ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΠΥΣΠΕ ΣΤΙΣ 19/05/2016 ΓΙΑ ΤΑ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΑ

                                                                                                                                              Πολύγυρος  21/05/2016

 

                                                                                                                                             ΠΡΟΣ: ΜΕΛΗ ΣΥΛΛΟΓΟΥ

Συναδέλφισσα, Συνάδελφε,

 

μετά από 2 εβδομάδες ενεργειών και κινητοποιήσεων του συλλόγου μας και των τοπικών Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων του Ν.Μαρμαρά και της Συκιάς, το ΠΥΣΠΕ Χαλκιδικής, αναγνώρισε την εσφαλμένη του απόφαση της Τρίτης 10 Μαϊου, με μια νέα εσφαλμένη απόφαση, κι αυτή τη φορά κατά πλειοψηφία (3-2, μειοψήφησαν και πάλι οι αιρετοί). Αυτή τη φορά αποφασίστηκε η επιλογή της ‘’Ιφιγένειας’’. Δηλαδή, μια εκπαιδευτικός του Ν.Μαρμαρά, στα μέσα Μαϊου αποσπάται στο 2ο Νηπιαγωγείο Συκιάς, αφήνοντας πλήρως αδιάφορους τους κατά πλειοψηφία αποφασίζοντες πως η ίδια επί δύο μήνες στην αρχή της χρονιάς δεν αποδεσμευόταν από τα Ν.Ρόδα παρά την τοποθέτησή της στο Ν.Μαρμαρά, ελλείψει αντικατάστριάς της. Δηλαδή, η αδυναμία της υπηρεσίας να την τοποθετήσει πραγματικά εκεί που αποφάσισε, σήμερα την οδηγεί ξανά σε νέα της απόσπαση σε μακρινή σχολική μονάδα. Ο παραλογισμός σε όλο του το μεγαλείο.

Αδυνατώντας η Δ/ντρια Εκπαίδευσης και τα δύο διορισμένα μέλη του, συνάδελφοί μας, από την πρώτη στιγμή να αντιμετωπίσουν ρεαλιστικά το κενό στο 2ο Νηπιαγωγείο Συκιάς, αναστάτωσαν επί 2 εβδομάδες 3 σχολικές μονάδες Προσχολικής Αγωγής, δηλαδή, περισσότερους από 120 μαθητές. Η αρχική απόφαση της Δ/ντριας Εκπαίδευσης που ασθμαίνοντας επικυρώθηκε από τα διορισμένα μέλη του ΠΥΣΠΕ, παρά τις αντίθετες προτάσεις των αιρετών μας και των ομόφωνων αποφάσεων/προτάσεων του Δ.Σ. του Συλλόγου μας. Διαπίστωσε η πλειοψηφία του ΠΥΣΠΕ πως η απόφασή τους στερούνταν οποιασδήποτε λογικής, διοικητικής και παιδαγωγικής, η μετακίνηση, δηλαδή, ανά εβδομάδα εκπαιδευτικών από τα Νηπιαγωγεία Ν.Μαρμαρά στο 2ο Νηπιαγωγείο Συκιάς επί 4 τουλάχιστον εβδομάδες, καθώς εκπαιδευτικοί και τοπικές κοινωνίες κατέθεσαν ενστάσεις διαμαρτυρίας και προέβησαν σε έντονες παραστάσεις στους αρμόδιους φορείς.

Το Δ.Σ. του Συλλόγου μας προέβη σε παραστάσεις διαμαρτυρίας τόσο στη Δ/νση εκπαίδευσης Ν.Χαλκιδικής, όσο και στον Περιφερειακό Δ/ντή Α΄θμιας και Β΄θμιας Εκπαίδευσης Κ.Μακεδονίας (Τετάρτη 18 Μαΐου), καταθέτοντας συγκεκριμένες προτάσεις επίλυσης του προβλήματος με τον πλέον λογικό και κατά το δυνατό ανώδυνο τρόπο. Αντιλαμβανόμενη η πλειοψηφία του ΠΥΣΠΕ την εσφαλμένη του εκτίμηση ανέτρεψε, χθες, Πέμπτη 19 Μαΐου, την προηγούμενη απόφασή του, μετατρέποντας το Υπηρεσιακό Συμβούλιο σε κονκλάβιο αλλαγής αποφάσεων, σύμφωνα με τις διαθέσεις του και τις προσωπικές του εκτιμήσεις της κατάστασης, αγνοώντας παράλληλα επιδεικτικά τις προτάσεις των τοπικών κοινωνιών και του Δ.Σ. του Συλλόγου μας. Δυστυχώς, όμως, οι αποφάσεις τους, αφορούν παιδιά και εκπαιδευτικούς, γεγονός που φαίνεται να τους αφήνει αδιάφορους μπροστά στον έπαινο του Υπουργείου Παιδείας για ‘’πρασίνισμα’’ του Myschool.

Εκφράζουμε την έντονη διαμαρτυρία μας στην επιλογή της πλειοψηφίας του Υπηρεσιακού Συμβουλίου. Η αλλαγή εξάλλου της ίδιας τους της απόφασης μέσα σε μια εβδομάδα, καταδεικνύει ακριβώς πως βαδίζουν ένα δρόμο μοναχικό και επικίνδυνο. Δυστυχώς η απαξίωση της Προσχολικής Αγωγής, η κατάργηση κάθε έννοιας δικαίου και σταθερών επαγγελματικών σχέσεων των εκπαιδευτικών, που βίαια προωθεί η κυβερνητική πολιτική, βρίσκει άξιους αρωγούς και συμπαραστάτες, μέσα στους κόλπους μας.

Το Δ.Σ. με ευθύτητα, αποφασιστικότητα και ομοφωνία, συνεχίζει να ελέγχει τη Διοίκηση, να προτείνει λύσεις, να προστατεύει συναδέλφους και να υπερασπίζεται τον παιδαγωγικό ρόλο του λειτουργήματός μας. Καλούμε τους συναδέλφους, να ταχθούν ενεργά στο πλευρό του συνδικάτου, του μόνου μέσου υπεράσπισης των δικαίων αιτημάτων μας. Καλούμε τους συναδέλφους να απευθυνθούν στο φυσικό συνδικαλιστικό τους φορέα σε κάθε αντίστοιχη περίπτωση αυθαιρεσίας της Διοίκησης. Μαζί μπορούμε να ανατρέψουμε τους σχεδιασμούς κυβερνώντων και εκτελεστών διαταγών.