«ΑΠΕΡΓΙΑ – 28 ΦΛΕΒΑΡΗ»

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Την Τετάρτη, 28 Φεβρουαρίου 2024, συμμετέχουμε μαζικά στην πανελλαδική – πανεργατική απεργία που έχει κηρύξει η ΑΔΕΔΥ. Στέλνουμε μήνυμα αγανάκτησης, δύναμης, αγώνα, διεκδίκησης, για όσα διαδραματίζονται τα τελευταία χρόνια και δεν έχουν σκοπό την ανάπτυξη της χώρας, αλλά τη φτωχοποίηση της κοινωνίας και τη διάλυση του κράτους Πρόνοιας και Δικαίου.

Ένας χρόνος συμπληρώνεται στις 28 του Φλεβάρη του 2024, από το έγκλημα των Τεμπών. Ένας χρόνος κι ακόμα οι υπεύθυνοι της τραγωδίας, όλες οι κυβερνήσεις μετά την απελευθέρωση των σιδηροδρόμων, δεν έχουν λογοδοτήσει για τις εγκληματικές τους ενέργειες που οδήγησαν 57 συμπολίτες μας, οι περισσότεροι/ες νέα παιδιά, στο θάνατο και βύθισαν τις οικογένειές τους στο πένθος. Ένα χρόνο μετά είμαστε και πάλι έξω στους δρόμους, για να βροντοφωνάξουμε ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ πως ΔΕΝ ΞΕΧΝΑΜΕ.

Ταυτόχρονα, το πανηγύρι της κυβέρνησης καλά κρατεί, εμπαίζοντας τους/τις εργαζόμενους/ες του Δημοσίου με τις αυξήσεις – κοροϊδία που έδωσε από την αρχή του έτους, τη στιγμή που ένας/μία νεοδιόριστος/η εκπαιδευτικός καλείται να ζήσει στα νησιά με ενοίκιο της τάξης των 350 – 500 ευρώ, ενώ αμείβεται με 734 ευρώ καθαρά τον μήνα.  Οι μισθοί καθηλωμένοι και η ακρίβεια να κατατρώει το μηνιάτικό μας που δε φθάνει ούτε για το δεκαπενθήμερο.

Η απαξίωση της Παιδείας συνεχίζεται με δεκάδες χιλιάδες αναπληρωτές/τριες εκπαιδευτικούς, με μία βαλίτσα στο χέρι, μπαλάκι από περιοχή σε περιοχή και από σχολείο σε σχολείο κάθε χρόνο, χωρίς δικαίωμα ούτε καν σε αναρρωτική άδεια. Το «μαράζι» του υπουργείου η «Αξιολόγηση», η κατηγοριοποίηση των σχολείων και των εκπαιδευτικών, με εκβιασμούς του ΥΠΑΙΘΑ και νέες δικαστικές προσφυγές. Η ίδρυση των ιδιωτικών πανεπιστημίων, που μετατρέπουν περαιτέρω την εκπαίδευση σε εμπόρευμα κι απαξιώνουν το βασικό μας πτυχίο, με το οποίο εργαζόμαστε. Καμία ουσιαστική πρόνοια για τις ανάγκες των σχολικών κτηρίων, που βρίσκονται σε άθλια κατάσταση.

Με τη μαζική συμμετοχή στην απεργία της 28ης Φεβρουαρίου, δίνουμε συνέχεια στον αγώνα απέναντι στην υποχρηματοδότηση της παιδείας, τη φτωχοποίησή μας, τον αγώνα που δίνουμε καθημερινά μέσα στα σχολεία μας για να διατηρήσουμε τον παιδαγωγικό μας ρόλο, το δικαίωμά μας να μπαίνουμε στην τάξη με ψηλά το κεφάλι.

Όλοι μαζί διεκδικούμε:

  • 20% αυξήσεις στους μισθούς, επιστροφή των Δώρων Πάσχα και Χριστουγέννων, επιστροφή του κλεμμένου Μ.Κ. του 2016 – 2017.
  • Αφορολόγητο στις 12.000 € με προσαύξηση 3.000 € για κάθε παιδί.
  • Κατάργηση της εισφοράς 2% υπέρ της ανεργίας.
  • Ουσιαστικά μέτρα για την αντιμετώπιση της ακρίβειας, κατάργηση του ειδικού φόρου στα καύσιμα και του ΦΠΑ στα είδη πρώτης ανάγκης.
  • Άμεση υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.
  • Εξίσωση όλων των δικαιωμάτων (άδειες, εργασιακά, συνδικαλιστικά κ.ά.) των αναπληρωτών με αυτά των μονίμων
  •  Μόνιμους διορισμούς όλων των αναπληρωτών/τριών και σταθερή εργασία για όλους/ες.
  • Άμεση έκδοση των διαπιστωτικών πράξεων στους νεοδιόριστους συναδέλφους/ισσες, με το πέρας της διετίας.
  • Μέτρα στήριξης των εκπαιδευτικών που εργάζονται μακριά από τον τόπο κατοικίας τους, με επίδομα στέγασης και 50% μείωση στις μετακινήσεις.
  • Επαρκής χρηματοδότηση των σχολείων για την κάλυψη των αναγκών, μέτρα για την ασφάλεια και υγιεινή με ουσιαστικούς ελέγχους (αντισεισμικούς, πυροπροστασίας, ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού κ.α.).
  • Εξίσωση του ωραρίου των Νηπιαγωγών κι όλων των εκπαιδευτικών που υπηρετούν σε ολιγοθέσια με αυτό όλων των εκπαιδευτικών.
  • Καμία κουβέντα για το νομοσχέδιο για τα Ιδιωτικά Πανεπιστήμια! Αποκλειστικά Δημόσια-Δωρεάν Παιδεία και Υγεία!
  • Όχι στην αντιεκπαιδευτική Αξιολόγηση, την τρομοκρατία, τους εκβιασμούς του ΥΠΑΙΘΑ.

Στις 28 του Φλεβάρη απεργούμε και συμμετέχουμε στη συγκέντρωση,

στις 10:30 π.μ. στο άγαλμα Βενιζέλου στη Θεσσαλονίκη,

με κεντρικό σύνθημα:

«Οι ΖΩΕΣ μας πάνω από τα ΚΕΡΔΗ τους – Αυξήσεις μισθών για να ζούμε με αξιοπρέπεια»

Απαιτούμε ζωή με δικαιώματα, δουλειά με πραγματικές αυξήσεις κι όχι αυξήσεις κοροϊδία, ουσιαστικά μέτρα αντιμετώπισης της ακρίβειας, ασφαλείς υποδομές, αξιοκρατία, διαφάνεια και δικαιοσύνη. Θα συνεχίσουμε τον αγώνα για να λογοδοτήσουν οι υπεύθυνοι και να ακυρώσουμε κάθε προσπάθεια συγκάλυψης των ευθυνών του εγκλήματος των Τεμπών.