Ενημερωτικό ΔΗΣΥ _ ΑΚΕ για τα τεκκταινόμενα στο ΠΥΣΠΕ

disi

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι

Για μια ακόμη φορά ο Σύλλογος μας ταλαιπωρείται με ανακοινώσεις εκατέρωθεν και όλοι μας γινόμαστε μάρτυρες ενός ακόμη διχαστικού επεισοδίου. Λησμονούν όμως το λαϊκό απόφθεγμα που λέει: “Όταν μαλώνουν τα βουβάλια την πληρώνουν τα βατράχια”. Τα πρόσφατα ενημερωτικά για τα προσωπικά κίνητρα ενασχόλησης κάποιων με το συνδικαλισμό, η απάντηση με προσωπικές αιχμές του Ενιαίου Ανεξάρτητου Ψηφοδελτίου, και η ανταπάντηση επιβεβαιώνουν τα παραπάνω και οδηγούν τον καθένα και την καθεμιά να εξάγει τα συμπεράσματά του/της. Το σήριαλ καλά κρατεί… Δυστυχώς, για μια ακόμη φορά επέλεξαν να φέρουν το τριώδιο πιο νωρίς.

Ως παράταξη έχουμε επιλέξει να μην εμπλεκόμαστε σε τέτοιου τύπου διαμάχες. Από τη στιγμή όμως που οι διαμάχες αυτές, πέρα από προσωπικά χαρακτηριστικά, σχετίζονται με την εγκυρότητα των αποφάσεων του ΠΥΣΠΕ και συνεπώς με τις τύχες των συναδέλφων είμαστε υποχρεωμένοι να παρέμβουμε.

Για μας ο αιρετός είναι ο θεματοφύλακας της νομιμότητας των αποφάσεων και με την υπεύθυνη στάση του ελέγχει τις ενέργειες της διοίκησης. Καλείται να πάρει αποφάσεις και να αναλάβει όποτε κι αν χρειαστεί τις ευθύνες που του ανατέθηκαν. Την αποστολή αυτή την αναλαμβάνει με την ψήφο των συναδέλφων που η εμπιστοσύνη τους αποτελεί ιδιαίτερη τιμή.

Δυστυχώς κάποιοι δε φαίνεται να έχουν την ίδια αντίληψη για το θεσμό. Από πολύ νωρίς ( Μάιος 2015) παρακολουθήσαμε από την πλευρά των μελών του Ενιαίου Ανεξάρτητου Ψηφοδελτίου αδικαιολόγητες παραιτήσεις, ενώ έως τότε είχαν αναλάβει κανονικά τα καθήκοντά τους στη θέση του αναπληρωματικού αιρετού. Το βέβαιο είναι πως στις εκλογές του Νοεμβρίου 2014 όταν ζήτησαν την εμπιστοσύνη των συναδέλφων γνώριζαν πως θα υπάρξουν κρίσεις διευθυντών σχολικών μονάδων. Όταν όμως κλήθηκαν να στελεχώσουν το Συμβούλιο επιλογής στελεχών παραιτήθηκαν. Σε μια διαδικασία μάλιστα που το Συμβούλιο επιλογής είχε ως μόνο ρόλο τη συγκέντρωση των στοιχείων των φακέλων των υποψηφίων αυτοί επέλεξαν τη φυγή. Άραγε, αν είχαμε και τη διαδικασία της συνέντευξης, όπως προβλεπόταν τη χρονική στιγμή που εκλέχτηκαν, θα είχαμε ομαδικές παραιτήσεις; Τόση ευθυνοφοβία; Τόσος καιροσκοπισμός;

Η στάση τους αυτή αποτέλεσε και την αρχική πηγή του προβλήματος που εξελίσσεται έως σήμερα. Στη συνέχεια, πέρα από τις 2 πρώτες παραιτήσεις, είχαμε μία ακόμη του τρίτου αναπληρωματικού μέλους καθώς επέλεξε να αλλάξει ιδιότητα και να διεκδικήσει τη θέση της Διευθύντριας Εκπαίδευσης. Μια παραίτηση που έγινε με χαρακτηριστική καθυστέρηση από την ημερομηνία κατάθεσης της υποψηφιότητάς της και αφού είχε προηγηθεί δική μας ανακοίνωση (στάλθηκε στα σχολεία στις 16/12/2015). Ουσιαστικά υποχρεώθηκε σε παραίτηση καθώς, μετά την καταγγελία μας, αντιλήφθηκε πως δεν μπορεί να κατέχει τη θέση του ελέγχοντος τη διοίκηση και να διεκδικεί ταυτόχρονα και τη θέση του ελεγχόμενου!!!

Με όλα αυτά (3 παραιτήσεις) τα περιθώρια στένεψαν… Ίσως έτσι να εξηγείται η αργοπορημένη παραίτηση ( οι ίδιοι διατυμπάνιζαν την ακριβοδίκαιη εναλλαγή προσώπων στη δίχρονη θητεία) στις 26/1/2016 του τακτικού αιρετού. Μια παραίτηση όμως που όπως φαίνεται μάλλον δεν την εννοούσε!!!

Πώς αλλιώς να ερμηνευτεί η παρουσία του στο επόμενο (2/2/2016) Συμβούλιο; Μια παρουσία που εγείρει ζητήματα όχι μόνο από ηθικής, αλλά και από νομικής άποψης. Η δικαιολογία πως η κλήση για συμβούλιο έγινε τη Δευτέρα 1/2/2016 μόνο ως αστείο επιχείρημα μπορεί να εκληφθεί. Ακόμη κι αν η διοίκηση κακώς κάλεσε σε ΠΥΣΠΕ ο αιρετός όφειλε με την υπεύθυνη στάση του να διαφυλάξει τη νομιμότητα των αποφάσεων. Ταυτόχρονα, όπως αποδεικνύεται από το έγγραφο της Περιφέρειας, η παραίτηση είχε γίνει ήδη δεκτή την ίδια μέρα (1/2/2016) που έγινε και η κλήση για ΠΥΣΠΕ. Στο σημείο αυτό να επισημάνουμε πως το ΠΥΣΠΕ μπορεί να συνεδριάσει και κατά πλειοψηφία. Η παρουσία όμως του παραιτηθέντος αιρετού στο ΠΥΣΠΕ, ιδιαίτερα από τη στιγμή που είχε γίνει αποδεκτή η παραίτησή του, είχε και νομικό πρόβλημα. Συνιστούσε πειθαρχικό παράπτωμα για παράνομη σύνθεση συμβουλίου και καθιστούσε τις όποιες αποφάσεις παράνομες. Τόση εγκληματική άγνοια;

Ως παράταξη σεβαστήκαμε την πρόταση του Ενιαίου Ανεξάρτητου Ψηφοδελτίου για ορισμό αναπληρωματικού αιρετού και δηλώσαμε πως θα τοποθετηθούμε συνολικά για το θέμα στο επόμενο ΔΣ του Συλλόγου μας.

Για μας ο δρόμος του συνδικαλισμού είναι τραχύς και ανηφορικός. Προσφέρει όμως την ευχαρίστηση στους συμμετέχοντες να προασπίζονται το ηθικό κεφάλαιο του κλάδου. Τα δε πρόσωπα που αναλαμβάνουν την εκπροσώπηση των συναδέλφων οφείλουν να είναι πρωτοπόροι στην πορεία αυτή και να αναδεικνύουν τους θεσμούς τιμώντας με τη στάση τους την εμπιστοσύνη των συναδέλφων.

Θέτουμε λοιπόν το ερώτημα: Οι νέοι αιρετοί του κλάδου, όπως κι αν βρέθηκαν στη θέση αυτή, συμμετείχαν στην πρόσφατη απεργία(4/2/2016) του κλάδου στον αγώνα κατά των αντιλαϊκών μνημονιακών πολιτικών;

Αν δεν το έπραξαν τότε η ίδια η παράταξη που τους πρότεινε οφείλει να ζητήσει τις παραιτήσεις τους.

Το ηθικό πλεονέκτημα, που με μια κενόδοξη αυταρέσκεια καυχιέστε πως κατέχετε, κερδίζεται καθημερινά δεν αυτοαπονέμεται!!!

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι

Η ΔΗΣΥ-ΑΚΕ θα συνεχίσει, σταθερά προσανατολισμένη, στη δημιουργία ενός ανατρεπτικού μετώπου κατά των καταστροφικών μνημονιακών πολιτικών. Οι μεγάλες κινητοποιήσεις της πρόσφατης απεργίας δείχνουν πως υπάρχει ελπίδα. Αυτό που απαιτείται είναι ενωτικός λόγος, υπεύθυνες προτάσεις, συνέπεια και συνέχεια στους αγώνες. Το δρόμο αυτόν δεσμευόμαστε να συνεχίσουμε.

 

 

ΔΗΣΥ-ΑΚΕ

About Sechal Αριστοτέλης