ΜΕ ΤΟΝ ΑΣΤΥΦΥΛΑΚΑ Ή ΜΕ ΤΟΝ ΧΩΡΟΦΥΛΑΚΑ; – ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΠΕΡΥΣΙ

nik24 Ιουνίου 2013 Αθήνα, η τρίτη βραδιά της 83ης Γενικής Συνέλευσης της Ομοσπονδίας και είναι πλέον πασιφανές πως η ισορροπία μεταξύ των ”κυβερνητικών” παρατάξεων, της ΔΑΚΕ και της ΠΑΣΚ-ΔΗΣΥ έχει αμφισβητηθεί σοβαρά από την μαζική παρουσία των αντιπροσώπων των ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΩΝ, ΠΑΜΕ, ΕΡΑ και ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ. Για πρώτη φορά φαίνεται πως υπάρχει σχετική ισορροπία και πως το θέμα της στάσης του συνδικάτου στο ζήτημα της αξιολόγησης δεν θα αποτελέσει μια ”εύκολη” υπόθεση για τις ΔΑΚΕ και ΠΑΣΚ. Κατατίθεται το απόγευμα, περί τις 18:00, η πρόταση πως ”όποιο στέλεχος εκπαίδευσης προβεί σε αξιολόγηση, η οποία θα αποβεί μοιραία για συναδέλφους, θα κινείται η δέουσα προβλεπόμενη καταστατική λειτουργία με το ερώτημα της διαγραφής τους από τους τοπικούς συλλόγους”. Δηλαδή, μιας και εκεί αναφερόταν η πρόταση, όποιος διευθυντής ουσιαστικά προέβαινε σε αξιολόγηση η οποία θα οδηγούσε κάποιον συνάδελφο σε πειθαρχικό, απώλεια θέσης, παραπομπή σε άλλες διαδικασίες, θα ενεργοποιούνταν άμεσα η καταστατική πρόβλεψη κάθε συλλόγου (άλλες προβλέπουν να αποφασίζει η Γ.Σ. του τοπικού συλλόγου και άλλες το Δ.Σ. του τοπικού συλλόγου) για τη δυνατότητα διαγραφής του αξιολογητή.
Έγινε πόλεμος μεταξύ των παρατάξεων, μιας και όσο κι αν ήθελαν οι ΔΑΚΕ και ΠΑΣΚ να κρυφτούν, δεν τις άφηνε ο καημός, να προστατέψουν τους εν δυνάμει αξιολογητές μας και όχι τους εκπαιδευτικούς θύματα του αξιολογητή και κατ’ επέκταση της κυβερνητικής πολιτικής. Προσέξτε ιδιαίτερα το ”κατ’ επέκταση της κυβερνητικής πολιτικής”, μιας και αφού δεν τιμωρείται ή έστω δεν τίθεται το ερώτημα τιμωρίας του αξιολογητή-θύτη με αποπομπή του από τον τοπικό του σύλλογο, δεν τιμωρείται έμμεσα και ο εμπνευστής της κυβερνητικής αυτής οδηγίας, δηλαδή το ΠΑΣΟΚ και η Ν.Δ. που συγκυβερνούσαν.
Γιατί όμως ανησυχούσαν οι ΔΑΚΕ και ΠΑΣΚ αφού σύμφωνα με την καταμέτρηση της ψηφοφορίας για εκλογή Δ.Σ. το 2012 είχαν η μεν πρώτη 166 αντιπροσώπους και η δε δεύτερη 139, δηλαδή 305 στο σύνολο, ενώ όλοι οι άλλοι (ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ, ΠΑΜΕ, ΕΡΑ, ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ) είχαν στο σύνολο 293; Και μάλιστα οι 293 δεν είχαν παρουσιαστεί ως σύνολο ή συνεργαζόμενοι σε καμία περίπτωση, εξαιτίας κυρίως του ΠΑΜΕ και των αγκυλώσεών του. Ανησυχούσαν οι ΔΑΚΕ και ΠΑΣΚ διότι ήξεραν, το διαπίστωναν, πως πολλοί αντιπρόσωποί τους δεν είχαν έρθει στην Αθήνα…(δικά σας τα συμπεράσματα), ενώ άλλοι είχαν κανονίσει έξοδο στη νυχτερινή Αθήνα…
Αφού έκαναν κάθε δυνατό κόλπο, ρελάνς, αντιπροτάσεις, προσπάθειες ηρωικής εξόδου κλπ, πάντα οι ΔΑΚΕ και ΠΑΣΚ, τελικά υποχρεώθηκαν γύρω στις 23:00 να υποστούν τη βάσανο της ψηφοφορίας. Και Ω ΕΚ ΤΟΥ ΘΑΥΜΑΤΟΣ, έχασαν την ψηφοφορία! Δηλαδή, οι αντιπρόσωποι, μην αναρωτιέστε….και οι εκ της ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ από την ΠΑΣΚ και ΔΑΚΕ…ψήφισαν να μην παραπέμπεται ο Δ/ντής που θα έκανε αξιολόγηση σε βάρος συναδέλφου και αυτή θα απέβαινε μοιραία για το συνάδελφο! Οι εκπρόσωποι του ΠΑΜΕ (ένας από το Β.Σύλλογο και ένας από το Κ.και Ν.Χαλκιδικής) καθώς και ο γράφων με το ΕΝΙΑΙΟ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟ ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΟ ψηφίσαμε θετικά την πρόταση που στηρίχθηκε από το σύνολο των ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΩΝ, ΠΑΜΕ, ΕΡΑ και ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ.
Γιατί έχουν όλα αυτά σημασία; Γιατί συνάδελφε πρέπει να ξέρεις γιατί ψηφίζεις για να πάνε αντιπρόσωποι στη Γ.Σ. της Δ.Ο.Ε. Γιατί συνάδελφε πρέπει να γνωρίζεις τι θα κληθούν να αποφασίσουν εκεί, για σένα. Γιατί συνάδελφε οφείλεις να αποφασίσεις ποιούς θα εκλέξεις με κριτήριο την προσωπική σου θέση. Είναι δική σου η ευθύνη να δεις για μια στιγμή τον εαυτό σου εκείνη τη βραδιά να αναλαμβάνει την ευθύνη απέναντι στον εαυτό του και στους συναδέλφους σου και να ψηφίζεις υπέρ του αξιολογητή ή κατά αυτού. Τότε θα είσαι έτοιμος να επιλέξεις στις 4 Ιουνίου για τους αντιπροσώπους σου στην Ομοσπονδία, όταν θα έχεις αποφασίσει τι θα ψήφιζες εσύ στο ερώτημα που σου περιγράφω. Αν ψήφιζες τη θωπεία των αξιολογητών από τους Συλλόγους, μην έχεις αμφιβολία, είτε ΔΑΚΕ είτε ΠΑΣΚ, στην ίδια κατεύθυνση βρίσκονται, ψήφισε κατά συνείδηση. Αν ψήφιζες την παραπομπή των αξιολογητών σε καταστατική διαδικασία με το ερώτημα της διαγραφής τους από τους συλλόγους των ΣΥΝΑΔΕΛΦΩΝ, σε καλώ να μας στηρίξεις δυνατά, για να ακουστεί η φωνή σου ΤΙΜΙΑ και ΞΕΚΑΘΑΡΑ.

Για την ιστορία…η προσπάθεια διαχείρισης του Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. (εκεί είχαν πλειοψηφία οι ΔΑΚΕ και ΠΑΣΚ για να βγάλουν ότι ήθελαν) της απόφασης της πλειοψηφίας των αντιπροσώπων ΕΔΩ, η θέση της ΠΑΣΚ ΕΔΩ και της ΔΑΚΕ ΕΔΩ.

Ουδατζής Νίκος
ΠΕ60 Νηπιαγωγός