Ανοίγουν τα σχολεία – Ενημερώτικό ΔΗΣΥ-ΑΚΕ

31 Αυγούστου 2015
Με μεγάλες πληγές ανοίγουν τα σχολεία, χιλιάδες αναπληρωτές στην ανεργία, αποτέλεσμα των πολιτικών των μαθητευόμενων μάγων Μπαλτά, Κουράκη και Χασάπη
Ανοίγουν την Τρίτη 1η του Σεπτέμβρη τα σχολεία σε όλη τη χώρα με χιλιάδες ελλείψεις σε εκπαιδευτικούς. Η κατάσταση στο χώρο της εκπαίδευσης είναι φέτος τραγική.Χειρότερη από κάθε άλλη χρονιά.Το δίδυμο Μπαλτά –Κουράκη, συνεπικουρούμενο και από τον Γ.Γ. Χασάπη, απήλθε από την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, αφήνοντας πίσω του σκόνη και θρύψαλα. Επτά μήνες τώρα δεν κατάφεραν να ανταποκριθούν ούτε στα στοιχειώδη.Ούτε καν το πολυνομοσχέδιο για την παιδεία, που τόσο διαφήμισαν, και με το οποίο υποτίθεται ότι θα καταργούσαν την αξιολόγηση και θα έκαναν ευνοϊκές ρυθμίσεις για τους αναπληρωτές, ποτέ δεν το κατέθεσαν στη Βουλή για συζήτηση και ψήφιση. Τόση ανευθυνότητα κι ανικανότητα.
Έτσι :
• Άφησαν ως το τέλος Αυγούστου σε εκκρεμότητα τις υπηρεσιακές μεταβολές των εκπαιδευτικών με αποτέλεσμα, λόγω της απαγόρευσης της προεκλογικής περιόδου, να μην μπορούν να συνεδριάσουν τα ΠΥΣΠΕ και να τοποθετήσουν τους συναδέλφους.
• Μέχρι και την τελευταία ημέρα,πριν αποχωρήσουν, δεν κατάφεραν να υπολογίσουν με ακρίβεια τα κενά και οι αριθμοί τους Ακάθε φορά άλλαζαν από συνέντευξη σε συνέντευξη. Σε 13.000, συνολικά για ΠΕ και ΔΕ, τα υπολόγιζαν οι περιφερειακοί διευθυντές, τη στιγμή που πέρυσι προσλήφθηκαν 18.000 αναπληρωτές και φέτος συνταξιοδοτήθηκαν 3.000 εκπαιδευτικοί. Μικρή η απόκλιση: μόνο 8.000 εκπαιδευτικοί!!
• Δεν εξασφάλισαν τις απαραίτητες πιστώσεις, για την πρόσληψη αναπληρωτών.Συγκεκριμένα εξασφάλισαν 12.000 μέσω ΕΣΠΑ και καμιά, ως τώρα , μέσω κρατικού προϋπολογισμού, ενώ τα πραγματικά κενά ξεπερνούν τις 25.000 συνολικά. Είναι τραγικό ο Υπουργός Παιδείας κ. Μπαλτάς, σε συνέντευξη του στην ΕΡΤ να μη θυμάται!!! πόσες πιστώσεις εξασφάλισε για αναπληρωτές. Αλήθεια, πώς θα καλύψουν τα κενά στην πρωινή ζώνη χωρίς δασκάλους χωρίς νηπιαγωγούς, τη στιγμή που έχουν εξασφαλίσει μόνο 820 πιστώσεις για νηπιαγωγούς και 480 για δασκάλους,όταν πέρυσι οι προσλήψεις σ΄αυτούς τους κλάδους ήταν 1762 νηπιαγωγοί και 4205 δάσκαλοι;
• Υποσχέθηκαν 7.000 μόνιμους διορισμούς προεκλογικά και 3.500-4000 μετεκλογικά και δεν πραγματοποίησαν ούτε έναν.Ούτε καν σε σύστημα μόνιμων διορισμών δεν κατάφεραν να καταλήξουν, μετά την απόφαση του Συμβουλίου Επικρατείας για αντισυνταγματικότητα διατάξεων του ν.3848/10.
• «Παρέλειψαν»!!! να δημοσιεύσουν, ως όφειλαν, σε ΦΕΚ τις εγκυκλίους των αναπληρωτών με αποτέλεσμα στο ΣτΕ να κηρύξει άκυρη τη διαδικασία και 100.000 υποψήφιοι αναπληρωτές να κληθούν να ξανακάνουν δήλωση από την αρχή!!!! Όλη αυτή βέβαια η καθυστέρηση θα έχει ως αποτέλεσμα οι πρώτες προσλήψεις αναπληρωτών για πρώτη φορά στα εκπαιδευτικά χρονικά, να γίνουν τέλος Σεπτέμβρη!!!
• Το μόνο που πρόλαβαν να κάνουν, με ιδιαίτερη σπουδή μέχρι και την τελευταία ημέρα, ήταν να αποσπάσουν με προσωπικές αποφάσεις 2.095 εκπαιδευτικούς εκτός τάξης, ξεπερνώντας κάθε προηγούμενο, τη στιγμή που υπάρχουν χιλιάδες κενά στα σχολεία και κινδυνεύουν να μην λειτουργήσουν σοβαρές δομές της εκπαίδευσης.
Τις συνέπειες της πολιτικής Μπαλτά –Κουράκη –Χασάπη στην εκπαίδευση θα τις πληρώσουν οι μαθητές των σχολείων της χώρας μας και οι οικογένειές τους , αφού τα 25.000 κενά που υπάρχουν θα έχουν ως συνέπεια την απώλεια χιλιάδων διδακτικών ωρών, χωρίς δυνατότητα αναπλήρωσής τους. Επιπλέον όμως, 6.000- 7.000 αναπληρωτές συνάδελφοί μας , που εργάζονταν πέρυσι, θα οδηγηθούν στην ανεργία- αν δεν εξασφαλιστεί το σύνολο των πιστώσεων – αφού οι 12.000 δεν καλύπτουν ούτε τα μισά από τα κενά των σχολείων.
Η Δημοκρατική Συνεργασία, μπροστά σ΄ αυτή την κατάσταση, καλεί το Δ.Σ. της ΔΟΕ να παρέμβει και να αναλάβει δράση για να ανατρέψει αυτή την πραγματικότητα. Για να το κάνει όμως αυτό πρέπει να συγκροτηθεί άμεσα. Οι παρατάξεις εκείνες (ΕΡΑ, ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ, Α.Ε.Κ) που αρνούνται τη συμμετοχή τους στο προεδρείο, θέτοντας τα παραταξιακά τους συμφέροντα πάνω από τα κατεπείγοντα προβλήματα των συναδέλφων, αφήνοντας επί τρίμηνο ασυγκρότητο το όργανο, έχουν και την ευθύνη για την αδράνεια της ΔΟΕ και θα απολογηθούν γι΄ αυτό στους συναδέλφους της βάσης.
Είναι καιρός να αναλάβουν όλοι τις ευθύνες τους.
Δημοκρατική Συνεργασία
Εκπαιδευτικών Π.Ε.