες αναπληρωτές εκπαιδευτικοί κατά την ανάληψη υπηρεσίας τους, με τις ιατρικές γνωματεύσεις και τις δηλώσεις τοποθέτησης.
Από την πρώτη κιόλας μέρα, αρκετές Διευθύνσεις Εκπαίδευσης επικαλούμενες, όπως ισχυρίζονται την «κείμενη εκπαιδευτική νομοθεσία», απαιτούν από τους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς να προσκομίσουν άμεσα τις ιατρικές γνωματεύσεις από παθολόγο και ψυχίατρο, διαφορετικά δεν προχωρούν σε ανάληψη υπηρεσίας. Δηλώνουν, επίσης, ότι δε θα κάνουν δεκτές υπεύθυνες δηλώσεις, όπως τα προηγούμενα χρόνια, οι οποίες έδιναν τη δυνατότητα προσκόμισης των εν λόγω βεβαιώσεων εντός ενός μήνα.
Ταυτόχρονα, κατά τις δηλώσεις τοποθέτησης, συνεχίζεται η απαράδεκτη τακτική της μη ανάρτησης του συνόλου των κενών και καλούνται οι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί να δηλώσουν σχολικές μονάδες μέσα από περιορισμένες λίστες κενών, που «βαφτίζονται» ως λίστες έκτακτης ανάγκης, αφού ο αριθμός των αναπληρωτών που έχει προσληφθεί μέχρι στιγμής δεν επαρκεί σε καμία περίπτωση για να καλύψει όλες τις ανάγκες των σχολείων σε εκπαιδευτικό προσωπικό. Με απλά λόγια, η ανευθυνότητα και η ανικανότητα του Υπουργείου Παιδείας να καλύψει το σύνολο των κενών μετακυλίεται στους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς, οι οποίοι καλούνται να στελεχώσουν προσωρινά κάποιες σχολικές μονάδες, ελπίζοντας σε βελτίωση της θέσης τους σε μία επόμενη φάση πρόσληψης αναπληρωτών εάν και όποτε αυτή γίνει.
Ζητάμε από τη νέα πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας:
 Να εκδώσει άμεσα διευκρινιστική εγκύκλιο προς τις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης, ζητώντας από αυτές να κάνουν αποδεκτές τις υπεύθυνες δηλώσεις σύμφωνα με τις οποίες οι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί θα έχουν τη δυνατότητα να προσκομίσουν τις γνωματεύσεις από παθολόγο και ψυχίατρο σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα (π.χ. τουλάχιστον ένα μήνα).
 Να υποχρεώσει τις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης να αναρτούν, κατά τις δηλώσεις τοποθέτησης των αναπληρωτών εκπαιδευτικών, το σύνολο των κενών και όχι κενά κατά το δοκούν.
Η πρωτοφανής φετινή ταλαιπωρία των αναπληρωτών εκπαιδευτικών πρέπει να σταματήσει εδώ. Η Δημοκρατική Συνεργασία απαιτεί από τη νέα πολιτική ηγεσία αλλά και από όλες τις υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας να δείξουν στοιχειώδη σεβασμό και αξιοπρεπή μεταχείριση στο σύνολο των αναπληρωτών εκπαιδευτικών.
Δημοκρατική Συνεργασία
Εκπαιδευτικών Π.Ε.


Ανοίγουν τα σχολεία – Ενημερώτικό ΔΗΣΥ-ΑΚΕ

31 Αυγούστου 2015
Με μεγάλες πληγές ανοίγουν τα σχολεία, χιλιάδες αναπληρωτές στην ανεργία, αποτέλεσμα των πολιτικών των μαθητευόμενων μάγων Μπαλτά, Κουράκη και Χασάπη
Ανοίγουν την Τρίτη 1η του Σεπτέμβρη τα σχολεία σε όλη τη χώρα με χιλιάδες ελλείψεις σε εκπαιδευτικούς. Η κατάσταση στο χώρο της εκπαίδευσης είναι φέτος τραγική.Χειρότερη από κάθε άλλη χρονιά.Το δίδυμο Μπαλτά –Κουράκη, συνεπικουρούμενο και από τον Γ.Γ. Χασάπη, απήλθε από την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, αφήνοντας πίσω του σκόνη και θρύψαλα. Επτά μήνες τώρα δεν κατάφεραν να ανταποκριθούν ούτε στα στοιχειώδη.Ούτε καν το πολυνομοσχέδιο για την παιδεία, που τόσο διαφήμισαν, και με το οποίο υποτίθεται ότι θα καταργούσαν την αξιολόγηση και θα έκαναν ευνοϊκές ρυθμίσεις για τους αναπληρωτές, ποτέ δεν το κατέθεσαν στη Βουλή για συζήτηση και ψήφιση. Τόση ανευθυνότητα κι ανικανότητα.
Έτσι :
• Άφησαν ως το τέλος Αυγούστου σε εκκρεμότητα τις υπηρεσιακές μεταβολές των εκπαιδευτικών με αποτέλεσμα, λόγω της απαγόρευσης της προεκλογικής περιόδου, να μην μπορούν να συνεδριάσουν τα ΠΥΣΠΕ και να τοποθετήσουν τους συναδέλφους.
• Μέχρι και την τελευταία ημέρα,πριν αποχωρήσουν, δεν κατάφεραν να υπολογίσουν με ακρίβεια τα κενά και οι αριθμοί τους Ακάθε φορά άλλαζαν από συνέντευξη σε συνέντευξη. Σε 13.000, συνολικά για ΠΕ και ΔΕ, τα υπολόγιζαν οι περιφερειακοί διευθυντές, τη στιγμή που πέρυσι προσλήφθηκαν 18.000 αναπληρωτές και φέτος συνταξιοδοτήθηκαν 3.000 εκπαιδευτικοί. Μικρή η απόκλιση: μόνο 8.000 εκπαιδευτικοί!!
• Δεν εξασφάλισαν τις απαραίτητες πιστώσεις, για την πρόσληψη αναπληρωτών.Συγκεκριμένα εξασφάλισαν 12.000 μέσω ΕΣΠΑ και καμιά, ως τώρα , μέσω κρατικού προϋπολογισμού, ενώ τα πραγματικά κενά ξεπερνούν τις 25.000 συνολικά. Είναι τραγικό ο Υπουργός Παιδείας κ. Μπαλτάς, σε συνέντευξη του στην ΕΡΤ να μη θυμάται!!! πόσες πιστώσεις εξασφάλισε για αναπληρωτές. Αλήθεια, πώς θα καλύψουν τα κενά στην πρωινή ζώνη χωρίς δασκάλους χωρίς νηπιαγωγούς, τη στιγμή που έχουν εξασφαλίσει μόνο 820 πιστώσεις για νηπιαγωγούς και 480 για δασκάλους,όταν πέρυσι οι προσλήψεις σ΄αυτούς τους κλάδους ήταν 1762 νηπιαγωγοί και 4205 δάσκαλοι;
• Υποσχέθηκαν 7.000 μόνιμους διορισμούς προεκλογικά και 3.500-4000 μετεκλογικά και δεν πραγματοποίησαν ούτε έναν.Ούτε καν σε σύστημα μόνιμων διορισμών δεν κατάφεραν να καταλήξουν, μετά την απόφαση του Συμβουλίου Επικρατείας για αντισυνταγματικότητα διατάξεων του ν.3848/10.
• «Παρέλειψαν»!!! να δημοσιεύσουν, ως όφειλαν, σε ΦΕΚ τις εγκυκλίους των αναπληρωτών με αποτέλεσμα στο ΣτΕ να κηρύξει άκυρη τη διαδικασία και 100.000 υποψήφιοι αναπληρωτές να κληθούν να ξανακάνουν δήλωση από την αρχή!!!! Όλη αυτή βέβαια η καθυστέρηση θα έχει ως αποτέλεσμα οι πρώτες προσλήψεις αναπληρωτών για πρώτη φορά στα εκπαιδευτικά χρονικά, να γίνουν τέλος Σεπτέμβρη!!!
• Το μόνο που πρόλαβαν να κάνουν, με ιδιαίτερη σπουδή μέχρι και την τελευταία ημέρα, ήταν να αποσπάσουν με προσωπικές αποφάσεις 2.095 εκπαιδευτικούς εκτός τάξης, ξεπερνώντας κάθε προηγούμενο, τη στιγμή που υπάρχουν χιλιάδες κενά στα σχολεία και κινδυνεύουν να μην λειτουργήσουν σοβαρές δομές της εκπαίδευσης.
Τις συνέπειες της πολιτικής Μπαλτά –Κουράκη –Χασάπη στην εκπαίδευση θα τις πληρώσουν οι μαθητές των σχολείων της χώρας μας και οι οικογένειές τους , αφού τα 25.000 κενά που υπάρχουν θα έχουν ως συνέπεια την απώλεια χιλιάδων διδακτικών ωρών, χωρίς δυνατότητα αναπλήρωσής τους. Επιπλέον όμως, 6.000- 7.000 αναπληρωτές συνάδελφοί μας , που εργάζονταν πέρυσι, θα οδηγηθούν στην ανεργία- αν δεν εξασφαλιστεί το σύνολο των πιστώσεων – αφού οι 12.000 δεν καλύπτουν ούτε τα μισά από τα κενά των σχολείων.
Η Δημοκρατική Συνεργασία, μπροστά σ΄ αυτή την κατάσταση, καλεί το Δ.Σ. της ΔΟΕ να παρέμβει και να αναλάβει δράση για να ανατρέψει αυτή την πραγματικότητα. Για να το κάνει όμως αυτό πρέπει να συγκροτηθεί άμεσα. Οι παρατάξεις εκείνες (ΕΡΑ, ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ, Α.Ε.Κ) που αρνούνται τη συμμετοχή τους στο προεδρείο, θέτοντας τα παραταξιακά τους συμφέροντα πάνω από τα κατεπείγοντα προβλήματα των συναδέλφων, αφήνοντας επί τρίμηνο ασυγκρότητο το όργανο, έχουν και την ευθύνη για την αδράνεια της ΔΟΕ και θα απολογηθούν γι΄ αυτό στους συναδέλφους της βάσης.
Είναι καιρός να αναλάβουν όλοι τις ευθύνες τους.
Δημοκρατική Συνεργασία
Εκπαιδευτικών Π.Ε.


Ενημέρωση ΔΗΣΥ-ΑΚΕ για τη Γενική Συνέλευση

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι,

Έχοντας μπροστά μας την έκτακτη Γενική Συνέλευση του Συλλόγου μας καταθέτουμε τις προτάσεις μας, για τα θέματα που απασχολούν τον κλάδο, ως ένα πρώτο βήμα διαλόγου. Στη συνέχεια οι προτάσεις αυτές και έως τη Γενική Συνέλευση του Ιουνίου θα σας γίνουν γνωστές πιο αναλυτικά και ανά θεματική ενότητα.

· Η Δημοκρατική συνεργασία είναι προσανατολισμένη :
Σε ένα συνδικαλιστικό Κίνημα ανεξάρτητο – αυτόνομο πολιτικοποιημένο, ταξικό που θα είναι τμήμα του ευρύτερου δημοκρατικού -προοδευτικού κινήματος, που θα συνενώνει κοινωνικές και πολιτικές δυνάμεις με όραμα και στόχο τις αρχές της ελευθερίας, της ισότητας της λαϊκής κυριαρχίας, της εθνικής ανεξαρτησίας και της κοινωνικής απελευθέρωσης. Το συνδικαλιστικό κίνημα είναι αυτόνομο, όταν δεν εξαρτάται από κόμματα, εργοδότες και κυβέρνηση, δεν χειραγωγείται και δεν εντάσσει τη στρατηγική του σε σχεδιασμούς εκτός των γραμμών του. Αναπτύσσει τη δική του τακτική και στρατηγική που εκπορεύεται από τα συνδικάτα και τους εργαζόμενους και μόνο. Γι ΄ αυτούς τους λόγους η Δημοκρατική Συνεργασία δεν έχει καμία σχέση με κανένα πολιτικό κόμμα. Τα πολιτικά κόμματα κρίνονται από εμάς, από τους εργαζόμενους, στο βαθμό που ενστερνίζονται και λύνουν τα ευρύτερα ζητήματα του λαού μας, της εκπαίδευσης και των εκπαιδευτικών.
· Η Δημοκρατική Συνεργασία θεωρεί πως τα ιδεολογικοπολιτικά προτάγματα σ΄ αυτήν τη συγκυρία συνοψίζονται στα εξής :
ü Στην ισχυρή ανάδειξη των αλλαγών που απαιτούνται στην πολιτειακή, κοινωνική, οικονομική και παραγωγική οργάνωση της χώρας.
ü Στη στρατηγική που χρειάζεται η Ευρώπη για να επανασυνδεθεί με το όραμα των κοινωνιών για μια Ευρώπη των λαών και όχι των Τραπεζών.
Το συνδικάτο οφείλει να λάβει έγκαιρα το μήνυμα που εκπέμπει η πραγματικότητα. Πρέπει να “συστηθεί” ξανά στην εκπαιδευτική βάση. Να μιλήσει ξεκάθαρα και ρεαλιστικά. Να αφήσει στην άκρη τον λαϊκισμό και τον εύκολο “στρογγυλό” παραταξιακό λόγο που “αγκαλιάζει” τα πάντα για ψηφοθηρικούς λόγους. Να καταθέτει προτάσεις και να μην μένει στη στείρα άρνηση και την καταγγελιολαγνεία. Να τεκμηριώνει επιστημονικά τον λόγο του.
Καθαρές θέσεις παντού, απαλλαγμένες από τυχόν δογματισμούς και ιδεοληψίες του παρελθόντος. Διαφάνεια, αντικειμενικότητα, αξιοκρατία, παντού.

Οι θέσεις μας για τα γενικότερα θέματα της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και των εκπαιδευτικών.

1. ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ
Η δική μας προσέγγιση για την αξιολόγηση και η πρότασή μας.

Ο πολιτικοσυνδικαλιστικός χώρος που «καλύπτει» η Παράταξή μας πάντα είχε και έχει σαφή και τεκμηριωμένη θέση για την αξιολόγηση – αποτίμηση του εκπαιδευτικού έργου. Η Παράταξή μας διαχρονικά βρισκόταν στην πρωτοπορία της υπεράσπισης της Παιδαγωγικής Ελευθερίας και της Δημοκρατίας στο Σχολείο. Με θέσεις και αγώνες μισού αιώνα αντιστάθηκε σε επιλογές που κατηγοριοποιούσαν εκπαιδευτικούς και σχολεία και «επέβαλε» αυτή της την αντίληψη στον χώρο της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης.
Η Παράταξή μας έχει συγκεκριμένη θέση για την αξιολόγηση. Για μια αξιολόγηση η οποία δεν θα έχει καμία σχέση με οικονομική και βαθμολογική εξέλιξη, με τιμωρίες, με ποινές, με απολύσεις, με αργίες και διαθεσιμότητες.
Μιλάμε για μια αξιολόγηση που θα αποτιμά, από τα κάτω, το παραγόμενο έργο στην εκπαίδευση, προκειμένου να βελτιώσει τους δείκτες της ποιότητας του και τελικά το προϊόν αυτό να είναι προς όφελος των παιδιών του λαϊκού σχολείου, του ελεύθερου και δημοκρατικού, του δημόσιου και δωρεάν.
Η αξιολόγηση που προτείνουμε πρέπει να λειτουργεί ως ανατροφοδοτικός μηχανισμός της εκπαιδευτικής διαδικασίας. Να αξιολογεί το σύνολο των παραγόντων που επηρεάζουν την εκπαιδευτική διαδικασία (εκπαιδευτική πολιτική, υποδομές, αναλυτικά προγράμματα, βιβλία, επιμόρφωση, συνθήκες άσκησης εκπαιδευτικού έργου, ο ρόλος του εκπαιδευτικού, η συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση και τους γονείς, η σύνθεση του μαθητικού πληθυσμού και μια σειρά ακόμη παραγόντων), να κινείται στους άξονες προγραμματισμός, στοχοθεσία, παρακολούθηση και αξιολόγηση από συλλογικά όργανα , να έχει στόχο την αναβάθμιση του εκπαιδευτικού έργου και τη βελτίωση του εκπαιδευτικού και σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να ταυτίζεται με τη διαδικασία βαθμολογικής κατάταξης και μισθολογικής εξέλιξης.
Η διαδικασία της αξιολόγησης οφείλει να απαντά στα εξής ερωτήματα :
1. Τι προγραμματίζεται.
2. Πώς εφαρμόζεται, αυτό που προγραμματίζεται, στην πράξη.
3. Τι αξιολογείται.
4. Πώς αποτιμάται το τελικό αποτέλεσμα.
5. Ποιες πρωτοβουλίες πρέπει να αναληφθούν για τη βελτίωση τις προσπάθειας.
Για μας η αξιολόγηση του εκπαιδευτικού έργου αφορά εκείνη τη διαδικασία που θα συνδέει το προϊόν της αξιολόγησης, είτε της σχολικής μονάδας, είτε της ευρείας περιφέρειας με μέτρα διορθωτικά τόσο σε οικονομική κατεύθυνση όσο και σε διδακτική και παιδαγωγική. Η διαρκής επιμόρφωση, η πλήρης υλικοτεχνική υποδομή, ο συμβουλευτικός ρόλος των στελεχών της εκπαίδευσης και μόνο, είναι κάποιες από τις δικλείδες που ασκούν προωθητικό ρόλο στην αξιολόγηση του εκπαιδευτικού έργου.
Εκείνο που πρέπει να γίνει κατανοητό από όλους και ιδιαίτερα από τα εμπλεκόμενα μέρη είναι, ότι για να εφαρμοστεί και ιδιαίτερα να πετύχει ένα σύστημα αξιολόγησης, πρέπει να συζητηθεί και να τύχει της αποδοχής τόσο από την πλευρά των αξιολογητών, όσο και των αξιολογούμενων.
Μια τέτοιου είδους αξιολόγηση είμαστε διατεθειμένοι να συζητήσουμε.
Υπάρχει κατηγορηματική διαφωνία με τα νομοθετήματα των τελευταίων χρόνων (Ν. 3848/10, Ν. 4024/11, Π.Δ. 152/13) γιατί είναι φανερό ότι στόχος τους δεν είναι η αναβάθμιση του παρεχόμενου εκπαιδευτικού έργου αλλά η χειραγώγηση των εκπαιδευτικών η κατηγοριοποίηση των σχολείων και σε τελική ανάλυση η δημιουργία εκείνων των συνθηκών που θα μετατρέπουν τον εκπαιδευτικό σε ένα φοβισμένο και άβουλο όργανο που άκριτα και κάτω από τον φόβο τιμωριτικών διατάξεων θα εφαρμόζει όσα του επιβάλλονται.
Ένα εκπαιδευτικό σύστημα που δεν έχει ελεύθερους εκπαιδευτικούς είναι βέβαιο ότι δεν μπορεί να «βγάλει» ελεύθερους μαθητές-πολίτες.
Δηλώνουμε κατηγορηματικά ότι, με όλες μας τις δυνάμεις, σήμερα και στο διηνεκές, θα συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε την Παιδαγωγική ελευθερία και τη Δημοκρατία στα Σχολεία μας, το ίδιο αποτελεσματικά όπως και στο παρελθόν.

2. ΔΑΠΑΝΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ
Το αίτημα για αύξηση των δαπανών για την Παιδεία στο ύψος του 5% επί του Α.Ε.Π., ως πρώτο βήμα προσέγγισης του Ευρωπαϊκού Μέσου Όρου, ιεραρχείται ως πρώτο στις διεκδικήσεις μας. Οι δαπάνες που διατίθενται από τον προϋπολογισμό για την Παιδεία έχουν άμεση σχέση με την ποιότητά της.
Σήμερα η συνεχιζόμενη μείωση των δαπανών για την Παιδεία συνεπάγεται τη συρρίκνωση των Πολιτικών Αντισταθμιστικής Αγωγής (Ολοήμερο Σχολείο, Τάξεις Υποδοχής, Τμήματα Ένταξης, Ενισχυτική Διδασκαλία, αναλογία μαθητών ανά εκπαιδευτικό κ.λ.π.) και γενικότερα της ποιότητας της εκπαίδευσης.
Το πρόγραμμα σχολικής στέγης για μια άλλη χρονιά θα είναι παγωμένο μιας και δεν προβλέπεται ούτε 1 Ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό.
Χωρίς τα απαραίτητα κονδύλια δεν μπορούν να ικανοποιηθούν μια σειρά από αιτήματα που συντελούν στην αναβάθμιση της ποιότητας της εκπαίδευσης.
Διεκδικούμε:
ü Αύξηση των δαπανών για την Παιδεία στο 5% του ΑΕΠ,
ü Ορθολογική κατανομή των κοινοτικών πόρων ιδιαίτερα για θεσμούς που αφορούν στην Π.Ε., τη σημασία και την αξία της οποίας όλοι αναγνωρίζουν και αποδέχονται.
ü Κάλυψη όλων των λειτουργικών κενών των σχολείων.
ü Αναβάθμιση των θεσμών αντισταθμιστικής αγωγής.
ü Ούτε ένα ευρώ από την τσέπη των γονιών και των εκπαιδευτικών για πληρωμή λειτουργικών εξόδων, τραπεζοκόμων και καθαριότητας, εκπαιδευτικών εκδρομών, βιβλίων και για μεταφορά μαθητών.

3. ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ – ΟΙ ΝΕΟΙ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ
Ο κλάδος μας έχει ζητήσει την κατάργηση του Νέου Μισθολογίου – φτωχολογίου των Δ.Υ. που ισοπέδωσε τους μισθούς μας (Ν. 4024/2011).
Το πρόβλημα είναι ακόμη εντονότερο στους νέους εκπαιδευτικούς. Γι΄ αυτό πέρα όμως απ΄ το γενικότερο αίτημα του κινήματος για μισθούς αξιοπρέπειας πιστεύουμε ότι πρέπει να προταχθεί το αίτημα για άμεση οικονομική αναβάθμιση των νέων συναδέλφων μαςκαι είχαν τις μεγαλύτερες μειώσεις απ’ όλους μας.
Διεκδικούμε:
ü Άμεση οικονομική αναβάθμιση των νέων συναδέλφων μας με ουσιαστικές αυξήσεις στα εισαγωγικά κλιμάκια
ü Μισθούς αξιοπρεπούς διαβίωσης για τον εκπαιδευτικό.
ü Απόσυρση όλων των μνημονιακών περικοπών.
ü Αφορολόγητο στα 12.000€.
ü Ουσιαστική αύξηση της υπερωριακής αποζημίωσης.
ü Υπερωριακή αποζημίωση στους εκπαιδευτικούς που προσφέρουν διδακτικό έργο, πέρα από το προβλεπόμενο υποχρεωτικό ωράριό τους.
ü Κατάργηση του Νόμου 4024/2011

4. Ο Ν.3848/2010 – ΟΙ ΝΕΟΔΙΟΡΙΣΤΟΙ – ΟΙ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΕΣ
Ο κλάδος μας έχει ζητήσει την κατάργηση του Ν.3848/2010. Η νέα κυβέρνηση , παρά τις προεκλογικές της εξαγγελίες , μετεκλογικά δηλώνει πως θα καταργήσει διατάξεις κι όχο το σύνολο του νόμου.
Στη σημερινή συγκυρία διεκδικούμε:
ü Μόνιμους διορισμούς εκπαιδευτικών με βάση το 60%-40% για να καλυφθούν όλα τα οργανικά κενά
ü Ξεκλείδωμα των πινάκων μετά τις 30/6/2010 και υπολογισμός όλης της προϋπηρεσίας των αναπληρωτών, χωρίς διπλασιασμό μορίων για τα δυσπρόσιτα ( από 1-9-2010 έως 30-6-2014)
ü Κατάργηση της «ποινής» για διαγραφή από τους πίνακες των αναπληρωτών σε περίπτωση παραίτησης τους
ü Δικαίωμα «αμοιβαίας» αλλαγής θέσης (απόσπασης) και δικαίωμα συνυπηρέτησης στους αναπληρωτές
ü Πρόσληψη των αναπληρωτών σε μια φάση για να μην υπάρχουν αδικίες
5. ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗ
Ως εκπαιδευτικοί ακούμε ή διαβάζουμε πολύ συχνά για “ίσες ευκαιρίες” στην Εκπαίδευση. Για να τις πετύχουμε ξεκινάμε έχοντας ως βάση την παραδοχή ότι “οι μαθητές ξεκινούν από άνισες αφετηρίες ” .
Διεκδικούμε :
· Νέο σύγχρονο θεσμικό πλαίσιο που θα προκύψει μέσα από ουσιαστικό διάλογο με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς με το οποίο η πολιτεία θα κατοχυρώνει και θα διασφαλίζει σε όλους τους μαθητές με αναπηρία και Ειδικές Εκπαιδευτικές Ανάγκες την υποστήριξη ώστε να προαχθούν “σωματικά, νοητικά , συναισθηματικά, κοινωνικά, ηθικά και αισθητικά στο βαθμό που οι δυνατότητές τους το επιτρέπουν στο σχολικό και κοινωνικό περιβάλλον, μέσα σε κλίμα ισοτιμίας, ελευθερίας ασφάλειας και σεβασμού της προσωπικότητάς τους” .
· Το νέο θεσμικό πλαίσιο φυσικά θα πρέπει να αντιμετωπίζει την Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση όχι αποσπασματικά και αποκομμένη από την υπόλοιπη εκπαίδευση αλλά ως αναπόσπαστο λειτουργικό μέρος της υποχρεωτικής Δημόσιας Δωρεάν Παιδείας
· Αύξηση της χρηματοδότησης για την κάλυψη όλων των λειτουργικών δαπανών των ΣΜΕΑΕ για τον εξοπλισμό τους με την κατάλληλη υλικοτεχνική υποδομή.
· Έγκαιρη στελέχωση των δομών Ειδικής Αγωγής από την έναρξη του σχολικού έτους.
· Άμεσο διορισμό των αποφοίτων Παιδαγωγικών Τμημάτων Ειδικής Αγωγής. Διορισμός μόνο με βάση το βασικό πτυχίο.
· Κάλυψη όλων των κενών οργανικών θέσεων εκπαιδευτικών, Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού και Ειδικού Βοηθητικού Προσωπικού με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού. Καμία ελαστική μορφή εργασίας.
· Εξασφάλιση της μεταφοράς όλων των μαθητών με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες δωρεάν με τα κατάλληλα μεταφορικά μέσα και την εξασφάλιση συνοδού.
· Τμήμα Ένταξης σε κάθε σχολική μονάδα. Αποσύνδεση της παράλληλης στήριξης από την ύπαρξη Τ.Ε.
· Στις υπηρεσιακές μεταβολές και στις επιλογές στελεχών και προϊσταμένων να ισχύει ότι και στη Γενική Εκπαίδευση. Διευθυντές Ειδικών Σχολείων μόνο από το εκπαιδευτικό προσωπικό του σχολείου. Η θητεία των προϊσταμένων 4ετής.
· Όχι στην κατάργηση του πίνακα Α των αναπληρωτών
· 4 μαθητές ανά τμήμα με δυνατότητα και 3 μαθητών όπου υπάρχει διάγνωση αυτισμού και πολυαναπηρία.
· Αύξηση του αριθμού των ΚΕΔΔΥ και στελέχωση με το απαραίτητο μόνιμο προσωπικό
· Στελέχωση των ΕΔΕΑΥ με μόνιμο Ειδικό Εκπαιδευτικό προσωπικό. Συμμετοχή στις ΕΔΕΑΥ και των εκπαιδευτικών των τμημάτων ένταξης. Δικαίωμα ψήφου στις συνεδριάσεις των ΕΔΕΑΥ και των δασκάλων της Γενικής τάξης.
· Το Ειδικό Εκπαιδευτικό Προσωπικό του ΣΜΕΑΕ να καλύπτει αποκλειστικά τις ανάγκες της σχολικής μονάδας. Σύσταση 1 οργανικής θέσης ΕΕΠ ανά 5 ΕΔΕΑΥ.
· Περιοδική επιμόρφωση για την ένταξη και την συμπερίληψη όλων των εκπαιδευτικών των Γενικών σχολείων και όχι μόνο των εκπαιδευτικών ΣΜΕΕ και Τ.Ε.
· Επαναλειτουργία των διδασκαλείων Ειδικής Αγωγής
· Κατάργηση των ΠΥΣΕΕΠ και ΚΥΣΕΕΠ όλες οι μεταβολές από ΚΥΣΠΕ και ΠΥΣΠΕ
· Για την οργανικότητα των ΣΜΕΑΕ να υπολογίζεται και ο αριθμός των οργανικών θέσεων ΕΕΠ.
· Το ωράριο των Διευθυντών 6θέσιων και άνω Ειδικών Σχολείων ανάλογο με των Διευθυντών 12θέσιων σχολείων Γενικής Εκπαίδευσης. Αντίστοιχη μέριμνα και για τους Διευθυντές – Προϊσταμένους και μικρότερων Ειδικών Σχολείων.
· Μείωση διδακτικού ωραρίου των Διευθυντών – Προϊσταμένων που το σχολείο τους είναι κέντρο υποστήριξης ΣΔΕΥ
· Διορισμοί του Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού και του Ειδικού Βοηθητικού Προσωπικού ενιαία με τις ίδιες διαδικασίες με των εκπαιδευτικών.
6. ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ
Tα αντιλαϊκά – αντικοινωνικά μέτρα των τελευταίων χρόνων στερούν ακόμη και τα πλέον αυτονόητα, όπως το κοινωνικό κράτος και τη δωρεάν υγειονομική περίθαλψη από τους εργαζόμενους.
Η ενοποίηση των ασφαλιστικών Οργανισμών που παρέχουν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη στους εργαζόμενους (ΟΠΑΔ, ΙΚΑ, ΟΑΕΕ και ΟΓΑ), έχει κυριολεκτικά διαλύσει και τις ελάχιστες δυνατότητες που υπήρχαν για αξιοπρεπή αντιμετώπιση των προβλημάτων υγείας που αντιμετωπίζουμε.

Όλοι εμείς, που έχουμε υποστεί την πιο βάρβαρη επίθεση στις αποδοχές μας, εξακολουθούμε να καταβάλλουμε ανελλιπώς τις εισφορές μας για υπηρεσίες που ουσιαστικά δεν μας παρέχονται. Σε μια σύγχρονη κοινωνία, η πιο απάνθρωπη πολιτική, είναι αυτή που στερεί από τους εργαζόμενους το αγαθό της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης.
Διεκδικούμε:
ü Πλήρη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για όλους τους εργαζόμενους.
ü Κατάργηση της «συμμετοχής» των εργαζομένων για φάρμακα και εξετάσεις.

7. ΟΛΟΗΜΕΡΟ ΣΧΟΛΕΙΟ – ΣΧΟΛΕΙΑ ΕΑΕΠ – ΝΕΟ ΣΧΟΛΕΙΟ
Τα σχολεία αυτά, παρά τις τεράστιες αδυναμίες, τις ελλείψεις σε υποδομές και προσωπικό, προσέφεραν σημαντικό εκπαιδευτικό και κοινωνικό έργο στα παιδιά των χαμηλότερων κοινωνικοοικονομικών στρωμάτων της πατρίδας μας, ιδιαίτερα στη σημερινή ζοφερή οικονομική πραγματικότητα, όπου πολλοί γονείς δεν έχουν ούτε τα στοιχειώδη για την επιβίωση των παιδιών τους, πόσο μάλλον για να πληρώσουν στην αγορά φροντιστήρια για Ξένες Γλώσσες, πληροφορική, μουσική, θέατρο, χορό, κλπ. Δυστυχώς όμως τα τελευταία χρόνια ο θεσμός του ολοήμερου σχολείου ΄έχει απαξιωθεί ή και καταργηθεί.
Διεκδικούμε:
ü Δημιουργία των απαιτούμενων οργανικών θέσεων εκπαιδευτικών ειδικοτήτων για τη λειτουργία τους.
ü Τοποθέτηση δασκάλου υπεύθυνου ολοήμερου και στα ολοήμερα ΕΑΕΠ
ü Στο Ολοήμερο σχολείο να καθιερωθούν υποχρεωτικά 2 ώρες μελέτης για τις μικρές τάξεις και 1 για τις μεγάλες από εκπαιδευτικούς Π.Ε. 70
ü Άμεση επίλυση όλων των προβλημάτων υποδομών
ü Έγκαιρη πρόσληψη του εκπαιδευτικού και βοηθητικού προσωπικού, προκειμένου να λειτουργούν ομαλά από την έναρξη της σχολικής χρονιάς

8. ΜΕΤΑΘΕΣΕΙΣ – ΑΠΟΣΠΑΣΕΙΣ – ΜΕΤΑΤΑΞΕΙΣ

Το 2011 με πρωτοβουλία της παράταξής μας έγινε μια μεγάλη τομή στο θέμα των αποσπάσεων. Για πρώτη φορά έγιναν με μοριοδότηση και σταμάτησε ένα πελατειακό σύστημα που υπήρχε τα τελευταία 50 χρόνια στην εκπαίδευση. Η ΤΟΜΗ έγινε και οι όποιες αδικίες υπήρξαν μπορούν να διορθωθούν.
Διεκδικούμε:
· Νέο Π.Δ. για τις μεταθέσεις
· Αναγνώριση της συνυπηρέτησης για όλα τα ζευγάρια εργαζομένων
· Επανεξέταση των «προκλητικών» κατηγοριών που ανήκουν στις κατά προτεραιότητα αποσπάσεις – μεταθέσεις
· Αναμοριοδότηση των σχολικών μονάδων (1-12)
· Διόρθωση των αδικιών που υπάρχουν στις αποσπάσεις
· Ολοκλήρωση των αποσπάσεων μέχρι τις αρχές Αυγούστου κάθε έτους.

Από τις μετατάξεις οι συνάδελφοι της ΠΕ εθίγησαν και αδικήθηκαν κατάφορα από την έλευση των συναδέλφων εκπαιδευτικών από τη ΔΕ και αυτό δεν μπορεί να το αμφισβητήσει κανείς. Αναφερόμαστε στις ειδικότητες που προϋπήρχαν στην ΠΕ όπως οι συνάδελφοι Αγγλικής, Φυσικής Αγωγής, Μουσικής. Οι λοιπές ειδικότητες δεν προϋπήρχαν οργανικά και επομένως δεν έθιξαν κανέναν. Στις προαναφερθείσες θιγόμενες ειδικότητες συγκαταλέγονται οι παρακάτω περιπτώσεις συναδέλφων:
· Συνάδελφοι που επί σειρά ετών αιτούνται μετάθεση στον τόπο τους ή πλησίον του τόπου συμφερόντων τους.
· Συνάδελφοι ευρισκόμενοι επί σειρά ετών στη διάθεση του οικείου τους ΠΥΣΠΕ, προφανώς άνευ οργανικής.
· Συνάδελφοι που εντός του ιδίου ΠΥΣΠΕ αιτούνται βελτίωση της οργανικής τους θέσης.
· Αδικία βέβαια συνιστά και η πλάνη στην οποία οι συνάδελφοι της ΔΕ περιέπεσαν από την πλευρά του Υπουργείου και τώρα δύο χρόνια μετά βρίσκονται στο περίμενε αφού ανακοινώθηκε ότι οι θέσεις αυτές είναι οργανικές χωρίς, ωστόσο, αυτές να έχουν ακόμη συσταθεί.
Ζητάμε άμεσα :
· Επενεξέταση όλων των υποχρεωτικών μετατάξεων από την αρχή
· Άνοιγμα νέων οργανικών θέσεων στα σχολεία διευρυμένου ωραρίου (ΕΑΕΠ) για τους εκπαιδευτικούς ειδικοτήτων
· Κατά προτεραιότητα διεκδίκηση των νέων οργανικών κενών από όλους τους συναδέλφους της ΠΕ
· Άμεση ανάρτηση των μορίων όλων των μεταταγμένων συναδέλφων από τη ΔΕ στην ΠΕ, ώστε να μην αιωρούνται τα όσα ακούγονται και γράφονται περί μετατάξεων με αδιαφανείς διαδικασίες και μεθόδους
· Όσες οργανικές θέσεις περισσέψουν, να δοθούν στους μεταταγμένους συναδέλφους της ΔΕ που επιθυμούν να μεταταγούν
· Όσοι μεταταγμένοι συνάδελφοι το επιθυμούν, να τους δοθεί το δικαίωμα της άμεσης ανάκλησης της υποχρεωτικής μετάταξης και να επιστρέψουν στη ΔΕ. Σε διαφορετική περίπτωση να παραμείνουν στη διάθεση του οικείου τους ΠΥΣΠΕ, ελλείψει οργανικών θέσεων
9. ΜΕΤΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ – ΔΙΔΑΣΚΑΛΕΙΑ
Η επιστημονική γνώση εξελίσσεται με ραγδαίο τρόπο, και η σύνθετη κοινωνικοπολιτισμική πραγματικότητα επαναπροσδιορίζει διαρκώς την έννοια της εκπαίδευσης και το ρόλο του σχολείου. Η μετεκπαίδευση δεν μπορεί να συρρικνωθεί για να εξυπηρετήσει στενές, καθαρά εργαλειακού – χρηστικού τύπου προσεγγίσεις της διδασκαλίας και της μάθησης.
Διεκδικούμε:
ü Τη διατήρηση της διετούς μετεκπαίδευσης και την αναβάθμισή της με παράλληλο άνοιγμα για όλες τις ειδικότητες Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης.
ü Να ιδρυθούν Διδασκαλεία μετεκπαίδευσης και στα υπόλοιπα Παιδαγωγικά Τμήματα της χώρας (τις προβλέπει ο Ν.2327/95)
ü Το ΥΠΟΠΕΘ να ενθαρρύνει στηρίζοντας με κάθε τρόπο (οικονομική ενίσχυση, Διδακτικό Προσωπικό με μόνιμα μέλη ΔΕΠ, υλικοτεχνική υποδομή κ.α.) τα Π.Τ. προς την κατεύθυνση αυτή.
ü Η μετεκπαίδευση να διατηρήσει και διευρύνει το μαζικό της χαρακτήρα με αύξηση του αριθμού των εισαγομένων στα διδασκαλεία αλλά και με ουσιαστική συμμετοχή των μετεκπαιδευόμενων στην κατάρτιση των προγραμμάτων.
ü Απαιτείται αναβάθμιση της μετεκπαίδευσης, τόσο ως προς το επίπεδο των σπουδών με τη δημιουργία κατευθύνσεων (οργάνωση και Διοίκηση της Εκπαίδευσης – Ειδική Αγωγή – Νέες τεχνολογίες στην Εκπαιδευτική διαδικασία – Παιδαγωγική – Ψυχολογία).
ü Η διαδικασία επιλογής των Εκπαιδευτικών για τη μετεκπαίδευση να πραγματοποιείται με αδιάβλητο διαγωνισμό, με ευθύνη του ΥΠΟΠΕΘ σε συνεργασία με τα Π.Τ. τους τοπικούς Συλλόγους και τη Δ.Ο.Ε.

10. ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ
Η συστηματική επιμόρφωση των εκπαιδευτικών, με πόρους από τον κρατικό προϋπολογισμό, απουσιάζει παντελώς από την εκπαίδευση. Η επιμόρφωση γίνεται αποσπασματικά με χρήματα από την Ε.Ε. και αφορά ελάχιστους εκπαιδευτικούς.
Διεκδικούμε:
• Εισαγωγική επιμόρφωση, που θα απευθύνεται στους εκπαιδευτικούς, που για πρώτη φορά πρόκειται να αναλάβουν υπεύθυνα μια τάξη και θα επιδιώκει τον προσανατολισμό τους στη σχολική πράξη και πραγματικότητα με έμφαση στη διδακτική των μαθημάτων, στην οργάνωση της σχολικής ζωής, στη λειτουργία του σχολείου και των παραγόντων που το συλλειτουργούν.
• Περιοδική επιμόρφωση, που θα στοχεύει στη διαρκή βελτίωση της διδακτικής ικανότητας των εκπαιδευτικών και θα εκτείνεται σε όλη τη διάρκεια της επαγγελματικής σταδιοδρομίας τους. Πιο συγκεκριμένα, η επιμόρφωση θα γίνεται τρεις φορές κατά τη διάρκεια της επαγγελματικής σταδιοδρομίας του εκπαιδευτικού. Την πρώτη φορά μεταξύ του 7ου και του 14ουέτους υπηρεσίας, τη δεύτερη μεταξύ του 15ου και του 22ου και την τρίτη φορά μεταξύ του 22ου και του 29ου. Η χρονική διάρκεια των προγραμμάτων καλύπτει ένα έτος ακαδημαϊκού πανεπιστημιακού προγράμματος μαθημάτων και πραγματοποιείται στο διάστημα Σεπτέμβριος – Ιούνιος και γίνεται με πλήρη απαλλαγή των εκπαιδευτικών από τα διδακτικά τους καθήκοντα.
• Ενδοσχολική επιμόρφωση. Τα προγράμματα ενδοσχολικής επιμόρφωσης απευθύνονται στους εκπαιδευτικούς κάθε σχολικής μονάδας ή και συνεργαζόμενων σχολικών μονάδων.
• Επέκταση του προγράμματος του ΙΠΕΜ/ΔΟΕ σε νέες περιφέρειες και με νέες θεματικές ενότητες.

11. ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΙΚΑ

ü Να μην υπάρξουν αλλαγές προς το δυσμενέστερο για τα συνταξιοδοτικά.
ü Να καταργηθεί η διάταξη που διαφοροποιεί τους εκπαιδευτικούς από τους υπόλοιπους δημοσίους υπαλλήλους και τους υποχρεώνει να υποβάλλουν την παραίτηση τους από τον Απρίλιο μήνα. Να αντικατασταθεί με νέα διάταξη όπου ο εκπαιδευτικός να μπορεί να αποχωρεί όποτε το θελήσει αρκεί να έχει ενημερώσει την υπηρεσία πριν την έναρξη του σχολικού έτους.
13. Οι θέσεις μας για την Προσχολική Αγωγή.
Προτάσεις για τα Νηπιαγωγεία
· Μοριοδότηση των νηπιαγωγείων ανάλογα με τα μόρια που έχει και το όμορο δημοτικό σχολείο.
· Να τηρείται η αναλογία παιδιών – τετραγωνικών μέτρων (3τμ ανά μαθητή) σε κάθε νηπιαγωγείο.
· Στήριξη των τμημάτων ένταξης και παράλληλης στήριξης με κατάλληλα εκπαιδευμένους νηπιαγωγούς.
· Διορισμός ειδικού εκπαιδευτικού προσωπικού (ψυχολόγοι, λογοθεραπευτές, δάσκαλοι μητρικής γλώσσας) για την στήριξη των νηπιαγωγών και την αντιμετώπιση των προβλημάτων που υπάρχουν στα νηπιαγωγεία.
· Διορισμός μόνιμου βοηθητικού προσωπικού (καθαρίστριες και τραπεζοκόμοι).
· Ενίσχυση του θεσμού των σχολικών συμβούλων με αλλαγή στις περιφέρειες έτσι ώστε ο σύμβουλος να μπορεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες της περιοχής που αναλαμβάνει, με συχνές επισκέψεις και συναντήσεις ώστε να επιτυγχάνεται ουσιαστικά ο καθοδηγητικός του ρόλος.
· Εφαρμογή της Θεσμοθέτησης του ωραρίου των νηπιαγωγών. Να εφαρμοστεί στις νηπιαγωγούς το ωράριο που ισχύει στα δημοτικά σχολεία και ορίζεται από τον νόμο 1566/1985 ως εξής:
· Να εφαρμοστεί ουσιαστικά ο νόμος Ν 3518/2006 που αφορά την υποχρεωτική φοίτηση των νηπίων με υποχρεωτική βεβαίωση φοίτησης για την εγγραφή στο Δημοτικό σχολείο.
· Αλλαγή της οργανικότητας των νηπιαγωγείων με εφαρμογή του νόμου που έχει ψηφιστεί για τα πολυθέσια νηπιαγωγεία.
· Κατάλληλος και έγκαιρος προγραμματισμός για την εφαρμογή της δίχρονης υποχρεωτικής εκπαίδευσης. Όχι άλλες κληρώσεις για το προνήπιο. Όλα τα παιδιά έχουν δικαίωμα στην εκπαίδευση.
· Δυνατότητα επιμόρφωσης των νηπιαγωγών στις τεχνολογίες σε όλους τους νομούς.
· Συμμετοχή των Διευθυντών /Προισταμένων νηπιαγωγών σε υπηρεσιακά συμβούλια και στην επιτροπή Παιδείας όπως ορίζεται και για τους διευθυντές σχολείων.
· Ουσιαστική οικονομική στήριξη του νηπιαγωγείου.
· Να μελετηθεί η δημιουργία διευρυμένου νηπιαγωγείου με ωράριο έως τις 2.00μ.μ.
· Να ενισχυθεί το ολοήμερο νηπιαγωγείο με την υπεράσπιση του ωραρίου του. Οι πρόωρες αποχωρήσεις είναι αντίθετες στη φιλοσοφία του προγράμματος.
· Μελέτη των θεμάτων που απασχολούν την προσχολική εκπαίδευση με έρευνα και επιστημονική τεκμηρίωση.(πχ κτιριακό, ειδικότητες)
· Πραγματοποίηση ημερίδων με συνδικαλιστικό και επιστημονικό περιεχόμενο.
· Ανακοινώσεις και παρεμβάσεις ώστε να γίνονται γνωστές οι θέσεις μας για τα θέματα της Προσχολικής.
Καλούμε όλους τους συναδέλφους να δώσουν το παρόν στη Γενική Συνέλευση
Με την παρουσία μας διαμορφώνουμε τα θέματα της Ημερήσιας Διάταξης για την 84η Γενική Συνέλευση των αντιπροσώπων

ΔΗΣΥ – ΑΚΕ


 

Ενημέρωση της ΔΗΣΥ-ΑΚΕ  (27-3-2015)

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι,
Μέχρι σήμερα αταλάντευτη θέση μας είναι η παρουσία μας στο ΔΣ του Συλλόγου να συμβάλλει στην ενότητα του κλάδου. Η στάση μας αυτή ίσως ερμηνεύεται από κάποιους ως ένδειξη αδυναμίας. Μόνο έτσι μπορούμε να εξηγήσουμε τις πρακτικές κάποιων που φροντίζουν επιμελώς, ενώ κατέχουν θέσεις ευθύνης, να τορπιλίζουν το ίδιο το όργανο που θα έπρεπε να υπηρετούν. Με θεατρινισμούς, παραπληροφόρηση και άλλοτε επιστρατεύοντας ωμά ψεύδη προσπαθούν να απαξιώσουν κάθε πρωτοβουλία προκειμένου να αποδομήσουν τους πάντες και τα πάντα. Πιστοί οπαδοί της ρήσης “ πες, πες στο τέλος κάτι θα μείνει” και τυφλωμένοι από την αγωνιώδη προσπάθειά τους να επικρατήσουν στο Σύλλογο δεν αντιλαμβάνονται πως τορπιλίζουν κάθε συλλογική έκφραση, πως πλήττουν την αξιοπρέπεια όλου του κλάδου.
Τις προηγούμενες μέρες παρακολουθήσαμε το γνωστό χαλκείο του Συλλόγου να επιδίδεται σε μια ακόμη πράξη παραπληροφόρησης. Είχε προηγηθεί η πλαστή πληροφόρηση για τη στάση μας σε ό,τι αφορά το θέμα της χιλιομετρικής αποζημίωσης, η πρόταση μομφής κατά του αντιπροέδρου και τώρα το κάλεσμα για την έκτακτη Γενική Συνέλευση. Είναι τόση η δημοκρατικότητά τους ώστε αν η παραταξιακή τους θεώρηση δε γίνει σεβαστή να αποτελεί αιτία σύρραξης. Χωρίς να έχει ψηφιστεί εισήγηση για τη Γενική Συνέλευση επιθυμούσαν προκαταβολικά να επιβάλλουν τη θέση τους. Βέβαια είναι γνωστή η αποσυσπειρωτική στάση τους από την εποχή που ενώ ο κλάδος βρισκόταν σε διαδικασία συλλογής υπογραφών για την αξιολόγηση αυτοί ασκούσαν κριτική και αναζητούσαν το όριο του πήχυ … Αντί όμως να αποδίδουμε εύκολα την ευθύνη στους άλλους καλό θα ήταν να κάνουμε πρώτα την αυτοκριτική μας. Σε κάθε περίπτωση η ΓΣ είναι αυτή που θα εκτιμήσει και θα αποτιμήσει τη στάση του κλάδου.
Σε ό,τι μας αφορά, όσο κι αν δεν αρέσει σε κάποιους, η στάση μας για την αξιολόγηση ήταν κρυστάλλινη. Αντί να επαινείται η στάση των μελών(διευθυντών) του ΔΣ που αδιαφόρησαν και δεν κατέθεσαν portfolio, γίνεται αντικείμενο αυθαίρετων ερμηνειών και σεναρίων επιστημονικής φαντασίας. Τόση μικροψυχία!!! Κατά τα άλλα… κοπτόμεθα για τη στάση του κλάδου. Μιας και δεν μπορούν να ακολουθήσουν φροντίζουν να λασπολογούν όσους τολμούν. Προσπαθούν δε να χρησιμοποιήσουν την πρόσφατη κυβερνητική αλλαγή ως σανίδα σωτηρίας τους.
Σε κάθε περίπτωση σας γνωρίζουμε πως τα μέλη της ΔΗΣΥ δεν έχουν ανάγκη από κάποιον κομισάριο που θα επιβάλλει την παραταξιακή πειθαρχία. Πράττουν κατά συνείδηση και με απόλυτη υπευθυνότητα και ασφαλώς δε συμμετείχαν, σε αντίθεση με άλλους, στη σύνταξη πρακτικού Ετήσιου Προγραμματισμού έκτασης 32 σελίδων!!!
Πεποίθησή μας είναι πως το ηθικό πλεονέκτημα κατακτάται μέσα από τη στάση και την πορεία του καθένα. Δε ζούμε σε κοινωνικό κενό, ούτε προήλθαμε από παρθενογένεση. Το ρόλο του συνδικαλιστικού γυρολόγου , αλλά και του συνδικαλιστικού ανεμόμυλου που “τσιμπάει” θέσεις από παντού προκειμένου να γίνεται αρεστός τον αφήνουμε σε άλλους.
Η ΔΗΣΥ θα συνεχίσει να πρεσβεύει με συνέπεια τις θέσεις , αρχές και αξίες της που την καταξίωσαν διαχρονικά. Θα συνεχίσουμε σταθερά προσανατολισμένοι στο δρόμο της ενότητας και της συλλογικής έκφρασης σε αντίθεση με τους εραστές της συνδικαλιστικής κλειδαρότρυπας.

Τα δύο μέλη της ΔΗΣΥ-AKE στο ΔΣ του Συλλόγου Εκπ/κών ΠΕ ο “Αριστοτέλης”
Αμπελίδης Τάσος
Ζήσης Απόστολος


 

Ενημέρωση της ΔΗΣΥ-ΑΚΕ για το ΔΣ του Συλλόγου

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι,

Με αφορμή τη σημερινή συνεδρίαση του ΔΣ του Συλλόγου μας θα θέλαμε να σας γνωρίσουμε κάποιες σκέψεις που αφορούν τη λειτουργία του ΔΣ, αλλά και τη στάση μας μέσα σε αυτό.

Μετά την εκλογική διαδικασία καμία παράταξη δεν είχε την απόλυτη πλειοψηφία κι έτσι μετά τις αρχαιρεσίες συγκρότησής του σε σώμα καταλήξαμε σε ένα διαπαραταξιακό, αναλογικό ΔΣ, που κατά την αντίληψή μας είναι αυτό που επιτάσσουν οι στιγμές έτσι ώστε με κοινή, ενωτική προσπάθεια να ανταποκριθούμε στα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζει η δημόσια εκπαίδευση και ο κλάδος.

Σε κάθε όργανο βέβαια υπάρχει και η προσωπική ευθύνη, η οποία επιμερίζεται ανάλογα με τη θέση που κατέχει κάποιος. Την κύρια δε ευθύνη (χωρίς αυτό να σημαίνει πως δεν υπάρχει η συλλογική ευθύνη) τόσο για τα θέματα της ημερήσιας διάταξης, όσο και για την υλοποίηση των αποφάσεων έχουν ο πρόεδρος και ο γραμματέας καθώς είναι αυτοί που συνυπογράφουν τις αποφάσεις του ΔΣ. Κατά συνέπεια αν κατηγορούμε το ΔΣ για απραξία θα πρέπει πρώτα να δούμε το μερίδιο της δικής μας ευθύνης.

Ως εκλεγμένα μέλη στο ΔΣ προσπαθήσαμε να ακολουθήσουμε μια ενωτική πορεία με γνώμονα το καλό όλων των συναδέλφων, με ισχυρή την πεποίθησή μας πως αυτό που μετρά είναι η σύνθεση των απόψεων και των θέσεων όλων. Αυτό πράξαμε και στη διαδικασία της κατάρτισης του Προγράμματος Δράσης γιατί πιστεύουμε πως ένα πρόγραμμα για να είναι υλοποιήσιμο θα πρέπει να απηχεί τις απόψεις και θέσεις όλων προκειμένου να μην καταστεί γράμμα κενό περιεχομένου.

Μέχρι σήμερα σεβαστήκαμε τις καθυστερήσεις στην υλοποποίηση αποφάσεων του ΔΣ ερμηνεύοντας τες και ως προϊόν των αντιθέσεων του, αλλά και της γενικότερης κατάστασης στο πολιτικό σκηνικό της χώρας. Πλέον όμως δε χωρούν άλλες υπεκφυγές ή παρελκυστικές απαντήσεις.

Θέτουμε λοιπόν επιτακτικά ένα θέμα που εκκρεμεί εδώ και καιρό και αφορά την υλοποίηση δύο βασικών αποφάσεων του ΔΣ. Συγκεκριμένα :

1. Της δημοσιοποίησης των πρακτικών της εκλογικής διαδικασίας

2. Της στάσης των μελών του ΔΣ στη διαδικασία της αυτοαξιολόγησης – αξιολόγησης Υπεκφυγές και αναβολές (του τύπου δεν έγινε Σύλλογος διδασκόντων ή δε γράφτηκε ακόμη το πρακτικό) πλέον δε χωρούν.Είναι ζήτημα σεβασμού, αξιοπρέπειας και αξιοπιστίας.

Οι πρόσφατες δηλώσεις του Υπουργού Παιδείας για πάγωμα της διαδικασίας αξιολόγησης δεν μπορούν να λειτουργήσουν ούτε ως κολυμβήθρα εξαγνισμού, ούτε ως σανίδα σωτηρίας. Είναι θέμα αξιοπρέπειας του ΔΣ να είναι γνωστή η θέση που κράτησε ο καθένας. Με τον τρόπο αυτό αποδεικνύεται η συνέπεια λόγων και πράξεων και ενδυναμώνεται η αξιοπιστία του ΔΣ στα μάτια των συναδέλφων μας. Άλλωστε, η αγωνιστικότητα του συνδικάτου δεν μπορεί να εξαρτάται από τη στάση της κάθε κυβέρνησης. Πρώτοι εμείς θα πρέπει να δίνουμε το παράδειγμα με τη στάση μας!!!.

Τα δύο μέλη της ΔΗΣΥ εξαρχής έχουν καταθέσει στο ΔΣ τις πρωτοκολλημένες αναφορές άρνησής τους στην αξιολόγηση και μέχρι σήμερα, χωρίς ίχνος δημαγωγικής εκμετάλλευσης, αναμένουν τη στάση των υπόλοιπων μελών του ΔΣ. Έως σήμερα είναι γνωστή η στάση μόνο ενός ακόμη μέλους του. Στο σημείο αυτό να θυμίσουμε πως η δημοσιοποίηση των προβλέπεται και από το πρόσφατα ψηφισμένο Πρόγραμμα Δράσης

Αν δεν τηρηθούν τα παραπάνω θα αποτελεί ύψιστο μνημείο υποκρισίας να συζητήσουμε σήμερα σήμερα τα θέματα 2, 5 & 8( Κανονισμός λειτουργίας ΔΣ, αμοιβές στελεχών εκπαίδευσης για τις διαδικασίες της αξιολόγησης- αυτοαξιολόγησης, δημιουργία ομάδων για την πραγμάτωση των αξόνων του Προγράμματος Δράσης). Καλούμε και τις υπόλοιπες παρατάξεις να πράξουν το αυτονόητο και να οικειοποιηθούν την άποψή μας.

Τα δύο μέλη της ΔΗΣΥ-AKE στο ΔΣ του Συλλόγου Εκπ/κών ΠΕ ο “Αριστοτέλης”

Αμπελίδης Τάσος Ζήσης Απόστολος

 

Ενημέρωση ΔΗΣΥ – ΑΚΕ

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι

Η ΔΗΣΥ – ΑΚΕ όταν προβαίνει σε κάποια καταγγελία δεν έχει στόχο να σπιλώσει πρόσωπα. Πολύ περισσότερο δε λασπολογεί, δε συκοφαντεί και δε δυσφημεί τον οποιοδήποτε.
Κρίνει και καταγγέλει πράξεις και συμπεριφορές αποκλειστικά με πολιτικά χαρακτηριστικά. Την κριτική της τη στηρίζει πάντα σε υπαρκτά γεγονότα όπως αυτά τεκμαίρονται με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο μέσα από τα επίσημα έγγραφα.
Το ίδιο έπραξε και στην τελευταία περίπτωση της πρόσφατης εκλογικής διαδικασίας για το ΔΣ όπου μέσα στα επίσημα πρακτικά, που υπογράφονται από τους δικαστικούς αντιπροσώπους και την εφορευτική επιτροπή, ρητά κατονομάζεται ο καταγγελόμενος ότι υπέδειξε να ξεκινήσει η εκλογική διαδικασία χωρίς να υπάρχει εφορευτική επιτροπή.
Τα πρακτικά αυτά προτίθεται να καταθέσει σήμερα στο Διοικητικό Συμβούλιο(άλλωστε είναι απαραίτητα για το αρχείο του) προκειμένου να αρθεί η όποια αμφισβήτηση.
ΔΗΣΥ – ΑΚΕ

 

 


“Δημοκρατική Συνεργασία – Ανεξάρτητες Κινήσεις Εκπαιδευτικών Π.Ε

Η ανακοίνωση του ψηφοδελτίου για το ΔΣ του Συλλόγου μας συμπίπτει με την ημέρα έναρξης του «κοινωνικού σχολείου» . Αντί άλλων θα θέλαμε να παραθέσουμε κάποιες σκέψεις σχετικά με αυτό.
Κατά την άποψη μας, θα ήταν πραγματικά ευκταίο να έχουμε ή να αναζητήσουμε το σχολείο της κοινωνίας. Δηλαδή ένα σχολείο που υπηρετεί το λαό και την κοινωνία, με τις ιδιαιτερότητες αυτού του τόπου και οδηγεί στον ολοκληρωμένο άνθρωπο. Ένα σχολείο που δεν χρειάζεται καμιά επιπλέον δράση και ειδικά “με το γράμμα και το πνεύμα” που αυτές γίνονται. Ένα σχολείο που σαν θεσμός θα είναι συνυφασμένος και με την ύπαρξη και με το ρόλο και με τις ανάγκες της κοινωνίας. Ένα σχολείο που υπηρετεί την παιδεία και την πατρίδα. Ένα σχολείο που η δημοκρατία, ο σεβασμός και η αλληλεγγύη θα είναι καθημερινότητα. Ένα σχολείο που οι ανθρωπιστικές έννοιες και τα πανανθρώπινα ιδανικά θα εμπεριέχονται σαν απλή, αυθόρμητη θεωρία και πράξη. Ένα σχολείο που αγαπά και σέβεται το ρόλο που καλείται σε κάθε εποχή να διαδραματίσει για την πατρίδα. Τέλος, ένα σχολείο που τόσο στο περιεχόμενο όσο και στις συνθήκες και τη μεθοδολογία του μιλάει και διαμορφώνει άλλους όρους ζωής και μέλλοντος.

ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Αμπελίδης Αναστάσιος ( Δάσκαλος, 3ο Πολυγύρου)
Ανεστόπουλος Χρήστος (Δάσκαλος, Δημοτικό Φούρκας)
Εμμανουηλίδου Αθανασία ( Νηπιαγωγός, Ειδικό Προποντίδας)
Ζήσης Απόστολος (Δάσκαλος, Δημοτικό Παλαιοχωρίου)
Κασκέτης Γεώργιος (Δάσκαλος, 1ο Ιερισσού)
Κέντρου Ευαγγελία (Δάσκαλος, Δημοτικό Νικήτης)
Παπαβασιλείου Εμμανουήλ (Δάσκαλος, 2ο Ν. Μουδανιών)
Πάππας Γεώργιος (Δάσκαλος, 2ο Ιερισσού)
Στεφανίδης Φίλιππος (Δάσκαλος, Δημοτικό Γαλάτιστας)

ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΕΓΚΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
Μαυρόπουλος Στυλιανός (Δάσκαλος, 1ο Ν. Μουδανιών)
Χαριστός Εμμανουήλ (Δάσκαλος, Δημοτικό Μεταγγιτσίου)


Δημοκρατική Συνεργασία – Ανεξάρτητες Κινήσεις Εκπαιδευτικών Π.Ε.”.

Συναδέλφισσες-συνάδελφοι
Η ΔΗ.ΣΥ. /ΑΚΕ, παρά την απώλεια της θέσης του αιρετού στο ΠΥΣΠΕ Χαλκιδικής, σας ευχαριστεί για την εμπιστοσύνη που της δείξατε, ιδιαίτερα για την πρώτη θέση στο ΚΥΣΠΕ, στις εκλογές για την ανάδειξη των αιρετών εκπροσώπων μας στα Υπηρεσιακά Συμβούλια.
Τα αποτελέσματα είναι βεβαίως σεβαστά, χρήζουν όμως αποκωδικοποίησης, ανάλυσης και ορθής ανάγνωσης από όλους. Υποψηφίους, παρατάξεις,συναδέλφους.
Σε κάθε περίπτωση πιστεύουμε πως δε χωρούν διχαστικές γραμμές, τοπικισμοί και παραταξιακές παρωπίδες, αλλά αντίθετα απαιτείται ενότητα στην πράξη.
Δηλώνουμε ότι όπως και αν πνέουν οι άνεμοι ,ήμασταν , είμαστε και θα είμαστε παρόντες και παρούσες στους κοινωνικούς αγώνες και σας καλούμε να συναντηθούμε με μοναδικό στόχο την αναβάθμιση της δημόσιας δωρεάν εκπαίδευσης, του εκπαιδευτικού και της ελληνικής κοινωνίας.
Δεσμευόμαστε ότι θα συνεχίσουμε να στεκόμαστε απέναντί σας με ειλικρίνεια, χωρίς τακτικισμούς, ετερόκλητες συμμαχίες και σημαίες ευκαιρίας, έχοντας ως στόχο την ενωτική πάλη για την κατάργηση των μνημονιακών αντιλαϊκών μέτρων που οδηγούν:
– στην υποβάθμιση της Παιδείας
– στη διάλυση του Κοινωνικού κράτους
– στη φτώχεια & την εξαθλίωση
ΔΗ.ΣΥ. /ΑΚΕ


 

Εκτός κλάδου οι Σχολικοί Σύμβουλοι

που πήραν μέρος στο σεμινάριο της ντροπής

            Η Δημοκρατική Συνεργασία Εκπαιδευτικών Π.Ε.  καταγγέλλει σ΄ όλους τους εκπαιδευτικούς της Π.Ε. τους Σχολικούς Συμβούλους που πήραν μέρος στο σεμινάριο της ντροπής, στις 4-4-2014  μέρα απεργίας, στο Υπουργείο Παιδείας, την ώρα που χιλιάδες συγκεντρωμένοι εκπαιδευτικοί ξυλοκοπούνταν και ψεκάζονταν από τις διμοιρίες των ΜΑΤ. 

            Με τη στάση τους, ενώ είχαν τη δυνατότητα να συμμετάσχουν στην 24ωρη απεργιακή κινητοποίηση της ΔΟΕ συντασσόμενοι με τον κλάδο, επέλεξαν να συνταχθούν με τον Υπουργό Παιδείας και την Κυβέρνηση, που προωθούν τη χειρότερη μορφή αξιολόγησης που γνώρισε ποτέ το εκπαιδευτικό σύστημα,  η οποία κατηγοριοποιεί, υποβαθμίζει μισθολογικά και οδηγεί και σε απολύσεις.

            Η Δημοκρατική Συνεργασία,  ως συνδικαλιστικός χώρος,    μαζί με ολόκληρο τον κλάδο, έδωσε αγώνες στο παρελθόν για την κατάργηση του επιθεωρητή και την καθιέρωση του θεσμού του Σχολικού Συμβούλου το 1982, ενός  νέου θεσμού που  ονομάστηκε “δασκαλογέννητος”, γιατί προέκυψε μέσα από τους αγώνες και τα οράματά του.  Η παράταξή μας, έχοντας την ευθύνη της διοίκησης της ΔΟΕ  με τους αγώνες της και τους αγώνες ολόκληρου του κλάδου,  δεν επέτρεψε επί 32 χρόνια, να εφαρμοστεί καμιά αξιολόγηση – χειραγώγηση και κατάργησε στην πράξη τα νομοθετήματα του Σουφλιά, του Κούβελα, του Αρσένη, του  Ευθυμίου, της  Γιαννάκου ,του  Στυλιανίδη, της Διαμαντοπούλου. Δηλώνουμε πως με το ίδιο σθένος  θα συνεχίσουμε  τον αγώνα για την  κατάργηση στην πράξη του ΠΔ152/13 που καταργεί την  παιδαγωγική ελευθερία και δημοκρατία στα σχολεία μας.

            Η Δημοκρατική Συνεργασία  δηλώνει ότι   οι σχολικοί σύμβουλοι  που έλαβαν μέρος στο  σεμινάριο 4-4-2014 μέρα απεργίας,  έθεσαν τους εαυτούς τους  εκτός κλάδου. Καλούμε το Δ.Σ. της ΔΟΕ να λάβει γι αυτό όλα τα μέτρα που προβλέπονται. Είναι, επίσης,  αυτονόητο ότι δεν έχουν θέση ούτε στη δημοκρατική μας παράταξη γιατί δεν σεβάστηκαν την ιστορία της, τις αρχές και τις αξίες της.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ


Δήλωση των δύο εκλεγμένων μελών της Δημοκρατικής Συνεργασίας σχετικά με τα τεκταινόμενα  στο Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Εκπ/κών ΠΕ Κεντρικής και Νότιας Χαλκιδικής  

 Χαλκιδική 5/3/2014

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι,

Το τελευταίο χρονικό διάστημα γίναμε μάρτυρες ενός βομβαρδισμού ανακοινώσεων σχετικά με τα τεκταινόμενα στο ΔΣ του Συλλόγου.  Δυστυχώς, πολλές φορές η ουσία θυσιάζεται στο βωμό των εντυπώσεων. Όποιος κάνει την περισσότερη φασαρία συνήθως ακούγεται, ασχέτως του τι λέει και τι κουβαλάει, αρκεί να πλειοδοτεί σε λαϊκισμό.

Με υπομονή περιμέναμε προκειμένου να απαντήσουμε. Οφείλουμε να απαντήσουμε όχι μόνο για να αποκαταστήσουμε την αλήθεια, αλλά και για να προστατεύσουμε την υπόληψη του Συλλόγου καθώς και την προσωπική μας υπόσταση.

1. Η συγκρότηση σε σώμα του ΔΣ στις 2 Δεκεμβρίου ουδέποτε έγινε με βραχύ ορίζοντα 3 μηνών. Η όποια τέτοια αντίληψη μόνο σε ταλαιπωρία θα οδηγούσε το Σύλλογο και σε απαξίωση του οργάνου. Η ενωτική διάθεση άλλωστε δεν αποδεικνύεται με μια ιδιότυπη σκυταλοδρομία αλλαγής θέσεων, αλλά με την ειλικρινή ενωτική μας λειτουργία και στάση μέσα και έξω από το ΔΣ.

2. Ως μέλη του ΔΣ κάναμε ό,τι ήταν δυνατόν προκειμένου να γίνει πράξη αυτή η ενότητα και σε καμία περίπτωση δε βάλαμε τρικλοποδιές. Αυτό αποδεικνύεται και από τις ομόφωνες αποφάσεις στα περισσότερα θέματα. Σε όσα θέματα οι αποφάσεις  δεν ήταν ομόφωνες, οι προτάσεις που μειοψήφησαν υπολείπονταν αισθητά και ήταν αναντίστοιχες της δύναμης των παρατάξεων που τις υποστήριζαν. Άραγε, να πιστέψουμε πως η κάθε διαφορετική άποψη εκλαμβάνεται ως τρικλοποδιά; Τότε όλα τα υπόλοιπα μέλη του ΔΣ είχαμε επιδοθεί σε διαγωνισμό τρικλοποδιών; Αναπόφευκτα, ανάλογες αντιλήψεις οδηγούν, με μαθηματική ακρίβεια,  στην απομόνωση.

3. Ο Σύλλογος διαθέτει την επίσημη ιστοσελίδα του και μέσω αυτής εκφράζεται διαμέσου των ανακοινώσεων που υπογράφει ο πρόεδρος και ο γραμματέας. Το όποιο προσωπικό blog δεν αποτελεί το όργανο που θα απαντήσει ή θα δώσει διευκρινήσεις ο εκάστοτε πρόεδρος για τα πεπραγμένα του Συλλόγου. Προεδρικά blog δεν υπάρχουν!!!

4. Ως μέλη του ΔΣ σε καμιά περίπτωση δεν αποκομίσαμε την εντύπωση πως υπήρξε απειλή ή προειδοποίηση κατά κάποιου μέλους του ΔΣ. Η επιλογή της προαποφασισμένης αποχώρησης, ντυμένη με το μανδύα ηρωικής εξόδου, αποτελεί φθηνό τακτικισμό προκειμένου να δικαιολογηθεί η φανερή απόσειση των ευθυνών…

5. Κατά την  ανασυγκρότηση του ΔΣ σε σώμα  προηγήθηκε τηλεφωνική συνομιλία με το μέλος που απουσίαζε. Ξεκάθαρη ήταν η απάντησή του να προχωρήσουμε. Αυτό αποδεικνύεται και από την επιθυμία του να παραμείνει στη θέση ευθύνης που κατείχε με την προηγούμενη συγκρότηση. Αν κάποιος από τους παρόντες είχε ουσιαστικές αντιρρήσεις τότε όχι μόνο δε θα συμμετείχε με την ψήφο του στη διαδικασία, αλλά πολύ περισσότερο δε θα διεκδικούσε κάποιο αξίωμα….

6. Σε σχέση με τα “παντρολογήματα”  το μόνο που έχουμε να σημειώσουμε είναι ότι η ανάδειξη του νέου προέδρου έτυχε πλήρους ομοφωνίας. Άρα, θα πρέπει να συμπεράνουμε πως οι κουμπάροι ήταν πολλοί …. με πρώτο τον αποχωρήσαντα!!!

    7. Δυστυχώς, η αλλοίωση της πραγματικότητας έχει και συνέχεια. Η στρεβλή παρουσίαση των πεπραγμένων του ΔΣ δεν έχει σταματημό!!!

   Ποτέ δεν πάρθηκε απόφαση με χρήση της ειδικής βαρύτητας της ψήφου του προέδρου. Κάτι τέτοιο δε θα το δεχόταν κανείς. Αντίθετα το θέμα μετατέθηκε για άλλη συνεδρίαση. Αυτός είναι και ο λόγος που δεν εκδόθηκε κάποια ανακοίνωση σχετική με το θέμα. Όταν όμως αποχωρείς από τη διαδικασία το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να βγάζεις αυθαίρετα συμπεράσματα. Όσο για τις  προτάσεις που κατατέθηκαν είχαν να κάνουν με το αν και πώς θα υπάρξει συνολική ανάδειξη και διεκδίκηση,  αντί της  προσωποποίησης του θέματος.

Αναφορικά με την απουσία μέλους μας φανταζόμαστε πως η απώλεια συγγενικού προσώπου είναι επαρκής και σεβαστός  λόγος που δικαιολογεί  την απουσία από ένα ΔΣ.

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι,

Ελπίζουμε να είναι η τελευταία φορά που ασχολούμαστε με ανάλογα θέματα. Μπροστά μας έχουμε ανοικτά πολλά μέτωπα και αποτελεί περιττή πολυτέλεια να ασχολούμαστε με προσωπικά, υπαρξιακά ζητήματα, που μπουχτίζουν τον καθένα μας, αντί των σοβαρών προβλημάτων που απασχολούν τον κλάδο και τους συναδέλφους.

Τη λεβεντιά μας δεν είναι δυνατόν να την  εξαντλούμε σε παραπληροφόρηση και υποκρισία. Αυτά θυμίζουν κάτι άλλο πέρα από λεβεντιά….

Πιστεύουμε πως είναι ανεπίτρεπτο να εισχωρήσουμε σε μια λογική, δια ανακοινώσεων, δημόσιας διαπόμπευσης και διασυρμού του ΔΣ και των μελών του. Αντίθετα θα πρέπει να λειτουργούμε ως στυλοβάτες και θεματοφύλακες της ενότητας του κλάδου. Η πορεία μας θα πρέπει να είναι ενωτική στην πράξη. Είναι βέβαιο πως σε αυτήν την πορεία θα πρέπει να αλλάξουν πολλά. Κυρίως θα πρέπει να αλλάξουμε τον κακό μας εαυτό. Αναπόφευκτα να αποδομήσουμε ξεπερασμένες λογικές,  νοοτροπίες και στερεοτυπικές αντιλήψεις. Το νέο θα πρέπει να είναι καλύτερο από το παλιό. Σε αυτή τη διαδικασία συλλογικής αυτογνωσίας θα πρέπει να συμβάλλουμε θετικά και με πραγματικά ενωτική διάθεση όλοι μας.

 

Τα εκλεγμένα μέλη του ΔΣ από το ψηφοδέλτιο της Δημοκρατικής Συνεργασίας

Αμπελίδης Αναστάσιος , Παπαβασιλείου Εμμανουήλ

 


 

 Συναδέλφισσες-συνάδελφοι

Η ΔΗ.ΣΥ. Π.Ε. Χαλκιδικής νιώθει την ανάγκη να σας ευχαριστήσει για την εμπιστοσύνη που της δείξατε στις εκλογές για την ανάδειξη του Δ.Σ. και της Ελεγκτικής Επιτροπής του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Π.Ε Κεντρικής & Νότιας Χαλκιδικής.

Τα αποτελέσματα της εκλογικής διαδικασίας έχουν ως εξής:

Ψήφισαν:    546

Άκυρα :       22   

Λευκά :       37 

Έγκυρα     487

 

Έλαβαν:                

ΕΝΙΑΙΟ                           131   ψήφοι,   έδρες   2   

ΔΑΚΕ                              129   ψήφοι,    έδρες  2    

ΔΗΣΥ                             120   ψήφοι,    έδρες  2

ΕΣΑΚ-ΔΕΕ                       57   ψήφοι,   έδρες   1

ΑΓΩΝ. ΣΥΣΠ.                 50   ψήφοι,   έδρες   0

 

Εκλέγονται για το Δ.Σ.

ΕΝΙΑΙΟ:  Ουδατζής Νικόλαος, Φραγκόπουλος Μιχάλης

ΔΑΚΕ:  Βογιατζής Χρήστος, Σακκάς Γρηγόριος

ΔΗΣΥ:  Αμπελίδης Αναστάσιος, Παπαβασιλείου Μανώλης

ΕΣΑΚ:  Σμυρλής Νικόλαος

 

ΕΛΕΓΚΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

Εκλέγονται:

ΕΝΙΑΙΟ: Κατσαβός Περικλής

ΔΑΚΕ:     Ιορδανίδου Φωτεινή   

ΔΗΣΥ:    Μαυρόπουλος Στυλιανός 

 

Δηλώνουμε πως θα τιμήσουμε την ετυμηγορία σας. Δηλώνουμε, ταυτόχρονα, ότι όπως και αν πνέουν οι άνεμοι ,ήμασταν , είμαστε και θα είμαστε παρόντες και παρούσες στους κοινωνικούς αγώνες και σας καλούμε να συναντηθούμε με μοναδικό στόχο την αναβάθμιση της δημόσιας δωρεάν εκπαίδευσης, του εκπαιδευτικού και της ελληνικής κοινωνίας.
Πιστεύουμε πως δε χωρούν διχαστικοί χαρακτηρισμοί(υποταγμένοι και αγωνιστές), απαιτείται ενότητα στην πράξη και ορθή ανάγνωση και διαχείριση της σύνθετης πραγματικότητας.

Δεσμευόμαστε ότι θα συνεχίσουμε να στεκόμαστε απέναντί σας με ειλικρίνεια, χωρίς τακτικισμούς και σημαίες ευκαιρίας, έχοντας ως στόχο την ενωτική πάλη για την κατάργηση των μνημονιακών αντιλαϊκών μέτρων που οδηγούν:

– στην υποβάθμιση της Παιδείας

– στη διάλυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας και του κράτους πρόνοιας

– στη φτώχεια & την εξαθλίωση

Καταδικάζουμε αυτούς, που προσπαθούν να διαλύσουν το συνδικάτο και συμμαχούμε με όλους αυτούς που πιστεύουν, ότι ισχυρό συνδικάτο σημαίνει απάντηση στην παρακμή και την υποβάθμιση της εκπαίδευσης και της ζωής μας.

Στην πολιτική της ισοπέδωσης και της διάλυσης απαντάμε  με  ένα και μόνο τρόπο, αυτόν του αγώνα. Θα είμαστε στην πρωτοπορία αυτών των αγώνων απέναντι σε όποια πολιτική διαλύει την εκπαίδευση και τις ζωές μας. Στον αγώνα αυτό δεν έχουμε την πολυτέλεια του διαχωρισμού μεταξύ μας. Προβληματιζόμαστε όμως με τη βιασύνη ορισμένων να ενημερώσουν, από τις πρώτες πρωινές ώρες, σε μέρα απεργίας για τα αποτελέσματα της εκλογικής διαδικασίας. Κατά την εκτίμησή μας μοναδική προτεραιότητά μας θα έπρεπε να είναι η συμμετοχή μας στις συγκεντρώσεις και στις πορείες που πραγματοποιήθηκαν, όπου θα έπρεπε να λάμπουμε δια της παρουσίας μας.

Αναφορικά με τη συγκρότηση του ΔΣ σε σώμα έχουμε να παρατηρήσουμε πως την ευθύνη της σύγκλισής του την έχει προεδρεύων του συλλόγου , δηλαδή ο πλειοψηφών του πρώτου συνδυασμού. Η δε συγκρότηση του ΔΣ θα πρέπει να υπακούει απόλυτα με την πρόσφατη ετυμηγορία και ο καθένας θα πρέπει να αναλάβει το βάρος της ευθύνης που του αναλογεί χωρίς τακτικισμούς ή υπεκφυγές. Τούτη η ώρα, είναι ώρα ευθύνης. Για το σκοπό αυτό θα πρέπει να έχουμε κατά νου τα σοφά λόγια του λαού μας:

“Άλλο να είσαι αετός και να μετράς τις μπόρες

 κι άλλο να κάνεις τον αϊτό και να μετράς τις ώρες”

                                                                   Από τη Δημοκρατική Συνεργασία


Συναδέλφισσες και συνάδελφοι,

 

Διανύουμε μια από τις πιο δύσκολες χρονιές στην Εκπαίδευση ,με μια προσπάθεια της κυβέρνησης να κάνει μια εκπαιδευτική «μεταρρύθμιση» απορύθμιση με κατασυκοφαντημένους και ταπεινωμένους εκπαιδευτικούς.

 Όλες οι κυβερνήσεις μετέτρεψαν τον πολίτη σε πελάτη και επιχείρησαν να τον καταστήσουν περίπου συνένοχο. Σε αυτή την πολιτική της ισοπέδωσης και της διάλυσης απαντάμε  με  ένα και μόνο τρόπο, αυτόν του αγώνα.

Η διεκδίκηση με πείσμα, επιχειρήματα ,ενότητα και συνεργασία είναι η μόνη επιλογή αξιοπρέπειας και σωτηρίας που μας απομένει.

Με τη στάση και τη δράση μας, όλα αυτά τα χρόνια, ο καθένας μέσα από την πορεία του σα συνδικαλιστές και σα δάσκαλοι αποδεικνύουμε ότι αγωνιζόμαστε και διεκδικούμε  ένα συνδικάτο ανεξάρτητο, ακηδεμόνευτο και ακομμάτιστο.

Είναι πολύ βολικό για κάποιους να υπάρχει ένας κλάδος διαιρεμένος με ταμπέλες όπως μνημονιακοί και αντιμνημονιακοί, είναι πολύ εύκολο να βγαίνει κάποιος στα κεραμίδια και να ωρύεται χωρίς πρόταση και άποψη εκμεταλλευόμενος τη διάλυση του πολιτικού συστήματος και την έλλειψη της δημοκρατίας που όλοι διαπιστώνουμε καθημερινά στις αποφάσεις και τις πράξεις της κυβέρνησης. Ας μην ψάχνουμε στο λαϊκισμό για να βρούμε ήρωες.

Εμείς θέλουμε συνδικάτο δυνατό με προτάσεις στα αδιέξοδα που δημιούργησαν οι πολιτικές που ακολουθήθηκαν και η αδιαφορία του Υπουργείου Παιδείας, που χωρίς οργάνωση και πρόβλεψη χωρίς πραγματικό νοιάξιμο για τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές διαλύει τα κεκτημένα χρόνων.

Καταδικάζουμε αυτούς, που προσπαθούν να διαλύσουν το συνδικάτο και συμμαχούμε με όλους αυτούς που πιστεύουν, ότι ισχυρό συνδικάτο σημαίνει απάντηση στην παρακμή και την υποβάθμιση της εκπαίδευσης και της ζωής μας. Το μόνο που προσφέρουν είναι να βάλουν ένα λιθαράκι ακόμη στην αποδόμηση αξιών και στη διάλυση των ελπίδων για την ανατροπή της πολιτικής αυτής που έφερε τον κλάδο 50 χρόνια πίσω.

Εμείς που συμμετέχουμε στο ψηφοδέλτιο της Δημοκρατικής Συνεργασίας  δηλώνουμε ότι θα είμαστε πρωτοπόροι στον αγώνα για τη μη εφαρμογή των σχεδίων του Υπ.Παιδείας και της κυβέρνησης που προσπαθούν μέσα από την αξιολόγηση και τις πειθαρχικές διατάξεις να υποτάξουν τον εκπαιδευτικό και να καταργήσουν το σχολείο της παιδαγωγικής ελευθερίας που όλοι θέλουμε. Στην εποχή της μεγάλης κρίσης, που ζούμε όλοι μας, ο συνδικαλισμός καλείται να ανακαλύψει καινούριους δρόμους, ενδεχομένως και να τους ανοίξει εκεί που δεν υπάρχουν, προκειμένου να διαδραματίσει ρόλο στα τεκταινόμενα. Να συμπεριλαμβάνεται σε «αυτούς που θα αποφασίσουν για εμάς».

Το ψηφοδέλτιο της ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ δημιουργήθηκε για να υπηρετήσει αυτή την ανάγκη. Συμμετέχουν πρόσωπα που έχουν το ίδιο όραμα για το σχολείο του αύριο, συμμετέχουν συνάδελφοι που έχουν κάνει οριστική ρήξη με τις παλιές, ξεπερασμένες αντιλήψεις. Οπλισμένοι με εμπειρίες από τους νικηφόρους αγώνες του κλάδου και τις σημαντικές κατακτήσεις που άλλαξαν πολλά στο ελληνικό σχολείο, ερμηνεύοντας με ρεαλισμό τη σημερινή πραγματικότητα, ανοίγουμε δρόμους για ένα καλύτερο αύριο.

θα είμαστε στην πρωτοπορία αυτών των αγώνων απέναντι σε όποια πολιτική διαλύει την εκπαίδευση και τις ζωές μας. Στον αγώνα αυτό δεν έχουμε την πολυτέλεια του διαχωρισμού μεταξύ μας.

Καλούμε όλους εσάς να ενώσετε τις δυνάμεις σας και με την ψήφο σας να δώσετε δύναμη στο συνδικάτο , ελπίδα σε νέους αγώνες και ανατροπές, για ένα σχολείο ελεύθερο και δημοκρατικό για ένα δάσκαλο με άποψη και αξιοπρέπεια.

 

Πάμε ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ:

 

·         Γιατί όταν δέχεσαι ολομέτωπη επίθεση, δεν αντιπαλεύεις το συνάδελφό σου, αλλά τον αντίπαλο. Πρέπει όμως να είσαι σε θέση να το αντιληφθείς…

·         Γιατί με αερολογίες, παχιά λόγια, φτηνές εξυπνάδες και θεατρινισμούς, δε λύνονται τα προβλήματα. Χρειάζονται ιδέες, στόχοι, όραμα, όρεξη, αγωνιστική διάθεση, κόστος, όχι τζάμπα ψευτομαγκιά…

·         Γιατί οι μάχες κερδίζονται από τους παρόντες, όχι από τους απόντες, τους βολεμένους που επαναστάτησαν όταν έχασαν τη θέση τους που με τη βοήθεια του συστήματος που δήθεν καταγγέλλουν κατείχαν.

 

 Ενωμένοι Μπορούμε:

 

·         Να μπούμε ανάχωμα στα σχέδια υποβάθμισης όλων των κοινωνικών αγαθών, στην απαξίωση της εκπαίδευσης και του εκπαιδευτικού

·         Να δημιουργήσουμε κοινωνικές συμμαχίες στήριξης των δίκαιων αιτημάτων μας

·         Να ξεπεράσουμε τις «ασθένειες» του παρελθόντος και να χαράξουμε καινούργια πορεία

·         Να δώσουμε ελπίδα στα όνειρά μας

 

ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ

Ψηφοδέλτιο Δημοκρατικής Συνεργασίας

 

Για το Διοικητικό Συμβούλιο

Αμπελίδης Αναστάσιος                 –  3ο Δημοτικό Σχολείο Πολυγύρου

Ανεστόπουλος Χρήστος                –  Δημοτικό Σχολείο Φούρκας

Βλαμίδου Σοφία                        –  Δημοτικό Σχολείο Σάρτης

Εμμανουηλίδου Αθανασία              – Ειδικό Νηπιαγωγείο Ν. Προποντίδας

Κέντρου Ευαγγελία                     –  Δημοτικό Σχολείο Νικήτης

Λινού Μαρία                            –  Δημοτικό Σχολείο Αγίου Νικολάου

Μπαρτζώκα Ελισάβετ                  – 2ο Νηπιαγωγείο Πολυγύρου

Παπαβασιλείου Εμμανουήλ             -2ο  Δημοτικό Σχολείο Ν. Μουδανιών

Πατραλέξη Μαγδαληνή                 – 2ο Νηπιαγωγείο  Σημάντρων

 

Για την Ελεγκτική Επιτροπή

Μαυρόπουλος Στυλιανός              – 1ο  Δημοτικό Σχολείο Ν. Μουδανιών

Πάππας Γεώργιος                     – 2ο  Δημοτικό Σχολείο Ν. Τρίγλιας

Σταγκώνης Παύλος                    –  Δημοτικό Σχολείο Μεταγγιτσίου

Τσοπουρίδης Αλέξανδρος             – 1ο  Δημοτικό Σχολείο Ν. Μουδανιών

 

Για το Νομαρχιακό Τμήμα της ΑΔΕΔΥ

Όλοι οι παραπάνω στα δύο όργανα (ΔΣ και Ελεγκτική Επιτροπή)

 

Κανείς μόνος του στα δύσκολα

ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ

                            με Ενότητα και Συνεργασία

 

Από τη ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ

 


Αθήνα 14 του Οκτώβρη 2013

Προγράμματα ΟΑΕΔ για «κοινωφελή εργασία» στην Προσχολική Αγωγή

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Η προσχολική εκπαίδευση όμηρος της πολιτικής που εφαρμόζει το Υπουργείο Παιδείας όλα αυτά τα χρόνια, μέσα από τακτικές απαξίωσης, πληρώνει για ακόμη μια φορά μεγάλο τίμημα. Οι μηδενικοί διορισμοί και οι ελάχιστες προσλήψεις αναπληρωτών δημιούργησαν τεράστιο αριθμό κενών στα νηπιαγωγεία.

Τα εκατοντάδες αυτά κενά, που εξακολουθούν να υπάρχουν μέχρι τα μέσα του Οκτώβρη, υποβαθμίζουν και οδηγούν στην αναστολή λειτουργίας δεκάδες νηπιαγωγεία, αποκλείοντας χιλιάδες προνήπια από το δημόσιο σχολείο ενώ ταυτόχρονα, ολοήμερα τμήματα δεν λειτουργούν οδηγώντας σε απόγνωση χιλιάδες οικογένειες και όλα αυτά εξαιτίας της μη πρόσληψης του απαραίτητου αριθμού Νηπιαγωγών, προκειμένου να καλυφθούν τα κενά.

Μέσα σε αυτό το κλίμα της υποβάθμισης της εκπαίδευσης και του ευτελισμού της ζωής των νηπιαγωγών, ένα νέο χτύπημα πάει να δώσει τη χαριστική βολή στις εργασιακές σχέσεις στο Δημόσιο Νηπιαγωγείο. Το Υπουργείο επιχειρεί να εφαρμόσει μια νέα φόρμουλα για την κάλυψη των κενών, «αξιοποιώντας» χρηματοδοτούμενα προγράμματα ΕΣΠΑ, για την καταπολέμησης της ανεργίας σε διάφορες ειδικότητες, μεταξύ των οποίων και οι νηπιαγωγοί. Προκηρύσσει την πρόσληψη, μέσω Ο.Α.Ε.Δ., 600 νηπιαγωγών, με σύμβαση 6 ή 7 μηνών και μισθό από 427 έως 490 ευρώ, που αποδίδεται με την ολοκλήρωση του προγράμματος και δεν προσμετρείται ως συντάξιμος χρόνος.

Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας γνωρίζει πάρα πολύ καλά πως η πρόσληψη εκπαιδευτικών στα δημόσια σχολεία από άλλο φορέα, πλην του Υπουργείου Παιδείας, είναι παράνομη και αντισυνταγματική. Κανείς άλλος πλην αυτού δεν μπορεί να κάνει προσλήψεις εκπαιδευτικών στα Δημόσια Σχολεία. Το θέμα που “άνοιξε” είναι ιδιαίτερα σοβαρό, αφού είναι η πρώτη φορά στην ιστορία της εκπαίδευσης, μετά το Σύνταγμα του 1911, που γίνεται προσπάθεια καταστρατήγησης του τρόπου πρόσληψης εκπαιδευτικών. Δεν πρόκειται όμως για ακόμη ένα μπάλωμα στη ρακένδυτη εκπαίδευση, είναι μια ενέργεια, που επιχειρεί να εγκαινιάσει μια νέα μορφή εργασιακής σχέσης στο χώρο της εκπαίδευσης, μια ενέργεια σκόπιμη και μελετημένη.

Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ καταγγέλλει την παράνομη αυτή ενέργεια, την ισοπέδωση των εκπαιδευτικών, την διάλυση της εκπαίδευσης!!

Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ καταγγέλλει την πολιτική των αντιφάσεων, της προχειρότητας, της αναξιοκρατίας της μετατροπής της εκπαίδευσης σε εποχικό εμπορικό προϊόν!!

Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΑΠΑΙΤΕΙ:

• Την κάλυψη όλων των κενών με προσλήψεις μόνιμων και αναπληρωτών νηπιαγωγών, μέσω του Υπουργείου Παιδείας.

• Την άμεση κατάργηση αυτών των προγραμμάτων και τη μεταφορά των σχετικών πιστώσεων στο Υπουργείο Παιδείας.

 

Ολόκληρος ο κλάδος, με τους αγώνες του, σε καμιά περίπτωση δεν θα επιτρέψει την καταστρατήγηση των εργασιακών δικαιωμάτων των εκπαιδευτικών και τη διάλυση της Δημόσιας Εκπαίδευσης. Παράλληλα θα αξιοποιήσει όλα τα νομικά μέσα, έτσι ώστε να γίνει σαφές και στα στελέχη εκπαίδευσης ( Περ. Δ/ντές, Δ/ντές Εκπαίδευσης ) πως τυχόν αποδοχή τέτοιων προσλήψεων είναι παράνομη και αντισυνταγματική με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Θα είμαστε μπροστά στον αγώνα ενάντια στη διάλυση του Δημόσιου σχολείου !!

Θα είμαστε μπροστά στην διεκδίκηση μιας αναβαθμισμένης προσχολικής εκπαίδευσης !!

Από τη Γραμματεία της ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ

 


 

Αθήνα 19  Σεπτέμβρη  2013

 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

 ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΗ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΤΟΥ ΠΑΥΛΟΥ ΦΥΣΣΑ

ΟΧΙ στο νεοναζισμό και στο φασισμό

         

   Η Δημοκρατική Συνεργασία Εκπαιδευτικών Π.Ε. καταδικάζει τη στυγερή δολοφονία του Παύλου Φύσσα από τη γνωστή συμμορία ναζιστών. Ο  θυμός  έχει  κατακλύσει κάθε πολίτη της χώρας  μετά το βάρβαρο θάνατο του συμπολίτη μας, αποτέλεσμα της βίαιης  δράσης  ακροδεξιών παρακρατικών στοιχείων.

            Η Δημοκρατική Συνεργασία Εκπαιδευτικών Π.Ε. εκφράζει την έντονη  ανησυχία της για την αύξηση της πολιτικά υποκινούμενης βίας και της συστηματικής καλλιέργειας μίσους από τα μέλη κόμματος του ελληνικού κοινοβουλίου, το οποίο  λειτουργεί  ως “συμμορία εγκληματιών τα τελευταία χρόνια.

            Η πολιτικά υποκινούμενη βία αυτού του είδους που εκδηλώνεται με δημόσιες πράξεις βίας,  ξενοφοβίας και ρατσισμού και με χαρακτηριστικά εγκληματικής οργάνωσης, αφήνοντας  αρκετές φορές πίσω της νεκρούς,  είναι απαράδεκτη και επικίνδυνη.

            Τη στιγμή που τέτοιες  επιθέσεις, ιδιαίτερα  εναντίον μεταναστών και προσφύγων, αυξάνονται καθημερινά η κυβέρνηση πρέπει επιτέλους να αντιληφθεί ότι βρισκόμαστε πια σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης και ότι πρέπει να αντιμετωπίσει το κακό μαζί με όλες τις άλλες πολιτικές δυνάμεις, στη ρίζα του. Η ιστορία, άλλωστε,  μας διδάσκει πως ο φασισμός  έχει  ολέθριες  συνέπειες  αν αφεθεί ανεξέλεγκτος, αφού  τρέφεται και απλώνεται από το αίμα, εκμεταλλευόμενος συνήθως  τα ένστικτα  κοινωνιών που καταρρέουν.

  

 Μηδενική ανοχή στη συμπεριφορά των μελών και  στελεχών του μορφώματος   της  Χρυσής Αυγής.

Λήψη άμεσων μέτρων πολιτικής απονομιμοποίησης της φασιστικής συμμορίας  πριν οδηγηθούμε σε οριστική εκτροπή του δημοκρατικού πολιτεύματος.

 

Από τη 

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ


ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ

Συναδέλφισσες-συνάδελφοι

Η Π.Α.Σ.Κ. – ΔΗ.ΣΥ. νιώθει την ανάγκη να επικοινωνήσει μαζί σας μετά και την εκλογική διαδικασία  για την ανάδειξη των αντιπροσώπων μας στην 82η ΓΣ της ΔΟΕ. Δηλώνουμε πως θα τιμήσουμε την ετυμηγορία σας.

Δηλώνουμε, ταυτόχρονα, ότι όπως και αν πνέουν οι άνεμοι ,ήμασταν , είμαστε και θα είμαστε παρόντες και παρούσες στους κοινωνικούς αγώνες και σας καλούμε να συναντηθούμε με μοναδικό στόχο την αναβάθμιση της δημόσιας δωρεάν εκπαίδευσης, του εκπαιδευτικού και της ελληνικής κοινωνίας.
Πιστεύουμε πως δε χωρούν διχαστικοί χαρακτηρισμοί(υποταγμένοι και αγωνιστές), απαιτείται ενότητα στην πράξη και ορθή ανάγνωση και διαχείριση της σύνθετης πραγματικότητας.

Τα αποτελέσματα των εκλογών της 30-05-2013 για την ανάδειξη αντιπροσώπων για την 82η Γενική Συνέλευση της ΔΟΕ

Ψήφισαν   519

Άκυρα        21   

Λευκά        30 

Έγκυρα    468

Έλαβαν:                                                                              

ΔΑΚΕ /ΠΕ                                                    174 ψήφοι,     έδρες  2    

ΠΑΣΚ -ΔΗΣΥ                                              101 ψήφοι,       έδρες  1

ΑΝΕΞ. ΕΚΠΡ. ΕΚΠ/ΚΩΝ                              85 ψήφοι ,      έδρες  1

ΕΣΑΚ  -ΔΕΕ                                                  68  ψήφοι,      έδρες  1    

ΑΓΩΝΙΣΤ. ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ                          40  ψήφοι,       έδρες  0

Εκλέγονται:

 ΔΑΚΕ: Βογιατζής Χρήστος, Σακκάς Γρηγόριος

ΠΑΣΚ:  Αμπελίδης Αναστάσιος

 ΑΝΕΞ. ΕΚΠΡ. ΕΚΠ/ΚΩΝ :Ουδατζής Νικόλαος

 ΕΣΑΚ:  Σμυρλής Νικόλαος

 


ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΟΙ ΓΙΑ ΤΗΝ 82η ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΗΣ ΔΟΕ

 

ΤΟ ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΟ ΤΗΣ Π. Α. Σ. Κ. –  ΔΗ. ΣΥ.

 

Αμπελίδης Αναστάσιος (3ο Δημοτικό Σχολείο Πολυγύρου)

 

Εμμανουηλίδου Αθανασία  (Ειδικό Νηπιαγωγείο Ν. Μουδανιών)

 

Μαυρόπουλος Στυλιανός( 1ο Δημοτικό Σχολείο Ν. Μουδανιών)

 

Παπαβασιλείου Εμμανουήλ  ( 2ο Δημοτικό Σχολείο Ν. Μουδανιών)

 

Παπαπaύλου Σουσάνα  (Δημοτικό Σχολείο Αγίου Νικολάου)

                                                    

Όλοι μαζί ΠΑΛΕΥΟΥΜΕ για:

 • Την κατάργηση του μισθολογίου – φτωχολογίου και των

           αντιασφαλιστικών Νόμων

·         Την υπεράσπιση της Δημόσιας και Δωρεάν Εκπαίδευσης, για

            όλα τα παιδιά που φοιτούν στα σχολεία μας.

·         Την αποτροπή της αξιολόγησης–χειραγώγησης και των

            απολύσεων που σχεδιάζει το Υπουργείο Παιδείας.

·         Την υπεράσπιση της παιδαγωγικής ελευθερίας και

            δημοκρατίας στο σχολείο.

·         Την κατάργηση των διατάξεων για τα πειθαρχικά καθώς και

            την επαναφορά των αιρετών στα πειθαρχικά συμβούλια.

·          Καμιά μείωση των οργανικών θέσεων.

·          Καμιά μείωση προσλήψεων μονίμων και αναπληρωτών.

·          Να μην επιτρέψουμε στον φασισμό τον ρατσισμό και την

            ξενοφοβία να εισβάλλουν στα σχολεία μας.

 

                               Με αγωνιστικούς χαιρετισμούς

                                      ΠΑΣΚ – ΔΗΣΥ                                 Με

 

 


Αθήνα 14 /5/2013

 

Η ΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΠΑΡΑΤΑΞΗΣ ΜΑΣ ΣΤΟ Δ.Σ. ΤΗΣ Δ.Ο.Ε.   ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΣΤΗ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

 

Η παράταξή μας, στο Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε., δήλωσε από την πρώτη στιγμή την πλήρη συμπαράσταση και συμπόρευση στον αγώνα των συναδέλφων της Δ.Ε. ενάντια στην απόφαση της Κυβέρνησης για προληπτική επιστράτευσή τους, τόσο με δήλωση του προέδρου της ΔΟΕ, όσο και με απόφαση του Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε.

Η αυταρχική απόφαση για επιστράτευση καταλύει κάθε έννοια δημοκρατίας και διεκδίκησης μέσω της απεργίας.

·                     Χθες, 13/5/2013, υπήρξε κοινή συνεδρίαση των ΔΣ ΔΟΕ και ΟΛΜΕ και εκφράστηκε η ομοθυμία να ζητηθεί από την Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ να προκηρύξει άμεσα απεργιακή κινητοποίηση για τις 17/5/2013.

Για το σκοπό αυτό αντιπροσωπεία του Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε μετέβη στα γραφεία της ΑΔΕΔΥ  και ζήτησε την κήρυξη πανδημοσιοϋπαλληλικής απεργίας την Παρασκευή 17/5/2013, όπως είναι  και η εισήγηση της ΟΛΜΕ προς τις Γ.Σ. των ΕΛΜΕ. Την πρόταση αυτή ψήφισε στην ΑΔΕΔΥ το μέλος της παράταξής μας που είναι μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της.

Είναι γνωστό ότι η ΑΔΕΔΥ το μεσημέρι αποφάσισε να προχωρήσει σε 24ωρη απεργία την Τρίτη 14/5/2013 και συλλαλητήριο την ίδια ημέρα στις 10:00 το πρωί στα Προπύλαια, καθώς και στάση εργασίας ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ την Πέμπτη 16/5/2013 και νέο συλλαλητήριο. Την πρόταση για απεργία και την Τρίτη 14/5/2013 κατέθεσε στην ΑΔΕΔΥ το ΠΑΜΕ.

Η ΔΟΕ σε  έκτακτη συνεδρίασή της, αμέσως μετά,  με εισήγηση της παράταξής μας αποφάσισε :

·                      Να στηρίξει την απεργία της ΑΔΕΔΥ , ως πρώτο βήμα απάντησης στον αυταρχισμό και την επιβολή πυγμής της Κυβέρνησης και να συμμετέχει στα συλλαλητήρια της Τρίτης 14/5 και της Πέμπτης 16/5/2013.

·                     Να σεβαστεί την όποια απόφαση της ΟΛΜΕ, που θα πάρει η Γ.Σ. των προέδρων των ΕΛΜΕ που θα γίνει την Τετάρτη 15/5/2013.

·                     Αν  η συνέλευση των προέδρων των ΕΛΜΕ , πάρει απόφαση για 24ωρη απεργία την  Παρασκευή 17/5/2013 , προκειμένου να σπάσει την πολιτική της επιστράτευσης , το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε θα συνεδριάσει αμέσως για απεργία την Παρασκευή .

Ο αγώνας των εκπαιδευτικών είναι αγώνας για Δημόσια και Δωρεάν Παιδεία, ενάντια στις πολιτικές της Κυβέρνησης που την εξαθλιώνουν και τη διαλύουν.

 

Είναι αγώνας για αναβάθμιση της Παιδείας και δεν αφορά έναν κλάδο ή μόνο τον κλάδο των εκπαιδευτικών, αλλά ολόκληρη την κοινωνία.

Η παράταξη της ΠΑΣΚ/ΔΗΣΥ και σε αυτόν τον αγώνα θα είναι στην πρώτη γραμμή για να σπάσουμε το φόβο και την τρομοκρατία που προσπαθεί να μας επιβάλλει η Κυβέρνηση.4/4/2013

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

          Το Υπουργείο Παιδείας με έγγραφό του (αρ.πρωτ.44506/Δ4/2-4-2013) ζητά από τους περιφερειακούς Δ/ντές Εκπαίδευσης να «δικαιολογήσουν» μέχρι 5/4/2013 την οργανικότητα των σχολικών μονάδων, αφού όπως διαπίστωσε  μετά από έλεγχο στο survey!!! «… μεγάλος αριθμός σχολικών μονάδων διατηρεί αυξημένη οργανικότητα, η οποία είναι δυσανάλογη με το μαθητικό δυναμικό που έχει στο ενεργητικό της…».

          Είναι προφανές από τα παραπάνω ότι η πολιτική ηγεσία του Υπ. Παιδείας και η κυβέρνηση, εκτελώντας τις εντολές της Τρόικας σχεδιάζουν νέες άγριες περικοπές στην εκπαίδευση, ξεκινώντας από το πετσόκομμα των οργανικών θέσεων των εκπαιδευτικών στο όνομα της λειτουργικότητας και του μέσου όρου του αριθμού των μαθητών ανά τμήμα. Είναι βέβαιο ότι το δεύτερο βήμα θα είναι η αύξηση του διδακτικού ωραρίου των εκπαιδευτικών.

          Μ’ αυτόν τον τρόπο σκέφτονται να αντιμετωπίσουν την πρωτοφανή μείωση του αριθμού των αναπληρωτών για την επόμενη σχολική χρονιά, αδιαφορώντας για το γεγονός ότι οδηγούν στην ανεργία χιλιάδες νέους συναδέλφους και τη δημόσια εκπαίδευση σε πρωτοφανή υποβάθμιση.

          Η παράταξη της Π.Α.Σ.Κ./ΔΗ.ΣΥ. δηλώνει πως μαζί μ’ όλο το συνδικαλιστικό κίνημα των εκπαιδευτικών θα δώσει όλες τις δυνάμεις της για την ανατροπή αυτών των σχεδίων της κυβέρνησης και της Τρόικας.

Διεκδικούμε:

 • Καμιά μείωση του αριθμού των οργανικών θέσεων
 • Άμεση κάλυψη των οργανικών κενών με μόνιμους διορισμούς
 • Καμία μείωση του αριθμού των αναπληρωτών για την επόμενη χρονιά.

 

Από την

Π.Α.Σ.Κ./ΔΗ.ΣΥ.


 Αθήνα 27 Φλεβάρη 2013

Απόφαση της συνδιάσκεψης της Π.Α.Σ.Κ./ΔΗ.ΣΥ.

για τους αναπληρωτές

(προσλήψεις-ξεκλείδωμα πινάκων-επίδομα-άδειες)

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι

Τρεις μήνες απέμειναν, περίπου, για την ολοκλήρωση της σχολικής χρονιάς και ο Υπουργός Παιδείας δεν έχει υλοποιήσει καμιά από τις δεσμεύσεις του σχετικά με τους αναπληρωτές αφού ούτε στο ξεκλείδωμα των πινάκων προχωρεί, ούτε το επίδομα ευθύνης χορηγεί, ούτε προσλήψεις πραγματοποιεί, παρά τα χιλιάδες κενά στα σχολεία.

Η συνδιάσκεψη της Π.Α.Σ.Κ./ΔΗ.ΣΥ. στις 24 Φλεβάρη, συζήτησε διεξοδικά τα θέματα που απασχολούν συναδέλφους μας αναπληρωτές και κατέληξε στις εξής αποφάσεις:

1. Προσλήψεις: Διεκδικούμε την άμεση κάλυψη όλων των λειτουργικών κενών που υπάρχουν σήμερα στα σχολεία (με στοιχεία του Υπουργείου τα κενά αυτά ξεπερνούν τα 1100)

Για το επόμενο σχολικό έτος: Να καλυφθούν με μόνιμους διορισμούς όλα τα οργανικά κενά. Ταυτόχρονα να μην υπάρξει καμία μείωση του αριθμού των αναπληρωτών από τον κρατικό προϋπολογισμό ή το ΕΣΠΑ. Στην κατεύθυνση αυτή δηλώνουμε ότι θα δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις για να μην ΠΕΡΑΣΟΥΝ τα σχέδια του Υπουργείου Παιδείας για αύξηση του ωραρίου, που αν προχωρήσουν θα οδηγήσουν χιλιάδες αναπληρωτές στην ανεργία, την επόμενη σχολική χρονιά.

2. Ξεκλείδωμα πινάκων: Απαιτούμε την άμεση υλοποίηση της δέσμευσης του Υπουργείου Παιδείας προς τη Δ.Ο.Ε. (τον περασμένο Νοέμβρη) για αναγνώριση της προϋπηρεσίας των αναπληρωτών και μετά τις 30/6/2010.

3. Επίδομα θέσης ευθύνης: Μετά και την απάντηση του Υπ. Οικονομικών στη Βουλή, ότι το θέμα επανεξετάζεται, ζητούμε να σταματήσει η «ρατσιστική» αντιμετώπιση των συναδέλφων αναπληρωτών από την κυβέρνηση και να δοθεί το επίδομα ευθύνης αναδρομικά σε όλους όσοι ασκούν ή άσκησαν καθήκοντα Προϊσταμένου ή Διευθυντή Σχολείου.

4. Άδειες αναπληρωτών: Ζητούμε την άμεση απόσυρση της «κατάπτυστης» εγκυκλίου του Υπ. Παιδείας που αναφέρεται στη δυνατότητα απόλυσης των αναπληρωτών, μετά από 15 μέρες άδεια. Η μονοπρόσωπη γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Υπ. Παιδείας την οποία έκανε αποδεκτή η κ. Κιάου, ως Υπηρεσιακή Υπουργός Παιδείας- πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ- (είναι η ίδια που δεν υπέγραψε τις παραιτήσεις των εκπαιδευτικών και κατάργησε την ελεύθερη είσοδο των εκπαιδευτικών στα Μουσεία) πρέπει να καταργηθεί.

 


 

 

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι

Η Π.Α.Σ.Κ./ΔΗ.ΣΥ., που έδωσε αγώνες για την καθιέρωση του ολοήμερου σχολείου και των σχολείων Ε.Α.Ε.Π. (όταν οι άλλοι: Παρεμβάσεις-Συσπειρώσεις, ΠΑΜΕ κλπ ζητούσαν την κατάργησή τους) που δημιούργησαν χιλιάδες θέσεις εργασίας στον κλάδο (κυρίως ειδικοτήτων), δηλώνει ότι θα θέσει όλα τα θέματα που απασχολούν τους νέους συναδέλφους και τους αναπληρωτές (αποδοχές, προσλήψεις κλπ) στις Γενικές Συνελεύσεις των Συλλόγων, καθώς και στην 82η Γενική Συνέλευση του κλάδου με στόχο τη λήψη αποφάσεων για τη διεκδίκηση και την επίλυσή τους.

Διεκδικούμε:

Κάλυψη όλων των κενών στα σχολεία τώρα.

Μόνιμους διορισμούς εκπαιδευτικών σ’ όλα τα οργανικά κενά.

Καμία μείωση του αριθμού των αναπληρωτών.

Καμιά αύξηση του ωραρίου των εκπαιδευτικών.

 

Από την Π.Α.Σ.Κ./ΔΗ.ΣΥ.

 


 

                  

                                                 Αθήνα 5 Φεβρουαρίου 2013

 

Η θέση μας στο σχέδιο Π.Δ. του Υπ. Παιδείας

για την αξιολόγηση

 

ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ – ΧΕΙΡΑΓΩΓΗΣΗ

(αίτημα του διεκδικητικού πλαισίου της μεγάλης απεργίας του 2006)

 

            Τριάντα χρόνια μετά την κατάργηση του επιθεωρητή και του επιθεωρητισμού – το 1982 από την κυβέρνηση του αείμνηστου Ανδρέα Παπανδρέου – ο Υπουργός Παιδείας κ. Αρβανιτόπουλος έδωσε στη δημοσιότητα το Σχέδιο του Προεδρικού Διατάγματος για την αξιολόγηση. Όπως αναφέρεται στην επιστολή που απέστειλε στις εκπαιδευτικές ομοσπονδίες το σχέδιο Π.Δ. «συντάχθηκε στο πλαίσιο των Νόμων 4024/2011 και 4072/2012».

            Είναι προφανές, από την επιστολή και μόνο, ότι η αξιολόγηση – χειραγώγηση που προβλέπει ο 4024/12 για τον υπόλοιπο δημόσιο τομέα επεκτείνεται και στην εκπαίδευση.             Οι εκπαιδευτικοί αξιολογούνται από μονοπρόσωπα όργανα (Δ/ντή – Σχολ. Σύμβουλο) και κατατάσσονται σε κατηγορίες.

            Το σχέδιο του Π.Δ. μας γυρίζει ακριβώς 30 χρόνια πίσω, στην προ του 1982 εποχή, αφού τα όσα προβλέπει, με ελάχιστες παραλλαγές, ίσχυαν και τότε:

•          Ο επιθεωρητής και ο Διευθυντής του σχολείου αξιολογούσε τότε, ο Σχολικός Σύμβουλος και ο Διευθυντής του σχολείου αξιολογεί τώρα.

•          Ελλιπής, επαρκής, καλός, πολύ καλός, εξαίρετος, κλπ. οι χαρακτηρισμοί τώρα, παρόμοιοι τότε. Το μόνο που αλλάζει είναι η κλίμακα της βαθμολογίας. Αντί για το 50, που ίσχυε ως άριστα τότε, τώρα ισχύει το 100.

•          Σύνδεση με τη βαθμολογική και μισθολογική εξέλιξη υπήρχε τότε, ακριβώς το ίδιο υπάρχει και τώρα.

Επιστροφή, λοιπόν, στο παρελθόν με το νέο – υποτίθεται – Π.Δ. Σα να μην πέρασε μια μέρα από τότε!!!

Η παράταξή μας, η Π.Α.Σ.Κ./ΔΗ.ΣΥ., που πρωτοστάτησε στους αγώνες για την κατάργηση του επιθεωρητή και του επιθεωρητισμού που – μαζί με την ίδρυση των παιδαγωγικών τμημάτων το 1982 – ήταν από τις μεγαλύτερες κατακτήσεις στην ιστορία του Κλάδου, που έδωσε όλες της τις δυνάμεις σ’ αυτά τα 30 χρόνια  – κόντρα στους Νόμους του Αρσένη, του Ευθυμίου, της Γιαννάκου, του Στυλιανίδη και της Διαμαντοπούλου – για να μην επιστρέψουμε στο καθεστώς χειραγώγησης και αστυνομοκρατίας στα σχολεία,  θα δώσει και τώρα τη μάχη μαζί με ολόκληρο τον Κλάδο για να διατηρηθεί το καθεστώς παιδαγωγικής ελευθερίας και δημοκρατίας που υπάρχει στα σχολεία, για να μην περάσει το σχέδιο Π.Δ. του Υπουργείου Παιδείας.

 

ΝΑΙ ΣΤΗΝ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ – ΑΝΑΤΡΟΦΟΔΟΤΗΣΗ,

με στόχο τη βελτίωση, του εκπαιδευτικού έργου

Παρά τα όσα λέγονται, πως η Δ.Ο.Ε. δεν έχει θέσεις για την αξιολόγηση, υπενθυμίζουμε ότι από το 1993 ο κλάδος μέσα από Γενικές Συνελεύσεις και επιστημονικά συνέδρια έχει καταλήξει σε συγκεκριμένες θέσεις για την αξιολόγηση και έχει ξεκαθαρίσει ότι λέει ΝΑΙ στην αξιολόγηση – αποτίμηση του εκπαιδευτικού έργου.

Η αξιολόγηση που προτείνουμε πρέπει να λειτουργεί ως ανατροφοδοτικός μηχανισμός της εκπαιδευτικής διαδικασίας. Να αξιολογεί το σύνολο των εμπλεκομένων στην εκπαιδευτική διαδικασία (υποδομές, αναλυτικά προγράμματα, βιβλία, επιμόρφωση, συνθήκες άσκησης εκπαιδευτικού έργου), να κινείται στους άξονες προγραμματισμός, στοχοθεσία, παρακολούθηση και αξιολόγηση από συλλογικά όργανα (Σύλλογος Διδασκόντων σε συνεργασία με το Σχολικό Σύμβουλο), να έχει στόχο την αναβάθμιση του εκπαιδευτικού  έργου και τη βελτίωση του εκπαιδευτικού. Η διαδικασία της αξιολόγησης οφείλει να απαντά στα εξής ερωτήματα :

1.         Τι προγραμματίζεται.

2.         Πώς εφαρμόζεται, αυτό που προγραμματίζεται, στην πράξη.

3.         Τι αξιολογείται.

4.         Πώς αποτιμάται το τελικό αποτέλεσμα

5.         Ποιες πρωτοβουλίες πρέπει να αναληφθούν για τη βελτίωση τις προσπάθειας. 

Για μας η αξιολόγηση του εκπαιδευτικού έργου αφορά εκείνη τη διαδικασία που θα συνδέει το προϊόν της αξιολόγησης, είτε της σχολικής μονάδας, είτε της ευρείας περιφέρειας με μέτρα διορθωτικά τόσο σε οικονομική κατεύθυνση όσο και σε διδακτική – παιδαγωγική. Η διαρκής επιμόρφωση, η πλήρης υλικοτεχνική υποδομή, ο συμβουλευτικός ρόλος των στελεχών της εκπαίδευσης και μόνο, είναι μερικές από τις δικλείδες που ασκούν προωθητικό ρόλο στην αξιολόγηση του εκπαιδευτικού έργου.

Ο εκπαιδευτικός και το έργο του  δεν κρίνονται  από μονοπρόσωπα αλλά από συλλογικά όργανα,  το δε αποτέλεσμα της κρίσης σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να είναι προϊόν αποκλειστικά αξιολογικής έκθεσης και δεν είναι δυνατό να  χρησιμοποιείται ως πειθαρχικό μέτρο και να συνδέεται με την υπηρεσιακή, μισθολογική και βαθμολογική εξέλιξη του εκπαιδευτικού. Τόσο στον προγραμματισμό, στο σχεδιασμό και στην αποτίμηση του εκπαιδευτικού έργου βασική και καθοριστική είναι η συμμετοχή του Συλλόγου Διδασκόντων σε συνεργασία με το σχολικό Σύμβουλο.

            Εκείνο που πρέπει να γίνει κατανοητό από όλους και ιδιαίτερα από τα εμπλεκόμενα μέρη είναι, ότι για να εφαρμοστεί και ιδιαίτερα να πετύχει ένα  σύστημα αξιολόγησης, πρέπει να συζητηθεί και να τύχει της αποδοχής τόσο από την πλευρά των αξιολογητών, όσο και των αξιολογούμενων. Από το  προϊόν της αξιολογικής διαδικασίας πρέπει να προκύπτει όφελος, ποιότητα και αναβάθμιση της ίδιας της εκπαίδευσης.

            Ύστερα από τα παραπάνω, είναι προφανές ότι το σχέδιο του Π.Δ. δεν μπορεί να αποτελέσει βάση διαλόγου με τον κλάδο, αφού η αξιολόγηση που προτείνει είναι τιμωρητική, κατηγοριοποιεί τους εκπαιδευτικούς και μοναδικό στόχο έχει τη χειραγώγησή τους. Για μας προϋπόθεση για οποιαδήποτε συζήτηση με το Υπουργείο Παιδείας για το ζήτημα της αξιολόγησης είναι η δέσμευσή του ότι η αξιολόγηση ΔΕ ΘΑ ΣΥΝΔΕΕΤΑΙ:

1) με κατηγοριοποίηση των εκπαιδευτικών

2) με μισθολογική και βαθμολογική εξέλιξη

3) με τις απαράδεκτες ποσοστώσεις του Ν.4024/11

4) με απολύσεις.

            Αν ο Υπουργός Παιδείας δεσμευθεί σ’ αυτές τις αρχές, καταργώντας τις αντίστοιχες διατάξεις του Ν.4024/11, τότε μπορεί να γίνει συζήτηση με βάση τις θέσεις του κλάδου, προκειμένου να καταλήξουμε σε κοινά αποδεκτές λύσεις με στόχο τη βελτίωση του παρεχόμενου εκπαιδευτικού έργου.

            Σε διαφορετική περίπτωση η αντίδραση του οργανωμένου κλάδου θα είναι τέτοια που θα ανατρέψει τα σχέδια της κυβέρνησης και του Υπουργού Παιδείας.

 

Η ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ – ΧΕΙΡΑΓΩΓΗΣΗ ΔΕ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ.

 

Από την Π.Α.Σ.Κ./ΔΗ.ΣΥ.


 

 

Σχετικά με την αναγνώριση της προϋπηρεσίας

των αναπληρωτών και τις προσλήψεις εκπ/κών στην Π.Ε.

 

           

Τέσσερις μήνες έχουν σχεδόν περάσει, από τη δέσμευση του Υπουργού Παιδείας κ. Αρβανιτόπουλου προς τη Δ.Ο.Ε. ότι θα «ανοίξουν» οι πίνακες των αναπληρωτών και θα προσμετράται η προϋπηρεσία και μετά τις 30/6/2010 και καμιά νομοθετική ρύθμιση δεν έχει προωθηθεί στη Βουλή για το θέμα.

Η αναγνώριση της προϋπηρεσίας των αναπληρωτών είναι αίτημα του κλάδου πέρα για πέρα δίκαιο, δεν έχει κανένα οικονομικό κόστος και πρέπει να ικανοποιηθεί άμεσα.  Κι αυτό γιατί σήμερα παρατηρείται το φαινόμενο συνάδελφοί μας αναπληρωτές που τα τρία τελευταία χρόνια υπηρέτησαν και στις πιο απομακρυσμένες περιοχές της χώρας να έχουν χαμηλότερη σειρά στους πίνακες από άλλους που δεν αποδέχθηκαν την πρόσληψή τους.

Επειδή ο χρόνος περνάει  και ο Ιούνιος, μήνας κατά τον οποίο υποβάλλονται οι αιτήσεις των αναπληρωτών, είναι κοντά καλούμε τον Υπουργό Παιδείας να τηρήσει τη δέσμευσή του και να προωθήσει άμεσα στη Βουλή για ψήφιση τη σχετική νομοθετική ρύθμιση. Φυσικά για να έχει ουσιαστικό αποτέλεσμα και αυτή η ρύθμιση θα πρέπει να υπάρξει δέσμευση του Υπουργού για κάλυψη όλων των κενών οργανικών θέσεων στην Π.Ε. με μόνιμους διορισμούς και όλων των λειτουργικών κενών με πρόσληψη αναπληρωτών.

 • Δεν μπορεί να συνεχίζεται το απαράδεκτο καθεστώς συνάδελφοί μας της Ειδικής Αγωγής να υπηρετούν εννέα και δέκα χρόνια ως αναπληρωτές και να μην έχει μονιμοποιηθεί κανείς επειδή ως τώρα δεν έχει γίνει διαγωνισμός του ΑΣΕΠ.
 • Δεν μπορεί να συνεχισθεί και φέτος το απαράδεκτο καθεστώς των μηδενικών μόνιμων διορισμών στην Π.Ε., τη στιγμή που υπάρχουν χιλιάδες οργανικά κενά.

 

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ να γίνει άμεσα διαγωνισμός του ΑΣΕΠ για τους συναδέλφους Ειδικής και Γενικής Αγωγής και να μην υπάρξει καμία μείωση του αριθμού των αναπληρωτών την επόμενη σχολική χρονιά.

 

Από την ΠΑΣΚ/ΔΗ.ΣΥ.


ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΡΙΑ ΕΠΙΣΤΟΛΗ

Συναδέλφισσες-συνάδελφοι

Η Π.Α.Σ.Κ. – ΔΗ.ΣΥ. νιώθει την ανάγκη να σας ευχαριστήσει για την εμπιστοσύνη που της δείξατε στις εκλογές για την ανάδειξη των αιρετών εκπροσώπων μας στα Υπηρεσιακά Συμβούλια.

Δηλώνουμε ότι θα υπηρετήσουμε το θεσμό του αιρετού εκπροσώπου στο Υπηρεσιακό Συμβούλιο Χαλκιδικής , λειτουργώντας με αρχές διαφάνειας, ισονομίας, αξιοκρατίας, αντικειμενικότητας, κόντρα στις πελατειακές λογικές. Θα είμαστε πάντα μπροστά στους αγώνες του κλάδου, δίπλα στην καθημερινότητα των συναδέλφων, με υπευθυνότητα, με σοβαρότητα, με φωνή και άποψη. Θα εκπροσωπούμε όλους τους συναδέλφους, χωρίς παραταξιακές  παρωπίδες.
Σε αυτήν την κατεύθυνση θα συνεχίσουμε να πορευόμαστε και καλούμε τους συναδέλφους μας εκπαιδευτικούς, να συναντηθούμε με μοναδικό στόχο την αναβάθμιση της δημόσιας δωρεάν εκπαίδευσης, του εκπαιδευτικού και της ελληνικής κοινωνίας.

Τα αποτελέσματα της εκλογικής διαδικασίας, για το ΠΥΣΠΕ, έχουν ως εξής:

Ψήφισαν: 814

Άκυρα : 41

Έγκυρα 773

Έλαβαν:

ΔΑΚΕ/ΠΕ 269 ψήφοι,

ΠΑΣΚ-ΔΗ.ΣΥ. 223 ψήφοι,

ΕΣΑΚ-ΔΕΕ 162 ψήφοι,

ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΑ 119 ψήφοι,

Εκλέγονται:

ΔΑΚΕ/Π.Ε.: Βογιατζής Χρήστος,ΠΑΣΚ-ΔΗ.ΣΥ.: Αμπελίδης Αναστάσιος

 

 


 

 

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Η Πανελλήνια Ανεξάρτητη Συνδικαλιστική Κίνηση από την ίδρυσή της, το 1983, λειτούργησε στο συνδικαλιστικό κίνημα ως ανεξάρτητη δύναμη, προσπαθώντας διαχρονικά να αφουγκράζεται και να εκφράζει τις ανησυχίες, τις προοδευτικές ιδέες και τις διεκδικήσεις της βάσης των εκπαιδευτικών της Π.Ε.. Όλα αυτά τα χρόνια, δώσαμε μάχες και πρωτοστατήσαμε στους αγώνες, ανεξάρτητα από το ποια πολιτική δύναμη ήταν στην κυβέρνηση. Ο γενικός απολογισμός αυτών των αγώνων όλα αυτά τα χρόνια είναι θετικός και πολύτιμος για τον κλάδο των εκπαιδευτικών. Η Πανελλήνια Ανεξάρτητη Συνδικαλιστική Κίνηση-Δημοκρατική Συνεργασία έχει συνδέσει το όνομά της με τις μεγαλύτερες κατακτήσεις του κλάδου.

Ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια στεκόμαστε δυναμικά, με όλες μας τις δυνάμεις, απέναντι στις αντιλαϊκές και αντιεκπαιδευτικές πολιτικές και αγωνιζόμαστε για την ανατροπή των κυβερνητικών και μνημονιακών πολιτικών, οι οποίες οδήγησαν τα χαμηλότερα κοινωνικο-οικονομικά στρώματα της πατρίδας μας, μεταξύ των οποίων και οι εκπαιδευτικοί, στη φτώχεια και στην εξαθλίωση.

Έγκαιρα, από τις 31-08-2011, δημόσια καταγγείλαμε τις πολιτικές της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ και αποφασίσαμε τον πλήρη διαχωρισμό της παράταξής μας από τον πολιτικό της φορέα, αφού η τότε πολιτική της κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ , η οποία συνεχίζεται και τώρα από τη συγκυβέρνηση, δεν είχε και δεν έχει καμία σχέση με τις αρχές της διακήρυξης της 3ης του Σεπτέμβρη και είναι αντίθετη με την ιστορική πορεία της παράταξής μας και τις αρχές μας για πολιτική, οικονομική, κοινωνική δημοκρατία και ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ.

Όλοι σας μας γνωρίζετε καλά. Στεκόμαστε απέναντί σας με ειλικρίνεια και σας κοιτάμε στα μάτια, χωρίς να υποτιμούμε τη νοημοσύνη σας, χωρίς τακτικισμούς και σημαίες ευκαιρίας της τελευταίας στιγμής για την υφαρπαγή της ψήφου σας, χωρίς την απόκρυψη της ταυτότητάς μας. Είμαστε εδώ με την ίδια συνδικαλιστική ταυτότητα (και όχι κομματική), γιατί έχουμε θέσεις και αρχές τις οποίες πιστεύουμε, για τις οποίες αγωνιζόμαστε απέναντι σε οποιαδήποτε κυβέρνηση και πολιτική, γιατί έχουμε ιστορία, παρόν και μέλλον και για να μπορείτε να μας βρείτε και να μας αποδώσετε τις όποιες ευθύνες μας αναλογούν. Δηλώνουμε παρόντες, για να υπερασπιστούμε την αξιοπρέπεια και τα δικαιώματα του κάθε συναδέλφου, οπαδοί του λειτουργικού συνδικαλισμού και όχι του στείρου καταγγελτισμού, με υπευθυνότητα και γνώση, με εμπειρία και θέληση, γυρίζοντας την πλάτη στον άκρατο λαϊκισμό και στην άκρατη ανεύθυνη και ανέξοδη πλειοδοσία αγωνιστικότητας.

 

 

Συναδέλφισσες , συνάδελφοι ,

Σ΄ αυτές τις εκλογές επιλέγουμε τους συναδέλφους που θα μας εκπροσωπήσουν στα Υπηρεσιακά Συμβούλια. Αξιολογήστε τη λειτουργία και τη δράση μας και αν κρίνετε ότι ανταποκρίθηκαμε στις προσδοκίες σας στηρίξτε μας. Τα πρόσωπα είναι αυτά που καταξιώνουν τους θεσμούς με τη λειτουργία τους, τη δράση τους, την υπευθυνότητα , το σεβασμό στον κάθε συνάδελφο , το παράδειγμά τους και τη διάθεσή τους για προσφορά.

 

 

Το ψηφοδέλτιο της Π.Α.Σ.Κ. – ΔΗ.ΣΥ. ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ

 

 

Για το Π. Υ. Σ.Π.Ε.

 

Αμπελίδης Αναστάσιος (3ο Δημοτικό Σχολείο Πολυγύρου)

 

Εμμανουηλίδου Αθανασία  (Ειδικό Νηπιαγωγείο Ν. Μουδανιών)

 

Παπαβασιλείου Εμμανουήλ  ( 2ο Δημοτικό Σχολείο Ν. Μουδανιών)

 

Παπαπaύλου Σουσάνα  (Δημοτικό Σχολείο Αγίου Νικολάου)

 

Στεφανίδης Φίλιππος (Δημοτικό Σχολείο Γαλάτιστας)

 

Τσιάλα Στυλιανή  (Δημοτικό Σχολείο Καλάνδρας)

 

 

Για το Α.Π. Υ. Σ.Π.Ε.

 

 

Μαυρόπουλος Στυλιανός ( 1ο Δημοτικό Σχολείο Ν. Μουδανιών)

 

 

Για το Κ. Υ. Σ.Π.Ε.

 

 

Αμπελίδης Αναστάσιος (3ο Δημοτικό Σχολείο Πολυγύρου)

 


ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΡΙΑ ΕΠΙΣΤΟΛΗ

Συναδέλφισσες-συνάδελφοι

Η Π.Α.Σ.Κ. – ΔΗ.ΣΥ. νιώθει την ανάγκη να σας ευχαριστήσει για την εμπιστοσύνη που της δείξατε στις εκλογές για την ανάδειξη του Δ.Σ. και της Ελεγκτικής Επιτροπής του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Π.Ε Κεντρικής & Νότιας Χαλκιδικής.

Τα αποτελέσματα της εκλογικής διαδικασίας έχουν ως εξής:

Ψήφισαν:   501

Άκυρα :       15

Λευκά :       42

Έγκυρα     444

Έλαβαν:

ΔΑΚΕ                             177  ψήφοι,    έδρες  3

ΠΑΣΚ                             113  ψήφοι,    έδρες  2

ΑΝΕΞ.                             66   ψήφοι,   έδρες   1

ΕΣΑΚ-ΔΕΕ                      44   ψήφοι,   έδρες   1

ΑΓΩΝ. ΣΥΣΠ.                 43  ψήφοι,   έδρες   0

 

Εκλέγονται για το Δ.Σ.

ΔΑΚΕ: Βογιατζής Χρήστος, Σακκάς Γρηγόριος ,Χριστοδούλου Νικόλαος

ΠΑΣΚ:  Αμπελίδης Αναστάσιος, Παπαβασιλείου Μανώλης

ΑΝΕΞ.:  Ουδατζής Νικόλαος

ΕΣΑΚ:  Σμυρλής Νικόλαος

 

ΕΛΕΓΚΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

Εκλέγονται:

ΔΑΚΕ:  Ιορδανίδου Φωτεινή , Χειμωνίδης Ευριπίδης

ΠΑΣΚ:  Μαυρόπουλος Στυλιανός

 

Δεσμευόμαστε ότι θα συνεχίσουμε να στεκόμαστε απέναντί σας με ειλικρίνεια, χωρίς τακτικισμούς και σημαίες ευκαιρίας, έχοντας ως στόχο την ενωτική πάλη για την κατάργηση των μνημονιακών αντιλαϊκών μέτρων που οδηγούν:

– στην υποβάθμιση της Παιδείας

– στη διάλυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας

– στη φτώχεια & την εξαθλίωση

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης