ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΔΑΚΕ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ

DAKE

Πολιτικές και συνδικαλιστικές εξελίξεις –
Στάση της Δ.Α.Κ.Ε./Π.Ε. – Στάση των άλλων παρατάξεων

Συναδέλφισσα, συνάδελφε,
Χρειάστηκε αναμονή ένα μήνα μετά τις εκλογές, για να θέσει η Διδασκαλική Ομοσπονδία και στη νέα πολιτική ηγεσία, όπως είχε πράξει και με όλες τις παλαιότερες και να εισπράξει, δυστυχώς για μια ακόμη φορά μεγάλη συμπάθεια, αμέριστη λεκτική συμπαράσταση, καμία όμως ουσιαστική δέσμευση ή μάλλον, για να μη γίνoυμε άδικοι, ελάχιστες ουσιαστικές δεσμεύσεις.
Με το ξεκίνημα της συνάντησης ο Υπουργός Παιδείας, δήλωσε ότι προέχει να ξεπεράσουμε τον κάβο του Α΄ τετραμήνου κι ότι στο πλαίσιο αυτό δεν μπορούμε να συζητάμε για οτιδήποτε έχει να κάνει με οικονομικά. Αυτό όμως ακούμε συνέχεια πάνω από 5 χρόνια τώρα και βάσει αυτού βιώνουμε την απόλυτη εγκατάλειψη της δημόσιας εκπαίδευσης. Η δημόσια εκπαίδευση του 2% του ΑΕΠ είναι εγκαταλειμμένη από όλες τις κυβερνήσεις κι αυτή η εγκατάλειψη ακυρώνει τις υπεράνθρωπες προσπάθειες των Ελλήνων εκπαιδευτικών να την κρατούν σε υψηλό επίπεδο.
Κι όταν μιλάμε σε επίπεδο αποκατάστασης άδικων περικοπών, αναφερόμαστε και στα αιτήματα για :
• πλήρη σύνταξη στους εκπαιδευτικούς στα 35 χρόνια υπηρεσίας, ανεξαρτήτως ορίου ηλικίας, με υπολογισμό της σύνταξης στα 35/35
• αφορολόγητο στα 12.000€
• Χορήγηση ενοικίου στους νεοδιόριστους και αναπληρωτές συναδέλφους μας
• χορήγηση επιδόματος παραμεθορίου περιοχής και στους ωρομίσθιους εκπαιδευτικούς.
• Κυρίαρχο, όμως, και σε συνδυασμό με τα της αξιολόγησης, είναι το αίτημα για ακώλυτη μισθολογική και βαθμολογική εξέλιξη.
Κι εδώ είναι που η συνάντηση με την πολιτική ηγεσία έφερε τεράστια απογοήτευση.
Η θετική δέσμευση για κατάργηση όλου του θεσμικού πλαισίου της αξιολόγησης – χειραγώγησης συνοδεύτηκε από την ξεκάθαρη άρνηση για ξεπάγωμα των μισθών και των βαθμών και επομένως συνέχιση της φτώχειας και της ανασφάλειας. Ανασφάλεια που εντείνουν οι δηλώσεις Βαρουφάκη και Κατρούγκαλου στο πνεύμα σύνδεσης μισθών και αποδοτικότητας τον πυρήνα δηλαδή του Νόμου 4024 που όπως και ο 3848 δεν καταργούνται στο σύνολό τους όπως ζητά το κίνημα των εκπαιδευτικών και ζητούσε και η σημερινή κυβέρνηση από τη θέση της αντιπολίτευσης αλλά στερούνται μόνον των διατάξεων που αφορούν την αξιολόγηση.
ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ – ΧΕΙΡΑΓΩΓΗΣΗ
Όταν όλη την περσινή χρονιά ο κλάδος έδωσε έναν ιστορικό αγώνα ενάντια στην αξιολόγηση – χειραγώγηση, την αξιολόγηση εργαλείο αυταρχισμού και διάλυσης του δημόσιου σχολείου, πάλευε για να υπάρχει αυτό το σχολείο.
Αντιμετωπίσαμε αυταρχισμό και περιφρόνηση των θέσεων του Κλάδου μας
από το Υπουργείο Παιδείας κι όσους συντάχθηκαν με την ολέθρια πολιτική του.
Το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. με όλες τις ενέργειες και τις αποφάσεις του κινήθηκε στην κατεύθυνση της ανάδειξης της αντίθεσης του Κλάδου των εκπαιδευτικών στην επιχειρούμενη εφαρμογή της αξιολόγησης που χειραγωγεί, κατηγοριοποιεί σχολεία και εκπαιδευτικούς και οδηγεί στη μισθολογική – βαθμολογική καθήλωση και τις απολύσεις.
Με κείμενα υπογραφών, απεργιακές κινητοποιήσεις, ενέργειες άρνησης υλοποίησης των εντολών εφαρμογής της αυτοαξιολόγησης και της αξιολόγησης, ο Κλάδος των εκπαιδευτικών της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης αντιστάθηκε δυναμικά και απάντησε με τη στάση του στις μεθοδεύσεις του Υπουργείου Παιδείας. Γιατί όταν η Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση είχε, δυστυχώς, παραδώσει τα όπλα κρατώντας τον αγώνα στα επίπεδα της ανακοίνωσης της ανυπακοής και μόνο, η Πρωτοβάθμια ανάγκασε το Υπουργείο σε αναδιπλώσεις, εντέλλεσθε, απειλές για διώξεις και παρατάσεις ημερομηνιών .
Ο κλάδος δεν έδωσε αγώνα στείρας άρνησης. Έδωσε και θα συνεχίσει να δίνει αγώνα προτάσεων, θέσεων και υπευθυνότητας. Μέσα από τις αποφάσεις των Γενικών της Συνελεύσεων καθώς και από αυτές του Διοικητικού Συμβουλίου της ΔΟΕ, με συνέπεια και υπευθυνότητα έχουν εκφρασθεί οι θέσεις των εκπαιδευτικών της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης για την αξιολόγηση.
Και ενώ βρισκόμαστε στην προετοιμασία της Έκτακτης Γενικής Συνέλευσης
η παράταξη των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ; ακολούθησε και πάλι τον εύκολο δρόμο της στείρας ρητορείας, του φτηνού λαϊκισμού και των λεκτικών λεονταρισμών. Οι εκπρόσωποί της αγνόησαν όλα τα κοινά σημεία των τοποθετήσεων από τις άλλες παρατάξεις καθώς και την απόφαση για Έκτακτη Γενική Συνέλευση σχετικά με το διεκδικητικό πλαίσιο και επιμένουν στις διαφορετικές τοποθετήσεις, στην κουτσομπολίστικη ανακοίνωση τους, και στη γνωστή «καραμέλα» ότι ΔΑΚΕ και ΔΗ.ΣΥ. συναινούν!
Η Δ.Α.Κ.Ε. /Π.Ε. είναι η παράταξη της ευθύνης.
Συγκρούεται με την παρακμή και τους εκφραστές της και κατακρίνει οποιαδήποτε κυβέρνηση δεν ανταποκρίνεται στις προσδοκίες των εκπαιδευτικών και των πολιτών.
Καλούμε όλους τους συναδέλφους και τις συναδέλφισσες στην Έκτακτη Γενική Συνέλευση του Συλλόγου μας τη Δευτέρα 30 Μαρτίου και ώρα 17:00 στο 2ο Δημοτικό Σχολείο Πολυγύρου για να συνδιαμορφώσουμε αγωνιστικό πλαίσιο που θα πάρει συγκεκριμένη μορφή κινητοποιήσεων λαμβάνοντας υπόψη την εισήγηση της ΔΟΕ.
Η Δ.Α.Κ.Ε./Π.Ε. συνεχίζει ακηδεμόνευτα και διεκδικητικά τον αγώνα για:
 Τον τερματισμό των άδικων μνημονιακών πολιτικών
 Την αύξηση δαπανών για την Παιδεία
 Την οικονομική και επιστημονική αναβάθμιση των εκπαιδευτικών
 Τους μαζικούς διορισμούς
 Τη στήριξη του θεσμού του Ολοήμερου σχολείου και Νηπιαγωγείου και της Ειδικής Αγωγής
 Την αξιοπρεπή ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και συνταξιοδοτικά δικαιώματα
 Ποιοτική Δημόσια Δωρεάν Παιδεία

ΔΑΚΕ/ΠΕ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ

About Sechal Αριστοτέλης