Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών

  Η Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών ευχαριστεί τους συναδέλφους που ψήφισαν το ψηφοδέλτιο που στηρίζει το ΠΑΜΕ και εξέλεξε ένα αντιπρόσωπο στο Δ.Σ. του Συλλόγου για την επόμενη διετία. Να είναι σίγουροι και αυτοί που στήριξαν το ψηφοδέλτιο της ΑΣΕ και αυτοί που δεν το προτίμησαν, ότι ο εκπρόσωπός μας στο Δ.Σ. θα συνεχίσει να λειτουργεί όπως πάντα με ξεκάθαρες θέσεις προς το συμφέρον της εκπαίδευσης και των εκπαιδευτικών.

  Οι εκλογές του συλλόγου μας έγιναν σε μια περίοδο που ζούμε τις επιπτώσεις του τρίτου μνημονίου, συνέχεια των δύο προηγούμενων από συγκεκριμένες κυβερνήσεις να μην ξεχνιόμαστε, και ετοιμάζεται ήδη το τέταρτο που θα επιτείνει την οικονομική, εργασιακή, κοινωνική βαρβαρότητα και μάλιστα με μεγαλύτερη ένταση. Η εκπαίδευση δε θα μπορούσε ν’ αποτελέσει εξαίρεση. Οικονομική αφαίμαξη, διορισμοί μηδέν, εργασιακή αβεβαιότητα με χιλιάδες αναπληρωτές λιγότερους και μάλιστα μέσω ΕΣΠΑ, μπροστά μας πάλι η αξιολόγηση, δαπάνες για την παιδεία στο ελάχιστο και τόσα άλλα συνθέτουν την αξιοθρήνητη κατάσταση της εκπαίδευσης και των εκπαιδευτικών.

  Και μέσα σ’ όλα αυτά, μια πολύ σύντομη περιγραφή δώσαμε, το ΕΑΨ επιμένει με ανακοινώσεις του στη μικροπαραταξιακή πολιτική, μακριά από τα μεγάλα και πραγματικά προβλήματα και μάλιστα με ψέματα. Γιατί λέγοντας τη μισή αλήθεια οδηγείσαι σε μεγαλύτερο ψέμα. Δεν μπορούμε λοιπόν να μην απαντήσουμε στην τελευταία του ανακοίνωση που αφορούσε τη συγκρότηση του Δ.Σ. γιατί δημιουργούνται λάθος εντυπώσεις στους συναδέλφους, στις οποίες άλλωστε επενδύει επιμελώς από την ύπαρξή του μέχρι τώρα το δήθεν ανεξάρτητο ψηφοδέλτιο.

  Ας πάρουμε όμως τα πράγματα με τη σειρά. Στην πρώτη συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε με σκοπό τη συγκρότηση του Δ.Σ. σε σώμα, αρχικά φάνηκε ότι θα μπορούσε να υπάρξει σύγκλιση, τουλάχιστο στο γενικό σκεπτικό, ότι όλοι επιθυμούμε αναλογικό διαπαραταξιακό προεδρείο. Στη συζήτηση όμως φάνηκε ότι κάποιοι αυτό το ερμηνεύουν κατά το δοκούν. Έτσι το ΕΑΨ πέραν των αποκλεισμών προσώπων, την αναλογικότητα την ερμήνευσαν ότι θα υλοποιούνταν αν έπαιρναν μόνο τη θέση του ταμία που φάνηκε ότι ήθελαν διακαώς. Δεν μπορούμε να καταλάβουμε γι αυτή την επιμονή τους. Αν έχουν κάποιο σοβαρό επιχείρημα, κι όχι του στυλ απ’ αυτή τη θέση δεν προσφέραμε ακόμη, ας το πουν δημόσια. Αυτό όμως που πρέπει να καταλάβουν οι συνάδελφοι του ΕΑΨ και να ενημερωθείτε όλοι εσείς, είναι ότι οι θέσεις του προεδρείου είναι τρεις και σ’ ένα αναλογικό διαπαραταξιακό προεδρείο τις καταλαμβάνουν οι τρεις πρώτες σε δύναμη παρατάξεις. Στην περίπτωσή μας η ΔΑΚΕ θα έπρεπε να πάρει τον πρόεδρο, η ΔΗΣΥ τον αντιπρόεδρο και το ΕΑΨ το γενικό γραμματέα. Από κει και πέρα συμπληρώνεται η συγκρότηση από τον ταμία και τον ειδικό γραμματέα.

  Αυτή είναι και η θέση της παράταξής μας εδώ και χρόνια για να διευκολύνεται η συγκρότηση του Δ.Σ. Αυτή τη θέση εξέφρασε και ο εκπρόσωπός μας στο Δ.Σ. και μάλιστα με τη δήλωση ότι θα ψήφιζε τους υποψηφίους που θα υποδείκνυαν οι άλλες παρατάξεις.

  Δυστυχώς όλα τινάχτηκαν στον αέρα από την επιμονή του ΕΑΨ να διεκδικήσει αποκλειστικά τη θέση του ταμία κι όχι τη θέση του γενικού γραμματέα που του αναλογούσε. Εκεί λοιπόν για να μπερδέψει τα πράγματα πρότεινε για τη θέση του αντιπροέδρου τον εκπρόσωπό μας, που αν γινόταν αποδεκτή θα οδηγούσε τη ΔΗΣΥ στη θέση του γενικού γραμματέα και μετά θα μπορούσε το ΕΑΨ να αξιώσει τη θέση του ταμία. Ο εκπρόσωπός μας απάντησε ότι έτσι δε διασφαλίζεται η αναλογική εκπροσώπηση στο προεδρείο αλλά θα δέχονταν τη θέση αυτή αν υπήρχε ομόφωνη απόφαση απ’ όλες τις παρατάξεις για να δείξουν όπως είπαν οι συνάδελφοι του ΕΑΨ την εκτίμηση για την μακρόχρονη προσφορά του στα συνδικαλιστικά πράγματα.

  Έτσι λοιπόν κατά τη διαδικασία της ψηφοφορίας ο εκπρόσωπός μας ψήφισε σε όλες τις ψηφοφορίες λευκό αφού δεν υπήρξε συμφωνία για διαπαραταξιακό αναλογικό προεδρείο. Τώρα από πού βγαίνει ότι η αγωνιστική συνεργασία εκπαιδευτικών σε αγαστή συνεργασία με τη ΔΑΚΕ και τη ΔΗΣΥ είχαν προαποφασίσει για το πώς θα κατανεμηθούν οι θέσεις στο Δ.Σ., μόνο τα μυαλά των συναδέλφων μας του ΕΑΨ μπορούν να μας το εξηγήσουν. Όπως είναι υποχρεωμένοι να εξηγήσουν σε όλους τους συναδέλφους πως μ’ αυτή την τακτική χάρισαν όλες τις θέσεις του προεδρείου και όχι μόνο στη ΔΑΚΕ και στη ΔΗΣΥ.

  Συνάδελφοι του ΕΑΨ οι καιροί είναι δύσκολοι. Τα προβλήματα τεράστια και μ’ αυτά πρέπει ν’ ασχοληθούμε και να δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις. Το ν’ ασχολούμαστε με επικοινωνιακά τρικ και με ψέματα για να κερδίσουμε πρόσκαιρα πέντε δέκα ψήφους παραπάνω δε βοηθάει καθόλου τη συσπείρωση των συναδέλφων στο σωματείο. Απεναντίας δημιουργεί αμφιβολίες, απογοητεύσεις και σε συνάρτηση με τη γενικότερη κατάσταση στο συνδικαλιστικό κίνημα βρισκόμαστε πλέον σε άδειες αίθουσες συνελεύσεων και μονοψήφια νούμερα σε απεργίες.

  Σημείωση: Θεωρούμε απαραίτητο να σχολιάσουμε τους αποκλεισμούς προσώπων που ζήτησε το ΕΑΨ σε περίπτωση που καταλήγαμε σε διαπαραταξιακό αναλογικό προεδρείο. Για τη συγκέντρωση εξουσιών στα ίδια πρόσωπα είναι μια άποψη ιδεολογική, πολιτική καθόλα σεβαστή, άσχετα αν γίνεται αποδεκτή ή όχι. Για το πρόσωπο όμως που απέκλεισε γιατί λέει πήρε ως χιλιομετρική αποζημίωση 3.400 ευρώ τώρα το θυμήθηκαν; Σε ολόκληρη τη θητεία του προηγούμενου Δ.Σ. πού ήταν; Γιατί δε δέχτηκαν την πρόταση του εκπροσώπου του ΠΑΜΕ για μηνιαία εκκαθάριση και το άφησαν 27 ολόκληρους μήνες; Και τελικά ο εκπρόσωπος του ΕΑΨ στην ελεγκτική επιτροπή γιατί ψήφισε τα οικονομικά πεπραγμένα;

  Από την πλευρά μας ήδη και  ο νέος εκπρόσωπός μας στο Δ.Σ. έβαλε προφορικά το ζήτημα της χιλιομετρικής αποζημίωσης των μελών του Δ.Σ., το οποίο θα συζητηθεί στο επόμενο Δ.Σ., για να μπει μία τάξη στο θέμα αυτό και  να μην ασχολούμαστε με πράγματα αυτονόητα που όμως έχουν μεγάλη σημασία γιατί έχουν να κάνουν με χρήματα των συναδέλφων μας.

About ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ Π.Ε. ΚΕΝΤΡ. ΝΟΤ. ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ