ΨΗΦΙΣΜΑ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ

ΨΗΦΙΣΜΑ

 

Είναι κάτι παραπάνω από φανερό ότι μόνιμοι διορισμοί δεν πρόκειται να πραγματοποιηθούν για μια ακόμη χρονιά και η ομηρία χιλιάδων εκπαιδευτικών αναμένεται να συνεχιστεί.

 Άλλωστε ο Υπουργός δεν μπήκε καν στον κόπο να καταθέσει ενιαία πρόταση που να περιλαμβάνει και τους μόνιμους διορισμούς. Είναι, επίσης, φανερή η πρόθεση του Υπουργείου να διαλύσει το δημόσιο δωρεάν χαρακτήρα της εκπαίδευσης με έναν γνώριμο και πολλάκις δοκιμασμένο τρόπο, δημιουργώντας όρους διαμάχης μεταξύ των αλληλοσυγκρουόμενων επιδιώξεων που έχουν ομάδες εκπαιδευτικών μέσα στον κλάδο εξαιτίας της ανικανότητας και της επικίνδυνης πολιτικής όλων των πολιτικών ηγεσιών των μνημονιακών κυβερνήσεων των τελευταίων ετών στο θέμα των διορισμών και των προσλήψεων.

 Είναι, τραγική ειρωνεία, ξεκάθαρα η υιοθέτηση από τον Υπουργό Παιδείας της πολιτικής της κυρίας Διαμαντοπούλου με την αναγωγή του Ν. 3848/10 σε νόμο ‘’Ευαγγέλιο’’ για την πραγματοποίηση προσλήψεων – διορισμών στην εκπαίδευση. Οι προεκλογικές υποσχέσεις της κυβέρνησης για κατάργησή του, ξεχάστηκαν όπως τόσες άλλες…

Ο κ. Υπουργός ‘’κρύβεται’’ πίσω από τις αποφάσεις του Σ.τΕ. ανάγοντάς τες σε θέσφατο, χρησιμοποιώντας τες, κατά το δοκούν, για να εξαφανίσει χρόνια προσφοράς εκπαιδευτικών στις εσχατιές της Ελλάδας, για να μηδενίσει χρόνια αναμονής για διορισμό. Του υπενθυμίζουμε και άλλες αποφάσεις του Σ.τ.Ε. που δικαιώνουν σειρά προσφυγών εναντίον των πολιτικών επιλογών από το 2010 και εξής. Αλλά για αυτές η κυβέρνηση ‘’ποιεί την νήσσαν’’. Παράλληλα τονίζουμε πως συζήτηση για διορισμούς αναπληρωτών, επικαλούμενη συμμόρφωση με απόφαση του ΣτΕ, είναι άκαιρη αφού η συγκεκριμένη απόφαση αφορά τους διορισμούς μονίμων.

Στην προσχολική αγωγή αντί  για  μόνιμους  διορισμούς  και επέκταση της υποχρεωτικότητας σε διετή, στα δημόσια νηπιαγωγεία, επέλεξε  να  αυξήσει  από  7  σε  14,    τον  ελάχιστο  αριθμό  νηπίων  που  απαιτείται  για  την  λειτουργία  του  Νηπιαγωγείου

Είναι φανερό ότι «πειραματίζονται» για το πώς θα λειτουργήσουν τα νηπιαγωγεία κατά  τη  νέα  σχολική  χρονιά. Μετρούν  αντιδράσεις,  γιατί  έχουν  επίγνωση  ότι  οι  διορισμοί  θα  είναι μηδενικοί, την ώρα μάλιστα που έχουν εξαντλήσει σχεδόν τις μισές πιστώσεις (το παραδέχονται  άλλωστε  και  οι  ίδιοι)  από  αυτές  που  προβλεπόταν  στο  πρόγραμμα  ΕΣΠΑ    μέχρι το έτος 2020.Φαίνεται ότι κανείς από τους «φωστήρες» του Υπουργείου Παιδείας δεν έχει αναλογιστεί  σε τι  κτηριακές  υποδομές, φιλοξενούνται   τα νήπια. 

 Θυμίζουμε στην κυβέρνηση της «πρώτη φορά αριστερά» ότι η υποχρεωτική προσχολική  αγωγή  του  ενός  έτους  καθώς  και  η  αναλογία  1:25,  αιτήματα  του  κλάδου  για  πολλά  χρόνια,  νομοθετήθηκαν το 2006. Από τότε μέχρι σήμερα ωρίμασε το αίτημα για καθιέρωση της 2χρονης  υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής καθώς και  αυτό για  την αναλογία 1:15 για τα νηπιαγωγεία.Προφανώς ο κ. Υπουργός δεν κατάλαβε ότι το αίτημα αυτό αφορά το μέγιστο αριθμό νηπίων ανά τμήμα κι όχι τον ελάχιστο αριθμό νηπίων που απαιτείται για να λειτουργεί νηπιαγωγείο. Αν δεν συμβαίνει αυτό, τότε μπορούμε άνετα να του αποδώσουμε τον τίτλο του αξιότερου μνημονιακού συνεχιστή της πολιτικής των συγχωνεύσεων της κΔιαμαντοπούλου.

Το Δ.Σ. του Συλλόγου  καταγγέλλει τον Υπουργό Παιδείας για την παρελκυστική τακτική, τον εμπαιγμό και την υποκρισία που έχει επιλέξει ως μέθοδο αντιμετώπισης του κορυφαίου ζητήματος των διορισμών στην εκπαίδευση.

Τα μέτρα αυτά σε συνδυασμό με την παράταση του εργασιακού βίου των εκπαιδευτικών οδηγούν σε παράλυση τη δημόσια εκπαίδευση και σε οικονομικό μαρασμό τα ασφαλιστικά ταμεία. Το βέβαιο είναι πως η παιδεία δε θα πρέπει να αντιμετωπίζεται ως πεδίο εφαρμογής δημοσιονομικών περιοριστικών μέτρων , αλλά ως επένδυση για την πολυπόθητη ανάπτυξη.

Είναι προφανές όμως ότι ο υπουργός και η κυβέρνηση της ‘πρώτης φοράς αριστεράς’ στηρίζονται και στις πλάτες των πρώην κυβερνητικών εταίρων, της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ, που αν και ψαρεύουν στα θολά νερά της αγανάκτησης από τα σντιεκπαιδευτικά μέτρα στην ουσία τα υποθάλπουν αφού ούτε το νόμο Διαμαντοπούλου καταδικάζουν, ούτε υποστηρίζουν την κατάργηση των ελαστικών σχέσεων εργασίας, ούτε την μείωση της αναλογίας δασκάλου προς μαθητή και  φυσικά δεν απογαλακτίζονται από τις ιδεοληψίες του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης που οδήγησαν σε τεράστια αναταραχή και απολύσεις πριν από δύο χρόνια. 

Είναι ξεκάθαρο ότι πρέπει να κοπεί ο ομφάλιος λώρος των επιταγών της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ και των στρατηγικών επιλογών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που ενώνει τις επιλογές όλων των κυβερνήσεων των τελευταίων χρόνων. 

Το ΔΣ του Συλλόγου   θα συνεχίσει να αγωνίζεται με όλες τις δυνάμεις του για:

 • Μαζικούς διορισμούς στην εκπαίδευση
 • Μόνιμο διορισμό όλων των αναπληρωτών τώρα
 • Προστασία του συνόλου της προϋπηρεσίας
 • Επίδομα ανεργίας για όλους τους ανέργους σε όλο το διάστημα της ανεργίας
 • Εξομοίωση των δικαιωμάτων των αναπληρωτών στις άδειες (αναρρωτική, λοχείας κ.τ.λ.) με αυτά των μονίμων
 • Κατάργηση του Ν.3848/10
 • Δίχρονη, δημόσια, δωρεάν, υποχρεωτική προσχολική αγωγή για όλα τα παιδιά  στο Δημόσιο Νηπιαγωγείο
 • Κανένα νήπιο και προνήπιο έξω από το δημόσιο νηπιαγωγείο.
 • Αναλογία νηπιαγωγών με μαθητές 1: 15  
 • Ανέγερση  νέων  κτηριακών  υποδομών  προσχολικής  αγωγής  και  βελτίωση  των  υπαρχουσών στα πρότυπα των πολιτισμένων δυτικών κρατών
 • Ίδρυση νέων σχολικών μονάδων Προσχολικής Αγωγής
 • Εξασφάλιση βοηθητικού προσωπικού για την εκτέλεση των πάρεργων εργασιών της προσχολικής αγωγής
 • Θεσμοθέτηση διδακτικού ωραρίου των νηπιαγωγών
 • Καθιέρωση εργασιακής ωρίμανσης και για τους/τις συναδέλφους νηπιαγωγούς, τον μοναδικό κλάδο που στερείται του αυτονόητου δικαιώματος.

About Sechal Αριστοτέλης