4η Σύσκεψη αιρετών Μάρτιος 2015 Του αιρετού Τσενεσίζη Ανδρέα

Του αιρετού Τσενεσίζη Ανδρέα, Τηλ. 6946280236 Email: [email protected] &
αναπληρωτή αιρετού Κατσαβού Περικλή, Τηλ. 6972499455 Email: [email protected]
(εκλεγμένων με το Ενιαίο Ανεξάρτητο Ψηφοδέλτιο Ν. Χαλκιδικής)
Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι,
airΤη Δευτέρα 16/03/15 πραγματοποιήθηκε η 4η σύσκεψη αιρετών εκπροσώπων των ΠΥΣΠΕ, ΑΠΥΣΠΕ & του ΚΥΣΠΕ με τη Δ.Ο.Ε. στην Αθήνα. Στη σύσκεψη συζητήθηκαν θέματα που αφορούσαν:
1. Μεταθέσεις- αποσπάσεις- αναμοριοδότηση σχολικών μονάδων
2. Μετατάξεις εκπαιδευτικών Β/θμιας στην Α/θμια
3. Αρμοδιότητες Υπηρεσιακών Συμβουλίων-Πειθαρχικά
4. Επιλογή στελεχών Εκπαίδευσης
5. Αναφέρθηκαν και θέματα τοπικού ενδιαφέροντος από τους συναδέλφους αιρετούς. (Υπήρξαν περίπου 50 ομιλητές).
Παρ’ ότι διατυπώθηκε στην αρχή διαφωνία επί της διαδικασίας στο γεγονός ότι η σύσκεψη των αιρετών δεν νομιμοποιείται να πάρει αποφάσεις, μιας και δεν αποτελεί ‘’θεσπισμένο’’ σώμα, γεγονός που πράγματι εγείρει προβληματισμούς ως προς την αναγκαιότητα και τελικά την αποτελεσματικότητα αυτής της ‘’συνάντησης’’, ωστόσο, αξίζει να ενημερωθεί το σύνολο των συναδέλφων για όσους προβληματισμούς και σκέψεις διατυπώθηκαν.
ü Μεταθέσεις – Αποσπάσεις: Επισημάνθηκε, για μια ακόμη φορά, η ανάγκη για έγκαιρη πραγματοποίηση τους σύμφωνα με το Π.Δ. 50/96. Όμως και αυτή τη σχολική χρονιά αυτό δε φαίνεται να πραγματοποιείται.
ü Αναμοριοδότηση σχολικών μονάδων: Τέθηκε επιτακτικά απ’ όλους η ανάγκη αναμοριοδότησης των σχολικών μονάδων, σε ποιο δίκαια βάση για όλους τους συναδέλφους.
ü Μετατάξεις εκπαιδευτικών Β/θμιας στην Α/θμια (Ν.4172/13): Αναδείχτηκε η προχειρότητα και η αδιαφάνεια με την οποία έγιναν αλλά και η ανάγκη επίλυσης των προβλημάτων που έχουν εξαιτίας τους δημιουργηθεί. Είναι κρίσιμο να θυμόμαστε πως ο νόμος αυτός έχει χαρακτηριστεί μνημονιακός.
ü Αρμοδιότητες Υπηρεσιακών Συμβουλίων – Πειθαρχικά: Αλλαγές στην υφιστάμενη νομοθεσία και ιδιαίτερα ο Ν.4057/2012 και ο Ν.4093/2012. Το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης ‘’υποσχέθηκε’’ αναθεώρηση τους.
ü Επιλογή στελεχών Εκπαίδευσης: Αρκετές προτάσεις κατατέθηκαν, με κυρίαρχη την ανάγκη συμμετοχής του Συλλόγου Διδασκόντων, τουλάχιστον όσον αφορά τη διαδικασία ανάδειξης Διευθυντών σχολικών μονάδων, θέση την οποία συμμεριζόμαστε σθεναρά.
Αγαπητοί συνάδελφοι,
ως αιρετός του Ν. Χαλκιδικής, ήμουν παρών στην σύσκεψη των αιρετών του κλάδου μας και ένας από τους τελευταίους ομιλητές, αργά το απόγευμα, καταθέτοντας εκ μέρους σας προβληματισμούς ως προς:
· πρόταση για την ανάγκη δημιουργίας ‘’κανόνων’’/’’νορμών’’ λειτουργίας των ΠΥΣΠΕ ανά την Ελλάδα, δεσμευτικών ως προς και τη στάση των αιρετών, ώστε οι αποφάσεις να είναι ενιαίες, καθιστώντας τελικά την ισονομία και τη διαφάνεια πραγματικό γεγονός.
· τοποθετήθηκα υπέρ του αναφαίρετου δικαιώματος της οργανικής θέσης (Αναπληρωτές ΕΣΠΑ -Επιστροφή από άδεια) και της ανάγκης διαφύλαξής του με κάθε δύναμη.
· τοποθετήθηκα για την αξιολόγηση- αυτοαξιολόγηση Σ.Μ., η οποία μας άφησε το αίσθημα της ‘’ήττας’’ ως συνδικάτο, αλλά και για τις επικείμενες τοποθετήσεις των Διευθυντών Σχολικών Μονάδων, σύμφωνα με το Ν.3848 /10, για τις οποίες πρέπει να λάβουμε σοβαρά υπ’ όψη το ‘’κλίμα’’ που πρέπει να επικρατεί σε μια σχολική μονάδα.

Τσενεσίζης Ανδρέας
Κατσαβός Περικλής

Υ.Γ. Το Δ.Σ της Δ.Ο.Ε. άκουσε (;;;) – κατέγραψε (;;;), αναμένουμε πάντως ανταπόκριση για να έχει νόημα η σύσκεψη και να μην μετατρέπεται τελικά σε μια ευκαιρία ‘’παραταξιακών συνεδριάσεων’’ ενόψει των επικείμενων εκλογών για την ανάδειξη νέου Δ.Σ. στην Ομοσπονδία.

About Sechal Αριστοτέλης