ΕΝΙΑΙΟ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟ ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΟ Π.Ε. ΝΟΜΟΥ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ

 

ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΥΠΟ ΑΝΑΣΤΟΛΗ

 

Συναδέλφισσα, Συνάδελφε,

 

είχαμε από το 2013 διατυπώσει την ανησυχία μας για το μέλλον της προσχολικής εκπαίδευσης υπό το καθεστώς των μνημονίων και των πολιτικών επιλογών των κυβερνήσεων της κρίσης, όχι της οικονομικής, της αξιακής. Όσα προβλέπονταν στις εκθέσεις του Ο.Ο.Σ.Α., περί μείωσης της οικονομικής δαπάνης στην παρεχόμενη εκπαίδευση και δήθεν διοικητικής αναδιάρθρωσης και εκσυγχρονισμού αυτής, καταδείκνυαν τους στόχους που θα μπορούσαν, δυνητικά μόνο, να υιοθετήσουν οι κυβερνήσεις. Οι μεθοδεύσεις, η εκπαιδευτική πολιτική όμως χαράζεται από τις κυβερνήσεις, από το πολιτικό προσωπικό. Μην έχουμε αυταπάτες. Καμία έκθεση, καμία εργαλειοθήκη, κανένας εγχώριος ή διεθνής οργανισμός δεν συνέστησε ποτέ στο Υπουργείο Παιδείας και στην Κυβέρνηση να απαξιώσει τον παιδαγωγικό ρόλο του Ολοήμερου Νηπιαγωγείου, να αυξήσει τον αριθμό παιδιών για τη σύσταση ή κατάργηση τμήματος, να μεταβάλλει αναλυτικά προγράμματα υιοθετώντας λογικές παιδότοπου ή να μετατρέψει τους νηπιαγωγούς σε υπαλλήλους παιδότοπου. Αυτά ανήκουν αποκλειστικά στην εκπαιδευτική πολιτική στρατηγική της δήθεν αριστεροδεξιάς συγκυβέρνησης.

Με τον πλέον σαφή τρόπο αποδείχθηκε η πρόθεση και η στρατηγική απαξίωσης της Προσχολικής Εκπαίδευσης, τόσο με τις ρυθμίσεις του Μαΐου που είχαν ως αποτέλεσμα την αναστολή λειτουργίας τμημάτων σε όλη την επικράτεια, όσο και με τις τελευταίες, εντός Αυγούστου, με την κατάργηση κάθε επιστημονικής παιδαγωγικής λογικής. Μην κρυβόμαστε πλέον πίσω από το δάχτυλό μας. Οφείλουμε να υπερβούμε το δάκτυλο και να δούμε τον ουρανό. Το μεγάλο ζήτημα είναι η στόχευση κατάργησης του Ολοήμερου Νηπιαγωγείου και η μετατροπή του σε Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης υπό την εποπτεία των Δήμων. Καμία θέση Νηπιαγωγού δεν θα υπάρχει, άλλωστε με την πρόσφατη Υπουργική Απόφαση/Εγκύκλιο το παιδαγωγικό έργο των συναδελφισσών/συναδέλφων έχει περιοριστεί σε οτιδήποτε άλλο παρά σε εφαρμογή του ΔΕΠΠΣ. Σύντομα η δήθεν αριστερή κυβέρνηση θα υιοθετήσει και τη μεγαλύτερη έμπνευση του νεοφιλελευθερισμού και της Σχολής του Σικάγου, των voucher. Αυτά, δηλαδή, που ήδη εφαρμόζονται στα ιδιωτικά νηπιαγωγεία και παιδικούς σταθμούς εδώ και χρόνια. Ακριβώς αυτά θα συμβούν και στη δημόσια προσχολική εκπαίδευση. Απαξίωση του δημόσιου νηπιαγωγείου, εφαρμογή των voucher και συρρίκνωση των επιστημόνων νηπιαγωγών από το φυσικό τους χώρο.

Μέσα στο στρατηγικό τους σχεδιασμό απαξίωσης του νηπιαγωγείου είναι η νομοθέτηση της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής εκπαίδευσης με ενοποίηση των επαγγελματικών δικαιωμάτων βρεφονηπιοκόμων και νηπιαγωγών. Το καρότο της δίχρονης υποχρεωτικής εκπαίδευσης θα επισκιάσει, σύμφωνα με τους σχεδιασμούς τους, η επικείμενη νομοθετικά εξομοίωσή μας με συναδέλφους βρεφονηπιοκόμους, επικυρώνοντας την υποβάθμιση της επιστημονικής μας κατάρτισης και εκπαίδευσης.

Ακούμε και διαβάζουμε διάφορες ανακοινώσεις τοπικών συλλόγων και επαγγελματικών ομάδων για υιοθέτηση τακτικών σε επίπεδο σχολικών μονάδων διατήρησης αμιγών τμημάτων κλασικού ή ολοήμερου τμήματος και άλλα αποσπασματικά μέτρα. Είναι αυτή η λύση συνάδελφοι; Θα καμφθεί ο Υπουργός και η Κυβέρνηση; Θα αλλάξει το σαθρό πλαίσιο, όταν όλοι γνωρίζουμε πως υπάρχει η διοικητική ιεραρχία να επιβάλλει άβουλα τις επιταγές της νεοφιλελεύθερης κυβέρνησης. Άρα ποια είναι η οδός της διαμαρτυρίας και της ανατροπής;

Στο δύσκολο τοπίο που έχει επί χρόνια διαμορφωθεί μόνη λύση φαντάζει η καθολική διαμαρτυρία και αντίδραση. Η μετατροπή της οργής μας, εφόσον το ίδιο αισθανόμαστε όλοι, σε απόφαση κινητοποίησης και αποστολής μηνύματος στη ΔΟΕ να κηρύξει καθολικό απεργιακό μέτωπο. Η ΔΟΕ είμαστε εμείς. Η ΔΟΕ είναι περίπου το εκτελεστικό όργανο των αποφάσεών μας. Εμείς οφείλουμε να αναμετρηθούμε με τις ευθύνες μας, με τον εαυτό μας, με την επαγγελματική και επιστημονική μας υπόσταση και να στείλουμε στην ομοσπονδία μήνυμα αγωνιστικού φρονήματος. Σε άλλη περίπτωση για άλλη μια φορά θα έχουμε σκύψει το κεφάλι και θα είναι αργά όταν στις θέσεις μας θα βλέπουμε επαγγελματικές ομάδες να αναλαμβάνουν το επιστημονικό μας έργο και ωρομίσθιους συμβασιούχους ‘’εκπαιδευτές’’ να μας αντικαθιστούν στα Ολοήμερα τμήματα.

 

ΕΝΙΑΙΟ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟ ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΟ Π.Ε. ΝΟΜΟΥ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ