ΚΕΙΜΕΝΟ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΚΛΙΜΑΚΙΩΝ

Συναδέλφισσα, Συνάδελφε, Αγαπητοί Γονείς,

τα προβλήματα της παιδείας για πολλοστή χρονιά παραμένουν άλυτα στο βωμό της δεινής οικονομικής κατάστασης της χώρας αλλά και της απουσίας εκπαιδευτικής πολιτικής βούλησης να διασφαλιστεί ένα κοινωνικό αγαθό. Εδώ και 5 χρόνια οι λειτουργοί της εκπαίδευσης για λόγους δημοσιονομικούς μπήκαμε στο στόχαστρο των μνημονίων, όπως και οι περισσότεροι συμπολίτες μας του ιδιωτικού τομέα. Οι μειώσεις στους μισθούς μας, σε ποσοστό έως 1/3 για τους νέους συναδέλφους, η αύξηση του ωραρίου των εκπαιδευτικών, η αποδοχή αύξησης των μαθητών ανά τάξη, η συζήτηση για εφαρμογή αξιολόγησης και οι πειθαρχικές διώξεις ήταν μια σαφής επιθετική πολιτική εναντίον μας, στην οποία όμως, με πλήρη κοινωνική ευαισθησία αντιτάξαμε τη δική μας οπτική, των κοινωνικά ενεργά πολιτών. Ιδιαίτερα απέναντι στη μείωση των απολαβών μας δεν θέσαμε θέματα αντίδρασης, διαισθανόμενοι την ανάγκη της πολιτείας και ευελπιστώντας οι μειώσεις αυτές να μεταφερθούν ως επένδυση στη δημόσια εκπαίδευση. Αντιταχθήκαμε σθεναρά σε όλες τις υπόλοιπες μνημονιακές ρυθμίσεις με μόνο γνώμονα το συμφέρον των μαθητών μας και της ελληνικής κοινωνίας. Εμείς και εσείς γνωρίζουμε καλά την καθημερινή προσπάθειά μας να αναβαθμίσουμε την εκπαίδευση, να καλύψουμε τις αδυναμίες της πολιτείας να μην θυσιάσουμε τίποτα από το μέλλον των μαθητών στο όνομα της λιτότητας και των δημοσιονομικών αναγκών. Οφείλουμε για άλλη μια φορά να χρεώσουμε τα υπέρογκα ελλείμματα όμως στους δημιουργούς τους και αυτοί δεν είμαστε ούτε εμείς, ούτε εσείς. Οφείλουμε για άλλη μια φορά να υπενθυμίσουμε πως εμείς υπηρετούμε το δημόσιο σχολείο, όταν οι υπεύθυνοι του δημόσιου χρέους της χώρας επιλέγουν την ιδιωτική εκπαίδευση.
Πλέον, διανύοντας το δεύτερο μήνα υπολειτουργίας των σχολείων μας, βιώνουμε μια κατάσταση πρωτοφανή. Ο Νομός Χαλκιδικής υποστελεχωμένος σαν να πρόκειται για ακριτικό νομό. Τα ολοήμερα σχολεία του νομού υπολειτουργούν όταν λειτουργούν εξαιτίας της μη στελέχωσής τους. Οι εκπαιδευτικοί καλούμαστε καθημερινά να καλύπτουμε την ανεπάρκεια της πολιτικής ηγεσίας να στελεχώσει τα σχολεία. Τα μαθήματα ‘’ειδικοτήτων’’, τα μαθήματα δηλαδή που αποδεικνύουν στην πράξη τη βούληση της πολιτείας για αναλυτικό πρόγραμμα προσανατολισμένο στην ποιότητα και την πολυσχιδία δεν πραγματοποιούνται εξαιτίας και πάλι της απουσίας ειδικού προσωπικού. Η υποχρηματοδότηση των σχολείων μας σε βασικές υποδομές και υλικά έχει επιστρέψει σε αριθμούς της δεκαετίας του ’60. Τέλος και σημαντικότερο για εμάς, η αναλγησία της πολιτείας μας στερεί την εξειδικευμένη παιδαγωγική παρέμβαση σε παιδιά με ειδικές ανάγκες ή μαθησιακές δυσκολίες. Παρά τις συνταγματικές προβλέψεις η πολιτεία μας αδυνατεί να ανταπεξέλθει στην απαίτηση για ισότητα των πολιτών.
Σε αντιδιαστολή με σοβαρές λύσεις και σχεδιασμό ενός εθνικού σχεδίου για την παιδεία παρατηρούμε προχειρότητες που αναλώνονται σε διορισμούς μέσω των προγραμμάτων ΕΣΠΑ (επιλέξιμες δαπάνες), σε ελαστικές σχέσεις εργασίας και σε βαρύγδουπους τίτλους και επετειακές ημέρες ( πανελλήνια ημέρα σχολικού αθλητισμού, κοινωνικό σχολείο, προγράμματα κατά της βίας και του σχολικού εκφοβισμού κλπ). Όλα αυτά μόνο ως ύψιστη υποκρισία εκλαμβάνονται από τη σχολική κοινότητα.
Δώσαμε χρόνο στη σημερινή κυβέρνηση να καλύψει έστω και την έσχατη στιγμή τις ανάγκες της εκπαίδευσης. Δυστυχώς εξέλαβε την ανοχή μας ως συνενοχή και συγκάλυψη. Με απόλυτη ευθύνη και ευθύτητα μπορούμε να χρεώσουμε πολιτική απόφαση της κυβέρνησης να διαλύσει τη δημόσια δωρεάν παρεχόμενη εκπαίδευση. Η πολιτική ευθύνη δεν αρκεί για να ερμηνεύσουμε όσα συμβαίνουν. Πρόκειται για ειλημμένη απόφαση και δεν πρόκειται να συνηγορήσουμε στην περαιτέρω απαξίωση του δημόσιου σχολείου.
Καλούμε το σύνολο των φορέων σε συστράτευση και διεκδίκηση επιστροφής της νομιμότητας και κανονικότητας στα σχολεία μας.
Σας καλούμε να ενωθούμε όλοι μαζί για να διεκδικήσουμε για άλλη μια φορά τα αυτονόητα και τα κατοχυρωμένα από τους Νόμους και το Σύνταγμα της χώρας μας.

ΜΑΖΙΚΟΙ ΔΙΟΡΙΣΜΟΙ ΤΩΡΑ ΣΤΗΝ ΓΕΝΙΚΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗ
ΑΜΕΣΗ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ

ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΣΤΗΝ ΑΝΟΙΧΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 21/10/2015 ΣΤΟ 2ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΠΟΛΥΓΥΡΟΥ ΣΤΙΣ 09:30πμ

About Sechal Αριστοτέλης